To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Hoe de 2,4GHz-, 5GHz- en 6GHz-frequentiebanden van Nest Wifi en Google Wifi werken

Google Nest Wifi- en Google Wifi-apparaten maken het eenvoudig door je apparaten automatisch de band te laten gebruiken die ze het beste wifi-bereik biedt.

Je Nest Wifi- of Google Wifi-netwerk gebruikt dezelfde naam voor zowel het netwerk met de 2,4GHz-frequentieband als met de 5GHz-frequentieband. Google Nest Wifi Pro gebruikt ook de 6GHz-frequentieband. Al deze frequentiebanden zijn tegelijkertijd actief. Houd er rekening mee dat je persoonlijke apparaten, zoals je smartphone, tablet of laptop, meestal maar via één radiofrequentieband tegelijk verbinding maken. Afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat en netwerkomstandigheden proberen Nest Wifi en Google Wifi de frequentieband te selecteren die de beste prestaties levert voor je apparaat.

Deze methode wijkt af van hoe veel andere routers werken. Sommige andere routers hebben 2 of 3 afzonderlijke wifi-netwerken, een op de 2,4 GHz-frequentieband, een op 5 GHz en tegenwoordig ook nog een op 6 GHz. Je moet hierbij handmatig verbinding maken met de gewenste frequentieband.

Elk draadloos apparaat is anders en elke fabrikant ontwikkelt eigen regels om de beste band te kiezen. Je smarthome-apparaat kan bijvoorbeeld verbinding maken via de 2,4 GHz-band, je laptop via de 5 GHz-band en je telefoon via de 6 GHz-band. Met de functie voor frequentiebandaansturing van Google Nest Wifi en Google Wifi wordt elk verbonden apparaat naar de frequentieband geleid die de beste prestaties levert. Uiteindelijk kan je apparaat, na analyse van de draadloze verbindingen, bepalen met welke band er verbinding wordt gemaakt

Hoe apparaten een frequentieband kiezen

Apparaten die alleen de 2,4 GHz-frequentieband ondersteunen, zoals een oudere telefoon, maken automatisch verbinding via de 2,4 GHz-frequentieband. De meeste dualband-apparaten die zowel 2,4 GHz als 5 GHz ondersteunen, of tri-band-apparaten die 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz ondersteunen, proberen automatisch een band te kiezen op basis van verschillende factoren, zoals clientcompatibiliteit, beveiliging, signaalsterkte en de afstand tot een mesh-wifi-punt. Je apparaat ondersteunt bijvoorbeeld 6 GHz of 5 GHz, maar maakt in plaats daarvan verbinding met een punt via respectievelijk 5 GHz of 2,4 GHz, zodat je zeker weet dat je apparaat de beste verbinding heeft.

Zo werkt de 6 GHz-band

Met de 6 GHz-band kun je een relatief groot aantal radiokanalen met een hoge bandbreedte gebruiken die niet alleen uitstekende prestaties leveren aan clients, maar ook aan de mesh-verbindingen die worden gebruikt door de Nest Wifi Pro.

Volg deze stappen om te checken of je apparaat is verbonden met 6 GHz:

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik op Wifi .
  3. Tik in het midden van het scherm op Apparaten.
  4. Scrol om het apparaat te vinden dat je wilt checken.
  5. Tik op het tabblad Informatie.
  6. Bij een draadloos apparaat laat de app zien welke band het gebruikt.

WPA3 aanzetten

Zet WPA3 ook aan voor de oudere 2,4 en 5 GHz-banden om te zorgen dat je apparaat met 6 GHz efficiënt kan schakelen tussen 2,4, 5 en 6 GHz. Volg deze stappen om WPA3 aan te zetten:

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik op Wifi .
  3. Tik rechtsboven op Instellingen .
  4. Scrol omlaag en selecteer Geavanceerde netwerken.
  5. Tik om de schakelaar te selecteren voor 'Wifi Protected Access 3 gebruiken'.
    • Opmerking: Als je de WPA3-instelling aan- of uitzet, wordt het netwerk opnieuw opgestart en wordt de verbinding voor apparaten korte tijd verbroken.

Opmerking: Sommige oudere WPA2-apparaten werken misschien niet met WPA3 en ondervinden verbindingsproblemen als de WPA3-overgangsmodus aanstaat. Meer informatie over beveiligingsfuncties Als je verouderde apparaten hebt die verbindingsproblemen met WPA3 ondervinden, zet je WPA3 uit. Je 6 GHz-apparaat maakt misschien niet zo vaak verbinding met de 6 GHz-band, maar het hele netwerk biedt 6 GHz-voordelen, omdat de mesh-verbindingen van de Nest Wifi Pro gebruikmaken van de voordelen van 6 GHz.

Hoe frequentiebanden van invloed zijn op smarthome-apparaten

Sommige smarthome-apparaten gebruiken alleen de 2,4 GHz-frequentieband en kunnen niet worden ingesteld als je telefoon de 5- of 6 GHz-frequentieband gebruikt. Lees de gebruikershandleiding van je telefoon als je de frequentieband wilt kiezen.

Tip: Het signaal van de 2,4 GHz-frequentieband kan een grotere afstand afleggen dan die van de 5- of 6 GHz-frequentiebanden. Als je telefoon niet tussen wifi-frequentiebanden kan schakelen, ga je verder bij je router en punten vandaan staan tot je telefoon overschakelt naar de 2,4 GHz-frequentieband. Ga vervolgens verder met het instellen van je smarthome-apparaten.