Over toeschrijving op basis van gegevens

Voordat mensen een aankoop doen of een andere waardevolle actie op uw website uitvoeren, kunnen ze verschillende zoekopdrachten uitvoeren en op een of meer van uw advertenties klikken. Meestal wordt de conversie volledig toegeschreven aan de laatste advertentie waarop klanten hebben geklikt. Maar is het echt zo dat die advertentie hen ertoe heeft aangezet om voor uw bedrijf te kiezen?

Bij toeschrijving op basis van gegevens wordt er waarde aan conversies toegekend op basis van hoe mensen naar uw bedrijf zoeken en besluiten klant bij u te worden. Dit model gebruikt de gegevens van uw account om te bepalen welke advertenties, zoekwoorden en campagnes de grootste impact op uw zakelijke doelstellingen hebben. U kunt toeschrijving op basis van gegevens gebruiken voor conversies op websites en Google Analytics-conversies voor campagnes in het zoeknetwerk.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe toeschrijving op basis van gegevens werkt, inclusief de vereisten voor het gebruik ervan. Lees Over toeschrijvingsmodellen voor meer informatie over toeschrijvingsmodellen in het algemeen en voor hulp bij het selecteren van een toeschrijvingsmodel voor uw conversieacties.

Voordelen

• Ontdek welke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes de grootste rol spelen bij het bereiken van uw zakelijke doelen.
  • Optimaliseer uw biedingen op basis van echte gegevens in uw account.
  • Kies het juiste toeschrijvingsmodel voor uw bedrijf, zonder dat u hoeft te raden.

Hoe het werkt

Toeschrijving op basis van gegevens verschilt van de andere toeschrijvingsmodellen omdat uw eigen conversiegegevens worden gebruikt om de werkelijke bijdrage van elk zoekwoord in het conversiepad te berekenen. Elk gegevensgestuurd model is specifiek voor elke adverteerder.

Google Ads kijkt naar alle klikken op uw Google-zoekadvertenties. Door de klikpaden van klanten die tot een conversie komen, te vergelijken met de klikpaden van klanten die niet tot een conversie komen, identificeert het model patronen tussen die klikken die tot conversies leiden. Er kunnen onderweg bepaalde stappen zijn uitgevoerd die de kans vergroten dat een klant een conversie voltooit. Vervolgens kent het model meer conversiewaarde toe aan die waardevolle klikken op het pad van de klant.

Dit betekent dat u tijdens het evalueren van uw conversiegegevens ziet welke advertenties het meest bijdragen aan uw zakelijke doelstellingen.  En als u een automatische biedstrategie gebruikt om meer conversies te genereren, wordt deze belangrijke informatie gebruikt om u te helpen meer conversies te genereren.

Voorbeeld

Uw bedrijf organiseert rondleidingen door Amsterdam en gebruikt 'Conversies bijhouden' om bij te houden wanneer klanten een kaartje op uw website kopen. In het bijzonder heeft u één conversieactie om de aankoop van een fietsrondleiding door de Jordaan bij te houden. Klanten klikken vaak op een of meer van uw advertenties voordat ze besluiten een kaartje te kopen.

Uw toeschrijvingsmodel op basis van gegevens constateert dat klanten die eerst op uw advertentie 'Fietstocht Amsterdam' klikken en later op 'Fietstocht grachten Jordaan', vaker een kaartje kopen dan mensen die alleen op 'Fietstocht grachten Jordaan' klikken. Het model herverdeelt de conversiewaarde daarom ten gunste van de advertentie 'Fietstocht Amsterdam' en alle bijbehorende zoekwoorden, advertentiegroepen en campagnes.

Als u nu uw rapporten bekijkt, heeft u betere informatie over welke advertenties het meest waardevol zijn voor uw bedrijf.

Net als andere toeschrijvingsmodellen is toeschrijving op basis van gegevens alleen beschikbaar voor zoekadvertenties op Google Zoeken en alleen voor conversieacties op websites en in Google Analytics. Lees het document Data-driven attribution methodology (alleen beschikbaar in het Engels) voor uitgebreidere informatie over de methodologie van data-driven-attributie.

Gegevensvereisten

Voor toeschrijving op basis van gegevens is een bepaalde hoeveelheid gegevens nodig om een nauwkeurig model samen te stellen van hoe uw conversies moeten worden toegeschreven. Daarom zien niet alle adverteerders een optie voor data-driven-attributie.  Als algemene richtlijn geldt dat u minimaal 15.000 klikken moet genereren op Google Zoeken en dat een conversieactie binnen 30 dagen minimaal 600 conversies moet ontvangen voordat dit model beschikbaar komt. We kunnen een model op basis van gegevens voorbereiden vanaf het moment dat u de minimaal vereiste attributiegegevens heeft ontvangen. Gedurende 30 opeenvolgende dagen verzamelen we voldoende gegevens voor het model, waarna u de gegevens in Google Ads kunt bekijken. Als u onvoldoende gegevens heeft, ziet u geen optie om data-driven-attributie te gebruiken.

De vraag of een account in aanmerking komt voor attributie op basis van gegevens, wordt bepaald door de gegevens voor elke conversieactie. Daarom ziet u wellicht wel data-driven-attributie voor enkele van uw conversieacties op websites en in Google Analytics, maar niet voor de overige conversieacties.

Wanneer u data-driven-attributie gebruikt en de hoeveelheid gegevens daalt tot onder de 10.000 klikken op Google Zoeken of 400 conversies voor de conversieactie binnen 30 dagen, kunt u dit model niet langer gebruiken. U ontvangt een waarschuwing wanneer de hoeveelheid gegevens tot onder dit niveau daalt. Zodra de hoeveelheid gegevens 30 dagen lang te klein is gebleven, wordt uw conversieactie omgezet naar een lineair attributiemodel. Als de daling in de hoeveelheid gegevens onverwacht is, controleert u uw tag voor het bijhouden van conversies, de status van de pagina Conversieacties, uw instellingen voor conversieacties en andere accountinstellingen om na te gaan of alles correct werkt.

Als toeschrijving op basis van gegevens niet beschikbaar is voor u, biedt Google Ads andere toeschrijvingsmodellen waarvoor geen bepaalde hoeveelheid gegevens is vereist.

Wanneer u data-driven-attributie (of elk ander nieuw attributiemodel dat niet op de laatste klik is gebaseerd) uitprobeert, adviseren we u het model eerst te testen om te zien hoe dit het rendement op uw investering beïnvloedt.

Toeschrijving op basis van gegevens instellen voor uw conversies

Opmerking: Gegevensvereisten

Voor toeschrijving op basis van gegevens is een bepaalde hoeveelheid gegevens nodig om een nauwkeurig model samen te stellen van hoe uw conversies moeten worden toegeschreven. Zie Gegevensvereisten hierboven voor meer informatie.

Volg de onderstaande instructies om data-driven-attributie in te stellen als het attributiemodel voor een bestaande conversieactie:

1.  Log in op uw Google Ads-account.
  2.  Klik op het tabblad Tools en selecteer Conversies.
  3.  Selecteer in de tabel de conversieactie die u wilt bewerken en klik vervolgens op Instellingen bewerken.
  4.  Klik op Toeschrijvingsmodel en selecteer Toeschrijving op basis van gegevens in het dropdownmenu.
  5.  Klik op Gereed en vervolgens op Opslaan.