Over Klantenmatch

Met Klantenmatch kunt u uw online en offline gegevens gebruiken om klanten te bereiken en opnieuw aan te spreken via Zoeken, het tabblad Shopping, Gmail, YouTube en het Display Netwerk. Door gebruik te maken van gegevens die klanten met u hebben gedeeld, kan Klantenmatch die klanten en vergelijkbare klanten met advertenties targeten.

Klantenmatch is een handige advertentietool voor veel bedrijfsdoelen, waarmee u onder andere de merkbekendheid kunt vergroten en conversies kunt genereren. Hier volgen enkele voorbeelden van verschillende doelgroepen die u met Klantenmatch kunt targeten:

• In het zoeknetwerk en op het tabblad Shopping kunt u campagnes optimaliseren door uw biedingen aan te passen op basis van uw kennis over de activiteiten van uw klanten.
  • In Gmail kunt u uw klanten en nieuwe potentiële klanten met vergelijkbare interesses bereiken via gepersonaliseerde advertenties bovenaan hun inboxtabbladen.
  • Op YouTube kunt u nieuwe segmenten bereiken door segmenten te targeten die vergelijkbaar zijn met uw meest waardevolle klanten.
  • In het Google Display Netwerk kunt u uw klanten en potentiële klanten met vergelijkbare interesses bereiken via gepersonaliseerde advertenties.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe Klantenmatch werkt. U kunt ook meer informatie lezen in het artikel Gids voor Klantenmatch. Er zijn verschillende recente updates die van invloed zijn op hoe Klantenmatch werkt. Hieronder vindt u meer informatie over die updates.

Voordat u begint

In campagnes die gebruikmaken van Slim bieden en geoptimaliseerde targeting, worden automatisch alle Klantenmatch-lijsten in uw account opgenomen om de prestaties van uw advertentiecampagnes voor uw doelen (zoals conversies) te verbeteren. Als u niet wilt dat uw Klantenmatch-lijsten automatisch worden gebruikt om de prestaties van uw campagne te verbeteren, kunt u het volgende doen:

• Volg deze stappen om u af te melden voor automatische opname van niet-toegepaste Klantenmatch-lijsten die toegankelijk zijn voor uw account.
  • Verwijder specifieke lijsten die u niet wilt gebruiken voor Slim bieden en geoptimaliseerde targeting.

Houd rekening met het volgende:

• Dit heeft geen invloed op de targetinginstellingen voor uw campagne. Als uw campagne geoptimaliseerde targeting gebruikt, worden uw advertenties getoond aan gebruikers die het meest waarschijnlijk converteren.
  • Zelfs als uw Klantenmatch-lijsten niet relevant zijn voor al uw campagnes, leren Slim bieden en geoptimaliseerde targeting automatisch welke Klantenmatch-lijsten nuttig zijn voor de prestaties van uw campagne. Ook wordt de toepassing van lijsten continu geoptimaliseerd in realtime.
  • Klantenmatch-lijsten worden niet gebruikt als u strategieën voor handmatig bieden gebruikt.
  • Automatische opname van niet-toegepaste Klantenmatch-lijsten in Slim bieden of geoptimaliseerde targeting is beschikbaar voor YouTube en YouTube-video-actiecampagnes en is binnenkort beschikbaar voor in-feed advertenties en zoekadvertenties.

De tijdlijn voor de automatische opname van niet-getargete Klantenmatch-lijsten is als volgt:

Advertentiecampagnetype Tijdlijnen
YouTube VAC Gelanceerd in het 4e kwartaal van 2022
YouTube Gelanceerd in het 4e kwartaal van 2022
Zoekadvertenties Gelanceerd in het 3e kwartaal van 2023
Shopping Wordt gelanceerd in het 1e kwartaal van 2024
Genereren van vraag (niet-YouTube-advertenties) Gelanceerd in het 3e kwartaal van 2023
Gmail-advertenties Wordt gelanceerd in het 1e kwartaal van 2024

Als u klaar bent om uw gegevens van Klantenmatch te uploaden, leest u meer informatie in het artikel Een klantenlijst maken.

Meer informatie over het proces van klantenmatching

Hoe het werkt

Stel dat u met Google-advertenties een nieuw loyaliteitsprogramma onder de aandacht van bestaande klanten wilt brengen. Dit werkt zo:

Step 1 Step 2 Step 3
U maakt en uploadt een gegevensbestand van de klantenlijst met contactgegevens die uw klanten hebben verstrekt. Gebruik hiervoor deze template. In dit artikel vindt u instructies voor de indeling. U maakt een nieuwe campagne of past een bestaande campagne aan en target deze op uw Klantenmatch-segment: de klanten uit het geüploade gegevensbestand die Google-gebruikers zijn. Als die gebruikers zijn ingelogd op hun Google-account, komen ze uw advertenties tegen als ze het zoeknetwerk, YouTube of Gmail gebruiken, of als ze in het Google Display Netwerk browsen.

Lees het artikel Hoe Google gegevens van Klantenmatch gebruikt voor meer informatie over hoe Google de door u geüploade gegevensbestanden voor Klantenmatch gebruikt.

Klantenmatch is momenteel beschikbaar voor Zoeken, het tabblad Shopping, YouTube, Gmail en het Display Netwerk.

Keuzevrijheid en beheer voor gebruikers

Via de pagina Advertentie-instellingen van Google kunnen Google-gebruikers zelf bepalen welke advertenties (waaronder Klantenmatch-advertenties) ze in Google-services te zien krijgen.

Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU voor uploadpartners van Klantenmatch

Als onderdeel van de voortdurende inzet van Google voor een privacygericht ecosysteem voor digitaal adverteren, versterken we de handhaving van ons beleid voor toestemming van gebruikers in de EU.

Als u gebruikmaakt van een Klantenmatch-partner om gegevens te uploaden voor gebruikers in de EER, moet u er samen met uw Klantenmatch-partner voor zorgen dat u de vereiste toestemmingssignalen doorgeeft aan Google. Meer informatie over het beleid voor toestemming van gebruikers in de EU voor uploadpartners van Klantenmatch.

Recente updates voor Klantenmatch

We hebben de volgende verbeteringen in Google Ads aangebracht om een uitgebreide en geconsolideerde weergave van uw doelgroepen te bieden en het beheer en de optimalisatie van doelgroepen te vereenvoudigen:

• Nieuwe doelgroeprapportage
    Gedetailleerde rapportage over demografie, segmenten en uitsluitingen voor doelgroepen is nu samengevoegd op één plaats. Klik op het icoon Campagnes Campaigns Icon, open het tabblad 'Doelgroepen, zoekwoorden en content' en klik op Doelgroepen. U kunt uw doelgroepen ook makkelijk beheren vanaf deze rapportpagina. Ontdek meer informatie over doelgroeprapportage.
  • Nieuwe termen
    We gebruiken nieuwe termen in het rapport Doelgroep en in Google Ads. Zo worden 'doelgroeptypen' (waaronder vergelijkbare, aangepaste, in-market- en affiniteitsdoelgroepen) nu 'doelgroepsegmenten' genoemd en is 'remarketing' nu 'uw gegevens'. Ontdek meer informatie over de updates van termen en woordgroepen in doelgroepen.
Wanneer het beleid van Apple voor app-trackingtransparantie (ATT) van kracht wordt, heeft dit bij iOS 14-verkeer mogelijk gevolgen voor uw gegevenssegmenten (vooral voor lijsten met websitegebruikers, lijsten met app-gebruikers en automatisch gemaakte lijsten) en Klantenmatch-lijsten (inclusief het gebruik van deze lijsten voor uitsluitingen). Er kunnen ook prestatieschommelingen optreden voor campagnes die webgebaseerde conversiedoelen promoten, met name voor campagnes die gebruikmaken van Klantenmatch en uw andere gegevenssegmenten. In de tussentijd breiden we gemodelleerde conversies uit naar meer iOS 14-verkeer.

Ondervindt u problemen met uw Klantenmatch-lijsten?

Contact opnemen