Over componenten

Componenten zijn contentitems die nuttige bedrijfsinformatie aan uw advertenties toevoegen, zodat mensen meer redenen hebben om voor uw bedrijf te kiezen. Tot componenten behoren onder meer de koppen, beschrijvingen en links naar specifieke delen van uw website, belknoppen, locatiegegevens en andere items die samen een advertentie-indeling voor de gebruiker vormen.

In dit artikel wordt beschreven wat elk type componenten doet en hoe u de juiste componenten kiest.

Hoe ze werken

Google Ads selecteert welke aanvullende componenten worden getoond als reactie op elke afzonderlijke zoekopdracht op Google om de prestaties van uw responsieve zoekadvertenties te maximaliseren. Daarom adviseren we u alle componenten te gebruiken die relevant zijn voor uw zakelijke doelstellingen.

Componenten zoals sitelinks en afbeeldingen zorgen voor een betere zichtbaarheid en prominentie op de pagina met zoekresultaten, doordat ze meer content toevoegen aan uw advertentie. Dit betekent dat uw advertentie meestal meer opbrengt. Componenten verhogen vaak het totale aantal klikken. Daarnaast geven ze mensen extra en interactieve mogelijkheden waarmee ze u kunnen bereiken, net zoals bij kaarten en gesprekken.

Veel componenttypen hebben handmatige instellingen. Sommige componenten worden automatisch toegevoegd als Google Ads voorspelt dat ze uw prestaties verbeteren. Deze componenten zijn geautomatiseerd en hoeven niet te worden ingesteld. Meer informatie over geautomatiseerde componenten op accountniveau

Kosten

Er worden geen extra kosten in rekening gebracht als u extra componenten toevoegt aan een campagne. Klikken op een component in de uiteindelijke advertentie (op de kop, de sitelink, de afbeelding enzovoort) worden zoals gewoonlijk in rekening gebracht. (De uitzondering is klikken op verkopersbeoordelingen, die niet in rekening worden gebracht.) U betaalt dus voor een klik als iemand u belt via een belicoon in uw uiteindelijke advertentie of als iemand uw app downloadt door op de app te klikken die wordt getoond in uw uiteindelijke advertentie. Per advertentie, inclusief bijbehorende componenten, brengt Google Ads u voor elke vertoning niet meer dan 2 klikken in rekening.

Werkelijke kosten per klik

U hoeft niets te betalen als u componenten toevoegt aan uw campagne, maar de klikken op uw advertentie worden zoals gebruikelijk in rekening gebracht, evenals bepaalde interacties met componenten. Bijvoorbeeld als iemand klikt op een downloadknop (app-componenten), op een belknop (belcomponenten) of op een route-icoon (locatiecomponenten). Klikken op reviews en verkopersbeoordelingen vormen een uitzondering: Die kosten u niets. Per advertentie, inclusief bijbehorende componenten, brengt Google Ads u voor elke vertoning niet meer dan 2 klikken in rekening.

U betaalt alleen wat minimaal nodig is om de drempels voor advertentierangschikking te kunnen passeren en de advertentierangschikking van de concurrent direct onder u te verslaan (indien van toepassing).

Net als advertenties op hogere posities doorgaans een hogere werkelijke CPC hebben (wegens concurrentie en ook deels wegens hogere drempels voor advertentierangschikking), is ook bij advertenties met meer componenten de werkelijke CPC vaak hoger. Dit komt door de grotere prominentie van deze advertenties. De extra kosten voor meer componenten bij uw advertenties zijn vaak echter lager dan de extra kosten die nodig zijn om een hogere positie op de pagina met zoekresultaten te behalen. In veel gevallen kunt u met advertentiecomponenten dus meer klikken krijgen voor minder geld dan wanneer u uw positie zou verbeteren.

Koppen en beschrijvingen

Koppen en beschrijvingen zijn vereiste componenten die interessant, op gebruikersvoordelen gericht en uniek moeten zijn. Hoe meer koppen en beschrijvingen u verstrekt, hoe meer mogelijkheden Google Ads heeft om advertenties te tonen die nauwkeuriger overeenkomen met de zoekopdrachten van potentiële klanten. Op deze manier kunt u de prestaties van uw advertentie verbeteren.

Nadat u koppen en beschrijvingen heeft ingevoerd, stelt Google Ads hiermee meerdere advertenties samen. U kunt voor 1 responsieve zoekadvertentie maximaal 15 koppen en 4 beschrijvingen invoeren.

In elke advertentie worden minimaal 1 kop en 1 beschrijving geselecteerd voor weergave in verschillende combinaties en volgordes. Een deel van uw advertentietekst kan automatisch vetgedrukt worden getoond als deze (nauw) overeenkomt met de zoekopdracht van een gebruiker. Na verloop van tijd test Google Ads de meest veelbelovende combinaties om te bepalen welke combinaties het meest relevant zijn voor verschillende zoekopdrachten.

Responsieve zoekadvertenties tonen 1, 2 of 3 koppen op basis van wat naar verwachting het best presteert voor elke unieke zoekopdracht van elke gebruiker. Kopcomponenttekst kan aan het begin van de beschrijving worden getoond als wordt voorspeld dat deze het beste presteert. Als u componenten heeft die zijn vastgezet op kop positie 1, kop positie 2 of beschrijving positie 1, blijven ze op hun aangegeven posities staan als uw advertenties worden getoond. Meer informatie over responsieve zoekadvertenties

Opmerking: In tegenstelling tot andere componenten kunnen koppen en beschrijvingen niet op verschillende account- of campagneniveaus worden toegepast. Meer informatie over hoe u uw koppen en beschrijvingen optimaliseert

Aanvullende componenten selecteren voor gebruik

Houd rekening met deze best practices als u uw componenten kiest en instelt:

• Gebruik alle componenten die relevant zijn voor uw bedrijf. U kunt componenten gratis toevoegen. Ze worden alleen getoond als wordt verwacht dat ze de prestaties van uw advertentie verbeteren.
  • Voeg 4 of meer componenttypen toe. U kunt bijvoorbeeld sitelinks, highlights, afbeeldingen en 1 extra component naar keuze toevoegen.
  • Het kan voor uw bedrijf zinvol zijn om componenten te maken op een hoger accountniveau (bijvoorbeeld op het account- of campagneniveau, indien beschikbaar).
  • Alleen-lezen componenttypen worden niet getoond en geteld, maar kunnen nog steeds worden weergegeven.

Componenten selecteren op basis van uw doel

Selecteer de extra componenten op basis van uw primaire advertentiedoel. U vindt hier een aantal veelvoorkomende doelstellingen voor adverteerders en de componenten die daarbij nuttig kunnen zijn:

Doel: klanten aansporen om aankopen te doen op uw bedrijfslocatie

De volgende componenten worden aanbevolen om mensen naar uw fysieke locaties (zoals winkels of restaurants) te leiden:

Locatiecomponenten

Stimuleer mensen om naar uw bedrijf te komen door uw locatie, een belknop en een link naar de pagina met uw bedrijfsgegevens te tonen. Op die pagina kunnen bijvoorbeeld uw openingstijden, foto's van uw bedrijf en een routebeschrijving staan. Als u wilt dat klanten uw bedrijfslocatie bezoeken, maar daarvoor wel een algemeen nummer bellen (in plaats van het nummer van een specifieke locatie), gebruikt u belcomponenten bij uw locatiecomponenten. Meer informatie over locatiecomponenten

Doel: klanten contact met u laten opnemen

Als u wilt dat mensen u bellen of u per sms een vraag sturen, gebruikt u belcomponenten:

Belcomponenten

Stimuleer mensen om uw bedrijf te bellen. Voeg hiervoor een telefoonnummer of belknop toe aan uw advertenties. Meer informatie over belcomponenten

Doel: klanten conversies laten genereren op uw website

Als u mensen naar uw website wilt leiden, gebruikt u de volgende componenten:

Componenten voor sitelinks

Link mensen rechtstreeks naar specifieke pagina's op uw website (zoals 'Openingstijden' en 'Bestel nu'). Meer informatie over hoe u componenten voor sitelinks maakt en bewerkt

Componenten voor highlights

Voeg extra tekst toe aan uw advertentie, zoals 'Gratis bezorgen' of '24/7 support'.

Componenten voor website-informatie

Selecteer een vooraf gedefinieerde kop (zoals product- of servicecategorie) en maak een lijst van artikelen waarmee u informatie presenteert die potentiële klanten het meest waardevol vinden. Meer informatie over componenten voor website-informatie

Prijscomponenten

Presenteer uw services of productcategorieën met de bijbehorende prijsinformatie, zodat mensen vanuit uw advertentie door uw producten kunnen browsen. Meer informatie over prijscomponenten

Doel: mensen aansporen om uw app te downloaden

Als u wilt dat mensen uw app downloaden, gebruikt u app-componenten:

App-componenten

Stimuleer mensen om uw app te downloaden. Wereldwijd beschikbaar voor mobiele Android- en iOS-apparaten, waaronder tablets. Meer informatie over app-componenten

Doel: mensen hun gegevens laten verstrekken

Gebruik componenten voor leadformulieren als u mensen wilt aansporen hun contactgegevens (zoals een e-mailadres, telefoonnummer en andere gegevens) te verstrekken als reactie op uw product of service.

Componenten voor leadformulieren

Laat mensen zich aanmelden vanuit uw advertentie. Deze optie is wereldwijd beschikbaar voor mobiele apparaten en tablets. Meer informatie over componenten voor leadformulieren

Componenten verwijderen

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Met componenten voegt u informatie over uw bedrijf toe aan uw advertenties en verbetert u meestal ook de prestaties ervan. Voer de onderstaande instructies uit als u componenten wilt verwijderen.

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Selecteer Koppeling in het dropdownmenu Tabelweergave.
  5. Vink het selectievakje links van de componenten aan en klik in de blauwe balk op Bewerken.
  6. Selecteer Verwijderen in het dropdownmenu.

Als u een component uit een campagne verwijdert, wordt de component niet uit andere campagnes verwijderd.

Geautomatiseerde componenten op accountniveau uitzetten

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Zo zet u geautomatiseerde componenten op accountniveau uit:

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Selecteer Koppeling in het dropdownmenu Tabelweergave.
  5. Klik op het menu met 3 stippen aan de rechterkant en selecteer Geautomatiseerde componenten op accountniveau.
  6. Klik op het menu met 3 stippen aan de rechterkant en selecteer Geavanceerde opties.
  7. Selecteer Specifieke geautomatiseerde componenten uitzetten en kies welke component u wilt uitzetten.
  8. Selecteer de reden dat u de component wilt uitzetten en voeg extra opmerkingen toe.
  9. Klik op Uitzetten.

Specifieke informatie voor componenten die geen koppen of beschrijvingen zijn

De onderstaande informatie is alleen van toepassing op componenten die geen koppen of beschrijvingen zijn.

Uw componenten plannen

Voor ondersteunde componenten kunt u plannen dat uw componenten alleen op specifieke tijdstippen of gedurende een bepaalde periode worden getoond. U kunt belcomponenten bijvoorbeeld zo plannen dat ze alleen worden weergegeven gedurende de openingstijden van uw bedrijf.

Instructies

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Componenten.
  3. Klik op Componenten.
  4. Selecteer Koppeling in het dropdownmenu Tabelweergave. U krijgt nu een tabel met al uw componenten te zien.
  5. Selecteer een componenttype in de lijst boven de tabelwerkbalk.
  6. Klik op het potloodicoon Potloodje/bewerkingsicoon naast de component die u wilt plannen en kies voor Bewerken.
  7. Klik op het dropdownmenu Geavanceerde opties.
  8. Stel een start- en einddatum in, zodat uw component alleen gedurende die periode wordt weergegeven.
  9. Selecteer onder Componentschema de dagen en tijden waarop u uw component wilt tonen. Klik op Planning toevoegen om meer dagen en tijden te plannen.
  10. Klik op Opslaan.

Factoren die bepalen wanneer componenten worden getoond

Of Google Ads uw componenten weergeeft, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
  • Uw advertentierangschikking, een combinatie van uw bod, de kwaliteit van uw advertentie en landingspagina, drempels voor advertentierangschikking, context van de zoekopdracht en verwachte effect van componenten en andere advertentie-indelingen. Google Ads vereist een bepaalde minimale advertentierangschikking (waarin uw componenten zijn meegewogen) voordat er aanvullende componenten bij uw advertentie worden getoond. Mogelijk moet u dus uw bod verhogen of de advertentiekwaliteit verbeteren (of beide) om ervoor te zorgen dat uw extra componenten worden getoond.
  • De positie van uw advertentie op de pagina met zoekresultaten van Google. Boven de zoekresultaten van Google is een beperkte hoeveelheid ruimte beschikbaar voor advertentiecomponenten. Advertenties op hogere posities krijgen de 1e mogelijkheid om meer componenten te tonen. Advertenties op lagere posities hebben over het algemeen minder componenten dan advertenties op hogere posities. Bovendien staat het Google Ads-systeem meestal niet toe dat advertenties in lagere posities meer incrementele klikken van componenten krijgen dan de extra klikken die ze zouden krijgen als ze een hogere positie hadden. Als u advertenties op hogere posities wilt weergeven, moet u doorgaans de kwaliteit van de advertentie, het bod of beide verhogen. Meer informatie over de advertentierangschikking
  • Andere componenten die u heeft aangezet. Over het algemeen tonen we u in elke veiling de best presterende en meest bruikbare combinatie van in aanmerking komende componenten en indelingen. U kunt geen combinatie van componenten krijgen die méér dan de verwachte klikfrequentie (CTR) oplevert dan de verwachte CTR van een hogere advertentiepositie.

De kans vergroten dat componenten worden getoond

Soms worden componenten die u wilt gebruiken niet bij uw advertenties getoond. Dit betekent niet dat er iets mis is. (Als u bijvoorbeeld een sitelink en een afbeelding aan uw advertentie wilt toevoegen, zijn er verschillende redenen waarom een van deze componenten voor sommige zoekopdrachten wel wordt getoond en voor andere niet.)

Zorg ervoor dat uw component is gekoppeld aan een actieve advertentiegroep of campagne, of een actief account.

Net zoals advertenties en zoekwoorden kunnen componenten worden goedgekeurd of afgekeurd. Afgekeurde componenten worden niet getoond. Ze moeten eerst worden bewerkt en daarna opnieuw ter beoordeling worden ingediend.

Als u een component toevoegt, is dit geen garantie dat deze ook altijd bij uw advertentie wordt getoond, zelfs niet als deze is goedgekeurd. In deze gevallen worden componenten met uw advertentie getoond:

• Naar verwachting verbetert de component (of de combinatie van componenten) de prestaties van uw advertentie.
  • Uw advertentiepositie en advertentierangschikking zijn hoog genoeg voor weergave van componenten.