Over data-driven-attributie

Voordat mensen een aankoop doen of een andere waardevolle actie op uw website uitvoeren, kunnen ze klikken op of interactie hebben met een of meer van uw advertenties. Meestal wordt het conversiekrediet volledig toegeschreven aan de laatste advertentie waarop klanten hebben geklikt. Maar is het echt zo dat die advertentie hen ertoe heeft aangezet om voor uw bedrijf te kiezen?

Bij data-driven-attributie wordt er conversiekrediet toegekend op basis van hoe mensen interactie hebben met uw verschillende advertenties en hoe ze besluiten klant bij u te worden.Dit model gebruikt de gegevens van uw account om te bepalen welke advertenties, zoekwoorden en campagnes de grootste impact hebben op uw zakelijke doelen. U kunt data-driven-attributie gebruiken voor conversies op websites en via winkelbezoeken, en Google Analytics-conversies voor campagnes in het zoeknetwerk.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe data-driven-attributie werkt, inclusief de vereisten voor het gebruik ervan. Lees Over attributiemodellen voor meer informatie over attributiemodellen in het algemeen en voor hulp bij het selecteren van een attributiemodel voor uw conversieacties.

Voordelen

• Ontdek welke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes het belangrijkst zijn om uw zakelijke doelen te behalen.
  • Optimaliseer uw biedingen op basis van de prestatiegegevens van uw specifieke account.
  • Kies het juiste attributiemodel voor uw bedrijf, zonder dat u hoeft te raden.

Hoe het werkt

Data-driven-attributie verschilt van de andere attributiemodellen omdat uw eigen conversiegegevens worden gebruikt om de werkelijke bijdrage van elke advertentie-interactie in het conversiepad te berekenen. Elk data-driven-model is specifiek voor elke adverteerder.

Bij data-driven-attributie wordt gekeken naar alle klikken op uw advertenties op Google Zoeken. Door de paden van klanten die tot een conversie komen, te vergelijken met de paden van klanten die niet tot een conversie komen, identificeert het model patronen tussen de advertentie-interacties die tot conversies leiden. Er kunnen onderweg bepaalde stappen zijn uitgevoerd die de kans vergroten dat een klant een conversie voltooit. Vervolgens kent het model meer conversiewaarde toe aan die waardevolle advertentie-interacties op het pad van de klant.

Dit betekent dat als u conversiegegevens evalueert, u ziet welke advertenties het grootste effect hebben op uw bedrijfsdoelen. En als u een automatische biedstrategie gebruikt om meer conversies te genereren, wordt er voor uw biedingen gebruikgemaakt van deze belangrijke informatie om meer conversies te genereren.

Voorbeeld

Uw bedrijf organiseert rondleidingen door Amsterdam en gebruikt 'Conversies bijhouden' om bij te houden wanneer klanten een kaartje op uw website kopen. In het bijzonder heeft u één conversieactie om de aankoop van een fietsrondleiding door de Jordaan bij te houden. Klanten klikken vaak op een of meer van uw advertenties voordat ze besluiten een kaartje te kopen.

Uw data-driven-attributiemodel constateert dat klanten die eerst op uw advertentie 'Fietstocht Amsterdam' klikken en later op 'Fietstocht grachten Jordaan', vaker een kaartje kopen dan mensen die alleen op 'Fietstocht grachten Jordaan' klikken. Het model herverdeelt de conversiewaarde daarom ten gunste van de advertentie 'Fietstocht Amsterdam' en alle bijbehorende zoekwoorden, advertentiegroepen en campagnes.

Als u nu uw rapporten bekijkt, heeft u betere informatie over welke advertenties het waardevolst zijn voor uw bedrijf.

Voor meer informatie over hoe data-driven-attributie werkt, downloadt u de pdf Data-driven attribution methodology (pdf is alleen beschikbaar in het Engels).

Gegevensvereisten

Voor data-driven-attributie is een bepaalde hoeveelheid gegevens nodig om een nauwkeurig model samen te stellen van hoe uw conversies moeten worden toegeschreven. Daarom zien niet alle adverteerders het model voor data-driven-attributie. Als algemene richtlijn geldt dat u minimaal 3000 advertentie-interacties in ondersteunde netwerken nodig heeft en dat een conversieactie minimaal 300 conversies binnen 30 dagen moet ontvangen voordat dit model beschikbaar komt. We kunnen een model op basis van gegevens gaan ontwikkelen vanaf het moment dat u de minimaal vereiste hoeveelheid attributiegegevens heeft ontvangen. Als we gedurende dertig opeenvolgende dagen voldoende gegevens hebben verzameld voor het model, kunt u de gegevens in Google Ads bekijken. Als uw account over onvoldoende gegevens beschikt, ziet u geen optie om data-driven-attributie te gebruiken.

De vraag of een account in aanmerking komt voor data-driven-attributie, wordt bepaald door de gegevens voor elke conversieactie. Daarom ziet u wellicht wel data-driven-attributie voor enkele van uw conversieacties, maar niet voor de overige conversieacties.

Als u eenmaal gebruikmaakt van data-driven-attributie, kunt u dit model niet meer gebruiken zodra uw hoeveelheid gegevens daalt tot minder dan 2000 advertentie-interacties in ondersteunde netwerken of minder dan 200 conversies binnen 30 dagen voor de conversieactie. U ontvangt een melding als uw gegevens onder dit niveau komen. Na 30 dagen aanhoudend lage gegevens wordt uw conversieactie omgezet naar het attributiemodel 'Lineair'. Als de daling in de hoeveelheid gegevens onverwacht is, controleert u uw tag voor het bijhouden van conversies, de status op de pagina 'Conversieacties', uw instellingen voor conversieacties en andere accountinstellingen om na te gaan of alles correct werkt.

Als data-driven-attributie niet beschikbaar is voor u, biedt Google Ads andere attributiemodellen waarvoor geen bepaalde hoeveelheid gegevens is vereist. Meer informatie over attributiemodellen.

Als u data-driven-attributie uitprobeert, of een nieuw model dat niet is gebaseerd op laatste-klik-attributie, adviseren we u het model eerst te testen om te zien hoe dit het rendement op uw investering beïnvloedt.

Data-driven-attributie instellen voor uw conversies

Voor data-driven-attributie is een bepaalde hoeveelheid gegevens nodig om een nauwkeurig model samen te stellen van hoe uw conversies moeten worden toegeschreven. Zie Gegevensvereisten hierboven voor meer informatie.

Volg de onderstaande instructies om het attributiemodel van een bestaande conversieactie te updaten naar 'Data-driven':

1.  Log in op uw Google Ads-account.
  2.  Klik op het tabblad Tools en selecteer Conversies.
  3.  Selecteer in de tabel de conversieactie die u wilt bewerken en klik vervolgens op Instellingen bewerken.
  4.  Klik op Attributiemodel en selecteer vervolgens Data-driven-attributie in het dropdownmenu.
  5.  Klik op Gereed en vervolgens op Opslaan.
Tip
Als uw account geschikt is voor data-driven-attributie, kunt u uw attributiemodel ook updaten vanuit het attributierapport 'Overzicht'. U vindt dit rapport via Tools > Attributie.

Klik bovenaan de pagina op de banner 'Upgraden naar data-driven-attributie' en volg de instructies.

Bekijk hier praktische tips voor de overstap naar data-driven-attributie.