Over componenten voor leadformulieren

Met leadformulieren kunt u leads genereren door mensen rechtstreeks vanuit uw advertentie een formulier te laten invullen. Dit artikel bevat informatie over leadformulieren en hoe deze formulieren voordelen kunnen opleveren voor uw Google Ads-campagnes.

Hero image depicting About lead form extensions

Met leadformulieren kunt u informatie over potentiële klanten verzamelen terwijl ze relevante content zoeken, ontdekken of bekijken.

Zet YouTube-ondertiteling aan voor ondertiteling in uw eigen taal. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Voordelen

• Genereer leads om de verkoop te stimuleren voor uw bedrijf, product of service.
  • Stuur leads naar uw marketingtrechter om meer conversies te genereren.
  • Vind en betrek mensen die geïnteresseerd zijn in uw bedrijf, product of service.

Hoe dit werkt

1. U maakt een leadformulier in Google Ads en voegt dit toe aan een campagne. U kunt leadformulieren toevoegen aan campagnes in het zoeknetwerk, videocampagnes, Performance Max-campagnes en display-campagnes.
    Leadformulieren voor videocampagnes bevinden zich momenteel in de bètafase. Voor toegang neemt u contact op met uw Google-vertegenwoordiger.
  2. Mensen in uw doelgroep bezoeken een Google-service (zoals YouTube) en hebben interactie met de advertentie die het leadformulier bevat. Als mensen het leadformulier openen, kunnen ze ervoor kiezen hun contactgegevens in te dienen, zoals een e-mailadres, telefoonnummer en andere gegevens.
  3. U kunt uw leads in Google Ads downloaden en beheren. U kunt de leads downloaden in een csv-bestand of een webhook-integratie maken om leads rechtstreeks in uw CRM-systeem (systeem voor klantrelatiebeheer) te krijgen. U kunt alleen leads downloaden die in de afgelopen 30 dagen zijn ingediend. U kunt ook automatisch leadformuliergegevens exporteren voor een periode van 60 dagen via de Google Ads API in uw CRM.

Vereisten

Als u leadformulieren wilt gebruiken, moet u aan het volgende voldoen:

• U heeft een goede reputatie op het gebied van beleidsnaleving.
  • U heeft een Google Ads-account in een geschikte branche of subbranche. Gevoelige branches en subbranches (zoals seksuele content) komen niet in aanmerking voor leadformulieren.
  • U heeft een privacybeleid voor uw bedrijf. Als u een leadformulier maakt in Google Ads, moet u een link naar uw privacybeleid opgeven. Deze link verschijnt onderaan in het leadformulier.

Als u een leadformulier wilt toevoegen aan een video- of display-campagne, of als u een campagne in het zoeknetwerk maakt waarbij de advertentiekop rechtstreeks een leadformulier opent, geldt ook het volgende:

• In totaal is er met het account meer dan USD 50.000 aan Google Ads besteed. Voor adverteerders van wie het account wordt beheerd in een andere valuta dan USD, wordt het bestede bedrag omgerekend naar USD op basis van de gemiddelde maandelijkse wisselkoers voor die valuta.
  • Betrouwbare adverteerders die meer dan 1000 USD per account besteden (of meer dan 15.000 USD voor alle accounts), komen misschien ook in aanmerking voor het gebruik van deze indelingen, onder voorbehoud van verdere verificatie van de accountstatus en goede reputatie. Adverteerders moeten het verificatieprogramma voor adverteerders afronden. Meer informatie over verificatie

Meer informatie over vereisten voor leadformulieren

Als u een actieve component voor leadformulieren heeft, moet u ook aan de volgende criteria voldoen voordat een leadformulier geschikt is voor weergave in een indeling voor leadformulier-advertenties:

• Bieden: De campagne moet een op conversies gerichte biedstrategie gebruiken.
  • Conversiedoel: De campagne moet zijn geoptimaliseerd voor een doel voor Google-leadformulierconversie. Zelfs als de campagne is geoptimaliseerd voor andere typen conversies (niet-leadformulier), moet deze ook Google-leadformulierconversie bevatten.
  • Advertentietypen: Advertentiemateriaal voor responsieve zoekadvertenties komt in aanmerking voor weergave. Uitgebreide tekstadvertenties komen niet in aanmerking.

Meer informatie over hoe u een leadformulier laat openen vanuit een responsieve zoekadvertentie

Waar u leadformulieren kunt bekijken

Leadformulieren zijn alleen geschikt voor weergave in bepaalde landen. Als uw advertentie wordt getoond aan een doelgroep in een land waar leadformulieren niet zijn toegestaan, ziet de doelgroep het leadformulier niet.

• Argentinië
  • Australië
  • Oostenrijk
  • Bangladesh
  • Belize
  • België
  • Brazilië
  • Canada
  • Chili
  • Colombia
  • Costa Rica
  • Tsjechië
  • Denemarken
  • Ecuador
  • El Salvador
  • Finland
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Griekenland
  • Guatemala
  • Honduras
  • Hongkong
  • Hongarije
  • India
  • Indonesië
  • Ierland
  • Israël
  • Italië
  • Japan
  • Kazachstan
  • Litouwen
  • Maleisië
  • Mexico
  • Nederland
  • Nieuw-Zeeland
  • Noorwegen
  • Pakistan
  • Panama
  • Peru
  • Filipijnen
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Roemenië
  • Singapore
  • Slowakije
  • Zuid-Afrika
  • Zuid-Korea
  • Spanje
  • Sri Lanka
  • Zweden
  • Zwitserland
  • Taiwan
  • Thailand
  • Turkije
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Vietnam

Leadformulieren gebruiken

• Zorg dat u voldoet aan de vereisten voor leadformulieren. Als u niet aan de vereisten voldoet, kunt u geen leadformulieren maken.
  • Zorg ervoor dat uw leadformulier voldoet aan ons advertentiebeleid en onze richtlijnen (zorg er bijvoorbeeld voor dat u een land target waar leadformulieren beschikbaar zijn). Als u daar niet aan voldoet, wordt de campagne niet getoond.
  • Er kan slechts 1 leadformulier per campagne worden toegevoegd.
  • Hoewel u leadformulieren op dezelfde manier maakt voor alle campagnetypen, kan de werking verschillen per campagnetype. Vouw hieronder een gedeelte uit om de verschillen voor elk campagnetype te bekijken.

Campagnes in het zoeknetwerk

Leadformulieren kunnen op desktops en mobiele apparaten verschijnen.
Lead forms convergence, search example

Videocampagnes

Alleen mobiele apparaten met Android tonen leadformulieren. Als u iOS of desktops target, zien gebruikers de campagne niet.
​​​​Lead forms convergence, video example
Leadformulieren voor videocampagnes bevinden zich momenteel in de bètafase. Voor toegang neemt u contact op met uw Google-vertegenwoordiger.

Display-campagnes

• Leadformulieren kunnen zowel op desktops als op mobiele apparaten verschijnen.
  • U moet minstens 1 responsieve display-advertentie hebben om leadformulieren te kunnen weergeven. Leadformulieren werken niet met geüploade beeldadvertenties.
​​​​Lead forms convergence, display example

Componenten voor leadformulieren op accountniveau

• U kunt een component voor leadformulieren op accountniveau toevoegen voor gebruik met campagnes in het zoeknetwerk of Performance Max-campagnes.
  • Componenten voor leadformulieren op campagneniveau in Google Ads overschrijven altijd componenten voor leadformulieren op accountniveau.
  • Als componenten voor leadformulieren op campagneniveau worden afgekeurd, worden componenten voor leadformulieren op accountniveau getoond.

Optimalisatie van leadformulieren

Naast de doelgroeptargeting voor uw campagne kunt u het leadformulier optimaliseren om meer leads (Meer volume) of betere leads (Betere kwaliteit) te krijgen. Voor beide opties geldt dat er geen doelgroepen worden toegevoegd of verwijderd en de velden in uw leadformulier niet worden gewijzigd. Houd er rekening mee dat optimalisatie afhankelijk kan zijn van het campagnetype.
  • Het standaardtype leadformulier is Meer volume, maar u kunt het type wijzigen in Betere kwaliteit. De optie die u kiest, kan van invloed zijn op de kosten per lead en het aantal verzamelde leads. U kunt het type leadformulier bovendien altijd tijdens de campagne wijzigen.
  • Voor het type Betere kwaliteit wordt misschien een ontwerp gebruikt dat meer stappen vereist om het formulier te sturen. Als gevolg hiervan krijgt u mogelijk minder leads (maar wel leads met een grotere interesse in uw bedrijf, product of service).
  • Voor het type Meer volume wordt een ontwerp gebruikt dat minder stappen vereist om het leadformulier te kunnen versturen. Als gevolg hiervan krijgt u mogelijk meer leads. Hier kunnen wel ook mensen tussen zitten die minder interesse hebben in uw bedrijf, product of service.

Instructies

Zet YouTube-ondertiteling aan voor ondertiteling in uw eigen taal. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Alles uitvouwen

Een component voor leadformulieren maken in een nieuwe campagne
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Campagnes.
  3. Klik op de plusknop  en dan op Nieuwe campagne.
  4. Selecteer Leads als campagnedoel.
  5. Selecteer het campagnetype Zoeken, Video, Performance Max of Display.
  6. Klik op Doorgaan.
  7. Geef de campagne-instellingen op.
  8. Open de editor voor leadformulieren. Hier geeft u informatie over uw leadformulier op.
    • Voor campagnes in het zoeknetwerk en display-campagnes: Scroll naar het gedeelte Componenten, klik op Meer componenttypen en daarna op Leadformulieren.
    • Voor videocampagnes: scroll naar het gedeelte Leadformulier en klik op Formulier.
  9. Klik in de editor voor componenten voor leadformulieren op Nieuwe maken.
  10. Geef een kop, bedrijfsnaam en beschrijving op.
  11. Kies welke vragen u in het leadformulier wilt stellen. Selecteer minstens 1 optie om door te gaan:
    • Naam (kan worden ingesteld als Voornaam en achternaam of als Volledige naam)
    • E-mailadres
    • Telefoonnummer
    • Plaats
    • Postcode
    • Staat/provincie
    • Land
    • Bedrijfsnaam
    • Functie
    • E-mailadres op het werk
    • Telefoonnummer op het werk
  12. (Optioneel) U kunt uw leads beter kwalificeren door uw eigen kwalificatievragen toe te voegen. Klik hiervoor op +Vraag. Zodra u de vraag begint te typen die u wilt toevoegen, ziet u voorgestelde vragen die overeenkomen met uw intentie. U kunt ook de beschikbare categorieën uitvouwen om een lijst te bekijken met alle vragen die bij elke categorie passen.
    • Als u in de catalogus geen bestaande vraag kunt vinden die overeenkomt met uw intentie, kunt u uw eigen vraag voorstellen. U krijgt een melding in uw Google Ads-account als de vraag of een vergelijkbare vraag is toegevoegd aan de catalogus. We kunnen niet elke voorgestelde vraag aan de catalogus toevoegen, maar de vragen die we wel toevoegen, zijn meestal binnen 1 of 2 werkdagen na inzending beschikbaar. Door u ingediende vragen die aan de catalogus worden toegevoegd, kunnen door elke adverteerder van leadformulieren worden gebruikt. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor bepaalde talen.
    • Beschikbare vragen zijn gebaseerd op de taal die u heeft geselecteerd.
    • Vragen die u heeft voorgesteld en die aan de catalogus zijn toegevoegd, of vragen die u eerder in leadformulieren heeft gebruikt, ziet u in Uw vragen. In het gedeelte Nieuwe vragen kunt u een lijst bekijken met de laatste vragen die aan de catalogus zijn toegevoegd.
  13. Voeg de URL naar uw privacybeleid toe. Er is een privacybeleid vereist om gegevens te verzamelen. Het privacybeleid wordt aan het einde van het leadformulier weergegeven.
  14. (Alleen voor campagnes in het zoeknetwerk) Klik op Afbeelding om een achtergrondafbeelding toe te voegen aan het leadformulier. De achtergrondafbeelding moet een verhouding van 1,91:1 hebben (de aanbevolen grootte is 1200 x 628).
  15. Voer een kop en een beschrijving in voor het bevestigingsbericht van het formulier. Dit bericht verschijnt nadat mensen hun contactgegevens hebben ingediend.
    • U kunt, als deze optie beschikbaar is voor uw campagnetype, ook een call-to-action toevoegen aan het bevestigingsbericht. Dit type call-to-action is anders dan de call-to-action in uw advertentie en u kunt instellen dat deze naar een specifieke URL leidt.
  16. Als u een call-to-action wilt toevoegen die interactie met uw advertentie stimuleert, selecteert u een call-to-action in het dropdownmenu en voegt u een beschrijving van de call-to-action toe.
  17. (Optioneel) Als u rechtstreeks vanuit uw CRM-systeem (systeem voor klantrelatiebeheer) leads wilt binnenkrijgen, voegt u uw webhook-informatie toe aan het leadformulier of koppelt u Zapier.
  18. Selecteer Betere kwaliteit of Meer volume als leadformulieroptimalisatie.
  19. Als u voor het eerst een leadformulier maakt, moet u de servicevoorwaarden doornemen en accepteren.
  20. Klik op Opslaan om het leadformulier aan uw campagne toe te voegen.
Een component voor leadformulieren toevoegen aan een bestaande campagne
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. U krijgt nu een tabel met al uw componenten te zien. Selecteer Koppeling in het dropdownmenu Tabelweergave.
  5. Selecteer Leadformulier in de lijst boven de tabelwerkbalk.
  6. Vink het selectievakje aan naast het leadformulier dat u aan uw bestaande campagne wilt toevoegen.
  7. Selecteer Toevoegen aan > Campagne. De campagne die u kiest, moet Leads als campagnedoel hebben.
  8. Klik op Klaar. Als u een leadformulier aan een bestaande campagne koppelt, wordt de campagne getoond nadat het leadformulier is goedgekeurd. U kunt de beoordelingsstatus van het leadformulier bekijken onder Leadformulier in de campagne-instellingen.
Een component voor leadformulieren op accountniveau toevoegen
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Klik op het plusicoon  en selecteer Component voor leadformulieren.
  5. Selecteer bovenaan de pagina de optie Account in het dropdownmenu Toevoegen aan.
  6. Selecteer de optie Nieuwe maken.
  7. Geef de vereiste informatie op om het leadformulier te maken.
  8. Klik op Opslaan.
Opmerking: U kunt maar 1 component voor leadformulieren op accountniveau toevoegen.
Een component voor leadformulieren bewerken
Opmerking: Als u een bestaand leadformulier bewerkt, kunt u de vragen op het formulier niet veranderen. U kunt dat wel doen door een nieuw leadformulier te maken en andere opties te kiezen. Vervolgens voegt u het nieuwe leadformulier toe aan een campagne.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. U krijgt nu een tabel met al uw componenten te zien. Selecteer Koppeling in het dropdownmenu Tabelweergave.
  5. Selecteer Leadformulier in de lijst boven de tabelwerkbalk.
  6. Plaats de cursor op het leadformulier en klik op het potloodje Bewerken om het formulier te bewerken.
  7. Breng de gewenste wijzigingen aan in het leadformulier.
  8. Klik op Opslaan. Als u een leadformulier heeft bewerkt, moet het formulier worden goedgekeurd voordat u uw campagne weer kunt laten lopen.
Een component voor leadformulieren verwijderen
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. U krijgt nu een tabel met al uw componenten te zien. Selecteer Koppeling in het dropdownmenu Tabelweergave.
  5. Selecteer Leadformulier in de lijst boven de tabelwerkbalk.
  6. Vink het selectievakje naast het leadformulier aan.
  7. Klik op Verwijderen. Een verwijderd leadformulier kunt u niet meer terughalen. U kunt nog wel de leads van het verwijderde formulier downloaden die in de laatste 30 dagen zijn verzameld.

Volgende stap

Uw resultaten meten

U kunt in uw Google Ads-rapporten zien hoe uw leadformulier presteert. Houd rekening met het volgende:

• Als iemand een leadformulier opent, wordt er een klik geteld.
  • Als iemand gegevens verstuurt via het leadformulier, wordt er een conversie geteld. Google Ads stelt leadformulierconversies automatisch in na de eerste inzending van het formulier.
  • Uw campagne kan ook websiteconversies stimuleren.
  • U kunt uw klik- en conversieprestaties bekijken door uw prestatierapport te segmenteren op Kliktype en Conversietype in uw Google Ads-account.
  • Bezoeken en conversies worden niet toegeschreven aan uw leadformulieren in Google Analytics. Analytics rapporteert alleen engagements die gebruikers rechtstreeks naar uw website leiden.
Opmerking: Als u een verschil ziet tussen het aantal conversies dat wordt toegeschreven aan uw door Google gehoste leadformulier en uw gedownloade leadgegevens, kunt u uw prestatierapportage segmenteren op Conversietype. Andere conversies, zoals aankopen die op uw website worden gedaan, kunnen worden toegeschreven aan uw door Google gehoste leadformulier.

Leads downloaden

Een webhook-integratie instellen voor een leadformulier

Met een webhook-integratie kunt u automatisch informatie van de ene app naar de andere sturen via een unieke URL. U kunt een webhook-integratie maken om uw leadformulier te koppelen aan uw systeem voor klantrelatiebeheer (CRM). Nadat u een webhook-integratie aan uw leadformulier heeft toegevoegd, krijgt u de leads rechtstreeks in uw CRM.

Als u de webhook-integratie aan uw leadformulier wilt toevoegen, moet u een webhook-URL en -sleutel maken.

• De webhook-URL is het leveringspad. Nadat een gebruiker een leadformulier heeft ingevuld, gaat er een HTTP POST-verzoek naar de ingestelde URL, zodat de leads rechtstreeks naar uw CRM gaan.
  • De webhook-sleutel wordt gebruikt om leads te valideren.

U kunt eventueel ook zelf een webhook-integratie maken en daarna een webhook-URL en -sleutel aanmaken. Meer informatie over hoe u een webhook-URL en -sleutel maakt

Opmerking: U kunt een aanbieder van integratie met derden gebruiken om automatisch leadformuliergegevens naar uw CRM te sturen met een webhook. Deze derde maakt automatisch de webhook en past deze toe op uw component voor leadformulieren in Google Ads. Mogelijk heeft u een betaald account nodig om deze integraties met derden voor leadexports te kunnen gebruiken.

We hebben ook een integratie met Zapier voor leadexports waarvoor de Google Ads API wordt gebruikt in plaats van een webhook. U kunt leadformuliergegevens ook handmatig exporteren door een csv-bestand te downloaden of de Google Ads API te gebruiken.

Een webhook-integratie toevoegen aan een nieuwe component voor leadformulieren
Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Campagnes.
  3. Klik op de plusknop  en selecteer Nieuwe campagne.
  4. Selecteer Leads als doel.
  5. Selecteer het campagnetype Zoeken, Video, Performance Max of Display.
  6. Klik op Doorgaan.
  7. Geef de campagne-instellingen op.
  8. Klik op Leadformulier maken om de editor voor componenten voor leadformulieren te openen en gegevens over uw leadformulier op te geven.
    • Voor campagnes in het zoeknetwerk en display-campagnes: Scroll naar het gedeelte Componenten, klik op Meer componenttypen en daarna op Leadformulieren.
    • Voor videocampagnes: scroll naar het gedeelte Leadformulier en klik op Formulier.
  9. Maak de component voor uw leadformulier.
  10. Klik om Leads exporteren uit Google Ads uit te vouwen en klik nog eens om Andere opties voor gegevensintegratie uit te vouwen.
  11. Voeg onder Webhook-integratie (optioneel) uw webhook-URL en -sleutel toe.
  12. Klik op Testgegevens verzenden en controleer of de gegevens binnenkomen in het CRM-systeem.
  13. Klik op Opslaan nadat u het leadformulier heeft gemaakt.
Een webhook-integratie toevoegen aan een bestaande component voor leadformulieren
Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. U krijgt nu een tabel met al uw componenten te zien. Selecteer Leadformulier in de lijst boven de tabelwerkbalk.
  5. Plaats de cursor op het leadformulier en klik op het potloodje Instelling bewerken, potloodje om het formulier te bewerken.
  6. Klik om Leads exporteren uit Google Ads uit te vouwen en klik nog eens om Andere opties voor gegevensintegratie uit te vouwen.
  7. Voeg onder Webhook-integratie (optioneel) uw webhook-URL en -sleutel toe.
  8. Klik op Testgegevens verzenden en controleer of de gegevens binnenkomen in het CRM-systeem.
  9. Klik op Opslaan nadat u het leadformulier heeft bewerkt.

Foutstatussen

Afhankelijk van uw eerste acties nadat u een webhook heeft toegevoegd, ziet u mogelijk een van deze foutstatussen:

• Foutstatus A: Gebruikers slaan het formulier op, maar testgegevens zijn niet gestuurd.
  • Foutstatus B: Gegevens zijn niet verstuurd.
  • Foutstatus C: Gegevens zijn gestuurd, maar Google heeft geen reactie gekregen.
  • Foutstatus D: Gegevens zijn gestuurd, maar Google heeft een onjuiste reactie gekregen (anders dan HTTP 200).
  • Status Geslaagd: Gegevens zijn gestuurd en Google heeft de juiste reactie gekregen.