Om sökordsteman i smarta kampanjer

Google Ads Smart campaigns | Selecting keyword themes

Aktivera YouTube-textning om du vill se undertexter på ditt språk. Klicka på inställningsikonen Bild på ikon för inställningar i YouTube längst ned i videospelaren, välj Undertexter/textning och sedan ditt språk.

Sökordsteman är ord och fraser som bidrar till att matcha dina annonser med sökningar på Google. Genom att välja rätt sökordsteman kan du nå människor när de letar efter de produkter och tjänster du erbjuder. I denna artikel beskriver vi hur sökordsteman fungerar och tipsar om hur du väljer rätt sökordstema till dina smarta kampanjer.

Så fungerar det

Ett enstaka sökordstema representerar flera likartade ord och fraser. Anta att sökordstemat är ”bageri”. Då kan din annons visas när människor söker efter ”bageri nära mig”, ”lokalt bageri” och ”tårtaffär”.

När din annons är aktiv kan du granska söktermerna i din kampanj och inaktivera alla som inte är relevanta för verksamheten. Du bestämmer när dina annonser visas.

Obs! Om du är bekant med sökord i andra typer av Google Ads-kampanjer ska du veta att sökordsteman liknar sökord. Skillnaden är att i smarta kampanjer kan ett enstaka sökordstema representera flera sökord. Spara tid genom att inte ange en uttömmande lista över sökord. Du får ändå effektiva annonser som visas vid lämpliga sökningar på Google.

Lägga till värdefulla sökordsteman i dina smarta kampanjer

Här följer några tips på hur du lägger till sökordsteman i din kampanj:

Sikta på högst sju till tio sökordsteman

Eftersom vi visar din annons för flera likartade ord och fraser kan du ange några få sökordsteman så ordnar vi resten. Om du lägger till för många sökordsteman kanske annonsen visas för mindre relevanta sökningar.

När du anger sökordsteman bör du tänka på följande:

• Att de inte innehåller skiljetecken.
  • Att de inte innehåller några webbadresser.
  • Att de inte innehåller något telefonnummer.
  • Att de innehåller högst 20 tecken (tio tecken för japanska och kinesiska).

Tänk som dina kunder

Vad är det troligt att de söker efter när de letar efter produkter och tjänster som du erbjuder? Om det finns vissa ord eller fraser som kunderna använder kan du överväga att ta med dem som sökordsteman.

Tänk på din annonsstrategi

Marknadsför du hela företaget eller en viss produkt eller tjänst? Anta att du serverar varma drycker på ditt bageri men att du hellre vill annonsera om tårtor och andra bakverk. Då ska du begränsa dina sökordsteman till exakt det du annonserar om – i detta fall tårtor och bakverk, inte drycker.
Det är också en bra idé att ha med orden i annonstexten. Se dessutom till att annonsen länkar till den mest relevanta sidan på din webbplats.

Skapa separata kampanjer för olika grupper med sökordsteman

Om ditt företag säljer olika typer av produkter eller tjänster kan du köra flera kampanjer som är inriktade på separata sökordsteman. Du kan också lägga en större del av din annonsbudget på en av kampanjerna om du vill framhäva just den aspekten av ditt företag.

Så här ändrar du sökordsteman:

1. Klicka på den smarta kampanj du vill redigera.
  2. Klicka på kortet Sökordsteman och söktermsrapporten.
  3. Klicka på Redigera.
  4. Klicka på Redigera på fliken med sökordsteman.
  5. Redigera dina sökordsteman.
  6. Klicka på Spara.