Annonsmålgrupp i smarta kampanjer

• Annonsmålgruppen avgör var din annons kan visas och vilka typer av sökningar som leder till att den visas.
  • Genom att välja en lämplig annonsmålgrupp blir det lättare för ditt företag att nå rätt kunder.

Redigera målgruppsplatsen

Du kan välja inställningar för platsinriktning när du skapar en smart kampanj. Följ anvisningarna nedan om du vill ändra inställningarna för platsinriktning efter att du har skapat kampanjen.

1. Klicka på Alla kampanjer och sedan på kampanjen du vill redigera.
  2. Rulla ned. Klicka på Redigera på kortet Platser under Dina annonsinställningar.
  3. Redigera efter behov.
  4. Klicka på Spara.

Geografisk inriktning (var din annons kan visas)

Google Ads använder följande metoder för att fastställa de geografiska platser där dina annonser kan visas:

• Inriktade platser: Dina annonser kan visas för personer som sannolikt befinner sig på eller regelbundet besöker dina inriktade platser. Kontakta supportteamet om du vill att dina annonser enbart ska visas på dina inriktade platser.
  • Namn på platser i sökningar: Vissa av dina potentiella kunder befinner sig inte i det inriktade området men deras sökningar innehåller ord som är relaterade till din plats, till exempel postnummer eller namn på orter i närheten. Dina annonser visas för kunder utanför ditt inriktade område om de visar intresse för din typ av företag i ditt geografiska område.

Exempel

Du skapar en annons för din tandläkarmottagning och inriktar annonsen på Malmö. När någon i Malmö söker efter ”tandläkare” på Google kan din annons visas. En annan person i Lund söker efter ”tandläkare Malmö” på Google. Även hon kan se din annons eftersom hon tog med den inriktade platsen Malmö i sin sökning.

Inriktning på en radie eller på enskilda platser

När du väljer var din annons kan visas kan du välja att inrikta dig på en radie runt företaget eller på orter, regioner eller länder.

Oavsett om du väljer att inrikta dig på en radie eller på enskilda platser visar vi annonserna på alla kvalificerade platser inom området du inriktar dig på.

Välja storlek på ett inriktat område

• Inriktning på större områden: Om du för närvarande inriktar din annonsering på Skåne och du även lägger till Ystad inriktar vi annonserna på hela Skåne, inklusive Ystad. I detta fall kan du ta bort Ystad från dina platsinriktningar.
  • Inriktning på mindre områden: Anta att du enbart vill inrikta dig på Ystad, utan att inrikta dig på resten av Skåne. Lägg då till Ystad i dina platsinriktningar (och hoppa över Skåne).

Produkter och tjänster

När du definierar din målgrupp beskriver du också den produkt eller tjänst som du vill annonsera om. Det är viktigt att du väljer en produkt eller tjänst som beskriver ditt företag på ett korrekt sätt så att dina annonser visas för rätt kunder.

När du har valt en produkt eller tjänst föreslår vi dessutom fler egenskaper som kan utmärka ditt företag. Dina annonser kan visas när människor söker efter fraser som är relaterade till dessa. Om vissa av förslagen inte är relevanta för ditt företag kan du avmarkera rutan vid förslaget. Då visas inte dina annonser för de typerna av sökningar. Läs om hur du ändrar dina företagsprodukter och tjänster

Typer av webbplatser

Din annons kan även visas på olika typer av webbplatser. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer:

Smarta kampanjer och organiska sökresultat

Google Ads påverkar inte rankningen av kostnadsfria organiska listor, inräknat webbplatser och platser på Google Maps. Annonserna i smarta kampanjer visas dessutom bara i avsnittet med sponsrade annonser. Kampanjerna påverkar därför inte hur många eller vilka företag som visas i de organiska sökresultaten.

Om ditt företag visas i de organiska sökresultaten och du kör smarta kampanjer

• kan din annons även visas i avsnittet med sponsrade annonser
  • visas din annons fortfarande i det organiska sökresultatet och dess rankning påverkas inte
  • visas en kartmarkör på kartan om annonsen visas med en karta och en kartmarkör.

Om ditt företag inte visas i de organiska sökresultaten och du kör smarta kampanjer

• kan din annons visas i avsnittet med sponsrade annonser (med en markör)
  • visas din annons inte i de organiska sökresultaten
  • visas en kartmarkör för ditt företag om annonsen visas med en karta.

Googles partnerwebbplatser

Smarta kampanjer kan även köras på Googles sökpartners webbplatser och på webbplatser i Googles Display-nätverk. Dessa webbplatser samarbetar med Google för att visa Google-annonser, inräknat annonser som ingår i smarta kampanjer.

Sökpartners webbplatser

På våra sökpartners webbplatser kan dina annonser visas på sökresultatsidor, sidor i webbplatsförteckningar och andra sidor med koppling till användarnas sökningar.

Våra sökpartner ingår i Googles Söknätverk. Utöver sökpartner inbegriper Söknätverket också Googles webbplatser som Google Sök, Google Shopping, Google Maps och Google Bilder.

Annonser i smarta kampanjer kan visas på Google Maps om kampanjen har kopplats till företagsuppgifter i Google My Business. Läs mer om Google My Business

Webbplatser i Googles Display-nätverk

Dina Google-annonser kan visas i Googles Display-nätverk för vissa typer av företag i vissa länder. Det innebär att annonserna kan visas på webbplatser som samarbetar med Google och som har innehåll med anknytning till ditt företag. På så sätt kan du utvidga exponeringen av din annonsering utanför Sök och nå kunder som tittar på innehåll som är relevant för ditt företag.

Annonser i dina smarta kampanjer matchas automatiskt med webbplatser baserat på den produkt eller tjänst du har valt. Med smarta kampanjer kan du inte välja enskilda webbplatser där dina annonser kan visas.

Exempel

Stefan är bröllopsfotograf och skapar en smart kampanj för sitt företag. Annonserna i hans kampanj kan visas för kunder i grannskapet när de läser bloggar om bröllopsplanering, bröllopstårtor och annat innehåll som är relaterat till bröllop.

Budget och priser

Om din typ av företagsprodukt eller tjänst är kvalificerad för denna funktion omfördelar vi en mindre procentandel av budgeten för din smarta kampanj för att placera annonser på dessa webbplatser. Du debiteras inte mer än din sammanlagda månadsbudget och betalar bara när någon klickar på annonsen. Du behöver inte göra något för att komma igång.