Over data-driven-attributie

Voordat mensen een aankoop doen of een andere waardevolle actie op uw website uitvoeren, kunnen ze klikken op of interactie hebben met een of meer van uw advertenties. Meestal wordt het conversiekrediet volledig toegeschreven aan de laatste advertentie waarmee klanten interactie hebben gehad. Maar is het echt zo dat die advertentie hen ertoe heeft aangezet om voor uw bedrijf te kiezen?

Bij data-driven-attributie wordt er conversiekrediet toegekend op basis van hoe mensen interactie hebben met uw verschillende advertenties en hoe ze besluiten klant bij u te worden. Dit model gebruikt de gegevens van uw account om te bepalen welke zoekwoorden, advertenties en campagnes de grootste impact hebben op uw zakelijke doelen. Bij data-driven-attributie wordt er gekeken naar conversies op websites en via winkelbezoeken, en Google Analytics-conversies van zoekadvertenties (waaronder Shopping-advertenties), advertenties op YouTube en display-advertenties.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe data-driven-attributie werkt. Lees Over attributiemodellen voor meer informatie over attributiemodellen in het algemeen en voor hulp als u een attributiemodel wilt selecteren voor uw conversieacties.

Voordelen

• Ontdek welke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes het belangrijkst zijn om uw zakelijke doelen te behalen.
  • Optimaliseer uw biedingen op basis van de prestatiegegevens van uw specifieke account.
  • Kies het juiste attributiemodel voor uw bedrijf, zonder dat u hoeft te raden.

Hoe het werkt

Data-driven-attributie verschilt van de andere attributiemodellen omdat uw eigen conversiegegevens worden gebruikt om de werkelijke bijdrage te berekenen van elke advertentie-interactie in het conversiepad. Elk data-driven-model is specifiek voor elke adverteerder.

Bij data-driven-attributie wordt gekeken naar alle interacties, waaronder klikken en video-engagements, met uw zoekadvertenties (waaronder Shopping-advertenties), advertenties op YouTube en display-advertenties in Google Ads. Door de paden van klanten die tot een conversie komen, te vergelijken met de paden van klanten die niet tot een conversie komen, identificeert het model patronen tussen de advertentie-interacties die tot conversies leiden. Er kunnen onderweg bepaalde stappen zijn uitgevoerd die de kans vergroten dat een klant een conversie voltooit. Vervolgens kent het model meer conversiewaarde toe aan die waardevolle advertentie-interacties op het pad van de klant.

Dit betekent dat als u conversiegegevens evalueert, u ziet welke advertenties het grootste effect hebben op uw bedrijfsdoelen. En als u een automatische biedstrategie gebruikt om meer conversies te genereren, wordt er voor uw biedingen gebruikgemaakt van deze belangrijke informatie om meer conversies te genereren.

Voorbeeld

Uw bedrijf organiseert rondleidingen door Amsterdam en gebruikt conversies bijhouden om bij te houden wanneer klanten een kaartje op uw website kopen. In het bijzonder heeft u één conversieactie om de aankoop van een fietsrondleiding door de Jordaan bij te houden. Klanten klikken vaak op een of meer van uw advertenties voordat ze besluiten een kaartje te kopen.

Uw data-driven-attributiemodel constateert dat klanten die eerst op uw advertentie 'Fietstocht Amsterdam' klikken en later op 'Fietstocht grachten Jordaan', vaker een kaartje kopen dan mensen die alleen op 'Fietstocht grachten Jordaan' klikken. Het model herverdeelt de conversiewaarde daarom ten gunste van de advertentie 'Fietstocht Amsterdam' en alle bijbehorende zoekwoorden, advertentiegroepen en campagnes.

Als u nu uw rapporten bekijkt, heeft u betere informatie over welke advertenties het waardevolst zijn voor uw bedrijf.

Afhankelijk van de beschikbaarheid van gegevens kunnen de laatste-klik- en data-driven-attributiemodellen in bepaalde situaties dezelfde resultaten hebben.

Voor meer informatie over hoe data-driven-attributie werkt, downloadt u de pdf Data-driven attribution methodology (alleen beschikbaar in het Engels).

Gegevensvereisten

De meeste conversieacties komen in aanmerking voor data-driven-attributie, ongeacht het conversie- of interactievolume. Alleen in aanmerking komende conversieacties kunnen worden geüpgraded naar data-driven-attributie.

Sommige typen conversieacties zijn pas geschikt als ze binnen 30 dagen minstens 300 conversies en 3000 advertentie-interacties in ondersteunde netwerken hebben. Als u voor deze typen conversieacties data-driven-attributie gebruikt, kunt u dat model niet meer gebruiken zodra uw hoeveelheid gegevens daalt tot minder dan 2000 advertentie-interacties in ondersteunde netwerken of minder dan 200 conversies binnen 30 dagen voor de conversieactie. U krijgt een melding als het aantal onder dat niveau zakt. Na 30 dagen van aanhoudend lage aantallen wordt uw conversieactie omgezet naar het attributiemodel Laatste klik. Als de daling in de hoeveelheid gegevens onverwacht is, controleert u uw tag voor het bijhouden van conversies, de status op de pagina Conversieacties, uw instellingen voor conversieacties en andere accountinstellingen om na te gaan of alles correct werkt.

Als data-driven-attributie niet beschikbaar is voor een bepaalde conversieactie, selecteert u een van de andere attributiemodellen.

Data-driven-attributie instellen voor uw conversies

Data-driven-attributie is het standaard attributiemodel voor de meeste conversieacties. Gebruik de onderstaande instructies om het attributiemodel van een bestaande conversieactie te updaten naar Data-driven:

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik op het gereedschapsicoon Google Ads | Gereedschap [icoon] en selecteer Meting > Conversies.
  3. Klik in de tabel op de conversieactie die u wilt bewerken en dan op Instellingen bewerken.
  4. Selecteer Data-driven in het dropdownmenu Attributiemodel.
  5. Klik op Opslaan en dan op Klaar.
Tip

U kunt uw attributiemodel ook updaten vanuit het attributierapport Overzicht. U vindt dit rapport via Tools > Attributie.

Klik bovenaan de pagina op de banner Upgraden naar data-driven-attributie en volg de instructies.

Bekijk hier praktische tips voor de overstap naar data-driven-attributie.