UPnP

UPnP är en förkortning för Universal Plug and Play. Det är ett protokoll som låter UPnP-aktiverade enheter i ditt nätverk automatiskt upptäcka och kommunicera med varandra, samt skapa fler direkta kanaler för kommunikation med internet.

Aktivera eller inaktivera UPnP

UPnP är aktiverat som standard.

I Google Home-appen

1. Öppna Google Home-appen Google Home app.
  2. Tryck på Wi-Fi  följt av Inställningar  följt av Avancerade nätverksinställningar.

3. Aktivera eller inaktivera UPnP.

I Google Wifi-appen

1. Öppna Google Wifi-appen .
  2. Tryck på fliken Inställningar och åtgärder  följt av Nätverk och allmänt.
  3. Tryck på Avancerade nätverksinställningar under Nätverk följt av UPnP.
  4. Aktivera eller inaktivera UPnP.
Borde jag ha UPnP aktiverat eller inaktiverat?

UPnP är aktiverat som standard. Det gör att enheter i ditt nätverk kan kommunicera enklare, både med internet och andra enheter på ditt lokala nätverk.

UPnP och ditt nätverk

Med UPnP kan dina enheter lättare upptäcka varandra i det lokala nätverket. Om du till exempel vill skriva ut en bild från en dator: om datorn och skrivaren är i samma nätverk kan de hitta varandra och kommunicera med varandra automatiskt om UPnP är aktiverat.

På liknande vis används UPnP ofta för videostreaming mellan enheter på lokala nätverk. Chromecast kan till exempel använda UPnP för att kommunicera bättre med tv:n. Även spelkonsoler och digitalkameror använder ofta UPnP.

Dessutom kan enheter tack vare UPnP begära åtkomst till internet mer direkt genom att be routern att öppna en viss port.

UPnP och internet

Med UPnP kan enheter begära att specifika kommunikationsportar öppnas mellan dem och internet. Till exempel kan en spelkonsol använda port 3074 för att kommunicera med onlinespelservrar. I stället för att du själv konfigurerar porten kan UPnP låta konsolen be routern att öppna den åt dig.

Nackdelen är att du inte vet vilka enheter eller appar som har bett om att öppna portar. En öppen port är en ny ingång till ditt nätverk, så ut säkerhetssynpunkt är det inte bra att ha flera öppna portar. Om du vill ha fullständig kontroll över vilka portar som är öppna kan du inaktivera UPnP och konfigurera regler för portvidarebefordran manuellt.