Miten Google Ads seuraa verkkosivustolla tapahtuvia konversioita?

Tässä artikkelissa on lisätietoa siitä, miten Google mittaa mainokseen kohdistuvaa konversiota edeltävää toimintaa. Ohjeiden avulla voit varmistaa, että konversiot mitataan kaikista selaimista.

Kun käyttäjä reagoi mainokseesi (klikkaamalla tekstimainosta tai katsomalla videomainoksen), Google Ads tallentaa evästeen, joka sisältää tietoa tapahtumasta. Kun käyttäjä konvertoituu verkkosivustollasi, lisäämäsi konversioseurannan tagi lukee evästeen sekä lähettää sen ja konversiotiedot takaisin Google Adsiin. Toisinaan evästeet, joilla tallennetaan tietoa käyttäjien toiminnasta, eivät ole saatavilla esimerkiksi selaimen asetusten vuoksi. Tällöin klikkauskonversioita voidaan seurata Google Adsissa tarkemmin alla kuvatuilla tavoilla.

Huomioitavaa ennen aloitusta

Mahdollisimman tarkkojen mittaustulosten saaminen edellyttää koko sivuston kattavaa tagia (lisätietoja tagin eri käyttöönottotavoista on alla). Toimi näin ennen tagin käyttöönottoa:

• Ota automaattinen taggaus käyttöön kaikilla Google Ads ‑tileilläsi.
  • Jos käytät seuranta-URL-osoitteissa klikkausseurantaa tai sivustollasi palvelinpuolen uudelleenohjauksia, varmista, että ne välittävät GCLID (Google Click Identifier) ‑parametrin laskeutumissivuillesi.
  • Älä käynnistä tageja iFrame-kehyksen (esimerkiksi toisen seurantatagin, kuten Floodlightin) sisältä.
  • Katso seuraava video erilaisten tagien oikeasta käyttöönotosta ja koko sivuston kattavan taggauksen käytöstä, jotta voit mitata Google Ads ‑mainontasi tuloksia:

Academy on Air: Sitewide Tagging

Jos haluat nähdä tekstitykset omalla kielelläsi, ota YouTube-tekstitykset käyttöön. Klikkaa videon alareunasta Asetukset-kuvaketta, valitse Tekstitykset ja valitse sitten kieli.

Konversioiden seurantatapoja

Tutustu alla oleviin vaihtoehtoihin, jotka koskevat koko sivuston kattavan tagin käyttöönottoa. Kyseinen tagi asettaa verkkotunnukseesi uusia evästeitä, jotka tallentavat tietoja mainosklikkauksesta, joka toi käyttäjän sivustollesi.

Vaihtoehto 1: Seuraa konversioita Google Adsin päivitetyn konversioseurannan tagin avulla

Jotta Google Ads voi mitata kaikki konversiot riippumatta siitä, mitä selainta sivustosi kävijä käyttää, suosittelemme käyttämään Google Adsin päivitettyä konversioseurannan tagia. Tagi koostuu yleisestä sivustotagista ja tapahtumakoodinpätkästä. Tämä tagi asettaa verkkotunnukseesi uusia evästeitä, jotka tallentavat tietoja mainosklikkauksesta, joka toi käyttäjän sivustollesi. Evästeet saavat mainosklikkausta koskevat tiedot konversioseurannan tagin sisältämästä GCLID (Google Click Identifier eli Googlen klikkaustunniste) ‑parametrista.

Seuraa Huomioitavaa ennen aloitusta ‑kohdan ohjeita, jotta uusi konversioseurannan tagi toimii varmasti oikein.

Uuden konversioseurannan tagin koodinpätkät ovat käytettävissä, kun määrität verkkosivustollesi konversioseurannan uudessa Google Adsissa.

Käytöstä poistamisen ohjeet

Jos et halua yleisen sivustotagin asettavan ensimmäisen osapuolen evästeitä sivustosi verkkotunnukseen, lisää alla korostettuna näkyvä osio yleisen sivustotagisi config-komentoon:

gtag('config', 'AW-123456789', {'conversion_linker': false});

Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä se vähentää konversioiden mittauksen tarkkuutta.

Vaihtoehto 2: Käytä Google Tag Manageria uuden konversionlinkitystagin kanssa

Google Tag Managerin avulla voit nopeasti ja helposti ottaa käyttöön ja päivittää verkkosivustosi tageja muuttamatta sivullasi olevaa koodia. Seuraa alla olevia ohjeita varmistaaksesi, että Google Adsin konversioseurannan tagit saavat tarvittavat mainosklikkauksen tiedot:

1. Määritä ja asenna Google Tag Manager, jos et ole vielä tehnyt sitä.
  2. Siirry Google Tag Manager ‑säilöön ja lisää uusi tagi klikkaamalla Uusi tagi.
  3. Klikkaa Tagin määritys ja valitse Konversionlinkitys-tagityyppi.
  4. Klikkaa Triggerit ja valitse triggeri, jos haluat tagin käynnistyvän kaikilla sivuilla.

Konversionlinkitystagi tunnistaa automaattisesti laskeutumissivun URL-osoitteista tiedot, jotka liittyvät käyttäjän sivustollesi tuoneeseen mainosklikkaukseen. Tiedot tallennetaan uusiin evästeisiin verkkotunnuksessasi.

Jos olet vasta aloittanut Google Tag Managerin käytön, lue lisää käytön aloittamisesta.

Vaihtoehto 3: Käytä Google Analyticsia

Jos verkkosivustollesi on jo asennettu Google Analytics ‑tagi, varmista seuraavien ohjeiden avulla, että Google Adsin konversioseurannan tagi mittaa konversiot tarkasti myös jatkossa. Jos seurasit Huomioitavaa ennen aloitusta ‑kohdan ohjeita, mainosklikkauksen GCLID-parametri tallennetaan sivustosi verkkotunnuksen Google Analytics ‑evästeeseen. Jos olet määrittänyt tilisi ja tagisi oikein, Google Adsin konversioseurannan tagi voi käyttää GCLID-parametria Google Analytics ‑evästeestä.

Tämän verkkosivustolla tapahtuvien konversioiden seurantatavan käyttö edellyttää, että seuraat Huomioitavaa ennen aloitusta ‑kohdan ohjeita sekä seuraavia lisäohjeita:

Jos seuraat näitä ohjeita, GCLID-parametri luetaan automaattisesti Google Analytics ‑evästeestä. Jos et halua Google Analyticsin tallentavan GCLID-parametria tähän evästeeseen, seuraa alla olevia käytöstä poistamisen ohjeita.

Huomaa, että Google Analytics ‑eväste tallentaa vain viimeisen klikkauksen GCLID-parametrin. Jos sinulla on useita Google Ads ‑tilejä, jotka ohjaavat liikennettä verkkosivustollesi, mutta et käytä MCC-tilin alaista konversioseurantaa, konversioiden määrä saattaa jäädä alhaiseksi.

Käytöstä poistaminen

Jos haluat estää GCLID-parametrin tallentamisen Google Analytics ‑evästeeseen, seuraa Google Analytics ‑tagin päivittämistä koskevia ohjeita. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä se heikentää konversioiden mittauksen tarkkuutta.

Verkkotunnusten välinen konversioseuranta

Jos haluat seurata toimintaa useissa eri verkkotunnuksissa esimerkiksi siinä tapauksessa, että laskeutumissivusi verkkotunnus eroaa konversioverkkotunnuksestasi, voit ottaa verkkotunnusten välisen seurannan käyttöön lisäämällä seuraavan koodinpätkän verkkosivustosi koodiin (kyseessä on esimerkki, joten koodi ei toimi verkkosivustollasi):

gtag('set', 'linker', {
   'domains': ['landing-destination.com', 'conversion-destination.com']
   });

Lue lisää asiakaspolkujen seuraamisesta eri verkkotunnuksissa

Etkö ole varma, onko tagi määritetty oikein? Voit tarkistaa tagin toteutuksen Google Tag Assistantin avulla. Jos haluat lisätietoja vianetsinnästä, siirry artikkeliin Konversioseurannan tagin tarkistaminen.

Tilanteet, joissa Google Ads ei tunnista kaikkia konversioita

Jos et käytä jotakin edellä mainituista ratkaisuista, et voi mitata konversioita mahdollisimman tarkasti. Lisäksi vaikka käyttäisitkin jotakin näistä vaihtoehdoista, konversioita ei aina pystytä mittaamaan. Näin käy esimerkiksi silloin, kun käyttäjä katsoo videomainoksen YouTube-mobiilisovelluksessa ja konvertoituu myöhemmin mobiiliselaimessa kirjautumatta kummassakaan Googlen palveluihin. Google lisää molemmissa tapauksissa raporttiesi Konversiot-sarakkeeseen arvioidut mallinnetut konversiot. Ne perustuvat anonyymiin dataan, joka on kerätty Googlen palveluihin aiemmin kirjautuneilta käyttäjiltä.

Vaikutus hintatarjouksiin

Suosittelemme, että seuraat konversioraporttejasi lähikuukausina ja teet hintatarjouksiisi muutoksia tarvittaessa. Jos käytät CPA-tavoitteen tai tavoitellun mainostuoton Smart Bidding ‑strategioita ja huomaat liikenteen vähentyneen, sinun kannattaa ehkä muuttaa tavoitteitasi kompensoidaksesi raportoimatta jääneet konversiot. Jos asetat hintatarjoukset manuaalisesti, muista tehokkuutta arvioidessasi ja hintatarjouksia tehdessäsi, että joitakin konversioita ei ehkä raportoida.

Koko sivustoa koskeva taggaus ja vanha uudelleenmarkkinointitagi

Sinun tulisi käyttää jotakin edellä mainituista vaihtoehdoista, jotta Google Ads voi varmasti mitata kaikki konversiosi sivuston kävijän käyttämästä selaimesta riippumatta. Taggauksen mahdollisten puutteiden paikkaamiseksi Google Adsin vanha uudelleenmarkkinointitagi asettaa kuitenkin edelleen uusia evästeitä verkkotunnukseesi. Nämä evästeet tallentavat tietoja mainosten klikkauksista, jotka tuovat käyttäjiä verkkosivustollesi. Evästeet saavat mainosklikkausta koskevat tiedot konversioseurannan tagin sisältämästä GCLID (Google Click Identifier) ‑parametrista.

Seuraa Huomioitavaa ennen aloitusta ‑kohdassa annettuja ohjeita, jotta tämä menetelmä varmasti toimii, ja ota sitten uudelleenmarkkinointitagi käyttöön verkkosivustosi jokaisella sivulla.

Käytöstä poistaminen

Jos et halua uudelleenmarkkinointitagin asettavan ensimmäisen osapuolen evästeitä sivustosi verkkotunnukseen, lisää seuraava rivi tagin määrityksiin ennen skriptin tagin lataamista:

var google_conversion_linker = false;

Jos käytät skriptiä conversion_async.js, lisää alla oleva korostettu osio kutsuun google_trackConversion:

window.google_trackConversion( { google_conversion_linker : false } );

Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä se vähentää konversioiden mittauksen tarkkuutta.

Tietoturva ja tietosuoja verkkosivuston seurannassa

Googlen turvallisuusstandardit ovat tiukat. Google Ads kerää dataa vain sivuilta, joilla olet ottanut käyttöön asianmukaiset tagit.

Varmista, että kerrot käyttäjille selkeästi ja kattavasti, mitä dataa keräät verkkosivustollasi. Pyydä myös suostumus datan keräämiseen, kun laki sitä vaatii.