Tracking instellen met ValueTrack-parameters

ValueTrack-parameters worden gebruikt om gegevens over de bron van een advertentieklik bij te houden. Als u deze parameters aan uw advertenties en campagnes toevoegt, kunt u allerlei nuttige informatie achterhalen. Zo kunt u zien of mensen die op uw advertenties hebben geklikt, gebruikmaakten van mobiele apparaten, waar ze zich bevonden toen ze op uw advertenties klikten en nog veel meer.

In dit artikel wordt uitgelegd welke stappen u moet volgen om ValueTrack-parameters toe te voegen aan URL-opties. We raden u aan ValueTrack-parameters te gebruiken in uw trackingtemplate, maar u kunt ze ook invoegen in uw uiteindelijke URL en aangepaste parameters.

Voordat u begint

Als u niet bekend bent met ValueTrack-parameters of met de werking van tracking, kunt u eerst informatie lezen over ValueTrack-parameters en hoe u tracking en omleidingen in URL-opties beheert.

Hoe het werkt

Trackingtemplates op account-, campagne- of advertentiegroepniveau moeten een ValueTrack-parameter bevatten die uw uiteindelijke URL invoegt, zoals {lpurl}. Wanneer iemand op uw advertentie klikt, wordt uw uiteindelijke URL via deze parameters ingevoegd. Als u geen parameter voor het invoegen van URL's aan uw trackingtemplate toevoegt, werkt de URL van uw bestemmingspagina niet meer.

Wilt u meerdere ValueTrack-parameters aan een URL toevoegen? U kunt ze in de URL als volgt achter elkaar zetten met een en-teken (&) ertussen: {lpurl}?matchtype={matchtype}&device={device}.

Houd rekening met het volgende

Voor dynamische zoekadvertenties en automatische targeting zijn ValueTrack-parameters vereist die de uiteindelijke URL (bijvoorbeeld {lpurl}, {escapedlpurl}, {lpurl+2}) invoegen op alle niveaus.

Instructies

Voordat u begint, moet u mogelijk de kolom Trackingtemplate aan uw tabel toevoegen:

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik op het kolompictogram Kolommen boven de tabel met statistieken en klik vervolgens op Kolommen aanpassen.
  3. Vouw de optie Kenmerken uit en klik op Trackingtemplate.
  4. Klik op Toepassen.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op campagneniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het paginamenu Instellingen.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een waarde in de kolom Trackingsjabloon.
  3. Klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingtemplate er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  5. Klik op Opslaan.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op advertentiegroepniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het paginamenu Advertentiegroepen.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een waarde in de kolom Trackingsjabloon.
  3. Klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingtemplate er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  5. Klik op Opslaan.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op advertentieniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het paginamenu Advertenties en extensies.
  2. Plaats de muisaanwijzer op de advertentie.
  3. Klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Vouw URL-opties voor advertenties uit.
  5. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingtemplate er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  6. Klik op Opslaan.
Een trackingtemplate met ValueTrack-parameters op sitelinkniveau bewerken of instellen
  1. Klik op het paginamenu Advertenties en extensies.
  2. Klik op het tabblad Extensies.
  3. Klik op de link Extensietype en selecteer Sitelink.
  4. Plaats de muisaanwijzer op een van de extensies en klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  5. Vouw URL-opties voor sitelinks (geavanceerd) uit.
  6. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingtemplate er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  7. Klik op Opslaan.
Een trackingtemplate met ValueTrack-parameters op advertentieniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het paginamenu Zoekwoorden.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een waarde in de nieuwe kolom Trackingtemplate en klik erop wanneer het potloodpictogram wordt weergegeven.
  3. Voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingtemplate er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  4. Klik op Opslaan.
Een trackingtemplate met ValueTrack-parameters op het niveau van dynamische advertentiedoelen instellen of bewerken
  1. Klik op het paginamenu Dynamische advertentiedoelen.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een waarde in de nieuwe kolom Trackingtemplate en klik erop wanneer het potloodpictogram wordt weergegeven.
  3. Voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {targetid} wilt gebruiken, ziet uw trackingtemplate er als volgt uit: {lpurl}?targetid={targetid}
  4. Klik op Opslaan.

Tip

Zorg ervoor dat uw URL's geen spaties bevatten. Door spaties 'breken' de URL's, waardoor de tracking niet werkt.

Zo kan bij een zoekwoord dat uit twee woorden bestaat, %20 in plaats van een spatie in uw gegevens verschijnen. %20 vervangt de spatie zodat de URL correct blijft werken.

Beschikbare ValueTrack-parameters

Uiteindelijke URL, trackingtemplate of aangepaste parameter
Parameter Wat is het resultaat
{campaignid} De campagne-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op accountniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke campagne uw advertentie is weergegeven.)
{adgroupid} De advertentiegroep-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op account- of campagneniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke advertentiegroep uw advertentie is weergegeven.)
{feeditemid} De ID van de extensie waarop is geklikt.
{targetid}

De ID van het zoekwoord (met het label 'kwd'), de target voor de dynamische zoekadvertentie ('dsa'), de target voor de remarketinglijst ('aud') of de productpartitie ('pla') waarvoor een advertentie is weergegeven.

Voor meerdere doel-ID's wordt de uitvoer in de volgende volgorde weergegeven: 'aud, dsa, kwd, pla.' Als u bijvoorbeeld een remarketinglijst toevoegt aan uw advertentiegroep (criterium-ID '456') en de zoekwoord-ID '123' target, wordt de {targetid} vervangen door 'aud-456:kwd-123'.

{loc_interest_ms} De ID van de interessante locatie waarvoor de advertentie is weergegeven. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen die zoeken naar uw targetlocaties.
{loc_physical_ms} De ID van de geografische locatie van de klik. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen op uw targetlocaties.
{matchtype} Het zoektype van het zoekwoord dat uw advertentie heeft geactiveerd: 'e' voor exact zoeken, 'p' voor zoeken op woordgroep of 'b' voor breed zoeken.
{network} Waar de klik vandaan komt: 'g' voor Google Zoeken, 's' voor een zoekpartner of 'd' voor het Display Netwerk.
{device} Van welk apparaat de klik afkomstig is: 'm' voor mobiel (inclusief WAP), 't' voor tablet en 'c' voor computer.
{devicemodel} Van welk model telefoon of tablet de klik afkomstig is (bijvoorbeeld 'Apple+iPhone'). Let op: Alleen beschikbaar voor campagnes in het Display Netwerk.
{gclid} De Google-klik-ID voor een klik die afkomstig is van uw advertentie.
{ifmobile:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven, als er op uw advertentie wordt geklikt via een mobiele telefoon.
{ifnotmobile:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven, als er op uw advertentie wordt geklikt via een computer of tablet.
{ifsearch:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven als er op uw advertentie wordt geklikt via een site in het zoeknetwerk van Google.
{ifcontent:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven als er op uw advertentie wordt geklikt via een site in het Google Display Netwerk.
{creative} Een unieke ID voor uw advertentie.
{keyword} Voor het zoeknetwerk: het zoekwoord in uw account dat overeenkomt met de zoekopdracht, behalve als u een dynamische zoekadvertentie gebruikt, die een lege waarde retourneert. Voor het Display Netwerk: het zoekwoord in uw account dat overeenkomt met de content.
{placement} De contentsite waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met zoekwoordtargeting) of de overeenkomende plaatsingstargetingcriteria voor de site waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met plaatsingstargeting).
{target} Een plaatsingscategorie (werkt alleen met campagnes met plaatsingstargeting).
{param1} Advertentieparameter 1, als u de AdParamService gebruikt met de Google Ads API (AdWords API).
{param2} Advertentieparameter 2, als u de AdParamService gebruikt met de Google Ads API (AdWords API).
{random} Een willekeurig door Google gegenereerd getal (een 64-bits geheel getal zonder handtekening), vaak gebruikt om het opnieuw laden van de pagina af te dwingen.
{adposition} De positie op de pagina waar uw advertentie is weergegeven, bijvoorbeeld de waarde '1t2' (dit betekent pagina 1, bovenaan (de 't' van 'top'), positie 2).
{ignore} Negeert trackingelementen in uw uiteindelijke URL om de crawlbelasting op uw website te beperken. Kan alleen worden gebruikt in uw uiteindelijke URL of uiteindelijke mobiele URL.
Alleen trackingtemplate

Aanbevolen

Parameter Wat is het resultaat
{lpurl}

De uiteindelijke URL. Deze wordt genegeerd, tenzij u {lpurl} aan het begin van uw trackingtemplate plaatst. Als er geen {lpurl} aan het begin van de trackingtemplate staat, worden de volgende tekens genegeerd door escapetekens: ?, =, ", #, \t, ', en [spatie].

Voorbeeld
Uiteindelijke URL: http://example.com
Trackingtemplate: {lpurl}?matchtype={matchtype}
URL van bestemmingspagina: http://example.com?matchtype={matchtype}

Geavanceerd

Parameter Wat is het resultaat
{lpurl+2} De uiteindelijke URL, twee keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.
{lpurl+3} De uiteindelijke URL, drie keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.
{unescapedlpurl} De uiteindelijke URL, niet genegeerd.
{escapedlpurl} De uiteindelijke URL, genegeerd. De volgende tekens worden genegeerd: :, /, ?, =, en %.
{escapedlpurl+2} De uiteindelijke URL, twee keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.
{escapedlpurl+3} De uiteindelijke URL, drie keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.

Belangrijk

Als u deze ValueTrack-parameters samen met andere URL-parameters in uw trackingtemplate wilt gebruiken, plaatst u de volgende tekens achter de ValueTrack-parameter. Als u dit niet doet, slaat uw website of het systeem van derden de informatie van uw URL-parameters wellicht niet goed op.

Parameter Locatie in trackingtemplate Gevolgd door Voorbeeld
{lpurl} Begin ? {lpurl}?
{lpurl} Niet aan het begin %3F {lpurl}%3F
{lpurl+2} Niet aan het begin %253F {lpurl+2}%253F
{lpurl+3} Niet aan het begin %25253F {lpurl+3}%25253F
{unescapedlpurl} Overal ? {unescapedlpurl}?
{escapedlpurl} Overal %3F {escapedlpurl}%3F
{escapedlpurl+2} Overal %253F {escapedlpurl+2}%253F
{escapedlpurl+3} Overal %25253F {escapedlpurl+3}%25253F

Als uw uiteindelijke URL al een vraagteken bevat, vervangt Google Ads het vraagteken in uw trackingtemplate door een en-teken (&) of door een op de juiste manier genegeerde versie van &.

Alleen uiteindelijke URL
Parameter Wat die doet
{ignore} Negeert trackingelementen in uw uiteindelijke URL om de crawlbelasting op uw website te beperken. Kan alleen worden gebruikt in uw uiteindelijke URL of uiteindelijke mobiele URL. Als uw uiteindelijke URL bijvoorbeeld http://www.example.com/product?p1=a&p2=b&p3=c&p4=d is de bestemmingspagina niet wordt gewijzigd door de trackinggegevens na het vraagteken in de URL, kunt u {ignore} invoegen vóór de trackinggegevens om aan te geven dat de gegevens na {ignore} slechts trackinggegevens zijn. Hier volgt een voorbeeld van hoe u dit kunt doen: http://www.example.com/product?{ignore}p1=a&p2=b&p3=c&p4=d

Houd hiermee rekening wanneer u {ignore} gebruikt:

• {ignore} kan niet worden ingesloten in andere ValueTrack-parameters ({ifmobile:{ignore}} is bijvoorbeeld niet toegestaan).
  • U moet {ignore} gebruiken in uw uiteindelijke URL als derden elementen in de uiteindelijke URL kunnen wijzigen wanneer iemand op uw advertentie klikt. Meer informatie

Voorbeeld

Uiteindelijke URL: http://www.example.com/product?p1=a&p2=b&p3=c&p4=d
Trackinggegevens: p1=a& p2=b& p3=c& p4=d

Als de bestemmingspagina niet wordt gewijzigd door de trackinggegevens na het vraagteken in de URL, kunt u {ignore} toevoegen vóór de trackinggegevens om aan te geven dat de gegevens na {ignore} slechts trackinggegevens zijn.

Uiteindelijke URl met {ignore}
http://www.example.com/product?{ignore}p1=a&p2=b&p3=c&p4=d

Alleen Shopping-campagnes

U kunt de volgende parameters gebruiken voor Shopping-productadvertenties.

Parameter Wat is het resultaat
{adtype}

Voor Shopping-productadvertenties wordt een van de volgende opties geretourneerd:

• 'pla' als de klik afkomstig is van een Shopping-advertentie.
  • 'pla_multichannel' als de aangeklikte Shopping-advertentie opties voor zowel 'online' als 'lokale' Shopping-kanalen bevatte.

• 'pla_with_promotion' als een speciale promotie werd weergegeven in de aangeklikte Shopping-advertentie.

• 'pla_with_pog' als de klik afkomstig is van een Shopping-advertentie waarvoor 'Aankopen op Google' is ingeschakeld.

{merchant_id} De ID van het Google Merchant Center-account dat rechtstreeks eigenaar is van de aangeklikte Shopping-advertentie.
{product_channel} Het type Shopping-kanaal ('online' of 'lokaal') dat wordt gebruikt voor de verkoop van het product in de Shopping-advertentie. Als een advertentie opties bevat voor beide Shopping-kanalen, wordt bij {product_channel} het type aangeklikte kanaal weergegeven ('online' of 'lokaal') en wordt bij {ad_type} 'pla_multichannel' weergegeven.
{product_id} De ID van het product dat te zien is in de aangeklikte advertentie, zoals aangegeven in uw Merchant Center-gegevensfeed.
{product_country} Het land van verkoop voor het product in de aangeklikte advertentie.
{product_language} De taal van uw productinformatie, zoals aangegeven in uw Merchant Center-gegevensfeed.
{product_partition_id} De unieke ID voor de productgroep waartoe de aangeklikte productadvertentie behoort.
{store_code} Voor lokale producten in Shopping-campagnes wordt de unieke ID van de winkel in de buurt weergegeven. Deze parameter heeft een tekenlimiet van 60.

U kunt de volgende parameters gebruiken voor Shopping-showcaseadvertenties.

Shopping-showcaseadvertenties zijn beschikbaar in de volgende landen:

• Australië
  • Brazilië
  • Canada
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Hongkong
  • Ierland
  • India
  • Indonesië
  • Maleisië
  • Nederland
  • Nieuw-Zeeland
  • Filipijnen
  • Singapore
  • Zuid-Afrika
  • Zweden
  • Taiwan
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigd Koninkrijk
  • VS

U kunt Shopping-showcaseadvertenties maken met Google Ads en de Google Ads API (AdWords API). Raadpleeg Shopping-productadvertenties als u wilt adverteren voor afzonderlijke producten.

Parameter Wat is het resultaat
{adtype} Voor Shopping-showcaseadvertenties wordt een van de volgende opties geretourneerd (zie voor Shopping-productadvertenties de tabel hierboven):
  • showcase_category: klik op de categorielink
    • {product_county} retourneert het land van verkoop van de campagne.
    • De volgende parameters worden leeg geretourneerd:
      • {merchant_id}
      • {product_channel}
      • {product_id}
      • {product_language}
      • {product_partition_id}
      • {store_code}
  • showcase_timed_engagement: bekijk een advertentie tien seconden.
  • showcase_product: klik op een product dat via één kanaal wordt verkocht.
  • showcase_product_with_POG: klik op een product met aankopen op Google.
  • showcase_product_with_promotion: klik op een product met een speciale promotie.
  • showcase_product_multichannel: klik op een product dat via meerdere kanalen wordt verkocht.
    • {product_channel} toont het kanaal (online of local).
  • showcase_local_store: klik op een link naar een etalage met winkelvoorraad in de buurt.
    • {product_county} retourneert het land van verkoop van de campagne.
    • {channel} retourneert local.
    • De volgende parameters worden leeg geretourneerd:
      • {merchant_id}
      • {product_language}
      • {product_partition_id}
{ifshoppingproduct:[waarde]} Als iemand op een afzonderlijk product klikt, via een Shopping-productadvertentie of een showcase-Shopping-advertentie, wordt de door u gedefinieerde [waarde] geretourneerd.
{ifshoppingcreative:[waarde]} Als er niet op een afzonderlijk product wordt geklikt, bijvoorbeeld bij een gewone showcaseadvertentie, wordt de door u gedefinieerde [waarde] geretourneerd.

Alleen videocampagnes

Parameter Wat is het resultaat

{adgroupid}

De advertentiegroep-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op account- of campagneniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke advertentiegroep uw advertentie is weergegeven.)

{campaignid}

De campagne-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op accountniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke campagne uw advertentie is weergegeven.)

{creative}

Een unieke ID voor uw advertentie.

{device}

Van welk apparaat de klik afkomstig is: 'm' voor mobiel (inclusief WAP), 't' voor tablet en 'c' voor computer.

{loc_interest_ms}

De ID van de interessante locatie waarvoor de advertentie is weergegeven. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen die zoeken naar uw targetlocaties.

{loc_physical_ms}

De ID van de geografische locatie van de klik. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen op uw targetlocaties.

{network}

{placement}

De contentsite waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met zoekwoordtargeting) of de overeenkomende plaatsingstargetingcriteria voor de site waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met plaatsingstargeting).
{sourceid}