Over conversiedoelen in Shopping-campagnes

In dit artikel worden standaard Shopping-campagnes behandeld. Als u het beste van de AI van Google Ads wilt benutten en advertenties wilt weergeven op alle Google-services, kunt u in plaats daarvan Performance Max-campagnes gebruiken.

Shopping-campagnes worden gebruikt voor optimalisatie van uw online verkoop. Gebruik conversiedoelen om uw campagne te optimaliseren voor extra doelen. Er worden voor alle Shopping-campagnes rapporten gegenereerd over de doelen die u selecteert.

Met 'Slim bieden' (doel-ROAS en slimme Shopping-campagnes) kunt u, naast rapportage over de doelen die u selecteert, uw biedingen beheren door voor elk doel een waarde in te stellen. Omdat 'Slim bieden'-campagnes de conversiewaarde maximaliseren, gebruikt Google uw conversiewaarde om uw bieding te bepalen. Deze aanvullende waarden hebben geen invloed op de mogelijkheid om te rapporteren over verkopen (aankoopconversies).

Welke metingen kunt u bijhouden met conversiedoelen?

• Online verkopen aan nieuwe en bestaande klanten: Elke conversieactie waarvoor u op de pagina Conversies de optie 'Opnemen in Conversies' heeft geselecteerd (onder Meting in 'Tools en instellingen'). Hiermee telt u alle verkopen, ongeacht of een klant nieuw is of al eerder een aankoop heeft gedaan bij uw bedrijf.
  • Winkelbezoeken (fysieke winkel): Bezoeken aan uw fysieke winkel van mensen die op uw advertenties hebben geklikt. U stelt zelf de waarde van een winkelbezoek in, bijvoorbeeld op basis van de geschatte winkelopbrengst.
  • Nieuwe klanten: Eerste aankopen van klanten via uw website of app. Dit doel is alleen beschikbaar voor slimme Shopping-campagnes. U stelt zelf de waarde van een nieuw geworven klant in, bijvoorbeeld op basis van de verwachte lifetime value van een klant. Meer informatie over het conversiedoel 'Nieuwe klanten'

Conversiedoelen instellen

Als u conversiedoelen wilt toevoegen aan een nieuwe campagne, maakt u eerst de campagne:

Nadat u in Campagne-instellingen uw biedingsvoorkeuren heeft opgegeven, ziet u kiezers voor conversiedoelen. Volg nu deze stappen:

1. Selecteer bij 'Selecteer de conversie-instellingen die u voor deze campagne wilt gebruiken' de optie Conversiedoelen op campagneniveau.
  2. Onder 'Selecteer de doelen waarop u zich met deze campagne wilt richten' kunt u de volgende doelen kiezen:
    1. 'Online verkopen aan nieuwe en bestaande klanten'.
    2. 'Winkelbezoeken (fysieke winkel)': Voor dit doel kunt u een waarde toewijzen aan elk bezoek. Er wordt vervolgens gestreefd naar maximalisatie van de totale conversiewaarde, inclusief de waarde van winkelbezoeken. In uw campagne komt een duidelijker accent te liggen op winkelbezoeken.
    3. Acquisitie van nieuwe klanten (alleen beschikbaar in slimme Shopping-campagnes): Voor dit doel kunt u een extra waarde toewijzen aan elke nieuw geworven klant. Er wordt dan gestreefd naar maximalisatie van de totale conversiewaarde, inclusief de nieuwe-klantwaarde. In uw campagne komt een duidelijker accent te liggen op nieuwe klanten ten opzichte van bestaande klanten.
Tips voor waardebepaling voor doelen

De waarde die u aan winkelbezoeken of nieuw geworven klanten toewijst, fungeert als ingestelde waarde in alle campagnes in uw account. Lees meer informatie over waardebepaling voor conversies via winkelbezoeken en over het conversiedoel 'Nieuwe klanten' voor slimme Shopping-campagnes.

• Het is gebruikelijk om voor de winkelbezoekwaarde het gemiddelde conversiepercentage in de winkel te vermenigvuldigen met de gemiddelde bestelwaarde. Deze waarde wordt toegevoegd aan de kolom Conversiewaarde in Google Ads-rapporten. Als u een doel-ROAS instelt, moet u hierbij rekening houden met de winkelbezoekwaarde. Zo voorkomt u ongewenste wijzigingen in uw uitgaven.
  • Bij de waardebepaling voor een nieuw geworven klant kunt u doorgaans het best uitgaan van de lifetime value van een klant.
Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Als u conversiedoelen toevoegt aan een bestaande campagne, volgt u de onderstaande stappen:

1. Selecteer in de werkruimtebalk bovenaan in uw Google Ads-account de optie Shopping-campagnes.
  2. Klik in het linkernavigatiemenu op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  3. Klik in het gedeeltemenu op het dropdownmenu Campagnes.
  4. Klik op Campagnes.
  5. Onder de paginakop Campagnes ziet u 3 tabbladen. Klik op het tabblad Instellingen.
  6. Selecteer de campagne waarvoor u bieden voor winkelbezoeken wilt inschakelen.
  7. Onder 'Bieden en budget' ziet u Conversiedoelen.
  8. Selecteer bij 'Selecteer de conversie-instellingen die u voor deze campagne wilt gebruiken' de optie Conversiedoelen op campagneniveau.
  9. Onder 'Selecteer de doelen waarop u zich met deze campagne wilt richten' is Online verkopen aan nieuwe en bestaande klanten vooraf geselecteerd als vereist conversiedoel. U heeft de mogelijkheid om ook Winkelbezoeken te selecteren. In slimme Shopping-campagnes kunt u bovendien het doel 'Nieuwe klanten' selecteren.
    1. Voor het doel Winkelbezoeken moet u rapportage over conversies via winkelbezoeken instellen. U kunt aan elk bezoek een waarde toewijzen. Uw campagne optimaliseert vervolgens voor bezoeken aan uw fysieke winkel door biedingen te automatiseren die de conversiewaarde op basis van winkelbezoeken verhogen. Meer informatie over waardebepaling voor conversies via winkelbezoeken
    2. Voor het doel 'Nieuwe klanten' moet 'Opgenomen in Conversies' een aankoopconversieactie bevatten (deze conversieactie is dan beschikbaar voor bieden). In sommige gevallen moet u aanvullende informatie opgeven over welke klanten bestaande klanten zijn. Lees meer informatie over hoe u rapportage over nieuwe klanten instelt en over het conversiedoel 'Nieuwe klanten'.

Conversiedoelen voor slimme Shopping-campagnes combineren

Op basis van de overkoepelende doelen van uw slimme Shopping-campagne zijn er diverse ondersteunde combinaties van conversiedoelen die u kunt gebruiken. U kunt doelen combineren wanneer u campagnes maakt of bewerkt.

• Alleen verkopen: Klik op het vakje naast 'Online verkopen aan nieuwe en bestaande klanten'. Het vakje moet aangevinkt en blauw zijn.
  • Verkopen en winkelbezoeken: Klik op het vakje naast 'Winkelbezoeken (fysieke winkel)'. Het vakje moet aangevinkt en blauw zijn. Het doel Verkopen wordt automatisch geselecteerd. Het bijbehorende selectievakje is daarom grijs.
  • Verkopen en nieuwe klanten: Klik op de vakjes naast 'Acquisitie van nieuwe klanten' en 'Online verkopen aan nieuwe en bestaande klanten'. De vakjes moeten aangevinkt en blauw zijn.
  • Verkopen, nieuwe klanten en winkelbezoeken: Klik op de vakjes naast 'Acquisitie van nieuwe klanten' en 'Winkelbezoeken (fysieke winkel)'. De vakjes moeten aangevinkt en blauw zijn. Het doel Verkopen wordt automatisch geselecteerd. Het bijbehorende selectievakje is daarom grijs.
Opmerking: Nadat u conversiedoelen heeft geselecteerd, worden automatische biedingen voor slimme Shopping-campagnes hier direct op afgestemd.

Praktische tips voor het wijzigen van doelen of waarden

• ROAS-doelen updaten: De conversiewaarde omvat de waarde van alle conversiedoelen die u selecteert. Als u aanpast welke doelen u wilt gebruiken, als u doelen van het accountniveau naar het campagneniveau verplaatst (of omgekeerd), of als u de waarde van een winkelbezoek en/of een nieuw geworven klant wijzigt, ziet u deze aanpassingen terug in de rapportage over conversiewaarde. U doet er verstandig aan op basis van uw aanpassingen uw ROAS-doel te updaten. Zo voorkomt u plotselinge wijzigingen in uw biedingen.
    • Als u niet zeker weet hoe u uw ROAS-doel het best kunt aanpassen, verwijdert u het tijdelijk. U kunt de campagne dan aansturen door het budget te wijzigen. Houd de prestaties bij die u met de nieuwe selectie van conversiedoelen realiseert en stel op basis daarvan een nieuw ROAS-doel in.
  • Conversiewaarden: U kunt conversiewaarden voor winkelbezoeken en voor nieuwe klanten bijhouden op de pagina Campagnes. Voeg de betreffende kolommen toe door rechts boven de kolommen met statistieken op het kolommenicoon te klikken. Selecteer vervolgens Conversies om de kiezer voor conversiestatistieken te openen. Vink het vakje aan naast Winkelbezoekwaarde en/of Nieuwe-klantwaarde en klik op Toepassen.