Betrouwbaarheid

De prestaties, schaal en betrouwbaarheid van de technologie van Google zijn beschikbaar voor bedrijven, scholen en overheidsinstellingen. Onze beproefde infrastructuur ondersteunt 9 apps met meer dan een miljard gebruikers. Per maand worden meer dan 100 miljard Google-zoekopdrachten uitgevoerd, en elke minuut wordt meer dan 100 uur aan YouTube-video's geüpload. Gmail en andere services worden geleverd aan honderden miljoenen gebruikers met 99,978% beschikbaarheid en geen geplande uitvaltijd.

Als antwoord op sommige van de vele vragen die we krijgen, hebben we deze veelgestelde vragen en de bijbehorende website over beveiliging en vertrouwen in Google Workspace gemaakt.

U vindt hier meer informatie over hoe u misbruik kunt melden aan ons team.

Hoe betrouwbaar zijn Google Workspace en Google Cloud Platform?

Google Workspace biedt een Serviceovereenkomst (Service Level Agreement, SLA) met een beschikbaarheidsgarantie van 99,9% voor gedekte services. In de afgelopen jaren hebben we deze belofte zelfs overschreden. Gmail behaalde in 2020 een beschikbaarheid van 99,9%. Daarnaast heeft Google Workspace geen geplande downtime of onderhoudsperioden. In tegenstelling tot de meeste providers plannen we niet dat onze apps onbeschikbaar zijn, zelfs niet als we onze services upgraden of onderhoud uitvoeren aan onze systemen. U vindt Google Cloud Platform SLA's voor elk product in onze Servicevoorwaarden.

Google heeft een uitgebreide infrastructuur van datacenters gebouwd, zodat de service zo min mogelijk wordt onderbroken door hardwarefouten, natuurrampen of andere incidenten. Google Workspace heeft een RPO-doel (Recovery Point Objective) van 0 en ons RTO-doel (Recovery Time Objective) is 'instant failover' (of 0).

Zijn mijn gegevens altijd beschikbaar? Wat gebeurt er bij downtime?

De app- en netwerkarchitectuur van Google is ontworpen voor maximale betrouwbaarheid en uptime. Gegevens worden verdeeld over de servers en datacenters van Google. Als een machine, of zelfs een heel datacenter, niet meer werkt, blijven uw gegevens nog steeds toegankelijk. Google is eigenaar en exploitant van datacenters over de hele wereld, zodat de services die u gebruikt 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar blijven.

Hoe kan Google zo betrouwbaar zijn?

De applicatie- en netwerkarchitectuur van Google is ontworpen voor maximale betrouwbaarheid en uptime. Het computerplatform van Google gaat uit van hardnekkige hardwarefouten en is door gebruik van robuuste software-failover bestand tegen deze verstoringen. Alle systemen van Google zijn inherent redundant in ontwerp en de subsystemen zijn niet afhankelijk van bepaalde fysieke of logische servers voor doorlopende werking. Van gegevens wordt meerdere malen een kopie gemaakt op de verschillende geclusterde actieve servers, waardoor in geval van machinefalen de gegevens nog steeds op een ander systeem toegankelijk zijn. We maken ook een kopie van gegevens in secundaire datacenters als veiligheidsgarantie tegen het uitvallen van een datacenter.

Wat doet Google om downtime als gevolg van rampen of het vertrekken van belangrijke werknemers te voorkomen?

Google heeft een continuïteitsplan voor de datacenters en productieactiviteiten. In dit plan zijn grote rampen, zoals aardbevingen en bedreigingen van de nationale gezondheid, meegenomen. Het houdt er rekening mee dat mensen en services maximaal 30 dagen niet beschikbaar kunnen zijn. Het plan is zo ontworpen dat onze services zonder onderbreking kunnen worden aangeboden aan onze klanten.

Hoe ondersteunt Google pieken in de vraag naar Google Workspace of Cloud Platform?

De services van Google zijn ontworpen om door miljoenen gebruikers te worden gebruikt. We voeren meerdere verschillende prestatietests uit, zoals het testen van onze applicaties onder intensief gebruik, gedurende een langere tijd, om de effecten op factoren als geheugengebruik en reactietijd te kunnen beoordelen. Google voert ook stresstesten uit om de prestaties van het systeem te beoordelen in ongewone situaties, zoals de functies van het systeem testen op ongewoon intensief gebruik, veel herhalingen van bepaalde acties of invoeren, of de invoer van grote numerieke waarden en grote, complexe zoekopdrachten in een databasesysteem.

Hoe garandeert Google dat mijn gegevens niet per ongeluk worden verwijderd?

Nadat een klantbeheerder of gebruiker gegevens heeft verwijderd uit Google Workspace, worden deze verwijderd uit de systemen van Google volgens ons Privacybeleid of uw Google Workspace-overeenkomst (inclusief het Amendement gegevensverwerking voor klanten die dit gebruiken). De verwijzingen naar de gegevens van een gebruiker worden onmiddellijk verwijderd als de klantbeheerder een gebruikersaccount verwijdert. Bekijk de praktische tips om gebruikers te verwijderen.

Als u e-mailberichten of opgeslagen gegevens in Google Drive wilt herstellen, biedt Google specifieke archiveringsproducten als aanvulling op Google Workspace en Google Workspace for Education.

Ga voor andere mogelijkheden voor gegevensherstel naar de Google Workspace Marketplace. Een van onze partners biedt daar mogelijk een oplossing die aansluit bij uw wensen.

Wat moet ik doen als ik Google wil verlaten en mijn gegevens of apps wil meenemen?

We bieden tools om het u makkelijk te maken uw gegevens mee te nemen, zonder dat Google boetes of extra kosten in rekening brengt. Beheerders kunnen op elk moment tijdens de looptijd van de overeenkomst klantgegevens exporteren in standaardindelingen. Google brengt geen kosten in rekening voor de export van gegevens uit Google Workspace. Google Cloud Platform-klanten kunnen hun gegevens exporteren met standaardtools die vrij verkrijgbaar zijn, gratis of betaald.