Over de optimalisatiescore

Optimization score focus [UI screen]

In dit artikel

Zet YouTube-ondertiteling aan voor ondertiteling in uw eigen taal. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Wat is de optimalisatiescore?

De optimalisatiescore is een schatting van hoe goed uw Google Ads-account kan presteren. De score wordt uitgedrukt op een schaal van 0% tot 100%, waarbij 100% betekent dat uw account optimaal kan presteren.

Naast de score ziet u een lijst met aanbevelingen om uw campagnes te optimaliseren. Bij elke aanbeveling wordt (in procenten) aangegeven hoeveel uw optimalisatiescore verandert als u de betreffende aanbeveling toepast.

Opmerking: De optimalisatiescore is beschikbaar op campagne-, account- en manageraccountniveau. Er staat alleen een optimalisatiescore bij actieve campagnes in het zoeknetwerk, display-campagnes, video-actiecampagnes, app-campagnes, Performance Max-campagnes, campagnes voor het genereren van vraag en Shopping-campagnes.

Snel aan de slag

Check uw optimalisatiescore en bekijk de aanbevelingen.

Hoe berekent Google Ads de optimalisatiescore?

De optimalisatiescore wordt in realtime berekend op basis van de statistieken, de instellingen en de status van uw account en campagnes, de relevante impact van beschikbare aanbevelingen en de geschiedenis van recente aanbevelingen. Als u deze aanbevelingen toepast of afwijst, heeft dit dus invloed op de algehele optimalisatiescore van uw account.

De optimalisatiescore en de beschikbare aanbevelingen worden beïnvloed door een groot aantal factoren, variërend van uw instellingen tot trends in het advertentie-ecosysteem. Bij relevante veranderingen krijgt u mogelijk een andere score en nieuwe aanbevelingen te zien.

Informatie over uw optimalisatiescore

Bovenaan de pagina ziet u informatie over uw optimalisatiescore:

1. De focus van de optimalisatiescore, zoals conversies, vertoningspercentage, klikken enz.

2. De basis van deze focus: de door u ingestelde biedstrategie of een aanbeveling van Google Ads.

3. De onderstaande statusiconen:

Functie Aanbevelingen | Groen vinkje

Green checkmark

Google Ads understands your bid strategy, and has focused on a goal based on that bid strategy.

Functie Aanbevelingen | Geel vraagteken

Yellow question mark

Google Ads does not understand your bid strategy and your focus is based on recommendation.

Functie Aanbevelingen | Rode foutmarkering

Red minus

Your optimization score has defaulted to a conversion focus, which can be remedied by setting a new bid strategy.

Focus van de optimalisatiescore

De optimalisatiescore en aanbevelingen zijn gericht op uw bedrijfsdoelen, zoals het aantal conversies of de conversiewaarde maximaliseren. De aanbevelingen zijn afgestemd op uw unieke campagnegegevens en de prognosemodellen van Google. U ziet alleen aanbevelingen die bijdragen aan uw bedrijfsdoelen.

De optimalisatiescore kan uw campagnedoel via uw biedstrategie bepalen. Uw doel wordt duidelijk weergegeven als uw campagne de geoptimaliseerde, volledig geautomatiseerde Slim bieden-strategie gebruikt. Zo niet, dan wordt het campagnedoel afgeleid van de aanbevolen Slim bieden-strategie op basis van uw account- en campagnegegevens.

Voorbeeld 1

Als uw campagne Doel-ROAS als biedstrategie heeft, is de optimalisatiescore erop gericht om meer conversiewaarde te realiseren tegen een vergelijkbare ROAS. Dit kan bijvoorbeeld door de targeting uit te breiden of door ervoor te zorgen dat het budget geen beperking vormt voor extra waardevolle conversies.

Voorbeeld 2

Als uw campagne gebruikmaakt van Klikken maximaliseren en conversies rapporteert, ziet u mogelijk de aanbeveling om een prestatiegerichte Slim bieden-strategie zoals Doel-CPA toe te passen, zodat u meer conversies kunt realiseren.

U kunt Conversies bijhouden zo instellen dat dit helemaal is afgestemd op uw doelen en geoptimaliseerde Slim bieden-strategieën gebruiken om uw doelen te bereiken. Meer informatie over hoe u Conversies bijhouden instelt

Uw optimalisatiescore personaliseren

U kunt uw prestatiedoel beheren door Aantal conversies maximaliseren, Conversiewaarde maximaliseren, Doel-CPA, Doel-ROAS of Doel-VP te selecteren. Met andere woorden: u kunt de door het systeem afgeleide strategie overschrijven. Met de instelling Opnemen in Conversies kunt u aanpassen welke conversies er moeten worden gebruikt voor de optimalisatie die past bij uw bedrijfsdoelen.

Veelgestelde vragen

Tot hoever kan ik mijn optimalisatiescore verbeteren?

Samen met de optimalisatiescore krijgt u aanbevelingen waarmee u de prestaties van uw campagnes kunt verbeteren. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de prestatiegeschiedenis, uw campagne-instellingen, en de zoekvolumes en trends op Google.

Bij elke aanbeveling wordt de scoretoename weergegeven. Dit is een waarde van < 0,1% tot 100%. De scoretoename geeft indien mogelijk aan wat de geschatte impact van de betreffende aanbeveling is op de campagnestatistieken als geheel.

De som van de afzonderlijke aanbevelingsscores kan hoger zijn dan 100%, waardoor de totaalscore meer dan 100% is. Dit komt doordat sommige aanbevelingen niet meer van toepassing zijn wanneer u bepaalde andere aanbevelingen toepast.

Wanneer u op de pagina Aanbevelingen van uw account bijvoorbeeld een aanbeveling met een scoretoename van 5% toepast, neemt de optimalisatiescore van uw account met 5% toe. Uw account kan een optimalisatiescore van 100% bereiken als u alle aanbevelingen toepast of afwijst.

Hoe kan ik aanbevelingen toepassen?

Met aanbevelingen kunt u uw biedingen, zoekwoorden en advertenties verbeteren, zodat u uw budget optimaal benut. Daardoor kunnen de algehele prestaties en effectiviteit van uw campagnes stijgen.

Als u een aanbeveling wilt toepassen, gaat u naar de pagina Aanbevelingen in uw Google Ads-account. Selecteer Bekijken bij de aanbeveling die u wilt gebruiken en klik vervolgens op Toepassen. Als u alle aanbevelingen van een bepaald type wilt toepassen, klikt u bij de aanbeveling op Alles toepassen.

Hoe kan ik aanbevelingen afwijzen?

Als een aanbeveling niet relevant lijkt voor uw advertentiecampagne, kunt u de aanbeveling afwijzen. Dit doet u door de muisaanwijzer rechtsboven op de aanbeveling te plaatsen en dan op de X te klikken.

Als u alle aanbevelingen van een bepaald type wilt afwijzen, klikt u op de kaart van een aanbeveling op het icoon met 3 stippen Menu-icoon met 3 stippen en dan op Alles afwijzen. U kunt dan zien wat de totale score van de afgewezen aanbevelingen is. Als een afgewezen aanbeveling later alsnog relevant blijkt, wordt deze mogelijk opnieuw getoond.

Wat is het verschil tussen de optimalisatiescore en de kwaliteitsscore?

Er staat alleen een optimalisatiescore bij actieve campagnes in het zoeknetwerk, display-campagnes, video-actiecampagnes, app-campagnes, Performance Max-campagnes, campagnes voor het genereren van vraag en Shopping-campagnes. De optimalisatiescore heeft geen invloed op de kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore is een diagnostische tool die aangeeft hoe de kwaliteit van uw advertenties zich verhoudt tot die van andere adverteerders.

Hoewel beide scores zijn bedoeld om actiegerichte feedback te bieden en zo de effectiviteit van campagnes te verbeteren, geeft de optimalisatiescore een breder beeld van hoe uw account ervoor staat.