Om kvalitetsresultatet

Kvalitetsresultatet ger dig en uppfattning om kvaliteten på dina annonser. Kvalitetsresultatet 1–10 som rapporteras för varje sökord i kontot är en uppskattning av annonsernas kvalitet och målsidorna som de utlöser. Tre faktorer avgör kvalitetsresultatet:

Om kvalitetsresultatet är högt tolkar våra system din annons och målsida som relevanta och användbara för personer som tittar på din annons.

I den här artikeln beskriver vi hur kvalitetsresultatet fungerar.

Kvalitetsresultatet baseras på tidigare resultat

Kvalitetsresultatet är en samlad uppskattning av hur ett sökord har presterat totalt i tidigare annonsauktioner. Utifrån denna information får varje sökord ett kvalitetsresultat på en skala från 1 till 10, där 1 är det lägsta resultatet och 10 det högsta.

Ett tomt kvalitetsresultat visas som ”—” i tabellen när det inte finns tillräckligt många exponeringar eller klick för att vi ska kunna fastställa det exakta kvalitetsresultatet för ett sökord.

Statuskolumner för kvalitetsresultat

Dessa statuskolumner visar de fyra värden som påverkar kvalitetsresultatet: Kvalitetsresultat, Upplevelse av målsidan, Annonsrelevans och Förväntad klickfrekvens (CTR).

Du kan lägga till de här valfria kolumnerna i dina sökordsrapporter. Du kan även se värdena i informationen som visas när du håller muspekaren över pratbubbleikonen vid sökordsstatus (Bubbla för ej godkänd annons).

Kolumner för tidigare kvalitetsresultat

I dessa kolumner med historikvärden ser du tidigare data för alla de fyra kvalitetsresultatkolumnerna: Kval.resultat (hist.), Målsidesupplevelse (hist.), Annonsens relevans (hist.) och Förv. CTR (hist.).

Historikkolumnerna visar det senast kända resultatet för rapportperioden. Om du tillämpar segmentet Dag på sökordsrapporterna rapporterar Google Ads dagliga värden som visar vad resultatet var i slutet av varje dag. Tänk på att tidigare resultat inte visas i kolumnerna för datum före den 22 januari 2016. Om du har använt en tredjepartstjänst eller skript för att ladda ned tidigare kvalitetsresultat tidigare påverkas de inte av detta och resultaten är fortfarande tillgängliga.

Tomma kvalitetsresultat

I början får nya sökord tomma kvalitetsresultat, vilket markeras med ”—” i tabellen. Efter hand som dina annonser visas samlar sökorden på sig resultatdata, vilket kan leda till att kvalitetsresultatet ändras. När du har fått tillräckligt många exponeringar kan du se förändringar i kvalitetsresultatet.

Ibland kan du se att sökord som får många exponeringar ändå har ett tomt kvalitetsresultat. Detta kan inträffa när sökorden inte har fått tillräckligt många exakt matchade exponeringar. Exakt matchade exponeringar är annonserna som visas vid sökningar som är en exakt matchning av ditt sökord. Om din annons inte har visats tillräckligt många gånger vid sökningar som var en exakt matchning av dina sökord kan kvalitetsresultatet bli tomt.

Tänk på att det behövs aktuella exakt matchade exponeringar för att behålla ett kvalitetsresultat. Om sökordet inte får tillräckligt mycket aktuell trafik kan dess kvalitetsresultat bli tomt igen.

Olika kvalitetsresultat för samma sökord

Ibland visas olika kvalitetsresultat för samma sökord i kampanjer eller annonsgrupper. Det beror på att de tre komponenter som utgör kvalitetsresultatet – förväntad klickfrekvens, annonsens relevans och upplevelse av målsidan – är beroende av annonsmaterialet, inriktningen, målsidan och andra faktorer som kan variera mellan annonsgrupper. Om annonsgrupperna inte är exakt lika kan samma sökord få olika kvalitetsresultat i annonsgrupper eller kampanjer.

Skillnad mellan kvalitetsresultat och annonskvalitet vid auktionstillfället

Viktigt! Kvalitetsresultatet används inte för att avgöra annonsrankningen i auktioner.

Annonsrankningen beräknas varje gång någon gör en sökning som utlöser din annons så att den konkurrerar i en auktion. I annonsrankningen ingår realtidssignaler som sökfråga och användarkontext (till exempel typ av enhet, språkinställning, plats, tidpunkt, söktermernas sammanhang, de andra annonser och sökresultat som visas på sidan samt andra användarsignaler och attribut) för att beräkna mer exakta mätningar av förväntad CTR, annonsrelevans och upplevelse av målsidan. Kvalitetsresultatet är en mer allmän uppskattning som baseras på det genomsnittliga tidigare resultatet. Till skillnad från annonsrankningen är det dessutom sökordsbaserat.

Läs mer om annonsrankning

Exempel på en annons med hög kvalitet

Här är ett exempel på en annons som har hög kvalitet och relevans och som ger en god användarupplevelse. Anta att du har en webbplats där du säljer strumpor och att Stefan letar efter randiga strumpor. Så här kopplar annonsen (och sökordet med högt kvalitetsresultat) Stefan till det han är ute efter:

• När Stefan söker på Google efter ”randiga herrstrumpor” ser han din annons. (Din annons har ”[randiga strumpor]” som sökord.)
  • Stefan klickar på annonsen och hamnar direkt på sidan med randiga herrstrumpor på din webbplats. Sidan går snabbt att läsa in och är enkel att navigera på.
  • Stefan köper flera par randiga strumpor.

Det här är vad vi kallar en god användarupplevelse. Utöver potentiellt högre kvalitetsresultat ger relevanta annonser i de flesta fall också fler klick, visas på en högre position och ger bäst resultat.