Over doelgroeplijsten in 'Doelgroepbeheer'

Doelgroeplijsten is een gedeelte in 'Doelgroepbeheer' waar u uw remarketinglijsten kunt maken en beheren. U bepaalt welke doelgroepen via remarketingcampagnes op YouTube, Gmail, Google Zoeken en het Google Display Netwerk uw advertenties kunnen zien. Nadat u een doelgroepbron heeft ingesteld, kunt u remarketen naar een doelgroeplijst die u heeft gemaakt of naar een lijst die Google Ads voor u heeft gemaakt.

Voordelen

• Al uw remarketinglijsten zichtbaar op één plek.
  • Elk lijsttype, elke status en elke grootte (bereik) zichtbaar op elk actief netwerk.
  • Snel lijsten toevoegen aan advertentiegroepen en campagnes.
  • Aanpassen waar en aan wie uw advertenties worden weergegeven voor optimaal advertentiebereik.
  • Lijsten labelen om de gegevens te filteren en te rapporteren die voor u interessant zijn.
Als u de Google Ads-tag voor remarketing heeft ingesteld in het nieuwe Google Ads, ziet u de nieuwe Google Ads-tag. Deze bestaat uit een algemene sitetag en een optioneel gebeurtenisfragment. Als u de oude AdWords-tag op uw website heeft geïnstalleerd met JavaScript, werkt deze nog steeds, maar we raden aan de nieuwe Google Ads-tag te gebruiken. Meer informatie over de wijzigingen in de Google Ads-remarketingtag.

Hoe doelgroeplijsten werken

Nadat de Google Ads-tag aan uw site of app is toegevoegd, worden gegevens verzameld en mensen aan relevante lijsten toegevoegd. Een broodjeszaak kan bijvoorbeeld een lijst 'Lunchbezoekers' maken en gebruikers die tijdens de lunchpauze hun site bezoeken, aan een nieuwe remarketinglijst toevoegen. De lijst kan in een campagne 'Lunchspecial' worden gebruikt om deze gebruikers te targeten en meer verkeer naar de site te halen voor bestellingen van lunchpakketten. Meer informatie over hoe u een website-remarketinglijst kunt maken.

Hoe u toegang krijgt tot doelgroeplijsten

1. Log in bij Google Ads.
  2. Klik rechtsboven op het gereedschapsicoon .
  3. Selecteer onder 'Gedeelde bibliotheek' Doelgroepbeheer.
  4. U komt standaard uit op de pagina 'Doelgroeplijsten'.

Hoe remarketinglijsten zijn ingedeeld

Op de pagina 'Doelgroeplijsten' wordt een tabel weergegeven met maximaal vijftig remarketinglijsten tegelijk. U ziet in één oogopslag de namen van de lijsten, selectievakjes voor bulkacties en andere informatie, waaronder:

• Type geeft aan welke mensen in deze remarketinglijst zijn opgenomen en hoe de lijst is gemaakt.
  • Lidmaatschapsstatus geeft aan of meer gebruikers aan een lijst worden toegevoegd of niet.
  • Grootte-kolommen geven aan hoeveel van de mensen op uw remarketinglijst u op elk van de netwerken zou kunnen bereiken (Zoeknetwerk, YouTube, Display Netwerk en Gmail).
  • Labels zijn een middel om zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen, campagnes en remarketinglijsten in groepen te verdelen zodat u de gegevens die voor u interessant zijn, kunt filteren en rapporteren.

U kunt op een van de bovenstaande categorieën klikken om de hele tabel rond één categorie te ordenen. U kunt bijvoorbeeld uw lijsten indelen op 'Gebruiksstatus' om snel te zien welke lijsten momenteel in gebruik zijn en welke niet.

Klik op een selectievakje naast een lijstnaam om het blauwe toolbelt-menu te openen met opties om uw lijst aan een advertentiegroep of campagne toe te voegen, uw lijst te bewerken of een label toe te passen. U kunt op meerdere vakjes klikken om de actie op meerdere lijsten toe te passen. Daarnaast kunt u kolommen aan de tabel toevoegen door rechts boven de tabel op het icoon voor optionele kolommen Kolommen te klikken.

Uw remarketinglijsten in de tabel 'Doelgroeplijst' kunnen ook een aanvullende beschrijving bevatten, zoals van de manier waarop de lijst is gemaakt of van de bron waarop de lijst is gebaseerd.

Vergeet niet dat u moet voldoen aan de vereisten voor de grootte:

Grootte van remarketinglijsten

De vereiste grootte om advertenties voor een remarketinglijst te kunnen weergeven, varieert op basis van het doelnetwerk.

1. Het Google Display Netwerk moet minimaal honderd actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen dertig dagen.
  2. Het zoeknetwerk van Google moet minimaal duizend actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen dertig dagen.
  3. YouTube moet minimaal duizend actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen dertig dagen.
  4. Gmail-advertenties moeten in het Display Netwerk minimaal duizend actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen dertig dagen.
  5. Discovery-advertenties moeten in het Display Netwerk minimaal honderd actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen dertig dagen om in alle Discovery-advertentienetwerken te worden weergegeven.

Typen lijsten

Websitebezoekers

Websitebezoekers is het standaard lijsttype voor een op een website gebaseerde campagne. Met deze lijsten wordt het gebruikersgedrag op uw website gevolgd en worden die gebruikers toegevoegd volgens de door uzelf ingestelde criteria of volgens de door Google Ads ingestelde criteria als deze automatisch zijn gegenereerd. Deze criteria kunnen bezoeken zijn, de aankomstbron, de vertreklocatie en de verschillende fasen van een conversie. U kunt dit lijsttype maken nadat de algemene sitetag is toegevoegd aan uw website. Sommige remarketinglijsten voor websites worden automatisch voor u gemaakt, bijvoorbeeld 'Alle bezoekers' en 'Alle geconverteerde bezoekers'. Meer informatie over automatisch gemaakte lijsten.

Klantenlijst

Dit zijn lijsten die worden gegenereerd op basis van de functie Klantenmatch van Google Ads. Met deze lijsten kunt u contactgegevens uploaden die klanten met u hebben gedeeld, zoals e-mailadressen en postcodes, om advertenties aan uw klanten weer te geven terwijl ze door de property's van Google browsen, zoals Google Zoeken of YouTube. Meer informatie over Klantenmatch.

Vergelijkbare doelgroep

Dit zijn mensen die niet exact overeenkomen, maar die ander gedrag delen met mensen in uw bestaande remarketinglijsten. Een bedrijf dat voor schoenen adverteert, kan bijvoorbeeld vaststellen dat de kopers van sandalen ook naar zwembadaccessoires zoeken. Het is dan een goed idee voor dat bedrijf om een vergelijkbare, op zoekers van zwembadaccessoires getargete doelgroep te maken waaraan advertenties van de zomercollectie worden getoond. Soortgelijke doelgroepen worden automatisch voor u gemaakt zodra uw seedlist groot genoeg is. Meer informatie over vergelijkbare doelgroepen.

YouTube-gebruikers

Dit zijn gebruikers die uw videoadvertenties bekijken en/of erop reageren, en worden toegevoegd aan YouTube-lijsten. U kunt deze remarketinglijsten maken door uw YouTube-kanaal eerst aan uw Google Ads-account te koppelen. Meer informatie over remarketing voor YouTube-kijkers.

App-gebruikers

Dit zijn gebruikers die uw app op hun apparaat hebben geïnstalleerd, worden toegevoegd aan deze lijsten en in aanmerking komen voor weergave van uw advertenties in andere apps in het Google Display Netwerk. Meer informatie over remarketing voor app-gebruikers.

Aangepaste combinatie

Dit is een type lijst dat wordt gemaakt wanneer u handmatig twee of meer bestaande remarketinglijsten combineert. Als u bijvoorbeeld een lijst van waardevolle kopers heeft en een lijst van mensen die elektronica bij u hebben gekocht, kunt u potentiële kopers van uw nieuwe hoogwaardige elektronica bereiken door de twee lijsten te combineren met 'EN'. Meer informatie over aangepaste combinaties.

Bellers

Op deze lijst worden de mensen bijgehouden die uw bedrijf al hebben gebeld. U kunt deze gebruikers opnieuw betrekken door vervolgadvertenties weer te geven of hen uitsluiten van toekomstige advertenties zodat u zich uitsluitend hoeft te richten op nieuwe leads. Daarnaast kunt u specifieke advertentie-indelingen targeten of biedingen aanpassen voor mensen op uw lijst. Deze lijsten worden automatisch gegenereerd en u kunt geen afzonderlijke leden toevoegen of verwijderen. Bellers worden weergegeven op een lijst van websitebezoekers.

Bewerkingen die u op uw lijsten kunt uitvoeren

Lijsten maken

U kunt remarketinglijsten maken op basis van de gegevens die uit uw doelgroepbronnen zijn verzameld. Google Ads genereert automatisch enkele lijsten voor u op basis van uw doelgroepbronnen.

Als u een nieuwe lijst handmatig wilt toevoegen, klikt u op het plusicoon en selecteert u het type lijst dat u wilt maken.

Toevoegen aan…

Advertentiegroepen. U kunt de lijsten aan een of meer advertentiegroepen koppelen zodat de advertenties in de groep aan de personen in uw lijsten worden weergegeven.

Campagnes. Selecteer een of meer campagnes om uw lijsten in op te nemen.

Verwijderen

De geselecteerde lijsten krijgen het label Verwijderd en worden zolang ze dit label hebben niet meer in de hoofdtabel met Doelgroeplijsten weergegeven.

Onderbreken

Als u een lijst onderbreekt, wordt deze opgeschort in de advertentiegroep of campagne waar de lijst aan is gekoppeld. Aan een onderbroken lijst worden nog steeds gebruikers toegevoegd.

Labels

U kunt uit organisatorisch oogpunt labels op uw lijsten toepassen. Google Ads heeft een eigen set labels, maar u kunt op elk gewenst moment eigen labels toevoegen om uw lijsten op een voor u logische manier te ordenen.

Meer informatie over remarketinglijsten bewerken, onderbreken of verwijderen.

Redenen om uw lijsten te verbeteren

Remarketinglijsten die het Google Display Netwerk targeten, moeten ten minste honderd actieve bezoekers of gebruikers in de afgelopen dertig dagen hebben om uw advertenties weer te geven. Lijsten die Google Zoeken targeten, moeten ten minste duizend actieve bezoekers of gebruikers hebben. Lijsttargeting voor Gmail-advertenties moet ten minste honderd actieve bezoekers of gebruikers hebben. De lengte van de lijsten kan variëren, afhankelijk van het aantal bezoekers dat op elk netwerk kan worden bereikt.

Bovendien wordt een lijst van ten minste duizend gebruikers weergegeven in Doelgroepinzichten zodat u makkelijker nieuwe doelgroepen kunt vinden door waardevolle informatie weer te geven over de mensen die deel uitmaken van uw lijst.