Om sökordsteman i smarta kampanjer

Sökordsteman är ord eller fraser som hjälper till att matcha dina annonser med Google-sökningar. Om du väljer rätt sökordsteman når du folk enklare när de letar efter de produkter och tjänster du erbjuder. I den här artikeln beskriver vi hur sökordsteman fungerar och ger tips om hur du väljer rätt sökordstema till dina smarta kampanjer.

Så fungerar det

Ett sökordstema representerar flera likartade ord och fraser. Säg att sökordstemat är ”bageri”. Då kan din annons visas när folk söker efter ”bageri nära mig”, ”lokalt bageri” och ”tårtor”.

När din annons är aktiv kan du granska kampanjens sökfraser och inaktivera alla som inte är relevanta för verksamheten. Du bestämmer när dina annonser visas.

Obs! Om du är bekant med sökord i andra typer av Google Ads-kampanjer ska du veta att sökordsteman liknar sökord. Men i smarta kampanjer kan ett enda sökordstema representera flera sökord. Spara tid genom att inte ange en uttömmande lista med sökord. Du får ändå högpresterande annonser som visas för lämpliga Google-sökningar.

Lägg till sökordsteman som är värda mycket i dina smarta kampanjer

Här är några tips om hur du lägger till sökordsteman i kampanjen:

Sikta på högst sju till tio sökordsteman

Eftersom vi visar din annons för flera likartade ord och fraser kan du ange ett par sökordsteman så ordnar vi resten. Om du lägger till för många sökordsteman kanske annonsen visas för mindre relevanta sökningar.

Tänk som dina kunder

Vad är det troligt att de söker efter när de letar efter de produkter och tjänster du erbjuder? Om det finns vissa ord eller fraser som kunderna använder kan du överväga att ta med dem som sökordsteman.

Tänk på annonsstrategin

Marknadsför du hela företaget eller en viss produkt eller tjänst? Säg att du serverar varma drycker på bageriet, men du vill hellre göra reklam för tårtor och andra bakverk. Då ska du begränsa sökordstemana till exakt det du gör reklam för – i detta fall tårtor och liknande och inte drycker.
Det är också en bra idé att ha med orden i annonstexten. Se dessutom till att annonsen länkar till den mest relevanta sidan på din webbplats.

Skapa separata kampanjer för olika grupper med sökordsteman

Om ditt företag säljer olika typer av produkter eller tjänster kan du alltid ha flera kampanjer som inriktar sig på egna sökordsteman. Du kan också ge mer av din annonsbudget till en av kampanjerna om du vill framhäva just den aspekten av ditt företag.

Så här ändrar du sökordsteman:

1. Klicka på din smarta kampanj i navigeringsrutan till vänster när du vill se översikten.
  2. Rulla ned sidan och klicka på Redigera på kortet Sökordsteman.
  3. Redigera dina sökordsteman.
  4. Klicka på Spara.