Reserverade IP-adresser i DHCP/ställa in en statisk IP-adress för en enhet

Med en reserverad IP-adress i DHCP säger du åt Wi-Fi-nätverket att tilldela samma IP-adress till en viss enhet varje gång enheten ansluter till nätverket.

Varför ska du använda en reserverad IP-adress i DHCP/statisk IP-adress?

De flesta enheter använder DHCP, som tilldelar dynamiska IP-adresser, som standard. Men ibland är det bra om en enhet alltid har samma IP-adress.

Ta till exempel en trådlös skrivare. När du skriver ut något hittar datorn och skrivaren varandra med hjälp av IP-adresser. Om skrivarens IP-adress hela tiden ändras kan din dator inte alltid hitta den. Om du ger skrivaren en statisk IP-adress vet datorn alltid skrivarens adress eftersom den inte ändras om skrivaren startas om eller om lånetiden för en IP-adress i DHCP tar slut.

Obs!

• Du måste ha en reserverad IP-adress i DHCP (statisk IP-adress för klienten) om du vill konfigurera portvidarebefordran till den aktuella enheten.
  • Du kan anpassa delnätet du använder under LAN-inställningar (om du föredrar att använda ett annat delnät).
  • Den här artikeln gäller endast lokala enheter som är anslutna till din router (t.ex. laptop, smartphone eller surfplatta). De kan ha statiska IP-adresser som bara din router ser. Omvärlden ser inte de statiska IP-adresserna. Din router kan däremot också ha en statisk IP-adress som resten av internet ser. Läs mer om statisk IP-adress för WiFi-åtkomstpunktens WAN.

Ändra inställningarna för DHCP

I Google Home-appen

1. Öppna Google Home-appen Google Home app.
  2. Tryck på Wi-Fi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.
  3. Tryck på IP-reservationer för DHCP följt av Lägg till IP-reservationer .
  4. Tryck på enheten som ska tilldelas en statisk IP-adress.
  5. Ange en statisk IP-adress och tryck på Spara .

Obs! Det kan hända att du måste koppla från den här enheten från Wi-Fi-nätverket och ansluta den igen innan den tilldelas den reserverade IP-adressen.

I Google Wifi-appen

1. Öppna Google Wifi-appen .
  2. Tryck på fliken Inställningar och åtgärder  följt av Nätverk och allmänt.
  3. Under Nätverk trycker du på Avancerade nätverksinställningar följt av IP-reservationer för DHCP följt av Lägg till IP-reservationer .
  4. Välj enheten som ska tilldelas en statisk IP-adress och tryck på Nästa.
  5. Ange en statisk IP-adress och tryck på Nästa.

Obs! Det kan hända att du måste koppla från den här enheten från Wi-Fi-nätverket och ansluta den igen innan den tilldelas den reserverade IP-adressen.