To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Fördelar med Nest Wifi Pro och wifi 6E

Nest Wifi Pro har wifi 6E, en ny wifi-standard som har flera fördelar jämfört med tidigare generationers wifi.

Huvudsakliga fördelar med Nest Wifi Pro och wifi 6E

Snabbare trådlösa anslutningar för wifi 6E-enheter

• Nest Wifi Pro är ett mesh-wifi-system med trippelband som använder de trådlösa frekvensbanden 2,4 GHz, 5 GHz och nya 6 GHz, så att mer data kan överföras genom routern och du kan få snabbare hastigheter på enheterna – upp till 5,4 Gbit/s (4,2 Gbit/s utanför USA) kombinerat.1
  • De bredare 6 GHz-kanalerna med mycket mindre radiostörningar ger en mer responsiv och snabbare anslutningsupplevelse med wifi 6E-enheter.2
  • Teknikutvecklingen i wifi 6E ger jämnare prestanda för appar som förlitar sig på snabbt och responsivt wifi, som videosamtal, spel och AR/VR.
  • Stöd för upp till 100 wifi-enheter per router.3

Snabbare internethastigheter för enheter utan wifi 6E

• Nest Wifi Pro använder 6 GHz-bandet för mesh-nätverket för att säkerställa att internettrafiken fortsätter vara snabb när du använder mesh-nätverk. Detta hjälper även äldre wifi-enheter på 5 GHz och 2,4 GHz.
  • Med enheter och mesh-trafik på det dedikerade 6 GHz-bandet är nu ytterligare bandbredd tillgänglig på 2, 4 GHz och 5 GHz för de äldre enheterna, vilket möjliggör snabbare trådlösa anslutningshastigheter.

Så här fungerar wifi 6E

Nest Wifi Pro har stöd för wifi 6E (AXE5400 eller AXE4200 utanför USA) – den senaste generationens wifi som drar nytta av 6 GHz-bandet.

Termen AXE5400 består av flera kriterier. Här är en förklaring:

• AX = wifi 6, även känt som 802.11ax
  • E = inkluderar 6 GHz-bandet (nya radiofrekvenser utöver grundläggande wifi 6, som endast inkluderar 2,4 GHz och 5 GHz)
  • 5400 = upp till 5 400 megabit per sekund (Mbit/s) av kombinerade dataflöden via routern
    • AXE4200 (utanför USA) = 4 200 megabit per sekund (Mbit/s)

Wifi 6

Wifi 6 är den nuvarande trådlösa standarden som skapats av IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Det följer efter 802.11ac (wifi 5), som Nest Wifi och Google Wifi använder, och 802.11n, vilket anses vara wifi 4.

Wifi 6E

Wifi 6E-routrar drar nytta av wifi 6-standarden och 6 GHz-bandet för sina anslutningar. Detta är den senaste generationens wifi och en av de största förbättringarna på mer än ett decennium.

Ytterligare fördelar med wifi 6E och 6 GHz-bandet via wifi 6
Eftersom Nest Wifi Pro är en router med trippelband kan den ansluta till enheter via frekvenserna 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz. Detta innebär följande:

• ännu snabbare anslutningar i genomsnitt och högre topphastighet
  • mycket mindre överbelastning tack vare det effektivare 6 GHz-bandet, fler kanaler som inte överlappar och avlastning av 6 GHz-enheter och mesh-anslutningar till ett tredje band
  • totalt större dataflöde genom nätverket, upp till 5,4 Gbit/s (upp till 4,2 Gbit/s utanför USA) kombinerat.
  • lägre latens vilket förbättrar streaming i appar (t.ex. spel, AR/VR, skärmdelning och videostreaming).

Snabba hastigheter och snabb total datahastighet

Med wifi 6E har Nest Wifi Pro stöd för ett totalt dataflöde på upp till 5,4 Gbit/s (upp till 4,2 Gbit/s utanför USA) genom routern, så att flera enheter kan fungera bra samtidigt.1 Det här är inte den högsta hastigheten för en enskild enhet. Till exempel kan du ha följande enheter anslutna för en total mängd trafik genom systemet på 5,4 Gbit/s (4,2 Gbit/s utanför USA):

• En högupplöst kamera som är ansluten via 2,4 GHz med en datahastighet på 600 Mbit/s
  • En dator som är ansluten via 5 GHz med en datahastighet på 2 400 Mbit/s (2,4 Gbit/s)
    • Obs! Utanför USA är endast kanaler med stöd för 80 MHz tillgängliga (1,2 Gbit/s)
  • En telefon som är ansluten via 6 GHz med en datahastighet på 2 400 Mbit/s (2,4 Gbit/s)

Med Nest Wifi Pro kan du enkelt testa internethastigheten på var och en av enheterna och kontrollera mesh-anslutningarna i Google Home-appen.

Skillnader mellan wifi 6E och wifi 6

Både wifi 6- och wifi 6E-enheter kan användas på 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. Men wifi 6E har också tillgång till det nya 6 GHz-bandet, vilket kan ge ännu snabbare hastigheter, mindre överbelastning i nätverket och kompatibilitet med vissa nyare enheter. Wifi 6-routrar har inte 6 GHz-radio. Utan 6 GHz-radio är det praktiskt taget omöjligt att hitta användbara 160 MHz-radiokanaler, så den effektiva hastigheten för en ansluten wifi 6-enhet är hälften så hög som den för en wifi 6E-enhet.

Enheters kompatibilitet med wifi 6E

Nest Wifi Pro-routrar fungerar med de flesta befintliga enheter som är anslutna till nätverket, inklusive sådana som använder tidigare wifi-versioner och 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. Även sådana enheter kan använda wifi 6E eftersom 6 GHz-bandet har stöd för enheter som annars skulle använda ett av de andra banden. Detta resulterar i mindre överbelastning på alla band och bättre prestanda.

Det går inte att kombinera Nest Wifi Pro (wifi 6E) med Nest Wifi-routrar eller -åtkomstpunkter eller Google Wifi-åtkomstpunkter (wifi 5) i ett mesh-nätverk.

1Kombinerade hastigheter är de totala hastigheterna på alla band. De har härletts ur IEEE Standard 802.11-specifikationerna och baseras på användningen av wifi 6 eller anslutna enheter från senare generationer med stöd för 160 MHz-kanaler. Den faktiska hastigheten beror på internetleverantör, nätverksförhållanden, den anslutna enheten, lokala föreskrifter och miljöfaktorer.

2En wifi 6E-klientenhet behövs för att få direkt åtkomst till 6 GHz-bandet.

3Baserat på användning med endast anslutna enheter med en högsta datahastighet på 1 Mbit/s. En tillräckligt snabb bredbandsanslutning krävs och anslutna enheter måste vara placerade inom wifi-nätverkets täckningsområde i enlighet med g.co/nestwifi/coverage. Signalens styrka och hastighet beror även på internetleverantören.