Tracking instellen met ValueTrack-parameters

ValueTrack-parameters worden gebruikt om gegevens over de bron van een advertentieklik bij te houden. Als u deze parameters aan uw advertenties en campagnes toevoegt, kunt u allerlei nuttige informatie achterhalen. Zo kunt u zien of mensen die op uw advertenties hebben geklikt, gebruikmaakten van mobiele apparaten, waar ze zich bevonden toen ze op uw advertenties klikten en nog veel meer.

In dit artikel worden de stappen uitgelegd die u moet uitvoeren om ValueTrack-parameters toe te voegen aan het veld URL-opties. We raden u aan ValueTrack-parameters op te nemen in uw trackingtemplate, maar u kunt ze ook invoegen in uw uiteindelijke URL of in uw aangepaste parameters.

Voordat u begint

Als u niet bekend bent met ValueTrack-parameters of met de werking van tracking, doet u er goed aan Over ValueTrack-parameters en Tracking en omleidingen beheren in URL-opties te lezen voordat u aan de slag gaat.

Hoe het werkt

Trackingtemplates op account-, campagne- of advertentiegroepniveau moeten een ValueTrack-parameter bevatten die uw uiteindelijke URL invoegt, zoals {lpurl}. Wanneer iemand op uw advertentie klikt, wordt uw uiteindelijke URL via deze parameters ingevoegd. Als u geen parameter voor het invoegen van URL's aan uw trackingtemplate toevoegt, werkt de URL van uw bestemmingspagina niet meer.

Wilt u meer dan één ValueTrack-parameter aan een URL toevoegen? U kunt ze in uw URL als volgt achter elkaar zetten met een en-teken (&) ertussen: {lpurl}?matchtype={matchtype}&device={device}.

Aandachtspunt

Voor dynamische zoekadvertenties en automatische targeting zijn ValueTrack-parameters vereist die de uiteindelijke URL (bijvoorbeeld {lpurl}, {escapedlpurl}, {lpurl+2}) invoegen op alle niveaus.

Instructies

De meeste gebruikers kunnen nu uitsluitend hun accounts beheren met het nieuwe, verbeterde Google Ads. Als u nog steeds de vorige AdWords-versie gebruikt, kiest u hieronder VorigeMeer informatie

Voordat u begint, moet u mogelijk de kolom Trackingsjabloon aan uw tabel toevoegen:

1. Log in op uw AdWords-account.
  2. Klik op het tabblad op het niveau waarop u uw bestemmingspagina wilt testen.
  3. Klik op Kolommen en selecteer Kolommen aanpassen....
  4. Vouw de optie Kenmerken uit en klik op Trackingsjabloon.
  5. Klik op Toepassen.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op accountniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het tabblad Campagnes.
  2. Klik in het linkermenu op Gedeelde bibliotheek.
  3. Klik op URL-opties.
  4. Klik naast Trackingsjabloon op Bewerken.
  5. Voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&).
    • Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingsjabloon er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  6. Klik op Opslaan.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op campagneniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het tabblad Instellingen.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een waarde in de kolom Trackingsjabloon.
  3. Klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingsjabloon er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  5. Klik op Opslaan.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op advertentiegroepniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het tabblad Advertentiegroepen.
  2. Plaats de muisaanwijzer op een waarde in de kolom Trackingsjabloon.
  3. Klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingsjabloon er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  5. Klik op Opslaan.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op advertentieniveau instellen of bewerken
  1. Klik op het tabblad Advertenties.
  2. Plaats de muisaanwijzer op de advertentie.
  3. Klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Vouw URL-opties voor advertenties uit.
  5. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingsjabloon er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  6. Klik op Opslaan.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op sitelinkniveau bewerken of instellen
  1. Klik op het tabblad Advertentie-extensies.
  2. Vouw Weergeven: Sitelinksextensies uit en selecteer Sitelinkextensies.
  3. Plaats de muisaanwijzer op een van de extensies en klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Vouw URL-opties voor sitelinks (geavanceerd) uit.
  5. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingsjabloon er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  6. Klik op Opslaan.

U kunt uw trackingsjabloon ook instellen of bewerken in uw bedrijfsgegevens.

1. Klik in het linkermenu op 'Gedeelde bibliotheek'.
  2. Vouw 'Bedrijfsgegevens' uit en selecteer vervolgens 'Hoofdfeed voor sitelink'.
  3. Plaats de muisaanwijzer op een van de sitelinks in de kolom SitelinkTrackingUrl en klik op het potloodpictogram wanneer dit wordt weergegeven.
  4. Bewerk de trackingsjabloon of voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingsjabloon er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  5. Klik op Opslaan.
Een trackingsjabloon met ValueTrack-parameters op zoekwoordniveau of op het niveau van automatische targeting instellen of bewerken
  1. Klik op het tabblad Zoekwoorden of Automatische targeting.
  2. Klik op Kolommen en selecteer vervolgens Kolommen aanpassen.
  3. Ga naar 'Statistieken selecteren' en kies Kenmerken.
  4. Ga in de lijst met kenmerken naar Trackingsjabloon en klik op Toevoegen.
  5. Klik onder aan het venster op Toepassen.
  6. Plaats de muisaanwijzer op een waarde in de nieuwe kolom Trackingsjabloon en klik erop wanneer het potloodpictogram wordt weergegeven.
  7. Voer {lpurl} in, typ een vraagteken en voeg vervolgens de ValueTrack-parameters toe die u wilt gebruiken, gescheiden door en-tekens (&). Als u bijvoorbeeld de parameter {matchtype} wilt gebruiken, ziet uw trackingsjabloon er als volgt uit: {lpurl}?matchtype={matchtype}
  8. Klik op Opslaan.

Tip

Zorg ervoor dat uw URL's geen spaties bevatten. Door spaties 'breken' uw URL's, waardoor de tracking niet werkt.

Zo kan bij een zoekwoord dat uit twee woorden bestaat, %20 in uw gegevens verschijnen in plaats van een spatie. %20 vervangt de spatie zodat uw URL correct blijft werken.

Beschikbare ValueTrack-parameters

Uiteindelijke URL, trackingtemplate of aangepaste parameter
Parameter Wat is het resultaat
{campaignid} De campagne-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op accountniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke campagne uw advertentie is weergegeven)
{adgroupid} De advertentiegroep-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op account- of campagneniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke advertentiegroep uw advertentie is weergegeven)
{feeditemid} De ID van de extensie waarop is geklikt
{targetid}

De ID van het zoekwoord (met het label 'kwd'), de target voor de dynamische zoekadvertentie ('dsa'), de target voor de remarketinglijst ('aud') of de productpartitie ('pla') waarvoor een advertentie is weergegeven

Voor meerdere doel-ID's wordt de uitvoer in de volgende volgorde weergegeven: 'aud, dsa, kwd, pla.' Als u bijvoorbeeld een remarketinglijst toevoegt aan uw advertentiegroep (criterium-ID '456') en de zoekwoord-ID '123' target, wordt de {targetid} vervangen door 'aud-456:kwd-123'

{loc_interest_ms} De ID van de interessante locatie waarvoor de advertentie is weergegeven. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen die zoeken naar uw targetlocaties
{loc_physical_ms} De ID van de geografische locatie van de klik. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen op uw targetlocaties
{matchtype} Het zoektype van het zoekwoord dat uw advertentie heeft geactiveerd: 'e' voor exact zoeken, 'p' voor zoeken op woordgroep of 'b' voor breed zoeken
{network} Waar de klik vandaan komt: 'g' voor Google Zoeken, 's' voor een zoekpartner of 'd' voor het Display Netwerk
{device} Van welk apparaat de klik afkomstig is: 'm' voor mobiel (inclusief WAP), 't' voor tablet en 'c' voor computer
{devicemodel} Van welk model telefoon of tablet de klik afkomstig is (bijvoorbeeld 'Apple+iPhone'). Let op: Alleen beschikbaar voor campagnes in het Display Netwerk
{gclid} De klik-ID van Google voor een klik die afkomstig is van uw advertentie
{ifmobile:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven, als er op uw advertentie wordt geklikt via een mobiele telefoon
{ifnotmobile:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven, als er op uw advertentie wordt geklikt via een computer of tablet
{ifsearch:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven als er op uw advertentie wordt geklikt via een site in het zoeknetwerk van Google
{ifcontent:[waarde]} De waarde die u voor [waarde] heeft opgegeven als er op uw advertentie wordt geklikt via een site in het Google Display Netwerk
{creative} Een unieke ID voor uw advertentie
{keyword} Voor het zoeknetwerk: het zoekwoord in uw account dat overeenkomt met de zoekopdracht, behalve als u een dynamische zoekadvertentie gebruikt, die een lege waarde retourneert. Voor het Display Netwerk: het zoekwoord in uw account dat overeenkomt met de content
{placement} De contentsite waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met zoekwoordtargeting) of de overeenkomende plaatsingstargetingcriteria voor de site waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met plaatsingstargeting)
{target} Een plaatsingscategorie (werkt alleen met campagnes met plaatsingstargeting)
{param1} Advertentieparameter 1, als u de AdParamService gebruikt met de Google Ads API (AdWords API)
{param2} Advertentieparameter 2, als u de AdParamService gebruikt met de Google Ads API (AdWords API)
{random} Een willekeurig door Google gegenereerd getal (een 64-bits geheel getal zonder handtekening), vaak gebruikt om het opnieuw laden van de pagina af te dwingen
{adposition} De positie op de pagina waar uw advertentie is weergegeven, bijvoorbeeld de waarde '1t2' (dit betekent pagina 1, bovenaan (de 't' van 'top'), positie 2)
{ignore} Negeert trackingelementen in uw uiteindelijke URL om de crawlbelasting op uw website te beperken. Kan alleen worden gebruikt in uw uiteindelijke URL of uiteindelijke mobiele URL
Alleen trackingtemplate

Aanbevolen

Parameter Wat is het resultaat
{lpurl}

De uiteindelijke URL. Deze wordt genegeerd, tenzij u {lpurl} aan het begin van uw trackingtemplate plaatst. Als er geen {lpurl} aan het begin van uw trackingtemplate staat, worden de volgende tekens genegeerd door escapetekens: ?, =, ", #, \t, ', en [spatie].

Voorbeeld
Uiteindelijke URL: http://example.com
Trackingtemplate: {lpurl}?matchtype={matchtype}
URL van bestemmingspagina: http://example.com?matchtype={matchtype}

Geavanceerd

Parameter Wat is het resultaat
{lpurl+2} De uiteindelijke URL, twee keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.
{lpurl+3} De uiteindelijke URL, drie keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.
{unescapedlpurl} De uiteindelijke URL, niet genegeerd.
{escapedlpurl} De uiteindelijke URL, genegeerd. De volgende tekens worden genegeerd: :, /, ?, =, en %.
{escapedlpurl+2} De uiteindelijke URL, twee keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.
{escapedlpurl+3} De uiteindelijke URL, drie keer genegeerd. Nuttig als er sprake is van een omleidingsketen.

Belangrijk

Als u deze ValueTrack-parameters samen met andere URL-parameters in uw trackingtemplate wilt gebruiken, plaatst u de volgende tekens achter de ValueTrack-parameter. Als u dit niet doet, slaat uw website of het systeem van derden de informatie van uw URL-parameters wellicht niet goed op.

Parameter Locatie in trackingtemplate Gevolgd door Voorbeeld
{lpurl} Begin ? {lpurl}?
{lpurl} Niet aan het begin %3F {lpurl}%3F
{lpurl+2} Niet aan het begin %253F {lpurl+2}%253F
{lpurl+3} Niet aan het begin %25253F {lpurl+3}%25253F
{unescapedlpurl} Overal ? {unescapedlpurl}?
{escapedlpurl} Overal %3F {escapedlpurl}%3F
{escapedlpurl+2} Overal %253F {escapedlpurl+2}%253F
{escapedlpurl+3} Overal %25253F {escapedlpurl+3}%25253F

Als uw uiteindelijke URL al een vraagteken bevat, vervangt Google Ads het vraagteken in uw trackingtemplate door een en-teken (&) of door een op de juiste manier genegeerde versie van &.

Alleen uiteindelijke URL
Parameter Wat die doet
{ignore} Negeert trackingelementen in uw uiteindelijke URL om de crawlbelasting op uw website te beperken. Deze parameter kan alleen worden gebruikt in uw uiteindelijke URL of uiteindelijke mobiele URL. Als uw uiteindelijke URL bijvoorbeeld http://www.example.com/product?p1=a&p2=b&p3=c&p4=d is en de trackinggegevens na het vraagteken in de URL de bestemmingspagina niet wijzigen, kunt u de parameter {ignore} vóór het vraagteken plaatsen om aan te geven dat er na het vraagteken alleen trackinggegevens staan. Bijvoorbeeld: http://www.example.com/product?{ignore}p1=a&p2=b&p3=c&p4=d

Hier volgen enkele punten om rekening mee te houden wanneer u {ignore} gebruikt:

• {ignore} kan niet worden ingesloten in andere ValueTrack-parameters ({ifmobile:{ignore}} is bijvoorbeeld niet toegestaan).
  • U moet {ignore} gebruiken in uw uiteindelijke URL als elementen in uw uiteindelijke URL door derden kunnen worden gewijzigd wanneer iemand op uw advertentie klikt. Meer informatie

Voorbeeld

Uiteindelijke URL: http://www.example.com/product?p1=a&p2=b&p3=c&p4=d
Trackinggegevens: p1=a&p2=b&p3=c&p4=d

Als de bestemmingspagina niet wordt gewijzigd door de trackinggegevens na het vraagteken in de URL, kunt u {ignore} toevoegen vóór de trackinggegevens om aan te geven dat de gegevens na {ignore} slechts trackinggegevens zijn.

Uiteindelijke URL met {ignore}
http://www.example.com/product?{ignore}p1=a&p2=b&p3=c&p4=d

Alleen Shopping-campagnes

U kunt de volgende parameters gebruiken voor Shopping-productadvertenties.

Parameter Wat is het resultaat
{adtype}

Voor Shopping-productadvertenties wordt een van de volgende opties geretourneerd:

• 'pla' als de klik afkomstig is van een Shopping-advertentie
  • 'pla_multichannel' als de aangeklikte Shopping-advertentie opties voor zowel 'online' als 'lokale' Shopping-kanalen bevatte

• 'pla_with_promotion' als een speciale promotie werd weergegeven in de aangeklikte Shopping-advertentie

• 'pla_with_pog' als de klik afkomstig is van een Shopping-advertentie waarvoor 'Aankopen op Google' is ingeschakeld

{merchant_id} De ID van het Google Merchant Center-account dat rechtstreeks eigenaar is van de aangeklikte Shopping-advertentie
{product_channel} Het type Shopping-kanaal ('online' of 'lokaal') dat wordt gebruikt voor de verkoop van het product in de Shopping-advertentie. Als een advertentie opties bevat voor beide Shopping-kanalen, wordt bij {product_channel} het type aangeklikte kanaal weergegeven ('online' of 'lokaal') en wordt bij {ad_type} 'pla_multichannel' weergegeven
{product_id} De ID van het product dat te zien is in de aangeklikte advertentie, zoals aangegeven in uw Merchant Center-gegevensfeed
{product_country} Het land van verkoop voor het product in de aangeklikte advertentie
{product_language} De taal van uw productinformatie, zoals aangegeven in uw Merchant Center-gegevensfeed
{product_partition_id} De unieke ID voor de productgroep waartoe de aangeklikte productadvertentie behoort
{store_code} Voor lokale producten in Shopping-campagnes wordt de unieke ID van de winkel in de buurt weergegeven. Deze parameter heeft een tekenlimiet van 60

U kunt de volgende parameters gebruiken voor showcase-Shopping-advertenties.

Shopping-showcaseadvertenties zijn beschikbaar in de volgende landen:

• Australië
  • België
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Hongkong
  • Ierland
  • India
  • Indonesië
  • Maleisië
  • Nederland
  • Nieuw-Zeeland
  • Filipijnen
  • Singapore
  • Zuid-Afrika
  • Zweden
  • Taiwan
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigd Koninkrijk
  • VS

Shopping-showcaseadvertenties kunt u maken met de nieuwe versie van Google Ads en de Google Ads API (AdWords API). Raadpleeg Shopping-productadvertenties als u wilt adverteren voor afzonderlijke producten.

Parameter Wat is het resultaat
{adtype} Voor showcase-Shopping-advertenties wordt een van de volgende opties geretourneerd (zie voor Shopping-productadvertenties de tabel hierboven):
  • showcase_category: klik op de categorielink
    • {product_county} retourneert het land van verkoop van de campagne
    • De volgende parameters worden leeg geretourneerd:
      • {merchant_id}
      • {product_channel}
      • {product_id}
      • {product_language}
      • {product_partition_id}
      • {store_code}
  • showcase_timed_engagement: een advertentie tien seconden bekijken
  • showcase_product: klik op een product dat via één kanaal wordt verkocht
  • showcase_product_with_POG: klik op een product met aankopen op Google
  • showcase_product_with_promotion: klik op een product met een speciale promotie
  • showcase_product_multichannel: klik op een product dat via meerdere kanalen wordt verkocht
    • {product_channel} toont het kanaal (online of local)
  • showcase_local_store: klik op een link naar een etalage met winkelvoorraad in de buurt
    • {product_county} retourneert het land van verkoop van de campagne
    • {channel} retourneert local
    • De volgende parameters worden leeg geretourneerd:
      • {merchant_id}
      • {product_language}
      • {product_partition_id}
{ifshoppingproduct:[waarde]} Als iemand op een individueel product klikt, via een Shopping-productadvertentie of een showcase-Shopping-advertentie, wordt de door u gedefinieerde [waarde] geretourneerd
{ifshoppingcreative:[waarde]} Als er niet op een afzonderlijk product wordt geklikt, bijvoorbeeld bij een gewone showcaseadvertentie, wordt de door u gedefinieerde [waarde] geretourneerd

Alleen videocampagnes

Parameter Wat is het resultaat

{adgroupid}

De advertentiegroep-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op account- of campagneniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke advertentiegroep uw advertentie is weergegeven)

{campaignid}

De campagne-ID. (Gebruik deze parameter wanneer u uw trackinggegevens op accountniveau heeft ingesteld en wilt weten voor welke campagne uw advertentie is weergegeven)

{creative}

Een unieke ID voor uw advertentie

{device}

Van welk apparaat de klik afkomstig is: 'm' voor mobiel (inclusief WAP), 't' voor tablet en 'c' voor computer

{loc_interest_ms}

De ID van de interessante locatie waarvoor de advertentie is weergegeven. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen die zoeken naar uw targetlocaties

{loc_physical_ms}

De ID van de geografische locatie van de klik. Bekijk de locatie-ID's op de website voor ontwikkelaars. Alleen gerapporteerd voor campagnes die advertenties weergeven aan mensen op uw targetlocaties

{network}

{placement}

De contentsite waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met zoekwoordtargeting) of de overeenkomende plaatsingstargetingcriteria voor de site waar op uw advertentie is geklikt (voor campagnes met plaatsingstargeting)
{sourceid}