To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Google Nest Wifi en je privacy

Wij zijn ons ervan bewust dat je ons je gegevens toevertrouwt als je onze producten gebruikt. We doen er alles aan om je gegevens privé en veilig te houden.

Als je gebruikmaakt van Google Nest-apparaten en -services voor het connected home, verwerkt Google deze gegevens zoals beschreven in het Privacybeleid van Google en zoals uitgebreider wordt uitgelegd in de veelgestelde vragen over privacy van Google Nest. Lees ook hoe Google zich inzet voor privacy in huis.

In dit artikel gaan we verder in op je privacykeuzes voor Google Wifi-, Nest Wifi- en Nest Wifi Pro-apparaten en -services. Tenzij anders aangegeven, worden met Nest Wifi-apparaten ook Nest Wifi Pro-apparaten bedoeld.

Laatst aangepast: 6 oktober 2022 (gearchiveerde versies bekijken)

Informatie die we verzamelen

De informatie die met je Google Wifi-apparaat, je Nest Wifi-apparaat, je Nest Wifi Pro-apparaat, de Google Wifi-app en de wifi-functies van de Google Home-app wordt verzameld, wordt gebruikt om de wifi-prestaties te optimaliseren. Het is belangrijk om te weten dat de Google Wifi-app, de wifi-functies van de Google Home-app en je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten niet bijhouden welke websites je bezoekt. Ook wordt de content van het verkeer binnen je netwerk niet verzameld. Maar je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten verzamelen wel gegevens die relevant zijn voor het optimaliseren van de wifi-prestaties, zoals het wifi-kanaal, de signaalsterkte en het type apparaten. Het beleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing op alle Google-services die je gebruikt (zoals Gmail of Google Zoeken), ongeacht of je deze via een Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk gebruikt of niet.

Als je je Google Wifi-apparaat overzet naar de Google Home-app, of als je een Nest Wifi-apparaat of een nieuw Google Wifi-apparaat hebt, kun je twee typen gegevens beheren die worden verzameld in de Google Home-app: statistieken over Cloudservices en over wifi-punten. Je kunt deze beheren in het gedeelte Privacyinstellingen voor je wifi-netwerk in de Google Home-app. Hieronder zie je voorbeelden van de gegevens die worden beheerd op basis van die opties.

Als je nog steeds de verouderde, alleen-lezen Google Wifi-app hebt, kunnen de onderstaande drie typen gegevens (Cloudservices, Statistieken van wifi-punten en App-statistieken) nog steeds worden verzameld als de betreffende instellingen aanstaan. Je kunt de gegevens voor Cloudservices en Statistieken van wifi-punten beheren via de Home-app.

Houd er rekening mee dat sommige functies misschien niet werken als bepaalde privacyinstellingen uitstaan en dat bepaalde informatie (zoals de koppeling van je Google-account aan je Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk) ook door Google wordt opgeslagen als alle privacyopties uitstaan.

Cloudservices
  • Informatie die wordt uitgezonden door je verbonden apparaten. Als je telefoon zich bijvoorbeeld bekendmaakt als 'iPhone van John', neemt Google Wifi of Nest Wifi dit waar en zie je 'iPhone van John' in de lijst met verbonden apparaten in de Google Wifi-app of de Google Home-app.
  • Afgeleide informatie over je verbonden apparaten. Google Wifi en Nest Wifi zien hoe apparaten verbinding maken met je netwerk. Hierdoor kan je Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk vaststellen wanneer bepaalde typen apparaten met het netwerk zijn verbonden. Als je telefoon bijvoorbeeld geen naam uitzendt, maar Google Wifi en Nest Wifi wel kunnen vaststellen dat het apparaat door Motorola is gemaakt, toont de Google Wifi-app of de Google Home-app Motorola in je lijst met verbonden apparaten. Voorbeelden van afgeleide signalen zijn de unieke ID van de fabrikant (OUI), de volgorde van DHCP-opties, de HTTP-user-agent en de volgorde van wifi-opties in test- en koppelingsverzoeken.

Opmerking: Hoewel Google Wifi en Nest Wifi om dit te bepalen afhankelijk zijn van MAC-adresgegevens, slaan je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat geen MAC-adressen op in de cloud. In plaats daarvan worden MAC-adressen lokaal opgeslagen op je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat en alleen door de Google Wifi-app en Google Home-app opgehaald als dat nodig is.

• Netwerkstatus. Dit geeft aan of er momenteel een apparaat met je netwerk is verbonden, plus het toegewezen IP-adres en de signaalsterkte.
  • Datagebruik. Historisch datagebruik. Hieraan kun je zien welke apparaten netwerkbronnen verbruiken.
  • Netwerkinstellingen. Deze informatie wordt versleuteld en beveiligd opgeslagen in de cloud. Een uitzondering hierop is je wifi-wachtwoord, dat alleen in je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat wordt opgeslagen. Als je deze instellingen in de cloud opslaat, heb je er altijd toegang toe, of je Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk nu online is of niet.
  • Automatische kanaalselectie. Google Wifi en Nest Wifi verzamelen informatie over je draadloze omgeving. Je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten voeren een scan uit naar andere routers in de omgeving en verzamelen hun signaalsterkte, het gebruik van wifi-kanalen en de reeks met 802.11-standaarden die worden ondersteund. De Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten verzamelen de inhoud van eventuele communicatie niet.
    Met behulp van deze gegevens kunnen Google Wifi en Nest Wifi de prestaties van het wifi-netwerk voor de gebruikers en hun buren verbeteren door storingen (vanwege kanaaloverbelasting) te beperken. Aan de hand van deze gegevens kunnen Google Wifi en Nest Wifi bepalen of er betere kanalen beschikbaar zijn en kan er automatisch naar deze kanalen worden overgeschakeld.

Opmerking: Op basis van de optie voor het niet toestaan van de opname van toegangspunten in de locatieservices van Google worden gegevens van netwerknamen die op _nomap eindigen, niet verzameld.

• Informatie over de prestaties van je wifi-punt. Dit omvat informatie zoals de opstarttijd van het wifi-punt, het CPU-gebruik, het geheugengebruik en de signaalsterkte tussen wifi-punten, waarmee de functionaliteit kan worden verbeterd en bepaalde inzichten worden geboden.

Statistieken van wifi-punten
  • Anonieme gebruiksgegevens. Deze helpen ons bij het verbeteren van alle Google Wifi- en Nest Wifi-producten. Enkele voorbeelden van de soorten gegevens die we verzamelen, zijn totalen van het gebruik naar WAN-type (DHCP, Statische IP, PPPoE) en de gemiddelde downloadtijd voor updates.
  • Crashrapporten. Deze laten ons weten wanneer de software van Google Wifi en Nest Wifi niet meer functioneert, zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Deze rapporten kunnen informatie bevatten zoals stacktraces, soorten crashes en welke softwareversie je gebruikt.
  • Voor de Nest Wifi Pro: Naast het bovenstaande worden de prestatiegegevens, gebruiksstatistieken en crashrapporten van het apparaat die hier worden beschreven, ook met Google gedeeld als op je wifi-punt de statistiekeninstelling aanstaat.
App-statistieken
(alleen de Google Wifi-app)
  • Anonieme gebruiksstatistieken van de Google Wifi-app. Bijvoorbeeld hoe vaak elke functie wordt gebruikt of elk scherm wordt bekeken. Dit helpt ons om de Google Wifi-app te verbeteren. Bekijk meer informatie over gegevensbeveiliging in Google Analytics.
  • Crashrapporten van de Google Wifi-app. Deze rapporten omvatten informatie over hoe vaak je app crasht en waardoor de crash werd veroorzaakt. Deze informatie wordt ook opgeslagen in Google Analytics en helpt ons de Google Wifi-app verder te verbeteren.

Wil je je afmelden voor een van de bovenstaande categorieën?

Nest Wifi (2019) en de Google Assistent

In Nest Wifi-punten (2019) is de Google Assistent ingebouwd. Bekijk meer informatie over de gegevens die worden verzameld door apparaten die met de Assistent werken en de opties waarover je beschikt:

Feedback sturen

Als je de Google Wifi-app gebruikt, kun je ons feedback sturen. De informatie die je met Google deelt als je via de Google Wifi-app feedback of een diagnostisch rapport stuurt, omvat het volgende:

• Logboeken van Google Wifi-apparaten. Hieronder vallen berichten van het besturingssysteem en processen op kernelniveau. De logboeken worden opgeschoond voordat ze naar Google worden gestuurd om persoonlijke informatie (zoals MAC-adressen, e-mailadressen, URL's en unieke ID's) te verwijderen of te verbergen.
    Opmerking: Als je de optie Feedback sturen (in plaats van Diagnostisch rapport sturen) gebruikt, worden ook de logboeken van de Google Wifi-app meegestuurd.

Je kunt ons ook feedback sturen via de Google Home-app. Als je de Google Home-app gebruikt en feedback stuurt, vind je hier meer informatie over de gegevens die je met Google deelt.

Hoe cloudservices je kunnen helpen

Het merendeel van de gegevens die Google Wifi en Nest Wifi verzamelen, wordt gebruikt voor cloudservices, een reeks functies die Google Wifi en Nest Wifi helpt om je netwerk optimaal te laten functioneren. Gegevens van je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten, de Google Wifi-app en wifi-functies van de Google Home-app worden verzameld om slimme draadloze functies mogelijk te maken. Hierdoor kunnen we je realtime informatie over je netwerk geven en worden functies mogelijk die afhankelijk zijn van cloudservices, zoals:

• Netwerkcontroles: Test de download- en uploadsnelheid van je internetverbinding om meer inzicht te krijgen en ervoor te zorgen dat alles goed werkt.
  • Meer inzichtkaarten: Bekijk updates over je netwerkprestaties voor elk Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat. Hierdoor weet je wanneer je netwerk offline is of geen topprestaties levert en krijg je tips om het probleem te verhelpen.
  • Lijst met verbonden apparaten: Bekijk hoeveel apparaten met je netwerk zijn verbonden, welke apparaten dat zijn en hoeveel gegevens door elk apparaat zijn gebruikt.
  • Automatische kanaalselectie: Google Wifi en Nest Wifi verzamelen informatie over de omringende spectrale omgeving en gebruiken deze informatie om te bepalen welke draadloze kanalen optimale prestaties leveren. De draadloze omgeving wordt steeds drukker (steeds meer buren die intensief gebruikmaken van draadloze netwerken) en daarom wordt het steeds belangrijker om het beste kanaal te kiezen.
  • Robuustere wifi voor gasten: Maak een speciaal netwerk voor je gasten. Gasten kunnen online gaan en streaming-apparaten ontdekken die je vanuit je primaire wifi-netwerk beschikbaar hebt gesteld.
  • Wifi op maat via apparaatclassificatie: Inzicht in de details van je apparaten helpt ons om Google Wifi en Nest Wifi te optimaliseren, zodat de service zo goed mogelijk presteert. Bij wifi bestaat er niet één instelling die bij iedereen past. We moeten dus de mogelijkheden en nuances begrijpen van de apparaten die verbinding maken met je Google Wifi- en Nest Wifi-netwerk om je wifi aan jouw situatie aan te passen.

Gegevens worden gedeeld op basis van het Privacybeleid van Google. We kunnen bijvoorbeeld anonieme gegevens delen (zoals diagnostische crashrapporten en verzamelde statistische gegevens) om Google Wifi, Nest Wifi, de Google Wifi-app en de Google Home-app verder te verbeteren en support te bieden. Zonder je toestemming delen we je persoonlijke informatie niet vanaf je Google Wifi- of Nest Wifi-apparaten of vanuit de wifi-functies van de Google Home-app voor reclamedoeleinden. Als je via de Assistent contact hebt met Google Wifi en Nest Wifi, kunnen we die interacties wel gebruiken om advertenties af te stemmen op je interesses.

Je privacyinstellingen wijzigen

Hieronder zie je hoe je de privacyinstellingen voor Nest Wifi of Google Wifi wijzigt. Dit is alleen mogelijk als je je Google Wifi-apparaat beheert in de Google Home-app. Als je de Google Wifi-app nog steeds gebruikt, lees dan hoe je overstapt naar de Google Home-app.

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Selecteer Wifi .
  3. Selecteer Instellingen .
  4. Kies Privacyinstellingen.
  5. Zet de gewenste opties aan of uit.

Gegevensbehoud

Als jij of een lid van het huis je Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen:

• De instellingen en gegevens van het apparaat worden gewist. Als je de fabrieksinstellingen via de app terugzet, wordt het apparaat ook uit je Google-account verwijderd.
  • Eventuele gegevens die zijn verzameld om je van cloudservices te voorzien, zijn niet langer aan je account gekoppeld.
  • Alle gegevens van Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten, de Google Wifi-app en de wifi-functies van de Google Home-app die aan je Google-account zijn gerelateerd, worden verwijderd in overeenstemming met het Privacybeleid van Google.

Als je Google Wifi wordt beheerd via de Google Wifi-app en jij als eigenaar van het wifi-netwerk je Google-account verwijdert, gebeurt het volgende:

• Je Google Wifi-apparaat wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Als je Google Wifi-apparaat op dat moment niet online is, worden de fabrieksinstellingen teruggezet zodra het apparaat weer online gaat.
  • Alle gegevens van Google Wifi-apparaten en de Google Wifi-app met betrekking tot je Google-account worden verwijderd in overeenstemming met het Privacybeleid van Google.

Als je Google Wifi of Nest Wifi wordt beheerd via de Google Home-app en je als lid van een huis met een Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat je Google-account verwijdert, gebeurt het volgende:

DNS-instellingen

Hoewel Google Wifi en Nest Wifi niet bijhouden welke websites je bezoekt, kan je DNS-provider je webverkeer aan je openbare IP-adres koppelen. Google Wifi en Nest Wifi stellen je standaard DNS-provider in op Automatisch. Deze optie gebruikt Openbare DNS van Google of het DNS van je internetprovider als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. (Dit kan worden gewijzigd in de Geavanceerde netwerkinstellingen van de Google Wifi-app of de Google Home-app, als dat van toepassing is.) Google koppelt geen informatie over het openbare DNS van Google aan je Google-account. Bekijk meer informatie over het openbare DNS van Google en de bijbehorende privacyprocedures.

Updates en wijzigingen

We werken voortdurend aan nieuwe functies en bedieningsopties waarmee je meer uit Google Wifi en Nest Wifi kunt halen. Om nieuwe functies te implementeren, kan het nodig zijn dat Google Wifi gegevens op een andere wijze verzamelt, opslaat en gebruikt.

Voor dit soort functies willen we toelichten in hoeverre het verzamelen, opslaan of gebruiken van gegevens afwijkt van de manier die we hier beschrijven.

Als er wijzigingen in dit artikel worden aangebracht (wat niet vaak zal gebeuren), komt er op deze pagina een revisiegeschiedenis beschikbaar waarin je kunt zien wat er is veranderd en waarom.

Archief bekijken