To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Meer informatie over aanwezigheidsdetectie en hoe je je gegevens beheert

De locatie van je telefoon en sensoren in ondersteunde Google Home-apparaten kunnen worden gebruikt om te bepalen of iemand wel of niet thuis is. Dit betekent dat deze beide signalen worden gebruikt om te bepalen of er iemand aanwezig is in het huis. Deze functie wordt aanwezigheidsdetectie genoemd. Met aanwezigheidsdetectie kunnen je smarthome-apparaten zich aanpassen aan je behoeften als je thuis of afwezig bent.

In dit artikel wordt uitgelegd wat aanwezigheidsdetectie is, hoe de functie werkt, op welke manier de locatiegegevens van je telefoon door de Home-app worden gebruikt om aanwezigheidsdetectie mogelijk te maken en welke beheeropties en keuzes je hebt.

Je telefoon gebruikt een geofence om te bepalen of je thuis bent en kan deze gebruiken via de Home-app of de Nest-app, maar niet via beide apps tegelijk. Zet je een geofence in de ene app aan, dan wordt deze in de andere app uitgezet. Als je de Nest-app gebruikt, ontdek dan meer over de Thuis/Afwezig-functie.

Aanwezigheidsdetectie en hoe de functie wordt gebruikt voor je Thuis- en Afwezig-routines

Je apparaten gebruiken aanwezigheidsdetectie om je Thuis-routine of Afwezig-routine te starten. Je kunt je aanwezigheidsgegevens bekijken en beheren in de Home-app.

Als je aanwezigheidsdetectie voor je huis en je telefoon uitzet, weten je routines en andere functies die aanwezigheidsdetectie gebruiken niet wanneer je weggaat of weer thuiskomt en weten ze dus niet wanneer ze moeten beginnen. Je kunt je routines wel altijd handmatig starten met de Home-app.

Als je 'Toestaan dat dit huis telefoonlocaties gebruikt' uitzet, maar telefoonlocatie voor jezelf laat aanstaan, werken Thuis/Afwezig-routines niet meer. De functies die alleen jouw telefoonlocatie gebruiken, zoals 'Alleen bellen als je thuis bent', blijven wel werken.

Aanwezigheidsdetectie en hoe de functie wordt gebruikt met Alleen bellen als je thuis bent

Je apparaten gebruiken aanwezigheidsdetectie om te bepalen of je thuis bent. Als 'Alleen bellen als je thuis bent' aanstaat, worden inkomende gesprekken op je Google Nest-speakers of -schermen uitgevoerd als je telefoon thuis is, maar niet als je telefoon niet thuis is. Je kunt je aanwezigheidsgegevens bekijken en beheren in de Home-app.

Als je lid bent van een huis waarvoor Thuis- en Afwezig-routines aanstaan en je aanwezigheidsdetectie voor je telefoon uitzet in de instellingen van de Google Home-app, kunnen andere functies die de locatie van je telefoon gebruiken via aanwezigheidsdetectie (zoals Alleen bellen als je thuis bent) ook worden uitgezet.

Hoe de locatie van je telefoon met aanwezigheidsdetectie werkt

Als je daartoe toestemming geeft, gebruikt de Home-app de locatie van je telefoon om te bepalen wanneer je je geofence-gebied verlaat. De geofence is een virtuele grens rond je huis die je invoert als je voor het eerst een functie instelt die gebruikmaakt van aanwezigheidsdetectie.

De momenten waarop je het geofence-gebied verlaat, in combinatie met sensoren op apparaten in je huis, bepalen samen wanneer je Thuis- en Afwezig-routines moeten worden gestart. Deze gegevens helpen om de Nest-functionaliteit voor het connected home te verbeteren en te personaliseren. Je vindt hier meer over in de veelgestelde vragen over privacy bij Google Nest.

Voor een correcte werking van aanwezigheidsdetectie in combinatie met de geofence moet je zorgen voor het volgende:

• Je hebt Thuis- en Afwezig-routines ingesteld in de Home-app.
  • Je hebt je telefoon aangezet in de instellingen voor aanwezigheidsdetectie in de Home-app.
  • Je hebt de locatierechten voor de Home-app op je telefoon ingesteld op Altijd aan.
  • Alle leden van je huishouden hebben hun telefoon aangezet in de instellingen voor aanwezigheidsdetectie in de Home-app op hun eigen telefoon.

In de geschiedenis van je Home-app zie je een indicatie voor elke keer dat je het geofence-gebied hebt betreden of verlaten. Aanwezigheidsdetectie is niet hetzelfde als de functie Locatiegeschiedenis van je Google-account. De functies hebben geen invloed op elkaar.

De Home-app houdt niet bij waar je bent of bent geweest, maar alleen of je binnen of buiten het geofence-gebied van je huis bent. De gegevens voor aanwezigheidsdetectie en geofence worden alleen gebruikt om te bepalen wanneer je thuiskomt of vertrekt. Deze gegevens worden gebruikt voor de doeleinden waarvoor je toestemming geeft en worden gedetailleerder toegelicht in de veelgestelde vragen over privacy bij Google Nest.

Aanwezigheidsdetectie werkt het beste als alle leden van je huishouden hun eigen telefoons aanzetten in de instellingen voor aanwezigheidsdetectie in de Home-app. Als sommige leden van je huishouden deze instellingen niet gebruiken, nemen je apparaten misschien niet waar dat die persoon thuis is (ook al is dat wel het geval), en werken je routines misschien niet zoals verwacht.

Als je bijvoorbeeld de enige persoon in je huishouden bent wiens telefoon is aangezet voor aanwezigheidsdetectie en je huis geen andere apparaten gebruikt voor aanwezigheidsdetectie, wordt de Afwezig-routine gestart en gaan de lampen in huis uit als je vertrekt. De andere leden van je huishouden die nog steeds thuis zijn, moeten de lampen weer aandoen of handmatig je Thuis-routine starten.

Aanwezigheidsdetectie aan- of uitzetten

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Instellingen .
  3. Tik in het gedeelte 'Functies voor huis' op Aanwezigheidsdetectie.
  4. Tik op de schakelaar naast Toestaan dat dit huis telefoonlocaties gebruikt om de functie aan of uit te zetten.

Je kunt ook instellen dat een specifieke telefoon niet wordt gebruikt voor aanwezigheidsdetectie.

Als je in de instellingen voor aanwezigheidsdetectie het delen van locatiegegevens voor een huis of alleen voor je telefoon uitzet, werken functies die aanwezigheidsdetectie gebruiken (zoals Alleen bellen als je thuis bent of Thuis- en Afwezig-routines) niet meer.

Je gegevens beheren

De geschiedenis van de Home-app laat jou en andere leden van je huis zien wanneer en waarom je Thuis- en Afwezig-routines automatisch zijn gestart.

• Je kunt zien wanneer je zelf thuisgekomen bent en bent vertrokken. Je kunt deze gegevens beheren in de instellingen van de Home-app.
  • Andere leden van je huis kunnen zien wanneer je de modus handmatig op Thuis of Afwezig hebt ingesteld met de app, je stem of het Nest × Yale slot.

Opmerking: Alle gegevens die de Home-app verzamelt, vallen onder het Privacybeleid van Google en worden verwerkt zoals gedetailleerder wordt toegelicht in de veelgestelde vragen over privacy bij Google Nest. Check ook hoe Google zich inzet voor privacy in huis.

Geschiedenis van aanwezigheidsdetectie verwijderen

De aanwezigheidsgeschiedenis van je huis omvat de gegevens voor alle leden van je huis en al je apparaten, ook de gegevens die je niet kunt zien in de geschiedenis van je huis in de Home-app. De gegevens worden 60 dagen opgeslagen en daarna automatisch verwijderd. Jij en alle andere leden van het huis kunnen de gegevens ook altijd handmatig verwijderen uit de Home-app.

Opmerking: Je kunt alleen je eigen geschiedenis bekijken voor wanneer je vertrekt of thuiskomt. Alleen mensen die Thuis- en Afwezig-routines hebben ingesteld, kunnen de geschiedenis van de aanwezigheidsdetectie van het huis verwijderen in de Home-app.

1. Open de Home-app .
  2. Tik op Instellingen .
  3. Tik in het gedeelte 'Functies voor huis' op Aanwezigheidsdetectie.
  4. Tik op Alle aanwezigheidsgeschiedenis verwijderen.
  5. Kies Verwijderen.

Nadat je de aanwezigheidsgeschiedenis van je huis hebt verwijderd, kunnen jij en alle leden van je huis de verwijderingsgebeurtenis bekijken in de geschiedenis van je huis.

Je gegevens downloaden

Je kunt in de Home-app een overzicht zien van de gegevens die je apparaten hebben verzameld. Je kunt ook altijd je gegevens downloaden.

Vind meer informatie over hoe je je Google-gegevens downloadt.