Bridge-modus

De meeste mensen hebben de bridge-modus niet nodig, maar voor diegenen die deze wel nodig hebben, hebben we hieronder een aantal aanbevolen instellingen aangegeven.

Wanneer gebruik je de bridge-modus: De bridge-modus is alleen nodig wanneer je specifieke gevallen van Double NAT tegenkomt. Voor de meesten heeft Double NAT geen invloed op de wifi-prestaties. Het kan echter een probleem zijn als je online games speelt of IP-adrestoewijzingen, regels voor poortdoorschakeling en UPnP gebruikt. Meer informatie over Double NAT en wanneer je de bridge-modus nodig hebt.

Ondersteunt Google Wifi de bridge-modus?

Ja, maar het werkt alleen als je een enkel Wifi-punt gebruikt. Als je een mesh-netwerk maakt met meerdere Wifi-punten, kan je primaire Wifi-punt niet in de bridge-modus staan. Dit komt omdat het primaire Wifi-punt speciale dingen moet doen om instellingen en communicatie binnen je wifi-netwerk te beheren. Als dit punt in bridge-modus staat, verlies je bepaalde belangrijke functies van Google Wifi.

Hoe schakel ik de bridge-modus in?

Als je alleen een enkel Google Wifi-punt gebruikt en Double NAT zorgt voor problemen, heb je twee opties:

Bridge-modus inschakelen op de door je internetprovider geleverde modem/router (AANBEVOLEN)

De beste oplossing voor Double NAT is de bridge-modus in te schakelen op je modem/router-combinatie.

Log in op je modem/router-combinatie en ga naar de instellingen om de bridge-modus in te schakelen. Voor het openen van de instellingen van de router moet je mogelijk een internetbrowser openen en het IP-adres van je router opgeven in de adresbalk. Dit ziet er als volgt uit:

Het adres varieert per apparaat. Veel internetproviders en fabrikanten verstrekken hiervoor instructies.

Bridge-modus inschakelen op je primaire Wifi-punt (NIET AANBEVOLEN)

Opmerking: De bridge-modus werkt alleen als je een enkel Google Wifi-punt gebruikt. Als je een mesh-netwerk maakt met meerdere Wifi-punten, kan je primaire Wifi-punt niet in de bridge-modus staan.

Hoewel alle extra Wifi-punten altijd standaard in bridge-modus staan, raden we niet aan je primaire Wifi-punt in een bridge te veranderen. Dit komt omdat het primaire Wifi-punt speciale dingen moet doen om instellingen en communicatie binnen je wifi-netwerk te beheren. Als dit punt in bridge-modus staat, verlies je bepaalde functionaliteiten van Google Wifi:

• Prioriteitsapparaat is niet beschikbaar
  • DNS kan niet worden bewerkt
  • WAN-instellingen kunnen niet worden bewerkt
  • Wifi voor gasten
  • Wifi-snelheidsresultaten in Netwerkcontrole. (Maar download- en uploadresultaten werken nog altijd.)

Daarnaast schakelt de bridge-modus veel van de beveiligingsfuncties van Google Wifi uit. Dit komt omdat je upstream router (de modem/router-combinatie in het bovenstaande scenario) de aansturing van DNS, de pakketcontrole, uitvoerbare patching enzovoort uitvoert.

De automatische beveiligingsupdates van Google Wifi maximaliseren je privacy en beveiliging. De beschermende functies ervan zijn het effectiefst, en in sommige gevallen, alleen effectief, wanneer al het verkeer via je primaire Wifi-punt loopt (in plaats van via een andere router).

Als je een router van een derde partij hebt, kun je er een primair Wifi-punt naartoe leiden en vervolgens de extra Wifi-punten downstream 'meshen'. Lees hier meer gedetailleerde stappen.

Wil je je primaire Wifi-punt nog steeds in een bridge veranderen? Goed, ga dan als volgt te werk:

1. Open de Google Wifi-app.

2. Tik op het tabblad Instellingen en vervolgens op Netwerkinstellingen.

3. Tik op Geavanceerde netwerken > Apparaatmodus > je Wifi-punt > Bridge-modus.

4. Tik op Opslaan.

Je kunt je primaire Wifi-punt niet in bridge-modus zetten als je WAN IP een openbaar IP-adres is. Als je de bridge-modus wilt inschakelen, moet er een andere router tussen je modem en je primaire Wifi-punt zitten. Als de WAN-poort een openbaar IP-adres heeft, betekent dit dat deze direct verbonden is met je modem. In dit scenario is de optie Bridge-modus niet beschikbaar in de app.

Aanvullende vragen

Hoe schakel ik de bridge-modus uit?
  1. Open de Google Wifi-app.
  2. Tik op het tabblad Instellingen en vervolgens op Netwerkinstellingen.
  3. Tik op Geavanceerde netwerken > Apparaatmodus > je Wifi-punt > NAT-modus (standaard).
  4. Tik op Opslaan.
Wanneer heb ik de bridge-modus nodig?

Twee routers met elkaar verbinden kan de wifi-dekking in je huis uitbreiden. Maar wanneer je twee routers hebt, elk met een eigen privé-wifi-netwerk, kan het moeilijk zijn voor je persoonlijke apparaten om met elkaar te communiceren. Dit scenario wordt Double NAT genoemd.

Laten we zeggen dat je bijvoorbeeld draadloos een afbeelding van je computer wilt afdrukken. Als je twee wifi-netwerken hebt, is het mogelijk dat je computer op het ene netwerk zit, terwijl de printer op het andere netwerk zit. En als beide netwerken privé zijn, kan je computer de printer geen opdracht geven de afbeelding af te drukken.

Double NAT

Dit kan ook leiden tot prestatieproblemen als je online games speelt of regels voor poortdoorschakeling en UPnP gebruikt.

De bridge-modus lost dit op door meerdere routers één Wifi-netwerk te laten gebruiken. Hier zie je hoe dit eruit kan zien:

Bridge-modus

Maar Double NAT hoeft niet per se een probleem te vormen. Voor de meesten heeft Double NAT geen invloed op de wifi-prestaties. Maar het kan een probleem zijn wanneer je online games speelt of IP-adrestoewijzingen, regels voor poortdoorschakeling en UPnP gebruikt. Meer informatie over Double NAT.