To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center

Je internetsnelheid testen

Je kunt de download- en uploadsnelheid van je internetverbinding testen via de Google Home-app.

Met de Google Home-app

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Wifi . en dan tik onder Netwerk op Snelheidstest uitvoeren.

Opmerking: Als je de eerdere resultaten van de snelheidstest wilt bekijken, tik je op Wifi  en dan Netwerk. Je ziet de resultaten onderaan.

Met de Google Assistent

Zeg 'Hey Google, wat is mijn internetsnelheid?'

Beschikbaar als je Google Nest Wifi of Google Wifi gebruikt in de Home-app. Bekijk meer informatie over hoe je Voice Match instelt en je apparaten bedient met je stem.

Wat betekenen de resultaten?

Met de snelheidstest meet je de download- en uploadsnelheid van je router of primaire Wifi-punt.

Downloadsnelheid

Dit is de snelheid waarmee je gegevens van internetservers kunt ontvangen. De downloadsnelheid wordt gemeten in megabits per seconde (Mbps). Dit is waar we meestal aan denken als we het over 'internetsnelheid' hebben. Als je een snellere verbinding hebt, kun je in kortere tijd meer gegevens ontvangen. Een hoge downloadsnelheid staat voor soepele videostreams, probleemloos online gamen en snel internetten.

Opmerking:

• Je downloadsnelheid is afhankelijk van het abonnement bij je internetprovider. Bepaalde abonnementen hebben een limiet van 10 Mbps, terwijl andere abonnementen tot wel 1000 Mbps gaan.
  • Sommige apparaten, zoals mobiele telefoons, hebben niet dezelfde snelheid als een computer. Het model of de versie van het apparaat kan ook van invloed zijn op de downloadsnelheid.

Wat je kunt doen met jouw downloadsnelheid

Downloadsnelheid

Megabits per seconde (Mbps) Beoordeling Wat je ermee kunt doen
100 Mbps en hoger Razendsnel 4K-video's naar meerdere apparaten streamen, online games spelen met je vrienden of een videovergadering houden, en dat allemaal tegelijkertijd.
50 Mbps en hoger Bliksemsnel 4K-video streamen, videovergaderingen houden en online gamen op meerdere apparaten tegelijkertijd.
25 Mbps en hoger Redelijk snel Probleemloos HD-video's streamen op meerdere apparaten tegelijk.
13 Mbps en hoger Goed Een paar HD-video's tegelijk streamen. Voldoende voor een groot gezin, maar vooral geschikt voor kleine huishoudens.
7 Mbps en hoger Oké Eén HD-video streamen. Als er op meerdere apparaten tegelijkertijd video's worden gestreamd, moet er mogelijk worden gebufferd.
3 Mbps en hoger Vrij langzaam Video's in standaardkwaliteit op één apparaat streamen.
Minder dan 3 Mbps Langzaam Je kunt waarschijnlijk prima browsen op internet, maar het kan even duren voordat video's zijn geladen.

Wat je kunt doen als de resultaten minder zijn dan verwacht

• Voer opnieuw een snelheidstest uit. Trage resultaten kunnen worden veroorzaakt door veel verkeer op het netwerk van je internetprovider of op internet, wat het meest voorkomt tijdens piektijden zoals rond het avondeten. Als netwerken overbelast raken, gaat de gegevensoverdracht langzamer.
  • Schakel Prioriteitsapparaat uit. Prioriteitsapparaat reserveert bandbreedte voor het apparaat waaraan prioriteit is gegeven en leidt tot tragere Netwerkcontrole-resultaten.
  • Voer een mesh-test uit om te zien of er problemen met je netwerk zijn.
  • Neem contact op met je internetprovider om na te gaan of er storingen of problemen zijn met de internetservice.

Hoe we de downloadsnelheid berekenen

De Google Home-app meet hoeveel gegevens je primaire Wifi-punt in een bepaalde hoeveelheid tijd kan sturen naar en ontvangen van de servers van Google om je downloadsnelheid te berekenen. We vinden dat een snelheidstest met een populaire server (zoals YouTube) in plaats van de dichtstbijzijnde server een betere maatstaf is voor normaal dagelijks internetgebruik.

Als je een downloadsnelheid van 45 Mbps hebt, betekent dit het volgende:

Er kan in één seconde 45 megabits aan gegevens vanaf de YouTube-servers naar je huis worden overgedragen.

Opmerking:

• Elke snelheidstest is slechts een momentopname van je downloadsnelheid die afhankelijk is van wanneer en waar je internet gebruikt. Je beschikt mogelijk niet voor alles wat je online doet over dezelfde snelheid.
  • Overbelasting van netwerk speelt ook een rol. Afhankelijk van wat je wanneer doet en wat andere mensen op internet doen, kan je downloadsnelheid hoger of lager zijn dan je snelheidsresultaten.

Uploadsnelheid

Dit is de snelheid waarmee je netwerk gegevens naar een server kan sturen. De uploadsnelheid is belangrijk voor online games, video- of spraakoproepen en het uploaden van grote bestanden, zoals video's naar YouTube of het maken van een back-up van je foto's. Dit wordt gemeten in megabits per seconde (Mbps).

De algehele prestaties zijn ook afhankelijk van de internetsnelheid

Je kunt de beste router ter wereld hebben, maar als je internetprovider een trage internetverbinding levert, houd je een trage verbinding.

Waarom leveren andere snelheidstests andere resultaten op?

De meeste online snelheidstests controleren de snelheid tussen je persoonlijke apparaten en een server. Maar deze resultaten kunnen variëren, afhankelijk van twee factoren:
  1. Je locatie
  2. De locatie van de server

Voor bepaalde tests wordt automatisch de dichtstbijzijnde server geselecteerd, terwijl je voor andere tests kunt kiezen uit verschillende servers.

Hoe dan ook, één ding is zeker: de afstand is van belang. Als je een test uitvoert op een server bij je in de buurt, zijn de resultaten vaak sneller dan wanneer je een test uitvoert met een server op grotere afstand. Dit verschil kan leiden tot resultaten die niet altijd representatief zijn voor de snelheden die je ervaart tijdens het dagelijks gebruik.

Daarom meet Google de snelheid tussen je Wifi-punt(en) en de servers van Google. We vinden dat een snelheidstest met een populaire server (zoals YouTube) in plaats van de dichtstbijzijnde server een betere maatstaf is voor normaal dagelijks internetgebruik.