To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Så här fungerar Nest Wifi- och Google Wifi-band på 2,4, 5 och 6 GHz

Google Nest Wifi- och Google Wifi-enheter gör det enkelt för dig genom att automatiskt dirigera enheterna så att de använder bandet som ger bäst wifi.

Nest Wifi- eller Google Wifi-nätverket använder samma namn för både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden. Google Nest Wifi Pro använder även 6 GHz-bandet. Alla radioband är aktiva samtidigt. Kom ihåg att dina personliga enheter, till exempel en smartphone, surfplatta eller laptop, vanligtvis bara ansluter till ett band i taget. Beroende på enhetens kapacitet och nätverksförhållanden försöker Nest Wifi och Google Wifi välja det band som ger bäst prestanda för enheten.

Denna metod skiljer sig från många routrar. Vissa andra routrar har två (och nu med 6 GHz, tre) separata wifi-nätverk, ett för 2,4 GHz-bandet, ett annat för 5 GHz-bandet och ett annat för 6 GHz-nätverket. Det kräver att du manuellt ansluter till bandet du vill använda.

Alla trådlösa enheter är olika och varje tillverkare utvecklar egna regler för hur det bästa bandet väljs. Det kan hända att din smarta hemenhet ansluter till 2,4 GHz-bandet och din laptop ansluter till 5 GHz-bandet, medan telefonen ansluter till 6 GHz-bandet. Funktionen för bandstyrning på Google Nest Wifi och Google Wifi försöker dirigera de anslutna enheterna till bandet med bäst prestanda för respektive enhet. När de trådlösa anslutningarna har analyserats avgör enheten vilket band den ska ansluta till.

Så väljer enheter ett band

Enheter som endast har stöd för 2,4 GHz-bandet, till exempel äldre telefoner, ansluts automatiskt till 2,4 GHz-bandet. De flesta enheter med dubbla band som har stöd för både 2,4 GHz och 5 GHz, eller enheter med trippelband som har stöd för 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz, försöker automatiskt välja ett band utifrån olika faktorer, som klientkompatibilitet, säkerhet, signalstyrka och avstånd från en wifi-åtkomstpunkt i mesh-nätverket. Du kan ha en enhet med stöd för 6 GHz eller 5 GHz som i stället ansluter till en åtkomstpunkt över 5 GHz eller 2,4 GHz, så att du kan känna dig säker på att enheten har bäst anslutning.

Så här fungerar 6 GHz-bandet

Tack vare 6 GHz-bandet kan du använda ett relativt stort antal radiokanaler med hög bandbredd, vilket kan ge hög prestanda inte bara till klienter utan även till mesh-anslutningarna som Nest Wifi Pro använder.

Så här kontrollerar du om enheten är ansluten till 6 GHz:

1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Wifi
  3. Tryck på Enheter mitt på skärmen.
  4. Scrolla till den enhet som du vill kontrollera.
  5. Tryck på informationsfliken.
  6. Om enheten är trådlös visar appen vilket band den använder.

Så här aktiverar du WPA3

För att säkerställa en sömlös övergång av din 6 GHz-kompatibla enhet mellan banddrift på 2,4, 5 och 6 GHz måste du också aktivera WPA3 för de äldre 2,4 GHz- och 5 GHz-banden. Så här aktiverar du WPA3:

1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Wifi .
  3. Tryck på Inställningar uppe till höger.
  4. Scrolla ned till och välj Avancerade nätverksinställningar.
  5. Tryck på reglaget för Använd WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3).
    • Obs! När du aktiverar eller inaktiverar WPA3-inställningen startar nätverket om och enheterna förlorar anslutningen under en kort stund.

Obs! Vissa äldre WPA2-enheter kanske inte är kompatibla med WPA3 och kan få anslutningsproblem när övergångsläget för WPA3 är på. Läs mer om säkerhetsfunktioner. Om du har äldre enheter som har anslutningsproblem med WPA3 inaktiverar du WPA3. 6 GHz-enheterna ansluter kanske inte lika ofta till 6 GHz-bandet, men hela nätverket ger 6 GHz-fördelar eftersom Nest Wifi Pros mesh-anslutningar använder sig av fördelarna med 6 GHz.

Så påverkas smarta hemenheter av frekvensbandet

Vissa smarta hemenheter använder bara 2,4 GHz-bandet och visas inte om telefonen använder 5 eller 6 GHz-bandet. Mer information om hur du väljer band finns i telefonens användarhandbok.

Tips! 2,4 GHz-bandets signal har längre räckvidd än 5 GHz- och 6 GHz-bandets. Om telefonen inte ger möjlighet att byta wifi-band kan du testa att flytta dig längre bort från routern och åtkomstpunkterna tills telefonen väljer 2,4 GHz-bandet. Fortsätt sedan med att konfigurera de smarta hemenheterna.