Om kampanjkoder (kuponger)

Med kampanjkoder (kallas även värdekuponger eller kuponger) kan annonsören få ett kampanjbelopp på sitt konto. Det går inte att ansöka om kampanjkoder, men Google och våra partner ger då och då bort kampanjkoder som en del av särskilda erbjudanden.

Här beskriver vi kriterierna för kampanjkoder och hur de fungerar med de olika betalningsinställningarna.

Kriterier i erbjudanden

De flesta erbjudanden kräver att du uppfyller vissa kriterier innan kampanjbeloppet sätts in på ditt konto, och erbjudandena vänder sig vanligen till nya annonsörer med nya konton. Tänk på att läsa igenom villkoren om erbjudandet som medföljde kampanjkoden.

Till exempel kanske vi har introduktionserbjudandet ”Spendera 250 kronor, så får du 500 kronor i annonseringskostnader”. Ett villkor för att få kampanjbeloppet på 500 kronor är att du anger kampanjkoden inom 14 dagar efter att ha skapat ditt konto och sedan samlar på dig klick till ett värde av minst 250 kronor i ditt konto efter att ha angett koden. När du har spenderat 250 kronor syns kampanjbeloppet på 500 kronor på ditt konto inom 31 dagar.

Obs!

Vi räknar bara beloppet som du spenderar efter att ha angett koden. Om du till exempel spenderar 250 kronor innan du anger koden, räknas det beloppet inte in i kravet i erbjudandet.

För att kunna utnyttja kampanjbeloppet måste du också ha angett faktureringsinformation i ditt konto. Tänk på att erbjudandet enbart kan användas för annonsering. Om du avslutar ditt konto innan du har förbrukat hela kampanjbeloppet, kan vi inte återbetala det resterande beloppet till dig.

Så fungerar kampanjkoder med olika betalningsinställningar

Du kan betala dina Google Ads-kostnader manuellt (manuella betalningar), automatiskt (automatiska betalningar) eller ha en kreditgräns (månadsvis fakturering). Vilken inställning du använder påverkar hur kampanjkoden fungerar. Viktiga saker att tänka på:

Automatiska betalningar

Om du använder automatiska betalningar behöver du bara ange koden före utgångsdatumet och börja annonsera. När ditt konto uppfyller kraven som anges i kampanjmaterialet ser du normalt kampanjbeloppet på sidan Transaktioner inom 31 dagar. Om erbjudandet till exempel gäller att du ska spendera 250 kronor inom 30 dagar, måste du samla på dig klick till ett värde av minst 250 kronor inom 30 dagar innan kampanjbeloppet visas i ditt konto.

Kampanjkoder kan bara användas till framtida annonseringskostnader. Kostnader som du har samlat på dig innan du får ett kampanjbelopp, liksom kostnader som du samlar på dig efter att du har förbrukat kampanjbeloppet, debiteras enligt betalningsmetoden i ditt konto.

Dina annonser fortsätter visas och samlar på sig kostnader efter att du har förbrukat kampanjbeloppet. Som alltid i Google Ads kan du stoppa annonseringen när som helst genom att pausa dina kampanjer. Pausade kampanjer samlar inte på sig extra kostnader.

Manuella betalningar

Om du använder manuella betalningar, måste du ange koden före utgångsdatumet och sedan uppfylla villkoren i kampanjmaterialet. Om erbjudandet till exempel gäller att du ska spendera 250 kronor inom 30 dagar, måste du göra en manuell betalning på minst 250 kronor och dessutom spendera hela beloppet på 250 kronor genom att samla på dig tillräckligt med klick inom 30 dagar. När du har spenderat beloppet som krävs ser du normalt kampanjbeloppet på sidan Transaktioner inom 31 dagar.

Det är en god idé att göra en första inbetalning som är lite större än det begärda beloppet, eftersom Google Ads kan sluta visa dina annonser innan hela beloppet har spenderats. Om du till exempel måste spendera 250 kronor för att kunna utnyttja erbjudandet och du gör en första inbetalning på exakt 250 kronor, kan det hända att du aldrig spenderar 250 kronor om kostnaden per klick (CPC) är högre än det resterande kampanjbeloppet på ditt konto. Anta att din genomsnittliga CPC är tre kronor. Om du då spenderar hela beloppet minus två kronor, kommer de två kronorna aldrig att förbrukas eftersom din CPC är högre än det resterande kampanjbeloppet på ditt konto.

Obs!

Om det dras moms på Google Ads-betalningar i ditt land, måste du tänka på att räkna med momsen när du beräknar dina inbetalningar.

Ta reda på om moms dras i ditt land.

Månadsvis fakturering

Om du använder månadsvis fakturering, ska du ange din kampanjkod efter att ditt konto har kopplats till fakturering. När ditt konto sedan uppfyller kraven som anges i kampanjmaterialet, kan du se kampanjbeloppet på sidan Transaktionshistorik och använda det på framtida annonseringskostnader. Det gör inget om kampanjbeloppet är större än vad du förbrukar under en månad. Det outnyttjade beloppet förs över till nästa månad.

Budgetar

Kampanjbeloppet medför att din nuvarande budget ökar, men du debiteras bara för din ursprungliga budget. Om du till exempel anger en budget på 2 000 kronor och får ett kampanjerbjudande på 500 kronor, blir din nya budget 2 500 kronor. Men du debiteras bara 2 000 kronor, eftersom de extra 500 kronorna täcks in av kampanjbeloppet.

Om din budget tar slut och du inte har förbrukat hela kampanjbeloppet, överförs det resterande beloppet till nästa budget som aktiveras.