Reserverade IP-adresser i DHCP

Med en reserverad IP-adress i DHCP säger du åt Wi-Fi-nätverket att tilldela samma IP-adress till en viss enhet varje gång enheten ansluter till nätverket.

Varför ska du använda reserverade IP-adresser i DHCP?

De flesta enheter använder DHCP, som tilldelar dynamiska IP-adresser, som standard. Men ibland är det bra om en enhet alltid har samma IP-adress.

Ta till exempel en trådlös skrivare. När du skriver ut något hittar datorn och skrivaren varandra med hjälp av IP-adresser. Om skrivarens IP-adress hela tiden ändras kan din dator inte alltid hitta den. Om du ger skrivaren en statisk IP-adress vet datorn alltid var den är.

Dessutom behöver du reserverade IP-adresser i DHCP om du vill konfigurera portvidarebefordran för en enhet.

Obs!

• Du kan anpassa delnätet du använder under LAN-inställningar (om du föredrar att använda ett annat delnät).
  • Den här artikeln gäller endast lokala enheter som är anslutna till din router (t.ex. laptop, smartphone eller surfplatta). De kan ha statiska IP-adresser som bara din router ser. Omvärlden ser inte de statiska IP-adresserna. Din router kan däremot också ha en statisk IP-adress som resten av internet ser. Läs mer om statisk IP-adress för WiFi-åtkomstpunktens WAN.

1. Öppna appen Google Wifi.

2. Tryck på fliken  och sedan på Nätverk och allmänt.

3. Tryck på Avancerade nätverk under Nätverk.

4. Tryck på IP-reservationer för DHCP.

5. Tryck på Lägg till-knappen nere i det högra hörnet.

7. Välj enheten som ska tilldelas en statisk IP-adress.

7. Tryck på textfältet och ange en statisk IP-adress. Tryck sedan på Spara.

Obs! Det kan hända att du måste koppla från den här enheten från Wi-Fi-nätverket och ansluta den igen innan den tilldelas den reserverade IP-adressen.