UPnP

UPnP är en förkortning för Universal Plug and Play. Det är ett protokoll som låter UPnP-aktiverade enheter i ditt nätverk automatiskt upptäcka och kommunicera med varandra, samt skapa fler direkta kanaler för kommunikation med internet. Är du osäker på om du vill ha det på eller av?

Hur aktiverar/inaktiverar jag UPnP?

UPnP är aktiverat som standard. Om du vill stänga av UPnP gör du så här:

1. Öppna appen Google Wifi.

2. Tryck på fliken  och sedan på Nätverk och allmänt.

3. Under delen Nätverk trycker du på Avancerade nätverk > UPnP.

4. Ställ reglaget i läget PÅ eller AV.

Borde jag ha UPnP på eller av?

UPnP är aktiverat som standard. Det gör att enheter i ditt nätverk kan kommunicera enklare, både med internet och andra enheter på ditt lokala nätverk.

UPnP och ditt nätverk

För ditt lokala nätverk betyder det att enheter lättare kan upptäcka varandra. Säg till exempel att du vill skriva ut en bild från en dator. Om din dator och skrivare är på samma nätverk hjälper UPnP dem att automatiskt hitta varandra för kommunikation.

På liknande vis används UPnP ofta för videostreaming mellan enheter på lokala nätverk. Chromecast kan till exempel använda UPnP för att kommunicera bättre med din TV. Även spelkonsoler och digitalkameror använder ofta UPnP.

Dessutom kan enheter tack vare UPnP begära åtkomst till internet mer direkt genom att be routern att öppna en viss port.

UPnP och internet

För internet betyder det att enheter kan begära att specifika kommunikationsportar öppnas mellan dem och internet. Till exempel kan en spelkonsol använda port 3074 för att kommunicera med onlinespelservrar. I stället för att du själv konfigurerar porten så att den är öppen kan UPnP låta konsolen be routern att öppna den åt dig. På så vis finns det färre saker du behöver hantera, och allt bara fungerar!

Nackdelen är att du inte vet vilka enheter eller appar som har bett om att öppna portar. En öppen port är en ny ingång till ditt nätverk, så ut säkerhetssynpunkt är det inte bra att ha flera öppna portar. Om du vill ha total kontroll över vilka portar som är öppna kan du stänga av UPnP och konfigurera regler för portvidarebefordran manuellt.