To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Je internetsnelheid testen

Je kunt de download- en uploadsnelheid van je internetverbinding testen via de Google Home-app.

Met de Google Home-app

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Netwerkprestaties en dan Snelheidstest uitvoeren.

Opmerking: Als je de eerdere resultaten van de snelheidstest wilt bekijken, tik je op Wifi  en dan Netwerk. De resultaten staan onderaan.

Met de Google Assistent

Zeg 'Hey Google, wat is mijn internetsnelheid?'

Beschikbaar bij Nest Wifi of Google Wifi in de Home-app. Bekijk meer informatie over hoe je Voice Match instelt en je apparaten bedient met je stem.

Wat betekenen de resultaten?

Met de snelheidstest meet je de download- en uploadsnelheid van je router of primaire Wifi-punt.

Downloadsnelheid

De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je netwerk in een bepaalde tijd gegevens kan ontvangen van internetservers. De downloadsnelheid wordt gemeten in megabits per seconde (Mbps). Dit is waar we meestal aan denken als we het over 'internetsnelheid' hebben. Als je een snellere verbinding hebt, kun je in kortere tijd meer gegevens ontvangen. Een hoge downloadsnelheid staat voor soepele videostreams, probleemloos online gamen en snel internetten.

Opmerking:

• Je downloadsnelheid is afhankelijk van het abonnement bij je internetprovider. Bepaalde abonnementen hebben een limiet van 10 Mbps, terwijl andere abonnementen tot wel 1000 Mbps gaan.
  • Sommige apparaten, zoals mobiele telefoons, hebben niet dezelfde snelheid als een computer. Het model of de versie van het apparaat is ook van invloed op de snelheid.

Wat je kunt doen met jouw downloadsnelheid

Downloadsnelheid

Megabits per seconde (Mbps) Beoordeling Wat je ermee kunt doen
100 Mbps en hoger Razendsnel 4K-video's naar meerdere apparaten streamen, online games spelen met je vrienden of een videovergadering houden, en dat allemaal tegelijkertijd.
50 Mbps en hoger Bliksemsnel 4K-video streamen, videovergaderingen houden en online gamen op meerdere apparaten tegelijkertijd.
25 Mbps en hoger Redelijk snel Probleemloos HD-video's streamen op meerdere apparaten tegelijk.
13 Mbps en hoger Goed Een paar HD-video's tegelijk streamen. Voldoende voor een groot gezin, maar vooral geschikt voor kleine huishoudens.
7 Mbps en hoger Oké Eén HD-video streamen. Als meerdere apparaten tegelijk video's streamen, wordt er in sommige video's misschien gebufferd.
3 Mbps en hoger Vrij langzaam Video's in standaardkwaliteit op één apparaat streamen.
Minder dan 3 Mbps Langzaam Je kunt waarschijnlijk prima browsen op internet, maar het kan even duren voordat video's zijn geladen.

Wat je kunt doen als de resultaten minder zijn dan verwacht

• Voer opnieuw een snelheidstest uit. Trage resultaten kunnen worden veroorzaakt door veel verkeer op het netwerk van je internetprovider of op internet, wat het meest voorkomt tijdens piektijden zoals rond het avondeten. Als netwerken overbelast raken, gaat de gegevensoverdracht langzamer.
  • Schakel Prioriteitsapparaat uit. Prioriteitsapparaat reserveert bandbreedte voor het apparaat waaraan prioriteit is gegeven en leidt tot tragere Netwerkcontrole-resultaten.
  • Voer een mesh-test uit om te zien of er problemen met je netwerk zijn.
  • Neem contact op met je internetprovider om na te gaan of er storingen of problemen zijn met de internetservice.

Hoe we de downloadsnelheid berekenen

De Google Home-app meet hoeveel gegevens je primaire Wifi-punt in een bepaalde hoeveelheid tijd kan sturen naar en ontvangen van de servers van Google om je downloadsnelheid te berekenen. We vinden dat een snelheidstest met een populaire server (zoals YouTube) in plaats van de dichtstbijzijnde server een betere maatstaf is voor normaal dagelijks internetgebruik.

Als je een downloadsnelheid van 45 Mbps hebt, betekent dit het volgende:

Er kan in één seconde 45 megabits aan gegevens vanaf de YouTube-servers naar je huis worden overgedragen.

Opmerking:

• Elke snelheidstest is slechts een momentopname van je downloadsnelheid die afhankelijk is van wanneer en waar je internet gebruikt. Je beschikt mogelijk niet voor alles wat je online doet over dezelfde snelheid.
  • De bandbreedte van je netwerk kan worden beperkt. Bandbreedtebeperkingen zijn een opzettelijke beperking die internetproviders soms hanteren om de downloadsnelheid in een netwerk te verlagen, zodat ze netwerkverkeer kunnen reguleren en de netwerkbelasting kunnen beheren. Als YouTube-verkeer gereguleerd wordt, kan dit van invloed zijn op de snelheidstest voor de Google Home-app.
  • Overbelasting van netwerk speelt ook een rol. Afhankelijk van wat je wanneer doet en wat andere mensen op internet doen, kan je downloadsnelheid hoger of lager zijn dan je snelheidsresultaten.

Uploadsnelheid

Dit is de snelheid waarmee je netwerk gegevens naar een server kan sturen. De uploadsnelheid is belangrijk voor online games, video- of audiogesprekken en om grote bestanden, zoals video's naar YouTube te uploaden of een back-up van je foto's te maken. De uploadsnelheid wordt gemeten in Mbps.

De algehele prestaties zijn ook afhankelijk van de internetsnelheid

Je kunt de beste router ter wereld hebben, maar als je internetprovider een trage internetverbinding levert, houd je een trage verbinding.

Waarom leveren andere snelheidstests andere resultaten op?

De meeste online snelheidstests controleren de snelheid tussen je persoonlijke apparaten en een server. Maar deze resultaten kunnen variëren, afhankelijk van 2 factoren:
  1. Je locatie
  2. De locatie van de server

Voor bepaalde tests wordt automatisch de dichtstbijzijnde server geselecteerd, terwijl je voor andere tests kunt kiezen uit verschillende servers.

Hoe dan ook, één ding is zeker: de afstand is van belang. Als je de test uitvoert met een server bij jou in de buurt, zijn de resultaten sneller. Als de server op grotere afstand staat, zullen de resultaten langzamer zijn. Dit verschil kan leiden tot resultaten die niet altijd representatief zijn voor de snelheden die je ervaart tijdens het dagelijks gebruik.

Google meet de snelheid tussen je Wifi-punt(en) en de servers van Google. We vinden dat een snelheidstest met een populaire server (zoals YouTube) in plaats van de dichtstbijzijnde server een betere maatstaf is voor normaal dagelijks internetgebruik.

Waarom variëren de resultaten van snelheidstests soms van eerdere snelheidstests?

Er zijn meerdere factoren die van invloed kunnen zijn op snelheidstests op een router:
  • Overbelasting van netwerk: Hoog datagebruik op een bepaald moment kan de netwerksnelheid beperken. Overbelasting van je wifi-netwerk kan optreden als meerdere apparaten actief internet gebruiken. Dit kan ook gebeuren bij internetproviders als een bepaald gebied beperkte netwerksnelheid heeft omdat iedereen tegelijkertijd intensief internet gebruikt.
  • Bandbreedtebeperkingen: Soms kunnen internetproviders op bepaalde tijden van de dag netwerken bewust vertragen om netwerkverkeer te reguleren en overbelasting te verminderen.