Over doelgroeplijsten in Doelgroepbeheer

Doelgroeplijsten is een gedeelte in Doelgroepbeheer waar u uw remarketinglijsten kunt maken en beheren. U bepaalt welke doelgroepen via remarketingcampagnes op YouTube, Gmail, Google Zoeken en het Google Display Netwerk uw advertenties kunnen zien. Nadat u een doelgroepbron heeft ingesteld, kunt u remarketen naar een doelgroeplijst die u heeft gemaakt of naar een lijst die Google Ads voor u heeft gemaakt.

Voordelen

• Al uw remarketinglijsten zichtbaar op één plek.
  • Elk lijsttype, elke status en elke grootte (bereik) zichtbaar op elk actief netwerk.
  • Snel lijsten toevoegen aan advertentiegroepen en campagnes.
  • Aanpassen waar en aan wie uw advertenties worden weergegeven voor optimaal advertentiebereik.
  • Lijsten labelen om de gegevens te filteren en te rapporteren die voor u interessant zijn.
Als u de Google Ads-tag voor remarketing heeft ingesteld in het nieuwe Google Ads, ziet u de nieuwe Google Ads-tag. Deze bestaat uit een algemene sitetag en een optioneel gebeurtenisfragment. Als u de oude AdWords-tag op uw website heeft geïnstalleerd met JavaScript, werkt deze nog steeds, maar we raden aan de nieuwe Google Ads-tag te gebruiken. Meer informatie over de wijzigingen in de Google Ads-remarketingtag.

Hoe doelgroeplijsten werken

Nadat de Google Ads-tag aan uw site of app is toegevoegd, worden gegevens verzameld en mensen aan relevante lijsten toegevoegd. Een broodjeszaak kan bijvoorbeeld een lijst 'Lunchbezoekers' maken en gebruikers die tijdens de lunchpauze hun site bezoeken, aan een nieuwe remarketinglijst toevoegen. De lijst kan in een campagne 'Lunchspecial' worden gebruikt om deze gebruikers te targeten en meer verkeer naar de site te genereren voor bestellingen van lunchpakketten. Meer informatie over hoe u een websiteremarketinglijst kunt maken.

Hoe u toegang krijgt tot doelgroeplijsten

1. Log in bij Google Ads.
  2. Klik rechtsboven op het gereedschapspictogram .
  3. Selecteer onder 'Gedeelde bibliotheek' Doelgroepbeheer.
  4. U komt standaard uit op de pagina 'Doelgroeplijsten'.

Hoe remarketinglijsten zijn ingedeeld

Op de pagina 'Doelgroeplijsten' wordt een tabel weergegeven met maximaal vijftig remarketinglijsten tegelijk. U ziet in één oogopslag de namen van de lijsten, selectievakjes voor bulkacties en andere informatie, waaronder:

• Type geeft aan welke mensen in deze remarketinglijst zijn opgenomen en hoe de lijst is gemaakt.
  • Lidmaatschapsstatus geeft aan of meer gebruikers aan een lijst worden toegevoegd of niet.
  • Grootte-kolommen geven aan hoeveel van de mensen op uw remarketinglijst u op elk van de netwerken zou kunnen bereiken (Zoeknetwerk, YouTube, Display Netwerk en Gmail).
  • Labels zijn een middel om zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen, campagnes en remarketinglijsten in groepen te verdelen zodat u de gegevens die voor u interessant zijn, kunt filteren en rapporteren.

U kunt op een van de bovenstaande categorieën klikken om de hele tabel rond één categorie te ordenen. U kunt bijvoorbeeld uw lijsten indelen op 'Gebruiksstatus' om snel te zien welke lijsten momenteel in gebruik zijn en welke niet.

Klik op een selectievakje naast een lijstnaam om het blauwe toolbelt-menu te openen met opties om uw lijst aan een advertentiegroep of campagne toe te voegen, uw lijst te bewerken of een label toe te passen. U kunt op meerdere vakjes klikken om de actie op meerdere lijsten toe te passen. Bovendien heeft u de mogelijkheid kolommen aan de tabel toe te voegen door rechts boven de tabel op het pictogram voor optionele kolommen Kolommen te klikken.

Uw remarketinglijsten in de tabel met Doelgroeplijsten kunnen ook een aanvullende beschrijving bevatten, zoals van de manier waarop de lijst is gemaakt of van de bron waarop de lijst is gebaseerd.

Typen lijsten

Websitebezoekers

Websitebezoekers is het standaard lijsttype voor een op een website gebaseerde campagne. Met deze lijsten wordt het gebruikersgedrag op uw website gevolgd en worden die gebruikers toegevoegd volgens de door uzelf ingestelde criteria of volgens de door Google Ads ingestelde criteria als deze automatisch zijn gegenereerd. Deze criteria kunnen bezoeken zijn, de aankomstbron, de vertreklocatie en de verschillende fasen van een conversie. U kunt dit lijsttype maken zodra de algemene sitetag aan uw website is toegevoegd. Sommige remarketinglijsten voor websites worden automatisch voor u gemaakt, bijvoorbeeld 'Alle bezoekers' en 'Alle geconverteerde bezoekers'. Meer informatie over automatisch gemaakte lijsten.

YouTube-gebruikers

Gebruikers die uw videoadvertenties bekijken en/of erop reageren, worden aan YouTube-lijsten toegevoegd. U kunt deze remarketinglijsten maken door uw YouTube-kanaal eerst aan uw Google Ads-account te koppelen. Meer informatie over remarketing naar YouTube-kijkers.

App-gebruikers

Gebruikers met uw app op hun apparaat worden aan deze lijsten toegevoegd en komen in aanmerking voor weergave van uw advertenties wanneer ze actief zijn in andere apps in het Google Display Netwerk. Meer informatie over remarketing naar app-gebruikers .

Klantenlijst

Klantenlijsten worden gegenereerd op basis van de functie 'Klantenmatch' van Google Ads. Met deze lijsten kunt u contactgegevens uploaden die uw klanten met u hebben gedeeld, zoals e-mailadressen of postcodes, om advertenties aan uw klanten weer te geven terwijl ze de property's van Google bekijken, zoals Google Zoeken of YouTube. Meer informatie over Klantenmatch.

Aangepaste combinatie

Een aangepaste combinatie van lijsten ontstaat wanneer u handmatig twee of meer bestaande remarketinglijsten combineert. Als u bijvoorbeeld een lijst met waardevolle kopers heeft en een lijst met mensen die elektronica bij u hebben gekocht, kunt u potentiële kopers van uw nieuwe hoogwaardige elektronica bereiken door de twee lijsten te combineren.

Vergelijkbare doelgroep

Deze doelgroep bestaat uit mensen die niet exact overeenkomen, maar waarvan een aantal gedragingen overeenkomt met gedragingen van mensen in uw bestaande remarketinglijsten. Een bedrijf dat voor schoenen adverteert kan bijvoorbeeld vaststellen dat de kopers van sandalen ook naar zwembadaccessoires zoeken. Ze kunnen daarom proberen een vergelijkbare, op zoekers van zwembadaccessoires getargete doelgroep te maken om advertenties weer te geven voor hun zomercollectie. Soortgelijke doelgroepen worden automatisch voor u gemaakt zodra uw seedlist groot genoeg is.

Bewerkingen die u op uw lijsten kunt uitvoeren

Lijsten maken

U kunt remarketinglijsten maken op basis van de gegevens die uit uw doelgroepbronnen zijn verzameld. Google Ads genereert automatisch enkele lijsten voor u op basis van uw doelgroepbronnen.

Als u een nieuwe lijst handmatig wilt toevoegen, klikt u op het plus-pictogram en selecteert u het type lijst dat u wilt maken.

Toevoegen aan…

Advertentiegroepen. U kunt de lijsten aan een of meer advertentiegroepen koppelen zodat de advertenties in de groep aan de personen in uw lijsten worden weergegeven.

Campagnes. Selecteer een of meer campagnes om uw lijsten in op te nemen.

Verwijderen

De geselecteerde lijsten krijgen het label Verwijderd en worden zolang ze dit label hebben niet meer in de hoofdtabel met Doelgroeplijsten weergegeven.

Onderbreken

Als u een lijst onderbreekt, wordt deze opgeschort in de advertentiegroep of campagne waar de lijst aan is gekoppeld. Aan een onderbroken lijst worden nog steeds gebruikers toegevoegd.

Labels

U kunt uit organisatorisch oogpunt labels op uw lijsten toepassen. Google Ads heeft een eigen set labels, maar u kunt op elk gewenst moment eigen labels toevoegen om uw lijsten op een voor u logische manier te ordenen.

Meer informatie over hoe u een remarketinglijst kunt bewerken, onderbreken of verwijderen.

Redenen om uw lijsten te verbeteren

Remarketinglijsten die het Google Display Netwerk targeten, moeten ten minste honderd actieve bezoekers of gebruikers in de afgelopen dertig dagen hebben om uw advertenties weer te geven. Lijsten die Google Zoeken targeten, moeten ten minste duizend actieve bezoekers of gebruikers hebben. Lijsttargeting voor Gmail-advertenties moet ten minste honderd actieve bezoekers of gebruikers hebben. Afhankelijk van het aantal bezoekers dat op elk netwerk kan worden bereikt, kunnen de lijstgrootten variëren.

Bovendien wordt een lijst met ten minste duizend gebruikers weergegeven in Statistieken van doelgroepen zodat u gemakkelijker nieuwe doelgroepen kunt vinden door waardevolle informatie weer te geven over de mensen die deel uitmaken van uw lijst.

Gerelateerde links

Over Doelgroepbeheer
Templates voor websiteremarketinglijsten gebruiken
Een campagne maken