Over attributie via meerdere netwerken

Klanttrajecten zijn complex en marketeers hebben de juiste tools nodig om inzicht te krijgen in de manier waarop verschillende netwerken, campagnes en advertenties samenwerken om conversies te stimuleren omdat YouTube-, display- en Discovery-campagnes allemaal deel kunnen uitmaken van het gebruikerspad naar conversie. Met de attributierapporten en onze attributiemodellen kunnen marketeers deze inzichten ontdekken.

U kunt engagements met YouTube-, display- en Discovery-advertenties bekijken in deze rapporten door Netwerken te selecteren in het dropdownmenu Dimensie.

Meer informatie over attributierapporten

Opmerking: We raden u aan de expertmodus in Google Ads te gebruiken om attributierapporten te bekijken en alle functies van Google Ads te gebruiken. Lees meer informatie over de slimme modus en de expertmodus.

Voordelen

Met de attributierapporten kunt u het volgende doen:

• Bekijken hoe campagnes in het zoeknetwerk en YouTube-, display- en Discovery-campagnes samenwerken om meer conversies te stimuleren.
  • Klikken op advertenties in het zoeknetwerk en op YouTube, video-engagements, klikken in het Display Netwerk en Discovery-klikken en -engagements op het pad naar conversie bekijken.
  • Inzicht krijgen in de campagneprestaties en hoe credits worden verdeeld tussen attributiemodellen.
  • Aan de hand hiervan uw doel-CPA of budget instellen omdat u kunt zien welke campagnes en netwerken conversies ondersteunen.

Vereisten

Als u paden voor meerdere netwerken wilt bekijken, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

• Adverteren in het zoeknetwerk van Google, op YouTube, in het Google Display Netwerk of in Discovery.
    Opmerking: Als u verschillende Google Ads-accounts heeft die verkeer via het zoeknetwerk, YouTube, het Google Display Netwerk en Discovery naar dezelfde website leiden met dezelfde doelen, gebruik danconversies bijhouden voor meerdere accounts. Hiervoor is eenmanageraccount (Mijn Klantencentrum) van Google vereist.
  • Conversies bijhouden in Google Ads of Google Analytics 4 (GA4).
    Opmerking: Met Offline conversies bijhouden kunt u bepaalde YouTube-engagements niet meten. Voor deze conversietypen worden alleen paden voor klikken in het zoeknetwerk en op YouTube getoond. Ondersteuning van data-driven attributie voor Discovery-campagnes wordt in de komende maanden uitgerold.

Praktische tips om conversies voor meerdere accounts bij te houden

Als u in de attributierapporten activiteit in meerdere netwerken wilt bekijken, gebruikt u Conversies bijhouden van Google Ads en stelt u in dat Discovery-campagnes en campagnes in het zoeknetwerk, op YouTube en in het Google Display Netwerk zichtbaar zijn. Als u conversies bijhoudt voor meerdere accounts, zorgt u ervoor dat Discovery-campagnes en campagnes in het zoeknetwerk, op YouTube en in het Google Display Netwerk voor verschillende accounts alle conversies bijhouden op manageraccountniveau.

Met de functie Accountoverzicht in Google Ads kunt u checken of uw account is ingesteld voor nauwkeurige weergave van rapportage voor meerdere netwerken.

Ga als volgt te werk om de instellingen voor het bijhouden van conversies voor meerdere accounts te controleren:

1. Klik rechtsboven in uw Google Ads-account op de moersleutel Google Ads | Moersleutel [icoon].
  2. Kies onder Instellen de optie Accountoverzicht.
  3. Klik in het navigatiemenu op Eigenaar conversies bijhouden om te zien welke accounts Conversies bijhouden op managerniveau overnemen.
  4. Als er geen vinkje naast een account staat, worden er voor dat account conversies bijgehouden op accountniveau. Eventuele conversie- en campagnegegevens van die accounts zijn dan niet zichtbaar in de attributierapporten voor meerdere netwerken. Als u ervoor kiest om 'Conversies bijhouden voor meerdere accounts' in te stellen, krijgt u in de attributierapporten een compleet beeld.

Wat u kunt verwachten

Net als bij elke update van uw attributiemodellen ziet u mogelijk enkele wijzigingen in de campagnerapportage als u overstapt van een attributiemodel voor alleen het zoeknetwerk naar een attributiemodel voor meerdere netwerken (zoeknetwerk, YouTube, Google Display Netwerk en Discovery):

• Attributie met breukgetallen: De credits voor een bepaalde conversie worden verdeeld over bijdragende advertentie-interacties, op basis van het geselecteerde attributiemodel. Als gevolg hiervan ziet u voor sommige campagne- en netwerktypen in de kolommen Conversies en Alle conv. voor het eerst decimalen als u overschakelt naar een model dat niet op de laatste klik is gebaseerd.
  • Vertraging: Google Ads rapporteert conversies op basis van de datum van de advertentie-interactie. Aangezien bij een niet-laatste-klik-attributiemodel conversiekrediet wordt gedeeld tussen meerdere interacties (die elk op een ander tijdstip plaatsvonden), kan de vertraging met betrekking tot campagnerapportage toenemen. Als gevolg hiervan ziet u mogelijk een lichte tijdelijke afname in het aantal conversies in de meest recente dagen nadat u het attributiemodel heeft gewijzigd.
  • Creditverschuivingen: Elke wijziging in uw attributiemodel kan leiden tot verschuivingen van conversiecredits in de verschillende campagnes, netwerken, advertentiegroepen en zoekwoorden die gebruikmaken van die conversieactie.
    • Opmerking: In het rapport Modelvergelijking kunt u 2 attributiemodellen naast elkaar vergelijken en de creditverdeling tussen deze 2 modellen bekijken (bijvoorbeeld Laatste klik en Data-driven).

Hoe de rapportage verschilt

Hieronder ziet u hoe de rapportage van conversies in de attributierapporten voor meerdere netwerken verschilt van die op de pagina Campagnes:

Attributierapporten De pagina Campagnes
Tijd van gebeurtenis Tijd van conversie Tijd van de advertentiequery voorafgaand aan de klik die tot de conversie heeft geleid (voeg kolommen van het type 'op conv.tijd' toe aan de pagina Campagnes zodat de informatie overeenkomt met de rapportagetijd in attributierapporten)
Gedekte netwerken

Zoeknetwerk, YouTube (inclusief Google-videopartners), Google Display Netwerk en Discover

Opmerking: Performance Max-campagnes en campagnes voor het genereren van vraag krijgen het label Meerdere netwerken.

Zoeknetwerk (inclusief zoekpartners), YouTube (inclusief Google-videopartners), Google Display Netwerk, Gmail, Google Maps, App en Discover
Gedekte campagnetypen

Zoeken, Shopping (inclusief slimme Shopping), video, display (exclusief Alleen betalen voor conversies) en Genereren van vraag

App-campagnes worden nog niet ondersteund.

Zoeken, Shopping (inclusief slimme Shopping), video, display, Genereren van vraag, app, hotel
Gedekte video-indelingen

Advertentiereeks, bumper, InStream die niet kan worden overgeslagen, InStream die kan worden overgeslagen

Bumper, masthead, in-stream die niet kan worden overgeslagen, out-stream, in-stream die kan worden overgeslagen, in-feed video
Gedekte conversies

Conversies bijhouden in Google Ads*, Google Analytics-doelen en -conversies importeren (inclusief Android-app-conversies), offline conversies importeren, belconversies (click-to-call, gesprekken importeren, belconversies via website) en app-conversies

*Opmerking: Conversies na volledige weergave (CVW's) worden ondersteund in zowel Google Ads- als Google Analytics 4-property's (GA4). Conversies die worden toegeschreven aan vertoningen (VTC's), worden nu niet ondersteund in GA4.

Alle bronnen in attributierapporten, plus conversies via winkelbezoeken
Geschiedenisperioden

Conversieperioden worden in de attributierapporten op dezelfde manier toegepast als op de pagina Campagnes.

Daarnaast kunt u in de attributierapporten een 'overzichtsperiode' gebruiken om te bepalen voor hoe ver vóór een conversie u advertentie-interacties wilt opnemen voor de gegevens in de rapporten. Neem bijvoorbeeld alleen advertentie-interacties op die binnen dertig dagen na conversies hebben plaatsgevonden (ongeacht de conversieperioden van die conversies).

Het rapport Modelvergelijking bevat ook een standaardoptie voor de overzichtsperiode. Met de optie Standaard wordt de terugkijkperiode voor elke conversie ingesteld op de bijbehorende conversieperiode.

Er wordt een conversieperiode ingesteld voor elke conversieactie in Tools > Metingen > Conversies. Conversies zonder voorafgaande advertentie-interactie binnen de conversieperiode worden niet meegeteld in Google Ads. Lees meer informatie over conversieperioden.