Het beleid voor verkeerde voorstelling is uitgebreid voor een effectievere aanpak van adverteren met clickbait

15 juli 2020

Tegenwoordig hebben miljarden mensen over de hele wereld online toegang tot nauwkeurige, hoogwaardige informatie. Dit wordt in hoge mate mogelijk gemaakt door digitale advertenties. Als gebruikers op een advertentie klikken, moeten ze erop kunnen vertrouwen dat duidelijk is wat er precies wordt gepromoot en dat ze niet worden misleid. Daarom hebben we voor Google Ads een uitgebreid beleid opgesteld waarin wordt beschreven welke typen advertenties wel en welke niet zijn toegestaan.

We beoordelen en updaten ons beleid regelmatig om de gebruikers, adverteerders en uitgevers in ons netwerk zo goed mogelijk te beschermen. Vandaag breiden we ons beleid voor verkeerde voorstelling uit, zodat we clickbaittactieken en sensatiegerichte tekst beter kunnen aanpakken. Dit beleid voorkomt dat er advertenties worden weergegeven waarin gebruikers met een verwijzing naar een tragedie of een schandaal, of met een opgedrongen gevoel van schaamte, onder druk worden gezet om meteen te klikken, terwijl de claim onwaar is of geen directe actie vereist.

Het is geen nieuwe tactiek om sensatiegerichte tekst of afbeeldingen te gebruiken die alleen zijn bedoeld om mensen over te halen op de advertentie te klikken. Deze tactiek wordt doorgaans toegepast door minder betrouwbare partijen die willen profiteren van de gebruikers op onze platforms. Voorheen werd deze tactiek verboden door een combinatie van beleidsregels, waaronder het beleid voor schokkende content, het beleid voor verkeerde voorstelling en het redactionele beleid. Het nieuwe beleid voor clickbait verduidelijkt welke typen advertenties we niet toestaan en maakt het voor alle adverteerders voortaan eenvoudiger om ons beleid na te leven.

Het afgelopen jaar hebben we een toename geconstateerd van adverteerders die gebruikmaken van drukmiddelen, afbeeldingen van beroemdheden, sensatiegerichte tekst of gewelddadige beelden om meer klikken te genereren. De bestrijding van dit type advertenties is al jaren een van de speerpunten van ons team. Zo hebben we in 2019 meer dan 51 miljoen sensatiegerichte advertenties verwijderd. Het gaat hier om advertenties die verwijzen naar negatieve gedragingen of gebeurtenissen, zoals sterfgevallen, arrestaties, ongevallen of persoonlijke tragedies, om mensen over te halen direct op de advertentie te klikken. In een advertentie staat bijvoorbeeld 'Welk schandaal achtervolgt Linda? Klik hier en ontdek haar geheim!' of 'Weer de fout in: voor de derde keer dronken achter het stuur! Klik hier!' Dergelijke sensatiegerichte teksten geven geïnteresseerde gebruikers ten onrechte het gevoel dat ze iets missen als ze niet meteen op de advertentie klikken. In werkelijkheid zijn de betreffende beweringen vaak overdreven of niet waar en geven ze geen informatie over de producten of services die de adverteerder probeert te verkopen. In advertenties die verwijzen naar een prominente persoon of beroemdheid, wordt vaak ook een foto van deze persoon getoond, waardoor de content realistischer lijkt en gebruikers nog meer onder druk worden gezet om op de advertentie te klikken.

Het nieuwe, vandaag geïntroduceerde advertentiebeleid voor clickbait geeft onze teams meer mogelijkheden om dit type ongewenste advertenties effectief te bestrijden. We zijn erop gericht een gebruikerservaring van hoge kwaliteit te bieden. Hiervoor is het van belang dat duidelijk uit elke advertentie blijkt wat er wordt gepromoot.Ook in de toekomst blijven we zoeken naar manieren om op onze platforms misleidende praktijken zoals deze te stoppen, zodat het vertrouwen in het digitale advertentie-ecosysteem niet wordt ondermijnd.

Gepost door Sema Karaman, Policy Advisor, Google Ads