Poortdoorschakeling/poortopening

Wanneer deze optie is ingeschakeld, kan met poortdoorschakeling (IPv4) en poortopening (IPv6) verkeer van buitenaf (internet) via de Google Wifi-firewall naar een specifiek apparaat in je thuisnetwerk worden geleid. Maak je geen zorgen: dit gebeurt alleen wanneer je dit inschakelt en alleen naar het apparaat dat je kiest.

Meer informatie over wanneer je poortdoorschakeling/poortopening nodig hebt en NAT-loopback.

Poortdoorschakeling/poortopening instellen

1. Open de Google Wifi-app.

2. Tik op het tabblad en tik vervolgens op Netwerk en algemeen.

3. Tik op Geavanceerde netwerken onder het gedeelte Netwerk.

4. Tik op Poortbeheer.

5. Kies het tabblad voor het type IP-adres dat je wilt doorschakelen (IPv4 of IPv6).

6. Selecteer het gewenste apparaat in de lijst en tik op Volgende.

6. Voor IPv4: Geef de WAN-beginpoort en vervolgens het poortbereik op.
Voor IPv6: Geef het poortbereik op.

Opmerking: Sommige apparaten geven suggesties voor welke poorten kunnen worden gebruikt, terwijl andere apparaten je de keuze geven. Als je niet weet welke poorten je moet doorschakelen, kun je contact opnemen met de fabrikant van apparaat of de handleiding ervan controleren.

7. Kies TCP, UDP of TCP en UDP. Dit zijn verschillende protocollen waarmee gegevens over internet worden verzonden.

8. Tik op Gereed.

Wanneer heb ik poortdoorschakeling/poortopening nodig?

Een router beschermt normaal gesproken je netwerk tegen de buitenwereld door de externe toegang tot je interne netwerk te beperken. (De externe toegang is zeer beperkt: net genoeg om internet te gebruiken.)

Maar bepaalde apparaten en programma's, zoals IP-camera's en online games, hebben een verbinding met internet nodig die niet wordt onderbroken door een firewall. In de meeste gevallen worden poortdoorschakeling (voor IPv4) en poortopening (voor IPv6) automatisch geconfigureerd tussen je Wifi-punt(en) en je apparaten die gebruikmaken van UPnP. Lees verder als je de poorten handmatig wilt configureren.

Je wilt niet dat al je apparaten een open verbinding hebben, want dat is niet veilig. De oplossing is poortdoorschakeling. Poortdoorschakeling zegt tegen een router: wanneer een verbindingsverzoek binnenkomt via een specifieke poort (die je opgeeft), moet die verbinding naar een bepaald apparaat (naar eigen keuze) worden verzonden. Deze regel heeft geen invloed op je andere apparaten. Meer informatie over poortdoorschakeling instellen.

NAT-loopback

Met NAT-loopback kunnen apparaten in je persoonlijke wifi (zoals een laptop of IP-camera) communiceren met een openbaar netwerk (WAN). Hiermee kunnen deze apparaten een verbinding met elkaar 'delen'. Dit betekent dat je de apparaten met poortdoorschakeling kunt zien vanuit je wifi-netwerk thuis.

Als je NAT-loopback wilt gebruiken, stel je de juiste regels voor poortdoorschakeling in voor het gewenste apparaat en je bent er klaar voor.