De Zoekwoordplanner gebruiken

Tip: Als u te maken krijgt met veranderingen op de markt, raden we u aan wekelijks te plannen in plaats van maandelijks of per kwartaal totdat de markten stabiliseren.

De prognoses van Zoekwoordplanner worden dagelijks vernieuwd en op basis van de afgelopen 7 tot 10 dagen aangepast op basis van seizoensinvloeden. Uw prognoses houden rekening met eventuele gevolgen van veranderingen op de markt gedurende deze periode. We hebben ons seizoensmodel geüpdatet en houden rekening met de huidige marktomstandigheden.

Met de Zoekwoordplanner kunt u onderzoek doen naar zoekwoorden voor uw campagnes in het zoeknetwerk.

Met deze kosteloze tool kunt u nieuwe zoekwoorden vinden die met uw bedrijf te maken hebben. Ook bekijkt u hiermee schattingen van de zoekopdrachten die ze opleveren en wat het kost om ze te targeten.

Met de Zoekwoordplanner kunt u daarnaast op een andere manier campagnes in het zoeknetwerk maken, op basis van diepgaand onderzoek naar zoekwoorden.

In dit artikel staat hoe u met de Zoekwoordplanner de basis kunt leggen voor een succesvolle campagne.

Voordelen

• Ontdek nieuwe zoekwoorden: Krijg suggesties voor zoekwoorden die te maken hebben met uw producten, services of website.
  • Maandelijkse zoekopdrachten bekijken: Bekijk schattingen van het aantal zoekopdrachten dat een zoekwoord elke maand oplevert.
  • Kosten bepalen: Bekijk de gemiddelde kosten om uw advertentie te tonen wanneer iemand zoekt op een zoekwoord.
  • Zoekwoorden ordenen: Bekijk hoe uw zoekwoorden in verschillende categorieën passen die gerelateerd zijn aan uw merk.
  • Nieuwe campagnes maken: Gebruik uw zoekwoordplan om nieuwe campagnes te maken die zijn gericht op diepgaand onderzoek naar zoekwoorden.

De Zoekwoordplanner kan inzicht bieden in zoekwoordtargeting, maar houd er rekening mee dat de campagneprestaties afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo kunnen het bod, budget, product en gebruikersgedrag in uw branche allemaal van invloed zijn op de campagneprestaties.

Instructies

Toegang tot de 'Zoekwoordplanner':

1. Maak een zoekwoordplan

Nadat u de Zoekwoordplanner heeft geopend, kunt u op 2 manieren een zoekwoordplan maken:

1. Zoek naar nieuwe zoekwoorden door op Nieuwe zoekwoorden ontdekken te klikken.
  2. Upload bestaande zoekwoorden door op Zoekvolume en prognoses bekijken te klikken.

Nieuwe zoekwoorden ontdekken

A. Doe ideeën voor nieuwe zoekwoorden op
Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Geef woorden en/of websites op die gerelateerd zijn aan uw bedrijf om zoekwoordideeën te bekijken. Lees meer informatie over Google Ads-manageraccounts.

1. Klik in uw Google Ads-account op de moersleutel Tools Icon.
  2. Klik in het gedeeltemenu op het dropdownmenu Planning.
  3. Klik op Zoekwoordplanner.
  4. Klik op Nieuwe zoekwoorden ontdekken.
  5. Er zijn 2 manieren om nieuwe zoekwoordideeën te ontdekken:
    • Beginnen met zoekwoorden: Geef woorden op die te maken hebben met uw producten of services. Scheid meerdere woordgroepen van elkaar met een komma en een spatie.
      • Geef uw domein op. Google probeert vervolgens de zoekwoorden uit te sluiten die niet gerelateerd zijn aan wat u aanbiedt.
    • Beginnen met een website: Geef een website op. Google zoekt daarna naar zoekwoorden die te maken hebben met de content op die site. Opmerking: De content van hyperlinks wordt niet gebruikt om zoekwoordideeën te genereren.
  6. Klik op Resultaten ophalen.
Tip: Als u een zoekwoord en een URL opgeeft, kan dit tot meer zoekwoordideeën leiden dan als u alleen een URL opgeeft.

Nadat u op Resultaten ophalen heeft geklikt, ziet u een zoekwoordenlijst die gerelateerd is aan wat u heeft opgegeven. Deze zoekwoorden zijn niet toegevoegd aan uw plan. U kunt uw lijst nu bewerken met filters en categorieën, zodat u de filters en categorieën kunt vinden die relevant zijn voor uw plan.

Opmerking: Zoekwoorden met een heel laag zoekvolume en zoekwoorden die als gevoelig worden beschouwd, zijn niet vindbaar en u kunt er geen prognoses voor bekijken. In dergelijke gevallen krijgt u een foutmelding en de vraag andere zoekwoorden of URL's uit te proberen.
Deze afbeelding is een voorbeeld van een foutmelding over zoekwoordtargeting.

B. Bewerk uw lijst met zoekwoordideeën

U kunt nu uw lijst met zoekwoordideeën bewerken met behulp van filters en categorieën. Meer gedetailleerde tips voor hoe u uw zoekwoordenlijst kunt bewerken.

Filteren

Verfijn uw lijst met zoekwoorden op basis van criteria zoals concurrentie, vertoningspercentage en zoekwoordtekst. U kunt bijvoorbeeld zoekwoordideeën bekijken waarbij biedingen van minder dan € 1 al voldoende kunnen zijn om de bovenkant van de pagina te bereiken.

1. Klik op Filter toevoegen.
  2. Selecteer een filter en voer de bijbehorende waarden in.
  3. Uw lijst met ideeën komt nu overeen met het filter.

Verfijnen per categorie

Bekijk groepen zoekwoorden op basis van de bijbehorende thema's, merken of categorieën.

1. Ga naar het zijvenster 'Zoekwoorden verfijnen' op de pagina 'Zoekwoordideeën'.
  2. Open de categorieën eronder om kenmerken weer te geven die te maken hebben met uw zoekwoordideeën.
  3. Vink het selectievakje naast elke categorie uit om deze zoekwoorden uit uw lijst te verwijderen.
    • Als de zoekwoorden bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan hardloopschoenen, ziet u mogelijk een categorie voor schoenkleur. Als u alleen zoekwoorden wilt weergeven voor 'rode hardloopschoenen', vinkt u de selectievakjes voor alle andere kleuren uit.

C. Voeg zoekwoorden toe aan uw plan en bekijk een prestatieprognose

Nadat u een zoekwoordenlijst heeft gemaakt, kunt u deze zoekwoorden op 2 manieren in uw campagnes opnemen:
  • Voeg ze toe aan uw Opgeslagen zoekwoorden om ze later te ordenen en prognoses voor de prestaties te krijgen.
  • Voeg ze toe aan advertentiegroepen binnen bestaande campagnes.

Volg deze stappen om zoekwoorden aan uw plan toe te voegen en de prestaties te voorspellen:

1. Vink het selectievakje aan naast elk zoekwoord dat u aan uw plan wilt toevoegen. Als u zoekwoorden toevoegt aan Opgeslagen zoekwoorden, kunt u ze opslaan in uw plan en ze later ordenen.
    • Als u zoekwoorden handmatig wilt ordenen in een specifieke advertentiegroep, klikt u in het dropdownmenu op Campagne/advertentiegroep en kiest u de advertentiegroep in de kiezer.
  2. Geef het zoektype op door op het dropdownmenu Breed zoeken te klikken en een zoektype te selecteren.
  3. Klik op Zoekwoorden toevoegen om een nieuw plan te maken. Of klik op Zoekwoorden toevoegen om de zoekwoorden toe te voegen aan een bestaand plan.
Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Zoekvolume en prognoses bekijken

1. Klik in uw Google Ads-account op de moersleutel Tools Icon.
  2. Klik in het gedeeltemenu op het dropdownmenu Planning.
  3. Klik op Zoekwoordplanner.
  4. Klik op Zoekvolume en prognoses bekijken.
  5. Typ of plak een zoekwoordenlijst in het zoekvak of upload een zoekwoordenlijst uit een csv-bestand aan de hand van de onderstaande instructies:
    1. Klik op Een bestand uploaden.
    2. Klik op Selecteer een bestand vanaf uw computer. Bekijk de geleverde templates waarmee u zoekwoorden kunt uploaden.
      1. Een zoekwoordenlijst uploaden: uw bestand mag slechts één kolom bevatten met de kop Zoekwoord.
      2. Een heel zoekwoordplan uploaden: download de template om optionele gegevens zoals campagne, locatie en advertentiegroep op te nemen samen met uw zoekwoord.
    3. Klik op Verzenden.
  6. Klik op Aan de slag.

2. Krijg inzicht in uw zoekwoordprognose

In uw planprognose ziet u hoeveel conversies, klikken of vertoningen u waarschijnlijk krijgt met uw zoekwoorden op basis van uw uitgaven. Lees meer informatie over prognoses van de Zoekwoordplanner.

Inzicht in de prognose

De prognose is beschikbaar op de pagina Prognoses van uw plan. De pagina bevat zoekwoorden die u heeft geüpload via 'Zoekvolumes en prognoses bekijken' of zoekwoorden die u heeft toegevoegd vanaf de pagina Zoekwoordideeën.

Wat is er opgenomen in de prognose?

• Prognose van optimale prestaties voor alle zoekwoorden op basis van uw uitgaven.
    • Wijzig de prognose door op Conversies of Klikken te klikken. Deze functie is beschikbaar als u in uw account Conversies bijhouden aanzet. Klik anders op Conversiestatistieken toevoegen om erachter te komen welke opties er zijn.
    • Wijzig het gemiddelde dagbudget door op het bedrag te klikken.
    • Wijzig uw biedstrategie door op het dropdownmenu Klikken maximaliseren te klikken.
    • Klik op de dropdownpijl om een diagram met geschatte prestaties op basis van uw uitgaven te bekijken.
  • Schattingen voor elk afzonderlijk zoekwoord op basis van de biedstrategie Klikken maximaliseren.
    • Bewerk het bedrag in Gemiddeld dagbudget om te zien hoe deze schattingen veranderen.
  • Advertentiegroepen waaraan uw zoekwoorden worden toegevoegd in een nieuwe campagne als u uw plan implementeert.
  • Periode voor uw prognose.
    • Klik op de periode bovenaan de pagina om de periode voor uw prognose te wijzigen.

Aanvullende opties

• Voeg nieuwe zoekwoorden toe door op de plusknop te klikken en nieuwe zoekwoorden in te voeren. U kunt ook terugkeren naar de pagina 'Zoekwoordideeën' en daar zoekwoorden toevoegen.
  • Download een prognose door op de downloadknop te klikken.
  • Deel het plan met anderen door op de knop Delen te klikken en toegang te verlenen.

3. Deel zoekwoorden in advertentiegroepen in (alleen in het Engels)

Zoekwoorden ordenen

Geef woorden of websites op die gerelateerd zijn aan uw bedrijf om zoekwoordideeën te krijgen.

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op de moersleutel Tools Icon.
  2. Klik in het gedeeltemenu op het dropdownmenu Planning.
  3. Klik op Zoekwoordplanner.
  4. Klik op Zoekwoorden ordenen in advertentiegroepen.
  5. U kunt zoekwoorden op 3 manieren ordenen:
    • Beginnen met zoekwoorden: Geef woorden op die te maken hebben met uw producten of services. Scheid meerdere woordgroepen van elkaar met een komma en een spatie.
      • Geef uw domein op. Google probeert vervolgens de zoekwoorden uit te sluiten die niet gerelateerd zijn aan wat u aanbiedt.
    • Beginnen met een website: Geef een website op. Google zoekt daarna naar zoekwoorden die te maken hebben met de content op die site.
    • Uploaden of plakken: Upload een bestand of geef zoekwoorden op. De Zoekwoordplanner probeert zoekwoorden in uw campagnes te ordenen. U kunt ze ook handmatig ordenen.
  6. Klik op Zoekwoorden automatisch ordenen.

Nadat u op 'Zoekwoorden automatisch ordenen' heeft geklikt, verschijnt er een lijst van advertentiegroepen met zoekwoordsuggesties. We proberen ze te koppelen aan de meest relevante advertentiegroepen in uw best presterende campagnes. Als dit is gebeurd, kunt u checken of alles klopt en eventueel bewerkingen doorvoeren U kunt uw werk ook downloaden als u het wilt doornemen. Er worden pas wijzigingen in uw account aangebracht nadat u deze heeft geüpload.

Feedback sturen

We horen graag wat u van Google Ads vindt en wat we nog kunnen verbeteren. Als u uw mening wilt delen, klikt u rechtsboven in uw account op het Help-icoon  en vervolgens op Feedback sturen.