To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center

Google Nest Wifi en uw privacy

Wij zijn ons ervan bewust dat u ons uw gegevens toevertrouwt als u onze producten gebruikt. We doen er alles aan om uw gegevens privé en veilig te houden.

Als u gebruikmaakt van Google Nest-apparaten en -services voor het connected home, verwerkt Google deze gegevens zoals beschreven in het Privacybeleid van Google en zoals uitgebreider wordt uitgelegd in de veelgestelde vragen over privacy van Google Nest. Lees ook hoe Google zich inzet voor privacy in huis.

In dit artikel wordt extra aandacht besteed aan uw privacykeuzes die specifiek zijn voor Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten en -services.

Laatst aangepast: 3 juni 2022 (gearchiveerde versies weergeven)

Informatie die we verzamelen

De informatie die met uw Google Wifi-apparaat, uw Nest Wifi-apparaat, de Google Wifi-app en de wifi-functies van de Google Home-app wordt verzameld, wordt gebruikt om de wifi-prestaties te optimaliseren. Het is belangrijk om te weten dat de Google Wifi-app, de wifi-functies van de Google Home-app en uw Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten niet bijhouden welke websites u bezoekt. Ook wordt de content van het verkeer binnen uw netwerk niet verzameld. Maar uw Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten verzamelen wel gegevens die relevant zijn voor het optimaliseren van de wifi-prestaties, zoals het wifi-kanaal, de signaalsterkte en het type apparaten. Het beleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing op alle Google-services die u gebruikt (zoals Gmail of Google Zoeken), ongeacht of u deze via een Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk gebruikt of niet.

Als u uw Google Wifi-apparaat overzet naar de Google Home-app, of als u een Nest Wifi-apparaat of een nieuw Google Wifi-apparaat heeft, kunt u twee typen gegevens beheren die worden verzameld in de Google Home-app: statistieken over Cloudservices en over Wifi-punten. U kunt deze beheren in het gedeelte Privacyinstellingen voor uw wifi-netwerk in de Google Home-app. Hieronder ziet u voorbeelden van de gegevens die worden beheerd op basis van die opties.

Als u nog steeds de verouderde, alleen-lezen Google Wifi-app heeft, kunnen de onderstaande drie typen gegevens (Cloudservices, Statistieken van Wifi-punten en App-statistieken) nog steeds worden verzameld als de betreffende instellingen aanstaan. U kunt de gegevens voor Cloudservices en Statistieken van Wifi-punten beheren via de Home-app.

Houd er rekening mee dat sommige functies misschien niet werken als bepaalde privacyinstellingen uitstaan en dat bepaalde informatie (zoals de koppeling van uw Google-account aan uw Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk) ook door Google wordt opgeslagen als alle privacyinstellingen uitstaan.

Cloudservices
  • Informatie die wordt uitgezonden door uw verbonden apparaten. Als uw telefoon zich bijvoorbeeld bekendmaakt als 'iPhone van John', neemt Google Wifi of Nest Wifi dit waar en ziet u 'iPhone van John' in de lijst met verbonden apparaten in de Google Wifi-app of de Google Home-app.
  • Afgeleide informatie over uw verbonden apparaten. Google Wifi en Nest Wifi zien hoe apparaten verbinding maken met uw netwerk. Hierdoor kan uw Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk vaststellen wanneer bepaalde typen apparaten met het netwerk zijn verbonden. Als uw telefoon bijvoorbeeld geen naam uitzendt, maar Google Wifi en Nest Wifi wel kunnen vaststellen dat het apparaat door Motorola is gemaakt, toont de Google Wifi-app of de Google Home-app Motorola in uw lijst met verbonden apparaten. Voorbeelden van afgeleide signalen zijn de unieke ID van de fabrikant (OUI), de volgorde van DHCP-opties en de volgorde van wifi-opties in test- en koppelingsverzoeken.

Opmerking: Hoewel Google Wifi en Nest Wifi om dit te bepalen afhankelijk zijn van MAC-adresgegevens, slaan uw Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat geen MAC-adressen op in de cloud. In plaats daarvan worden MAC-adressen lokaal opgeslagen op uw Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat en alleen door de Google Wifi-app en Google Home-app opgehaald als dat nodig is.

• Netwerkstatus. Dit geeft aan of er momenteel een apparaat met uw netwerk is verbonden, plus het toegewezen IP-adres en de signaalsterkte.
  • Datagebruik. Historisch datagebruik. Hieraan kunt u zien welke apparaten netwerkbronnen verbruiken.
  • Netwerkinstellingen. Deze informatie wordt versleuteld en beveiligd opgeslagen in de cloud. Een uitzondering hierop is uw wifi-wachtwoord, dat alleen in uw Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat wordt opgeslagen. Als u deze instellingen in de cloud opslaat, heeft u er altijd toegang toe, of uw Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk nu online is of niet.
  • Automatische kanaalselectie. Google Wifi en Nest Wifi verzamelen informatie over uw draadloze omgeving. Uw Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten voeren een scan uit naar andere routers in de omgeving en verzamelen hun signaalsterkte, het gebruik van wifi-kanalen en de reeks met 802.11-standaarden die worden ondersteund. De Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten verzamelen de inhoud van eventuele communicatie niet.
    Met behulp van deze gegevens kunnen Google Wifi en Nest Wifi de prestaties van het wifi-netwerk voor de gebruikers en hun buren verbeteren door storingen (vanwege kanaaloverbelasting) te beperken. Aan de hand van deze gegevens kunnen Google Wifi en Nest Wifi bepalen of er betere kanalen beschikbaar zijn en kan automatisch naar deze kanalen worden overgeschakeld.

Opmerking: Op basis van de optie voor het niet toestaan van de opname van toegangspunten in de locatieservices van Google worden gegevens van netwerknamen die op _nomap eindigen, niet verzameld.

• Informatie over de prestaties van uw Wifi-punt. Dit omvat informatie zoals de opstarttijd van het Wifi-punt, het CPU-gebruik, het geheugengebruik en de signaalsterkte tussen Wifi-punten, waarmee de functionaliteit kan worden verbeterd en bepaalde inzichten worden geboden.

Statistieken van Wifi-punten
  • Anonieme gebruiksgegevens. Deze helpen ons bij het verbeteren van alle Google Wifi- en Nest Wifi-producten. Enkele voorbeelden van de soorten gegevens die we verzamelen, zijn totalen van het gebruik naar WAN-type (DHCP, Statische IP, PPPoE) en de gemiddelde downloadtijd voor updates.
  • Crashrapporten. Deze laten ons weten wanneer de software van Google Wifi en Nest Wifi niet meer functioneert, zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Deze rapporten kunnen informatie bevatten zoals stacktraces, soorten crashes en welke softwareversie u gebruikt.
App-statistieken
(alleen Google Wifi-app)
  • Anonieme gebruiksstatistieken van de Google Wifi-app. Bijvoorbeeld hoe vaak elke functie wordt gebruikt of elk scherm wordt bekeken. Dit helpt ons om de Google Wifi-app te verbeteren. Bekijk meer informatie over gegevensbeveiliging in Google Analytics.
  • Crashrapporten van de Google Wifi-app. Deze rapporten omvatten informatie over hoe vaak uw app crasht en waardoor de crash werd veroorzaakt. Deze informatie wordt ook opgeslagen in Google Analytics en helpt ons de Google Wifi-app verder te verbeteren.

Wilt u zich afmelden voor een van de bovenstaande categorieën?

Uw Nest Wifi en de Google Assistent

Het Nest Wifi-punt heeft een ingebouwde Google Assistent. Bekijk meer informatie over de gegevens die worden verzameld door apparaten die met de Assistent werken en de opties waarover u beschikt:

Feedback sturen

Als u de Google Wifi-app gebruikt, kunt u ons feedback sturen. De informatie die u met Google deelt als u via de Google Wifi-app feedback of een diagnostisch rapport stuurt, omvat het volgende:

• Logboeken van Google Wifi-apparaten. Hieronder vallen berichten van het besturingssysteem en processen op kernelniveau. De logboeken worden opgeschoond voordat ze naar Google worden gestuurd om persoonlijke informatie (zoals MAC-adressen, e-mailadressen, URL's en unieke ID's) te verwijderen of te verbergen.
    Opmerking: Als u de optie Feedback sturen (in plaats van Diagnostisch rapport sturen) gebruikt, worden ook de logboeken van de Google Wifi-app meegestuurd.

U kunt ons ook feedback sturen via de Google Home-app. Als u de Google Home-app gebruikt en feedback stuurt, vindt u hier meer informatie over de gegevens die u met Google deelt.

Hoe cloudservices u kunnen helpen

Het merendeel van de gegevens die Google Wifi en Nest Wifi verzamelen, wordt gebruikt voor cloudservices, een reeks functies die Google Wifi en Nest Wifi helpt om uw netwerk optimaal te laten functioneren. Gegevens van uw Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten, de Google Wifi-app en wifi-functies van de Google Home-app worden verzameld om slimme draadloze functies mogelijk te maken. Hierdoor kunnen we u realtime informatie over uw netwerk geven en worden functies mogelijk die afhankelijk zijn van cloudservices, zoals:

• Netwerkcontroles: Test de download- en uploadsnelheid van uw internetverbinding om meer inzicht te krijgen en ervoor te zorgen dat alles goed werkt.
  • Meer inzichtkaarten: Bekijk updates over uw netwerkprestaties voor elk Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat. Hierdoor weet u wanneer uw netwerk offline is of geen topprestaties levert en krijgt u tips om het probleem te verhelpen.
  • Lijst met verbonden apparaten: Bekijk hoeveel apparaten met uw netwerk zijn verbonden, welke apparaten dat zijn en hoeveel gegevens door elk apparaat zijn gebruikt.
  • Automatische kanaalselectie: Google Wifi en Nest Wifi verzamelen informatie over de omringende spectrale omgeving en gebruiken deze informatie om te bepalen welke draadloze kanalen u optimale prestaties leveren. De draadloze omgeving wordt steeds drukker (steeds meer buren die intensief gebruikmaken van draadloze netwerken) en daarom wordt het steeds belangrijker om het beste kanaal te kiezen.
  • Wave Control: Hiermee kunt u een prioriteitsapparaat aanzetten met een eenvoudige handzwaai boven uw OnHub van ASUS. Nadat Wave Control is aangezet, geeft elke zwaai over uw OnHub het vooraf geselecteerde apparaat gedurende de vooraf ingestelde tijd automatisch prioriteit.
  • Robuustere wifi voor gasten: Maak een speciaal netwerk voor uw gasten. Gasten kunnen online gaan en streaming-apparaten ontdekken die u vanuit uw primaire wifi-netwerk beschikbaar heeft gesteld.
  • Wifi op maat via apparaatclassificatie: Inzicht in de details van uw apparaten helpt ons om Google Wifi en Nest Wifi te optimaliseren, zodat de service zo goed mogelijk presteert. Bij wifi bestaat er niet één instelling die bij iedereen past. We moeten dus de mogelijkheden en nuances begrijpen van de apparaten die verbinding maken met uw Google Wifi- en Nest Wifi-netwerk om uw wifi aan uw situatie aan te passen.

Gegevens worden gedeeld op basis van het Privacybeleid van Google. We kunnen bijvoorbeeld anonieme gegevens delen (zoals diagnostische crashrapporten en verzamelde statistische gegevens) om Google Wifi, Nest Wifi, de Google Wifi-app en de Google Home-app verder te verbeteren. Zonder uw toestemming delen we uw persoonlijke informatie niet vanaf uw Google Wifi- of Nest Wifi-apparaten of vanuit de wifi-functies van de Google Home-app voor reclamedoeleinden. Als u via de Assistent contact heeft met Google Wifi en Nest Wifi, kunnen we die interacties wel gebruiken om advertenties af te stemmen op uw interesses.

Uw privacyinstellingen wijzigen

Hieronder ziet u hoe u de privacyinstellingen voor Nest Wifi of Google Wifi wijzigt. Dit is alleen mogelijk als u uw Google Wifi-apparaat beheert in de Google Home-app. Als u de Google Wifi-app nog steeds gebruikt, bekijkt u meer informatie over hoe u overstapt naar de Google Home-app.

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Selecteer Wifi .
  3. Selecteer Instellingen .
  4. Kies Privacyinstellingen.
  5. Zet de gewenste opties aan of uit.

Gegevensbehoud

Als u of een lid van het huis uw Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat terugzet op de fabrieksinstellingen:

• De instellingen en gegevens van het apparaat worden gewist. Als u de fabrieksinstellingen via de app terugzet, wordt het apparaat ook uit uw Google-account verwijderd.
  • Eventuele gegevens die zijn verzameld om u van cloudservices te voorzien, zijn niet langer aan uw account gekoppeld.
  • Alle gegevens met betrekking tot uw Google-account worden van de volgende apparaten en apps verwijderd, in overeenstemming met het Privacybeleid van Google:
    • Google Wifi- Nest Wifi-apparaten
    • Google Wifi-app
    • Google Home-app (alleen wifi-functies)

Als uw Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat 6 maanden uitstaat of er 6 maanden geen verbinding met internet is, verwijdert Google automatisch de app- en cloudgegevens. Ook wordt het apparaat automatisch teruggezet op de fabrieksinstellingen als er weer verbinding is met internet.

Als uw Google Wifi wordt beheerd via de Google Wifi-app en u als eigenaar van het wifi-netwerk uw Google-account verwijdert, gebeurt het volgende:

• Uw Google Wifi-apparaat wordt teruggezet op de fabrieksinstellingen. Als uw Google Wifi-apparaat op dat moment niet online is, worden de fabrieksinstellingen teruggezet zodra het apparaat weer online gaat.
  • Alle gegevens van Google Wifi-apparaten en de Google Wifi-app met betrekking tot uw Google-account worden verwijderd in overeenstemming met het Privacybeleid van Google.

Als uw Google Wifi of Nest Wifi wordt beheerd via de Google Home-app en u als lid van een huis met een Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat uw Google-account verwijdert, gebeurt het volgende:

DNS-instellingen

Hoewel Google Wifi en Nest Wifi niet bijhouden welke websites u bezoekt, kan uw DNS-provider uw webverkeer aan uw openbare IP-adres koppelen. Google Wifi en Nest Wifi stellen uw standaard DNS-provider in op Automatisch. Deze optie gebruikt Openbare DNS van Google of het DNS van uw internetprovider als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. (Dit kan worden gewijzigd in de Geavanceerde netwerkinstellingen van de Google Wifi-app of de Google Home-app, zoals van toepassing.) Google koppelt geen informatie over het openbare DNS van Google aan uw Google-account. Bekijk meer informatie over het openbare DNS van Google en de bijbehorende privacyprocedures.

Updates en wijzigingen

We werken voortdurend aan nieuwe functies en bedieningsopties waarmee u meer uit Google Wifi en Nest Wifi kunt halen. Om nieuwe functies te implementeren, kan het nodig zijn dat Google Wifi gegevens op een andere wijze verzamelt, opslaat en gebruikt.

Voor dit soort functies willen we toelichten in hoeverre het verzamelen, opslaan of gebruiken van gegevens afwijkt van de manier die we hier beschrijven.

Als er wijzigingen in dit artikel worden aangebracht (wat niet vaak zal gebeuren), komt er op deze pagina een revisiegeschiedenis beschikbaar, zodat u kunt zien wat er is veranderd en waarom.

Archief bekijken