Google Camera gebruiken

1. De Google Camera-app openen
  2. Een foto maken
  3. Een panorama-, groothoek- of visoogfoto maken
  4. Een video opnemen

Instellingen voor Google Camera beheren

1. Uw foto- en video-instellingen wijzigen

Problemen met Google Camera oplossen

1. Problemen met uw camera oplossen

Toegankelijkheid voor Google Camera in Android

1. TalkBack gebruiken met Google Camera

Google Camera gebruiken

1. De Google Camera-app openen

Op bepaalde Pixel-telefoons en Nexus-apparaten kunt u de nieuwste versie van Google Camera gebruiken.

• Pixel
    • Pixel XL
    • Nexus 6P
    • Nexus 6
    • Nexus 5X
    • Nexus 9

Opmerking: Android is niet precies hetzelfde op alle apparaten. Deze instructies gelden voor apparaten met Android 7.1 en hoger. Controleer welke versie van Android u heeft.

Manieren om Google Camera te openen

• Tik op de Google Camera-app Google Camera van uw apparaat. Meer informatie over hoe u uw apps vindt.
    • Dubbeltik op de aan/uit-knop van uw apparaat.
    • Veeg op het vergrendelingsscherm van uw apparaat weg van de camera.
    • Zeg 'Ok Google, maak een foto'. Er wordt na drie seconden een foto gemaakt.

Functies van Google Camera gebruiken

Deze functies zijn beschikbaar op de meeste apparaten:

Tip: Reinig de sensor en de lens met een schoon doekje als de camera moeite heeft met scherpstellen.

Actiefoto's

Op sommige apparaten kunt u een serie actiefoto's maken, waarna de Camera-app de beste opslaat.

Automatische HDR+

De Camera-app kan het detailniveau aanpassen, waardoor foto's in een donkere of juist zeer lichte omgeving er beter uitzien.

Slow motion-video

Op sommige apparaten kunt u video's in slow motion opnemen.

Snelle selfiemodus

Op Pixel-, Pixel XL-, Nexus 6P- en Nexus 5X-telefoons kunt u, wanneer de camera is geopend, tussen de camera aan de voorzijde en achterzijde schakelen door uw telefoon twee keer vanuit de pols te draaien.

Als u dit gebaar wilt uitschakelen, opent u Instellingen Instellingen en vervolgens Bewegingen en vervolgens en zet u Selfiemodus op Uit Uit.

Bekijk het gebaar waarbij u twee keer draait

Twee keer draaien voor selfiemodus

2. Een foto maken

U kunt foto's maken met Google Camera.

Met uw hand
    1. Open de camera.
    2. Richt uw camera en wacht totdat de scherpstelling en belichting zijn voltooid.
      • Als u wilt inzoomen, spreidt u uw vingers uit elkaar op het scherm.
      • Als u wilt uitzoomen, knijpt u uw vingers samen op het scherm.
      • Als u de scherpstelling en belichting wilt instellen voor het onderwerp van uw foto, tikt u op het onderwerp op het scherm.
      • Bij de Pixel-, Pixel XL-, Nexus 6P- en Nexus 5P-telefoons kunt u tussen de camera aan de voorzijde en achterzijde schakelen door uw telefoon twee keer vanuit de pols te draaien.
    3. Tik op 'Foto maken' Foto maken.

Als u opgeslagen foto's wilt bekijken, tikt u op de afbeelding in de hoek van het scherm.

Met uw stem
    1. Zeg 'Ok Google, neem een foto', of 'Ok Google, neem een selfie'.
      Optioneel: Laat de camera wachten met het nemen van de foto. Bijvoorbeeld 'Ok Google, neem over twaalf seconden een foto'. U kunt de camera drie tot dertig seconden laten wachten met het nemen van een foto.
    2. Google Camera wordt geopend en neemt een foto.
    Met Android Wear

Als u een Android Wear-apparaat heeft gesynchroniseerd met uw Android-apparaat, kunt u foto's met Google Camera maken terwijl u uw horloge gebruikt als afstandsbediening.

1. Open de camera.
    2. Tik op uw horloge op Afstandsbediening.
    3. Tik op de camerakaart.
    4. Als u een foto wilt maken, tikt u op de sluiterknop op uw horloge.
    5. Wanneer de telefoon een foto maakt, trilt en knippert uw horloge.
    6. Er wordt een miniatuur van de foto weergegeven op uw horloge.

Geavanceerd: meer manieren om foto's te maken

Een actiefoto maken (alleen voor Pixel, Pixel XL en Nexus 6P)

Als u op een Pixel-telefoon of een Nexus 6P snel een reeks foto's wilt maken, tikt u op 'Foto maken' Foto maken en houdt u de knop vast. Laat los als u klaar bent.

Foto's maken met een wazige achtergrond

U kunt het onderwerp van uw foto extra laten opvallen door de achtergrond te vervagen.

1. Open de camera.
    2. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu en vervolgens Focuseffect.
    3. Richt uw camera en wacht totdat de scherpstelling is voltooid.
    4. Tik op 'Foto maken' Foto maken.
    5. Volg de instructies op het scherm.

Bepalen waar de foto scherp of wazig is

1. Open de camera.
    2. Tik in de hoek op de afbeelding.
    3. Schuif naar links of rechts naar de foto die u wilt bewerken.
    4. Tik op Vervagen focuseffect onder de foto.
      • Tik op de plek die u scherp wilt hebben.
      • U kunt de schuifregelaar naar links of rechts verplaatsen als u de omvang van de scherpe plek en de mate van vervaging wilt aanpassen.

Uw foto-opties wijzigen

U kunt aanpassen hoe u foto's maakt via de pictogrammen in de rechterbovenhoek van het scherm.

• Een timer gebruiken: Tik op Fototimer afteltimer
    • Buitenshuis of bij weinig licht meer details vastleggen: Tik op HDR HDR-modus
    • Rasterlijnen gebruiken om foto's recht te zetten: Tik op 'Raster weergeven' Raster weergeven
    • De foto aanpassen aan de verlichting ('kleurtemperatuur'): Tik op 'Filters toevoegen' Filters toevoegen
    • Een flitser gebruiken: Tik op Flitsmodus knop voor automatisch flitsen

Opmerking: Als u wilt schakelen tussen de camera aan de voorzijde (selfiecamera) en de camera aan de achterzijde, tikt u onderaan het scherm op 'Camera wijzigen' Van camera wisselen.

3. Een panorama-, groothoek- of visoogfoto maken

U kunt weidse panoramafoto's maken waarbij meerdere foto's worden samengevoegd.

1. Open de camera.
    2. Tik op Menu Menu en vervolgens Panorama.
      • Tik op Horizontaal knop voor horizontaal panorama om een horizontale panoramafoto te maken.
      • Tik op Verticaal knop voor verticaal panorama om een verticale panoramafoto te maken.
      • Tik op Groothoek knop voor groothoek om een foto met een grote beeldhoek te maken.
      • Tik op Visoog knop voor visoog om een foto met een visooglenseffect te maken.
    3. Tik op 'Foto maken' Foto maken.
    4. Houd de doelcirkel op een grijze stip op het scherm totdat deze verdwijnt.
    5. Beweeg de camera naar de volgende grijze stip. Houd de lens hierbij in dezelfde positie.
    6. Herhaal dit totdat er geen grijze stippen meer zichtbaar zijn of tik op Gereed Gereed.

Tik op de afbeelding in de hoek van het scherm om uw foto's te bekijken.

Opmerking: Tik op Sluiten Sluiten als u een foto wilt annuleren.

Een 360°-foto maken

Op sommige apparaten kunt u een 360°-foto maken.

1. Open de camera.
    2. Tik op Menu Menu en vervolgens 360°-foto.
    3. Houd de doelcirkel op een grijze stip op het scherm totdat deze verdwijnt.
    4. Beweeg de camera naar de volgende grijze stip. Houd de lens hierbij in dezelfde positie.
    5. Herhaal dit totdat er geen grijze stippen meer zichtbaar zijn of tik op Gereed Gereed.
  4. Een video opnemen

U kunt realtime en slow motion-video's opnemen.

Een video opnemen

1. Open de camera.
    2. Als u wilt overschakelen naar de videomodus, veegt u van rechts naar links.
    3. Tik op Opnemen Opnemen om de opname te starten.
    4. Tik op Onderbreken Onderbreken om de video-opname te onderbreken. Tik op Opnemen Opnemen om de opname te hervatten.
    5. Tik op Stoppen Stoppen om de opname te stoppen.
    Camera-instellingen wijzigen

Tik op de pictogrammen in de rechterbovenhoek als u de video-opties van de camera wilt wijzigen.

• Lijnen tonen om rechtere opnamen te maken Raster weergeven
    • De camera aan de achterzijde gebruiken voor selfies Van camera wisselen
    • De flitser gebruiken knop voor automatisch flitsen
    • Een filter toevoegen Filters toevoegen
    • De framesnelheid wijzigen (alleen op Pixel-telefoons) 30 frames per seconde / 60 frames per seconde
    Een foto maken tijdens een video-opname

Tik op Sluiter Sluiter om tijdens het opnemen van een video een foto met hoge resolutie te maken.

Slow motion-video's opnemen

Heeft u een Pixel-, Pixel XL-, Nexus 5X- of Nexus 6P-telefoon, dan kunt u slow motion-video's opnemen.

1. Open de Google Camera-app camera op uw apparaat.
    2. Tik op Menu Menu.
    3. Tik op Slow motion.
    4. Tik op Opnemen Opnemen om de opname te starten.
    5. Tik op Stoppen Stoppen om de opname te stoppen.

Tip: Op alle andere telefoons dan de Nexus 5X kunt u via de knop in de linkerbenedenhoek schakelen tussen 120 en 140 frames per seconden.

Instellingen voor Google Camera beheren

1. Uw foto- en video-instellingen wijzigen

U kunt wijzigen wat er gebeurt wanneer u foto's of actiefoto's maakt.

Sluitergeluid uitschakelen

1. Open de camera.
    2. Tik op Menu Menu en vervolgens Instellingen.
    3. Schakel Camerasluitergeluiden uit.

Diavoorstellingen, collages en GIF's voor actiefoto's uitschakelen

Op een Pixel-, Pixel XL- of Nexus 6P-telefoon kunt u wijzigen hoe uw camera actiefoto's gebruikt.

Opmerking: U kunt actiefoto's niet uitschakelen.

1. Open de camera.
    2. Tik op Menu Menu en vervolgens Instellingen.
    3. Tik op 'Instellingen voor actiefoto's'.
    4. Schakel Creaties automatisch genereren uit.

Locatiestempels voor foto's en video's uitschakelen

U kunt voorkomen dat Google Camera uw locatie automatisch toevoegt aan uw foto's.

1. Open de camera.
    2. Tik op Menu Menu en vervolgens Instellingen.
    3. Schakel Locatie opslaan onder Algemeen uit.

Tip: Als u een tijdstempel voor een foto wilt weergeven, tikt u in de rechterbenedenhoek van de foto en vervolgens Informatie Informatie. Als u locatiestempels ingeschakeld laat, wordt ook de locatie van de foto weergegeven.

Opslagruimte besparen

U kunt ruimte op uw telefoon besparen door het detailniveau van uw foto's en video's te beperken.

1. Open de camera.
    2. Tik op Menu Menu en vervolgens Instellingen.
    3. Kies onder Foto of Video welke camera (voor- of achterzijde) u wilt aanpassen.
    4. Tik op de resolutie die u wilt gebruiken.

Tip: U kunt van de foto's en video's op uw Pixel-telefoon onbeperkt back-ups maken op Google Foto's. Meer informatie over back-ups op de Pixel-telefoon.

Problemen met Google Camera oplossen

1. Problemen met uw camera oplossen

Als uw camera niet werkt, kunt u de volgende stappen volgen om het probleem op te lossen.

Open de camera na elke stap en controleer of het probleem is verholpen. Zo niet, probeer dan de volgende stap.

Stap 1: Reinig de cameralens en laser

Als uw foto's en video's wazig zijn of als de camera niet goed scherpstelt, kunt u de cameralens reinigen.

Heeft u een Pixel-, Pixel XL-, Nexus 5X- of Nexus 6P-telefoon, reinig dan ook de lasersensor. U kunt bekijken waar de cameralens en lasersensor zich bevinden op de Pixel-telefoon en een Nexus-apparaat.

Als u de cameralens en lasersensor wilt reinigen, veegt u ze voorzichtig schoon met een zachte, schone doek.

Stap 2: Start de telefoon opnieuw op

1. Houd de aan/uit-knop van uw apparaat ingedrukt.
    2. Tik op Uitschakelen.
    3. Nadat uw telefoon is uitgeschakeld, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt totdat uw telefoon weer wordt ingeschakeld.

Stap 3: Wis het cachegeheugen van de app

1. Open de app Instellingen Instellingen van uw apparaat.
    2. Tik op Apps en vervolgens Google Camera.
    3. Tik op Gegevens en vervolgens Cache wissen.

Stap 4: Update uw apps

1. Open de Google Play Store-app Play Store op uw apparaat.
    2. Tik op Menu Menu en vervolgens Mijn apps en games.
    3. Tik op Updaten als er apps moeten worden geüpdatet.

Stap 5: Controleer of het probleem wordt veroorzaakt door andere apps

In de veilige modus kunt u controleren of het probleem wordt veroorzaakt door een andere app.

1. Houd de aan/uit-knop van uw apparaat ingedrukt.
    2. Tik op Uitschakelen.
    3. Nadat uw telefoon is uitgeschakeld, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt totdat uw telefoon weer wordt ingeschakeld.
    4. Wanneer u het Google-logo op uw scherm ziet, houdt u de knop voor volume-omlaag ingedrukt totdat uw startscherm wordt weergegeven.
    5. Open de camera en controleer of het probleem is verholpen.
      • Als Google Camera werkt in de veilige modus, kan het probleem worden veroorzaakt door een andere app.
        1. Start uw telefoon opnieuw op om de veilige modus te beëindigen.
        2. Verwijder de app die u het laatst heeft gedownload.
        3. Open de camera en controleer of het probleem is verholpen. Zo niet, dan herhaalt u de vorige stap.
        4. Als het probleem is opgelost, kunt u de verwijderde apps opnieuw installeren.
      • Als Google Camera niet werkt in de veilige modus, bekijkt u meer manieren om problemen met een app op te lossen.

Toegankelijkheid voor Google Camera in Android

1. TalkBack gebruiken met Google Camera

U kunt de TalkBack-schermlezer in Android gebruiken met Google Camera om foto's te maken en video's op te nemen en meer hulp te krijgen.

TalkBack gebruiken met Google Camera

Met TalkBack kunt u door Google Camera navigeren met de standaardnavigatiegebaren en verkenning via aanraking. U kunt bijvoorbeeld:

• Het type foto wijzigen dat u wilt maken door op Moduslijst te dubbeltikken.
    • Naar gemaakte foto's gaan door op Filmstrip te dubbeltikken.
    • Uw Google Camera-instellingen wijzigen door te dubbeltikken op Moduslijst en vervolgens te dubbeltikken op de knop Instellingen.

TalkBack inschakelen

1. Open de app Instellingen Instellingen op uw apparaat.
    2. Tik bij Systeem op Toegankelijkheid.

Raadpleeg de Help voor TalkBack-configuratie voor gedetailleerde Talkback-instructies voor uw apparaat.

Meer informatie

In de volgende artikelen vindt u meer informatie over navigatie met TalkBack:

TalkBack gebruiken voor hulp bij uw mobiele apparaat
    1. Dubbeltik op Moduslijst.
    2. Dubbeltik op de knop Instellingen.
    3. Dubbeltik op Help en feedback.
    4. Kies uit de lijst met voorgestelde artikelen de Help voor Google Camera.

Ga voor meer informatie over toegankelijkheid op Android naar het Helpcentrum voor toegankelijkheid op Android.