Google Nest Wifi en je privacy

Wij zijn ons ervan bewust dat je ons je gegevens toevertrouwt als je onze producten gebruikt. We doen er alles aan om je gegevens privé en veilig te houden.

Als je apparaten en -services voor het connected home van Google Nest gebruikt, worden deze gegevens door Google verwerkt zoals beschreven in het privacybeleid van Google en zoals uitgelegd in de veelgestelde vragen over privacy van Google Nest. Lees ook hoe Google zich inzet voor privacy in huis.

In dit artikel wordt extra aandacht besteed aan je privacykeuzes die specifiek zijn voor Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten en -services.

Laatst gewijzigd: 15 oktober 2019 (gearchiveerde versies bekijken)

Informatie die we verzamelen

De informatie die met je Google Wifi-apparaat, je Nest Wifi-apparaat, de Google Wifi-app en de wifi-functies van de Google Home-app wordt verzameld, wordt gebruikt om de wifi-prestaties te optimaliseren. Het is belangrijk om te weten dat de Google Wifi-app, de wifi-functies van de Google Home-app en je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten niet bijhouden welke websites je bezoekt. Ook wordt de content van het verkeer binnen je netwerk niet verzameld. Maar je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten verzamelen wel gegevens die relevant zijn voor het optimaliseren van de wifi-prestaties, zoals het wifi-kanaal, de signaalsterkte en het type apparaten. Het beleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing op alle Google-services die je gebruikt (zoals Gmail of Google Zoeken), ongeacht of je deze via een Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk gebruikt of niet.

Via een aantal eenvoudige opties in de privacyinstellingen van de Google Wifi-app kun je het verzamelen van drie soorten gegevens beheren: cloudservices, de statistieken van Wifi-punten en app-statistieken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de soorten gegevens die via deze opties worden beheerd. Houd er rekening mee dat deze opties alleen in de Google Wifi-app beschikbaar zijn als je een zelfstandig Google Wifi-apparaat hebt dat niet is teruggezet op de fabrieksinstellingen of is gekoppeld met een Nest Wifi-apparaat.

Als je besluit je Google Wifi-apparaat naar de Google Home-app te migreren of als je een Nest Wifi-apparaat hebt, kun je twee typen gegevens beheren die worden verzameld in de Google Home-app: statistieken van cloudservices en statistieken van Wifi-punten. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de gegevens die via deze opties worden beheerd.

Houd er rekening mee dat sommige functies mogelijk niet werken als bepaalde privacyinstellingen zijn uitgeschakeld en dat bepaalde informatie (zoals de koppeling van je Google-account aan je Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk) ook door Google wordt opgeslagen als alle privacyinstellingen zijn uitgeschakeld.

Cloudservices
  • Informatie over uitzendingen vanaf je verbonden apparaten. Als je telefoon zichzelf bijvoorbeeld als 'iPhone van John' aankondigt, detecteert Google Wifi of Nest Wifi dit en wordt 'iPhone van John' weergegeven in de lijst met verbonden apparaten in de Google Wifi-app of de Google Home-app.
  • Gerelateerde informatie over je verbonden apparaten. Google Wifi en Nest Wifi kijken naar hoe apparaten verbinding maken met je netwerk. Hierdoor kan je Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk vaststellen wanneer bepaalde typen apparaten met het netwerk zijn verbonden. Als je telefoon bijvoorbeeld geen naam uitzendt, maar Google Wifi en Nest Wifi wel kunnen vaststellen dat het apparaat door Motorola is gemaakt, geeft de Google Wifi-app of de Google Home-app 'Motorola' weer in je lijst met verbonden apparaten. Voorbeelden van gerelateerde signalen zijn onder andere de unieke ID van de fabrikant (OUI), de volgorde van DHCP-opties en de volgorde van wifi-opties in probe requests en koppelingsverzoeken.

Opmerking: Hoewel Google Wifi en Nest Wifi om dit te bepalen afhankelijk zijn van MAC-adresgegevens, slaan je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat geen MAC-adressen op in de cloud. In plaats daarvan worden MAC-adressen lokaal opgeslagen op je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat en alleen door de Google Wifi-app en Google Home-app opgehaald als dat nodig is.

• Netwerkstatus. Dit geeft aan of er momenteel een apparaat met je netwerk is verbonden, plus het toegewezen IP-adres en de signaalsterkte.
  • Datagebruik. Historisch datagebruik. Hieraan kun je zien welke apparaten netwerkbronnen verbruiken.
  • Netwerkinstellingen. Deze informatie wordt versleuteld en veilig opgeslagen in de cloud. Een uitzondering hierop is je wifi-wachtwoord, dat alleen in je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaat wordt opgeslagen. Als je deze instellingen in de cloud opslaat, heb je er altijd toegang toe, of je Google Wifi- of Nest Wifi-netwerk online is of niet.
  • Automatische kanaalselectie. Google Wifi en Nest Wifi verzamelen informatie over je draadloze omgeving. Je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten voeren een scan uit naar andere routers in de omgeving en verzamelen hun signaalsterkte, het gebruik van wifi-kanalen en de reeks met 802.11-standaarden die worden ondersteund. De Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten verzamelen geen content van eventuele communicatie.
    Deze gegevens helpen Google Wifi en Nest Wifi de wifi-prestaties voor gebruikers en hun buren te verbeteren door storingen (vanwege kanaaloverbelasting) te beperken. Aan de hand van deze gegevens kunnen Google Wifi en Nest Wifi bepalen of er betere kanalen zijn om te gebruiken en kunnen deze kanalen automatisch worden gewijzigd.

Opmerking: Op basis van de optie voor het afmelden van de opname van toegangspunten in de locatieservices van Google worden gegevens van netwerknamen die op '_nomap' eindigen, niet verzameld.

Statistieken van Wifi-punten
  • Anonieme gebruiksgegevens. Deze helpen ons bij het verbeteren van alle Google Wifi- en Nest Wifi-producten. Enkele voorbeelden van de soorten gegevens die we verzamelen, zijn samengevoegde tellingen van gebruik naar WAN-type (DHCP, Statische IP, PPPoE) en gemiddelde downloadtijd voor update-payloads.
  • Crashrapporten. Deze laten ons weten wanneer de software van Google Wifi en Nest Wifi niet meer functioneert, zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Deze rapporten kunnen informatie bevatten zoals stacktraces, soorten crashes en welke softwareversie je gebruikt.
  • Informatie over de prestaties van je Wifi-punt. Dit omvat informatie over hoe lang het duurt om je Wifi-punt op te starten, CPU-gebruik en geheugengebruik.
App-statistieken
(alleen Google Wifi-app)
  • Anonieme gebruiksstatistieken van de Google Wifi-app. Bijvoorbeeld hoe vaak elke functie wordt gebruikt of elk scherm wordt bekeken. Dit helpt ons om de Google Wifi-app te verbeteren. Bekijk meer informatie over gegevensbeveiliging in Google Analytics.
  • Crashrapporten van de Google Wifi-app. Deze rapporten omvatten informatie over hoe vaak je app crasht en waardoor de crash werd veroorzaakt. Deze informatie wordt ook opgeslagen in Google Analytics en helpt ons de Google Wifi-app verder te verbeteren.

Wil je je afmelden voor een van de bovenstaande categorieën?

Je Nest Wifi en de Google Assistent

Het Nest Wifi-punt heeft een ingebouwde Google Assistent. Meer informatie over gegevens die worden verzameld door apparaten die met de Assistent werken en de opties waarover je beschikt:

Feedback verzenden

Als je de Google Wifi-app gebruikt, kun je ons feedback sturen. De informatie die je met Google deelt als je via de Google Wifi-app feedback of een diagnostisch rapport verzendt, omvat het volgende:

• Logboeken van Google Wifi-apparaten. Hieronder vallen berichten van het besturingssysteem en processen op kernelniveau. De logboeken worden opgeschoond voordat ze naar Google worden verzonden om persoonlijke gegevens, zoals MAC-adressen, e-mailadressen, URL's en unieke ID's te verwijderen of te verbergen.
  • Opmerking: Als je de optie 'Feedback verzenden' (in plaats van 'Diagnostisch rapport verzenden') gebruikt, worden ook de logboeken van de Google Wifi-app meegezonden.

Je kunt ons ook feedback sturen via de Google Home-app. Als je de Google Home-app gebruikt en feedback verzendt, vind je hier meer informatie over de gegevens die je met Google deelt.

Hoe cloudservices je kunnen helpen

Het merendeel van de gegevens die Google Wifi en Nest Wifi verzamelen, wordt gebruikt voor cloudservices, een reeks functies die Google Wifi en Nest Wifi helpt om je netwerk optimaal te laten functioneren. Er worden gegevens van je Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten, de Google Wifi-app en wifi-functies van de Google Home-app verzameld om slimme draadloze functies mogelijk te maken. Hierdoor kunnen we realtime informatie over je netwerk verstrekken en worden functies mogelijk die afhankelijk zijn van cloudservices, zoals:

• Netwerkcontroles: Test de download- en uploadsnelheid van je internetverbinding om meer inzicht te krijgen en ervoor te zorgen dat alles goed werkt.
  • Meer inzichtkaarten: Bekijk updates over je netwerkprestaties voor elk Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat. Hierdoor weet je wanneer je netwerk offline is of geen topprestaties levert en krijg je tips om het probleem te verhelpen.
  • Lijst met verbonden apparaten: Bekijk hoeveel apparaten met je netwerk zijn verbonden, welke apparaten dat zijn en hoeveel gegevens door elk apparaat zijn gebruikt.
  • Automatische kanaalselectie: Google Wifi en Nest Wifi verzamelen informatie over je omringende spectrale omgeving en gebruiken deze informatie om te bepalen welke draadloze kanalen je optimale prestaties leveren. De draadloze omgeving wordt steeds drukker (steeds meer buren die intensief gebruikmaken van draadloze netwerken) en daarom wordt het steeds belangrijker om het beste kanaal te kiezen.
  • Wave Control: Hiermee kun je een Prioriteitsapparaat inschakelen, met een eenvoudige handzwaai boven je OnHub van ASUS. Nadat Wave Control is ingeschakeld, geeft elke zwaai over je OnHub het vooraf geselecteerde apparaat gedurende de vooraf ingestelde tijd automatisch prioriteit.
  • Robuustere wifi voor gasten: Maak een speciaal netwerk specifiek voor je gasten. Gasten kunnen online gaan en streaming-apparaten ontdekken die je vanuit je primaire wifi-netwerk beschikbaar hebt gemaakt.
  • Wifi op maat via apparaatclassificatie: Inzicht in de details van je apparaten helpt ons om Google Wifi en Nest Wifi te optimaliseren, zodat de service optimaal kan presteren. Bij wifi bestaat er niet één instelling die bij iedereen past, dus om je wifi aan te passen, moeten we de mogelijkheden en nuances begrijpen van de apparaten die verbinding maken met je Google Wifi- en Nest Wifi-netwerk.

Gegevens worden gedeeld op basis van het privacybeleid van Google. We kunnen bijvoorbeeld anonieme gegevens delen (zoals diagnostische crashrapporten en samengevoegde statistieken) om Google Wifi, Nest Wifi, de Google Wifi-app en de Google Home-app te verbeteren. Zonder je toestemming delen we je persoonlijke gegevens van je Google Wifi- of Nest Wifi-apparaten of de wifi-functies van de Google Home-app niet voor reclamedoeleinden. Als je via de Assistent contact hebt met Google Wifi en Nest Wifi, kunnen we die interacties wel gebruiken om advertenties af te stemmen op je interesses.

Je privacyinstellingen wijzigen

Google Home-app

Je kunt de privacyinstellingen voor Nest Wifi of Google Wifi als volgt wijzigen (alleen beschikbaar als je je Google Wifi-apparaat via de Google Home-app beheert):
  1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Selecteer Wifi .
  3. Selecteer Instellingen .
  4. Kies Privacyinstellingen.
  5. Schakel de gewenste opties in of uit.

Google Wifi-app

1. Open de Google Wifi-app.
  2. Tik op het tabblad en vervolgens op Netwerk en algemeen.
  3. Tik op Privacy.
  4. Schakel de gewenste opties in of uit en tik op Opslaan.

Gegevensbehoud

Als je de eigenaar van het wifi-netwerk bent en je de fabrieksinstellingen van je Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat terugzet, gebeurt het volgende:

• De instellingen en gegevens van het apparaat worden gewist. Als je de fabrieksinstellingen via de app terugzet, wordt het apparaat ook uit je Google-account verwijderd.
  • Eventuele gegevens die zijn verzameld om je van cloudservices te voorzien, zijn niet langer aan je account gekoppeld.
  • Alle gegevens van Google Wifi- en Nest Wifi-apparaten, de Google Wifi-app en de wifi-functies van de Google Home-app die aan je Google-account zijn gerelateerd, worden verwijderd in overeenstemming met het privacybeleid van Google.

Wanneer je Google Wifi wordt beheerd via de Google Wifi-app en je als eigenaar van het wifi-netwerk je Google-account verwijdert, gebeurt het volgende:

• Je Google Wifi-apparaat wordt teruggezet op de fabrieksinstellingen. Als je Google Wifi-apparaat op dat moment niet online is, worden de fabrieksinstellingen teruggezet zodra het apparaat weer online gaat.
  • Alle gegevens van Google Wifi-apparaten en de Google Wifi-app met betrekking tot je Google-account worden verwijderd in overeenstemming met het privacybeleid van Google.

Wanneer je Google Wifi of Nest Wifi wordt beheerd via de Google Home-app en je als lid van een huis met een Google Wifi- of Nest Wifi-apparaat je Google-account verwijdert, gebeurt het volgende:

• Hoe Google gegevens die we verzamelen bewaart
  • Zoekgeschiedenis en spraakopnamen van Google Home: zie 'Gegevensverwijdering' bij 'Gegevensbescherming en privacy' op de Google Home.
  • Google Assistent-activiteit: zie 'De activiteiten van de Google Assistent verwijderen'.

DNS-instellingen

Hoewel Google Wifi en Nest Wifi niet bijhouden welke websites je bezoekt, kan je DNS-provider je webverkeer aan je openbare IP-adres koppelen. Google Wifi en Nest Wifi stellen je standaard DNS-provider in op 'Openbare DNS van Google'. (Dit kan worden gewijzigd in de Geavanceerde netwerkinstellingen van de Google Wifi-app of de Google Home-app, zoals van toepassing.) Google koppelt geen informatie over de openbare DNS van Google aan je Google-account. Bekijk meer informatie over openbare DNS van Google en de bijbehorende privacyprocedures.

Updates en wijzigingen

We werken voortdurend aan nieuwe functies en bedieningsopties waarmee je meer uit Google Wifi en Nest Wifi kunt halen. Het kan zijn dat we, om deze nieuwe functies te implementeren, moeten wijzigen hoe Google Wifi gegevens verzamelt, opslaat en gebruikt.

Voor dit soort functies willen we toelichten in hoeverre het verzamelen, opslaan of gebruiken van gegevens afwijkt van de manier die we hier beschrijven.

Als er wijzigingen in dit artikel worden aangebracht (wat zelden zal gebeuren), wordt een revisiegeschiedenis op deze pagina beschikbaar gemaakt, zodat je kunt zien wat er is veranderd en waarom.

Archief bekijken