Tolka statusar och mätvärden för varumärkespåverkan i Google Ads

I den här artikeln beskriver vi innebörden av statusar i din undersökning och rapportering om varumärkespåverkan. Du kan klicka på länkarna nedan för att gå direkt till det område du är intresserad av.

Statusar

X % lyft

X % lyft anger att vi har upptäckt en tillräckligt hög påverkan baserat på antalet svar vi har fått in för att kunna skapa en rapport. En ökning på 5 % i kolumnen Absolut varumärkespåverkan visar till exempel att dina annonser påverkade målgruppens positiva uppfattning om ditt varumärke eller din produkt med +5 %. Läs mer om de olika mätvärdena för varumärkespåverkan

Otillräcklig data

Otillräcklig data betyder att antalet svar på undersökningen om varumärkespåverkan under datumintervallet du valt i kontot ligger under minimigränsen som krävs för att resultat ska visas.

Åtgärda otillräcklig data

Det kan finnas flera anledningar till att du inte får tillräckligt med data för undersökningen eller för ett enskilt segment. Åtgärda genom att se till att

• du förbrukar hela budgeten
  • inte bara budgeten utan de faktiska utgifterna i dina kampanjer uppfyller minimigränsen.

Kontrollera följande om utgifterna i dina kampanjer är tillräckliga men du ändå inte får resultat om varumärkespåverkan:

Är ditt CPV-bud för lågt?

Låg trafik kan tyda på att du blir överbjuden. Höj budet för att vinna fler exponeringar och generera trafik. Tänk på att om du höjer budet tar budgeten snabbare slut (förutsatt att exponeringarna leder till visningar). Om du använder din budget snabbare får du färre unika tittare och möjligheten att få fler tittare att fylla i enkäten minskar.

Obs! Om du har en obegränsad budget är "budet för högt" inte ett problem.

Rekommendation: Om trafiken är låg trots bred inriktning kan du överväga att höja budet. Om du når budgetgränsen när du höjer budet kan du överväga att öka budgeten så att den passar det högre budet.

Påverkar kampanjkonfigurationen undersökningens kontrollgrupp negativt?

Om en undersökning om varumärkespåverkan använder kampanjer som är inriktade på målgrupper som har tittat på annonsvideon tidigare bygger den inte upp en kontrollgrupp.

Anta till exempel att du skapar en undersökning med Video A. I nästa steg skapar du en andra undersökning där du inriktar dig på en YouTube-lista med Tittare som har tittat på video A som annons. Med den här konfigurationen kan du inte skapa en kontrollgrupp. Du kanske ser framsteg, men det gäller bara exponering och du kan inte förvänta dig några resultat.

Ett annat exempel är en undersökning om varumärkespåverkan där kampanjer inriktas på målgrupper som har sett den första annonsen i en videoannonssekvens (VAS-kampanjer). Med undertyper i VAS-kampanjer kan du skapa sekvenser med annonser som du vill att användarna ska se i en viss ordning (Visa annons A, sedan B och sedan C). Anta att du skapar en kampanj för att lägga till i undersökningen om varumärkespåverkan som är inriktad på målgruppslistan Användare som tittade på video B som annons och att du sedan använder annons C som annonsmaterial. Eftersom alla användare som har sett annons C måste ha sett annons B först innebär det att kontrollgruppen huvudsakligen består av användare som redan har sett din annons i VAS-kampanjen.

Sådana konfigurationer innebär att undersökningen inte kan skapa en kontrollgrupp eftersom de användare du inriktar dig på och som ser din annons redan har sett den. Om endast tittare som är kvalificerade att delta i undersökningen blockeras kan kontrollgruppen inte växa. I det här fallet kan du inte förvänta dig att resultat visas.

Är kampanjinriktningen för snäv?

Följande konfigurationer för undersökningar och kampanjer kan ibland minska antalet enkätsvar som undersökningen har möjlighet att samla in. Hur mycket de förhindrar insamlingen av enkätsvaren varierar beroende på i vilken utsträckning de begränsar inriktningsräckvidden.

Målgrupper (särskilt ominriktning), placeringar, sökord och ämnen

Restriktivare inriktningstyper, som placeringar, sökord och ominriktning, minskar antalet kvalificerade tittare och kan leda till färre exponeringar. Färre exponeringar och färre tittare innebär mindre möjlighet att få tittare att fylla i en enkät.

Litet geografiskt område

Om ett geografiskt område är för litet kan antalet tittare begränsas. Det minskar sannolikheten för att du får in tillräckligt många svar. Helst bör undersökningar göras på landsnivå. Du kan också rikta in dig på mindre geografiska områden, förutsatt att där finns tillräckligt många tittare.

Rekommendation: Bevaka trafiken noga medan undersökningen pågår. Om du inte förbrukar hela budgeten kan du bredda den alltför snäva inriktningen genom att utöka den eller ta bort överdrivet begränsade inriktningstyper som placeringar eller sökord.

Publicerar du enkäter som kan ge låg svarsfrekvens för att du visar enkäter som inte är på engelska på alla språk?

En enkät kan bara visas på ett språk. Om du riktar in dig på flera eller alla språk visas enkäten för tittare som inte talar det valda språket. Sådana tittarna ignorerar antagligen enkäten. Därför rekommenderas inte inriktning på flera eller alla språk. Det kan leda till en negativ upplevelse för många tittare. I en del länder, där det är vanligt att människor talar engelska som andra språk, kan du inrikta en engelskspråkig enkät på alla språk. Men även i sådana fall är det inte en rekommenderad metod.

Rekommendation: Se till att språket i kampanjinriktningen är det samma som i enkäten. Undvik att rikta in dig på flera geografiska områden där människor talar olika språk såvida du inte vet att det finns ett stort antal tvåspråkiga användare eller din enkät är på engelska, som brukar vara det vanligaste andraspråket bland tvåspråkiga.

Finns det för många kampanjer (eller videoexperimentgrupper) i konfigurationen av påverkansmått?

För många kampanjer (eller videoexperimentgrupper) i konfigurationen av påverkansmått leder till färre exponeringar per kampanj/videoexperimentgrupp. Användning av videoexperiment med många experimentgrupper kan leda till att det inte finns tillräckligt med data på kampanjnivå om kampanjtrafiken inte är tillräckligt stor för varje experimentgrupp.

Rekommendation: Om data på kampanjnivå är viktig för dig ska du vara försiktig med hur många experimentgrupper/kampanjer inom en grupp du lägger till.

Om du tar med många kampanjer i samma undersökning (särskilt med överlappande inriktning) kan det också leda till att du får otillräcklig data på kampanjnivå. Om du lägger till fler kampanjer behöver du tillräckligt många svar per kampanj eller rapportsegment på kampanjnivå (till exempel enhet, demo eller annons). Om du vill prioritera rapportering på den här nivån är det något du bör tänka på när du överväger hur många kampanjer som ska läggas till i samma undersökning.

Undvik att lägga till många kampanjer i undersökningen om du vill prioritera rapportering på kampanjnivå. Du kan i stället köra flera undersökningar med en kampanj per undersökning eller använda videoexperiment för att säkerställa att det inte sker någon korskontaminering mellan olika undersökningar.

När det gäller kampanjer som fokuserar på räckvidd, publicerar du enkäter som kan få låg svarsfrekvens för att samma tittare ser flera enkäter?

Om ditt mål är att nå så många tittare som möjligt kan du ställa in ett frekvenstak för din kampanj så att fler tittare kan se annonsen och sedan svara på enkäten. Utan ett frekvenstak kan det hända att annonser visas för samma användare flera gånger samtidigt som enkäten bara skickas en gång. Det gör att antalet unika enkätsvar blir mindre. Även om tillägg av ett frekvenstak minskar risken för otillräcklig data bör du tänka på att det kan det leda till mindre påverkan, eftersom fler exponeringar enligt vår erfarenhet i allmänhet leder till större påverkan.

Ingen påverkan påträffades

Ibland kan en undersökning med tillräckligt många enkätsvar ändå sluta med att ingen påverkan påträffades. Det här sker när det inte finns någon statistiskt signifikant skillnad mellan enkätsvaren från tittare som tittade på din videoannons och från tittare som inte gjorde det. Om du inte ser någon påverkan på undersökningsnivå kan du kontrollera om du ser påverkan inom specifika segment (till exempel ålder, kön, kampanj eller enhet). Överväg att fokusera på segmenten med positiv påverkan.

Som i alla mediekanaler är vissa mätvärden svårare att påverka än andra. Vissa målgrupper är svårare att nå. Det är normalt att videokampanjer inte har någon påverkan på vissa mätvärden och målgrupper.

Här följer några saker du kan göra för att förbättra inställningarna för kampanjen, ditt annonsmaterial eller din inriktning för att öka chansen för påverkan.

Konfigurera undersökningen på rätt sätt

• Var noga när du väljer svar om konkurrenter
    • Fel matchning mellan ditt varumärke eller din produkt och en konkurrents varumärke eller produkt kan leda till att konkurrentens alternativ väljs oftare än ditt. Om du till exempel är ett litet dryckesföretag och väljer ett känt globalt läskmärke som din konkurrent i undersökningen kan tittarna välja det stora märket oftare. Då får du ingen positiv påverkan på ditt varumärke.
  • Se till att du anger ditt varumärke eller din produkt som Önskat svar
    • Om du inte anger det annonserade varumärket eller produkten som Önskat svar körs undersökningen med fel parameter. Du kan göra ändringar och använda ommätning för att återaktivera undersökningen med rätt varumärke eller produkt och konkurrenter.
  • Välj rätt produktkategori om annonsmaterialet är fokuserat på en produkt
    • Om ditt annonsmaterial fokuserar på en specifik produkt och du mäter effekten på varumärket får du troligen ingen påverkan. Undersökningen kördes tyvärr med för stor omfattning. Vänta tills nästa kampanj för att mäta effekten. Du har förstått att annonsmaterialet är för produktspecifikt för att ge övergripande positiv varumärkespåverkan.

Förbättra annonsmaterialet

Annonsmaterialets kvalitet är avgörande för varumärkespåverkan. Kontrollera att annonsen följer ABCD-ramverket för effektivt annonsmaterial på YouTube. Kontakta den kontoansvariga om du vill veta mer om hur du kan förbättra annonsmaterialet.

Om annonser har svagt fokus på varumärke, om varumärket eller produktnamnet inte finns med eller visas sent eller för subtilt i annonsen leder det till att målgruppen inte förknippar annonsmaterialet med varumärket eller produkten som marknadsförs. Du kan rätta till det här genom att lägga till varumärken, till exempel en ikon, en vattenstämpel eller en banner, tidigare i annonsen. Du kan också ändra annonsmaterialet så att varumärket eller produkten framträder tydligare.

För att påverka mätvärden i den nedre delen av tratten, till exempel konverteringar, räcker det inte att bara lägga till varumärket tidigt för att få avgörande påverkan. Annonsmaterialet måste vara mer övertygande. Överväg att flytta huvudargumentet så att det visas tidigare i annonsmaterialet eller lägg till fler argument i annonstexten.

Begränsa exponeringen av annonsmaterialet utanför påverkansundersökningen

Om en användare har sett ett annonsmaterial förut, innan undersökningen om varumärkespåverkan lanserades, kan det hända att kontrollgruppen (gruppen som inte ser annonsen) har blivit kontaminerad, vilket resulterar i att ingen påverkan visas. Det gör att kontrollgruppen ger svar som liknar de exponerade användarnas svar, vilket gör att mindre påverkan visas. Så här minimerar du kontaminering av annonsmaterialet:

• Undvik att köra YouTube-videokampanjer i andra kanaler, till exempel på tv eller andra annonsplattformar.
  • Undvik att köra flera undersökningar för varumärkespåverkan med samma eller liknande annonsmaterial (om du inte använder Videoexperiment)
  • Undvik att utelämna andra videokampanjer från din undersökning om varumärkespåverkan med liknande annonsmaterial.

Rikta in dig på rätt tittare för kampanjen.

Ibland kan en kampanj vara felaktigt anpassad för målgruppen. Titta på annonsmaterialet och ställ dig frågan: är det här meddelandet relevant för målgruppen? Om du ser en ökning för vissa segment kan du överväga att enbart inrikta dig på dem med just det annonsmaterialet. Överväg att justera annonsmaterialet för de andra segmentet.

Mätvärden om varumärkespåverkan

Data från mätning av varumärkespåverkan finns i de flesta tabeller i Google Ads, bland annat Kampanj, Annonsgrupp och Demografi. Du kan också se resultat på produkt- eller varumärkesnivå i tabellen Påverkansmått.

Så här ser du data från mätning av varumärkespåverkan:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Mått i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Påverkansmått.
  4. Klicka på kolumnikonen En bild på kolumnikonen i Google Ads.
  5. Klicka på Ändra kolumner.
  6. Välj Varumärkespåverkan och klicka på Använd.

Du kan också segmentera mätdata utifrån ett specifikt mätvärde (till exempel Annonsigenkänning, Medvetenhet, Övervägande, Preferens eller Köpavsikt):

1. Klicka på segmentikonen Segmentera.
  2. Välj Typ av varumärkespåverkan för att se information om det valda mätvärdet.

Influerade användare

I den här kolumnen visas det uppskattade antal personer som deltog i en exempelenkät och som ändrade uppfattning om ditt varumärke efter att ha sett dina annonser, över kampanjens övergripande räckvidd. Den visar skillnaden i antalet positiva svar på dina varumärkes- eller produktenkäter mellan gruppen av användare som såg dina annonser jämfört med gruppen som inte gjorde det. Dina annonser kanske till exempel resulterar i en ökning av övervägande (eller medvetenhet eller annonshågkomst) av ditt varumärke eller din produkt efter att enkätdeltagarna såg dina annonser.

Mätvärdet Influerade användare mäter inte nödvändigtvis antalet unika användare. En användare kan bli influerad mer än en gång under kampanjen.

Obs! Användning av din data för att engagera influerade användare igen erbjuds inte.

Influerade användare (gemensam visning)

Det här mätvärdet liknar mätvärdet Influerad användare, men tar även hänsyn till gemensam visning. När flera personer tittar tillsammans på YouTube på en ansluten tv-enhet (CTV) och samtidigt tittar på en annons kan det leda till fler influerade användare för din kampanj. Här ingår influerade användare från gemensam visning på anslutna tv-enheter. Eftersom det inte finns några profiler för tittare vid gemensam visning behandlas de som samma målgruppsprofil som de användare som svarade på undersökningar för studien.

Kostnad per influerad användare

Det här är den genomsnittliga kostnaden för en influerad användare som överväger ditt varumärke efter att ha sett dina annonser. Kostnad per influerad användare beräknas genom att den totala kostnaden för din kampanj divideras med antalet influerade användare. Du kan använda det här mätvärdet för att ta reda på kostnaden för att ändra en persons uppfattning om ditt varumärke när det gäller övervägande, annonsigenkänning eller varumärkesmedvetenhet.

Absolut varumärkespåverkan

Det här är skillnaden i positiva svar på varumärkes- eller produktenkäter mellan gruppen av användare som såg dina annonser jämfört med gruppen som inte gjorde det. Värdet beräknas genom att den positiva svarsfrekvensen från baslinjegruppen subtraheras från den exponerade gruppen. Absolut varumärkespåverkan anger i vilken utsträckning dina annonser påverkade målgruppens positiva uppfattning om ditt varumärke eller din produkt. Exempel: En ökning från 20 till 40 % i antalet positiva enkätsvar mellan de två undersökta grupperna motsvarar en absolut varumärkespåverkan på 20 %.

Absolut varumärkespåverkan och kampanjresultat

Absolut varumärkespåverkan speglar inte nödvändigtvis den övergripande varumärkespåverkan. Det är bättre att fokusera på exempelvis kostnad per influerad användare som primärt resultatmätvärde för din kampanj, eftersom det tar hänsyn till både räckvidd och kostnad. Visa följande tabell:

Kampanj Kostnad Kostnad per tusen exponeringar (CPM) Räckvidd Absolut varumärkespåverkan Influerade användare Kostnad per influerad användare
Kampanj 1 1 000 kr 150 kr 6 666 10 % 667 1,50 kr
Kampanj 2 1 000 kr 50 kr 20 000 5 % 1 000 1,00 kr
Skillnad inte tillämpligt 66 % 200 % 50 % 60 % 33 %

Om du enbart tittar på absolut varumärkespåverkan ser kampanj 1 ut att gå bättre än kampanj 2. Men kampanj 2 fick 50 % fler influerade användare till samma kostnad, 66 % lägre CPM och 33 % lägre kostnad per influerad användare.

Utrymme för varumärkespåverkan

Det här är inverkan från dina annonser när det gäller att stärka den positiva uppfattningen om ditt varumärke eller din produkt jämfört med den positiva tillväxtpotential som ditt varumärke eller produkt hade kunnat få. Mätvärdet beräknas genom att absolut varumärkespåverkan divideras med 1 minus den positiva svarsfrekvensen i baslinjegruppen. Exempel: En ökning från 20 till 40 % i antalet positiva enkätsvar mellan den exponerade gruppen och baslinjegruppen motsvarar ett utrymme för ökning på 25 %.

Relativ varumärkespåverkan

Det här är skillnaden i positiva svar på varumärkes- eller produktenkäter mellan gruppen av användare som såg dina annonser jämfört med gruppen som inte gjorde det. Skillnaden divideras sedan med antalet positiva svar från gruppen som inte såg dina annonser. Resultatet anger i vilken utsträckning dina annonser påverkade målgruppens positiva uppfattning om ditt varumärke. Exempel: En ökning från 20 till 40 % i antalet positiva enkätsvar mellan de två undersökta grupperna motsvarar en relativ varumärkespåverkan på 100 %.

Eftersom det inte går att samla in enkätsvar för hela den exponerade gruppen och baslinjegruppen beräknas den här datan från svaren som har samlats in, vilket ger en uppskattning inom ett visst intervall. Konfidensintervallet är vanligtvis 90 %, så du kan förvänta dig att i 90 % av fallen ligger det faktiska påverkansvärdet inom det här intervallet (om du hade nått alla).

Positiv svarsfrekvens från baslinjegrupp

Det här är hur ofta användare som inte såg dina annonser hade en positiv uppfattning om ditt varumärke. Använd det här mätvärdet för att få en bättre förståelse för hur positiva svar på ditt varumärke påverkats av allmän medieexponering och andra faktorer, men inte av annonserna i dina kampanjer.

Enkätsvar från exponerad grupp

Det här är antalet enkätsvar från personer som såg dina annonser.

Obs! Om värdet i den här kolumnen är lågt beror det på att vi inte har tagit emot tillräckligt med enkätsvar ännu. Fortsätt köra dina kampanjer och kontrollera värdet snart igen.

Enkätsvar från baslinjegrupp

Det här är antalet enkätsvar från personer som inte har fått se dina annonser.

Obs! Om värdet i den här kolumnen är lågt beror det på att vi inte har tagit emot tillräckligt med enkätsvar ännu. Fortsätt köra dina kampanjer och kontrollera värdet snart igen.

Positiv svarsfrekvens från exponerad grupp

Det här är hur ofta personer som såg dina annonser hade en positiv uppfattning om ditt varumärke.

Konfidensintervall

När vi talar om mätvärden för söklyft som Absolut lyft hänvisar vi vanligen till punktskattningen, vilket är den mest sannolika påverkan som annonsen genererar. I Google Ads kan du också hitta ett konfidensintervall för alla mätvärden för varumärkespåverkan, vilket är ett uppskattat intervall som resultatet kan falla inom. Intervallet definieras av en övre och nedre gräns, som alltså är de högsta och lägsta värdena där påverkansvärdet troligen är. Lyftresultaten använder 80 % tvåsidiga konfidensintervall, vilket innebär att det finns 80 % chans att den verkliga påverkan ligger mellan den undre och övre gränsen. Det innebär också att det är 90 % sannolikhet att påverkan är högre än den undre gränsen. Exempelvis kanske du ser att den relativa varumärkespåverkan är 35 %, vilket är punktskattningen. Men du kan också upptäcka att konfidensintervallet går från 30 % till 40 %, vilket innebär att det är 80 % chans att den verkliga påverkan är mellan den nedre gränsen på 30 % och den övre gränsen på 40 %. Ett annat sätt att se på detta är att det är 90 % chans att ökningen är större än 30 %.

Säkerhet vid identifiering av påverkan

Säkerheten vid påverkan, endast tillgängligt för varumärkespåverkan, är ett viktigt mätvärde för att förstå hur tillförlitligt resultatet är. Den motsvarar sannolikheten för att den uppmätta påverkan genereras av dina kampanjer och inte slumpmässigt. Säkerheten för påverkan beräknas som 1–p-värdet och kan ibland kallas för ”statistisk signifikans” eller ”förtroendet” för påverkansresultatet. P-värdet visar hur troligt påverkansresultatet är ifall annonserna i själva verket vore ineffektiva. En hög säkerhet, som motsvarar ett lågt p-värde, tyder därför på att det inte är troligt att resultaten har skett enbart av en slump och är en stark indikation på att dina annonser har genererat påverkan.

Obs! Säkerhet för påverkan är för närvarande inte tillgänglig för alla konton. Om du inte hittar det i ditt konto kan du bara se resultaten med den högsta säkerheten, vilket är mer än 90 %.