[GA4] Produktlänkning: Länka Optimize och Google Ads

Google Analytics 4 (GA4) har ersatt Universal Analytics (UA). Från och med den 1 juli 2023 slutade Universal Analytics-standardegendomar att behandla data. 360 Universal Analytics-egendomar med en aktiv beställning får en engångsförlängning för databehandling till den 1 juli 2024. Det är viktigt att du migrerar din Universal Analytics-egendom till Google Analytics 4. Läs om hur du går över till Google Analytics 4.

I den här artikeln beskriver vi hur du länkar dina Google Optimize- och Google Ads-konton.

Om Google Optimize

Alla användare är unika och din webbplats bör ta hänsyn till deras individuella smak. Med Google Optimize kan du köra webbplatsexperiment för att fastställa den optimala upplevelsen för varje användargrupp.

Integrera Google Ads med Optimize

Genom att integrera Google Ads med Google Optimize kan du enkelt inrikta experiment och personligt anpassade upplevelser på specifika annonser och sökord. Du kan anpassa dina befintliga webbsidor så att de matchar de enskilda användarnas avsikt utifrån kampanjen de klickade på eller sökorden som ledde till att annonsen visades.

Behörigheter

För att kunna länka Google Ads and Optimize behöver du ett Google-konto med administratörsåtkomst till Google Ads.

Anvisningar

Steg 1: Länka Google Ads till Analytics

I det första steget ska du länka Google Ads till Analytics. Följ anvisningarna för Google Ads eller Analytics.

Steg 2: Aktivera delning med Optimize

När Google Ads och Analytics har länkats kan du aktivera Google Ads för Optimize. Välj ett alternativ nedan utifrån din kontotyp i Google Ads.

Alternativ 1 – enskilt konto i Google Ads

Så här aktiverar du delning med Optimize från ett enskilt konto i Google Ads:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Administratör Admin Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Länkade konton.
  3. Leta reda på Google Analytics (UA) eller Google Analytics (GA4) och Firebase under Från Google och klicka sedan på Detaljer.
  4. Klicka på reglaget bredvid Google Optimize-delning för att inaktivera det.

Alternativ 2 – Google Ads-förvaltarkonto

Så här aktiverar du Optimize-delning från ett Google Ads-förvaltarkonto:

1. Logga in på ditt Google Ads-förvaltarkonto.
  2. Klicka på Verktyg och inställningar Google Ads | verktyg [ikon] högst upp till höger i kontot.
  3. Klicka på Länkade konton under Konfiguration.
  4. Leta reda på Google Analytics (UA) eller Google Analytics (GA4) och Firebase under Från Google och klicka sedan på Detaljer.
  5. Klicka på reglaget bredvid Google Optimize-delning för att inaktivera det.

Om du aktiverar Optimize-delning för ett Google Ads-förvaltarkonto aktiveras funktionen för alla hanterade konton. Det enskilda kontot behåller kontrollen över Optimize-delning och funktionen kan justeras där.

När ett enskilt Google Ads-konto läggs till i en förvaltarhierarki behåller kontot sin inställning för Optimize-delning. Du kan aktivera Google Optimize-delning för alla nya Google Ads-konton genom att gå tillbaka till sidan med länkade Analytics-konton ovan.

Steg 3: Länka Optimize till Analytics

I det sista steget ska du verifiera att din Optimize-behållare är länkad till samma Analytics-egendom som du länkade till från Google Ads i steg 1. Detta görs vanligtvis när du konfigurerar en Optimize-behållare. Läs om hur du länkar Optimize till Analytics.

Inaktivera Optimize-delning

Om du vill inaktivera Optimize-delning måste du ha administratörsåtkomst till ett Google Ads-konto.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Administratör Admin Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Länkade konton.
  3. Leta reda på Google Analytics (UA) eller Google Analytics (GA4) och Firebase under Från Google och klicka sedan på Hantera och länka.
  4. Klicka på reglaget bredvid Google Optimize-delning för att aktivera det.

När du inaktiverar Optimize-delning slutar Optimize-experiment som är inriktade på annonser eller sökord från det berörda Google Ads-kontot att ta med nya användare. Medan ett berört experiment fortsätter att köras räknas experimentsessioner fortfarande för användare som togs med i experimentet när delningen var aktiverad. I ett berört experiment visar inriktningskonfigurationen för Optimize inte längre namn på eller status för de inriktade Google Ads-objekten.