Over het klikaandeel

Het klikaandeel is het geschatte aandeel van alle haalbare klikken dat je hebt ontvangen. Het klikaandeel is alleen beschikbaar voor campagnes in het zoeknetwerk, Shopping-campagnes en hotelcampagnes.

Aan de hand van het klikaandeel kun je gebieden vaststellen waar mogelijk meer klikken te behalen zijn.

Als je bijvoorbeeld 60 klikken hebt gekregen en je klikaandeel 60% is, had je naar schatting nog eens 40 klikken kunnen krijgen als je meer extensies, hogere biedingen of een hoger budget had, of als je in je Shopping-campagnes meer producten had getoond voor zoekopdrachten.

Hoe het werkt

Net als bij het vertoningspercentage analyseert Google Ads de advertentieveilingen gedurende de dag, waarbij wordt gekeken naar alle veilingen die hebben geleid tot weergave van je advertentie en naar de veilingen waarin je advertentie concurrerend was, maar die niet hebben geleid tot weergave van je advertentie.

Als er te weinig klikken zijn om het klikaandeel te kunnen schatten, zie je -- staan. In alle andere gevallen wordt het aandeel getoond als percentage.

Houd rekening met het volgende

• Het klikaandeel wordt bepaald aan de hand van alle veilingen die hebben geleid tot weergave van je advertentie of waarin je advertentie concurrerend was. Voor de berekening van het klikaandeel kunnen bijvoorbeeld ook veilingen relevant zijn die tot weergave van je advertentie zouden hebben geleid bij dubbel het huidige bod.
  • Omdat het klikaandeel een schatting is, hoeven kleine schommelingen in de loop van de tijd niet per se te betekenen dat je iets moet aanpassen. Het aantal veilingen waarin je advertentie volgens de schatting van het systeem concurrerend was, kan bijvoorbeeld schommelen door veranderingen in je biedingen, de algehele kwaliteit en relevantie van je advertenties of factoren in de advertentiesystemen van Google.
  • Het aantal klikken dat in aanmerking komt, kan toenemen. Het aantal klikken in de loop van het jaar kan toenemen. Dit geldt ook voor het totale aantal veilingen waarin je advertentie concurrerend is (of voor het aantal gebruikers dat naar je producten zoekt). Als het totale aantal beschikbare klikken sneller toeneemt dan het aantal klikken dat je krijgt, gaat je klikaandeel omlaag. Als je het klikaandeel wil verhogen, moet je misschien je biedingen verhogen, de kwaliteit van je advertenties verbeteren of meer advertentie-extensies toevoegen.

Beschikbaarheid van gegevens

Je kunt alleen gegevens over het klikaandeel bekijken voor campagnes in het zoeknetwerk, Shopping-campagnes en hotelcampagnes. Gegevens over het klikaandeel zijn beschikbaar op de volgende niveaus:

• Campagnes in het zoeknetwerk
    • Campagne
    • Advertentiegroep
    • Zoekwoord
  • Shopping-campagnes
    • Productgroep
    • Campagne
    • Advertentiegroep
    • Item-ID, merk, categorie, producttype, aangepast label, kanaal en alle andere Shopping-kenmerken
  • Hotelcampagnes
    • Hotelgroep
    • Campagne
    • Advertentiegroep
    • Hotel-ID, vooruitboekingsperiode, verblijfsduur, prijssegment en alle andere hotelkenmerken

Meer informatie over hoe vaak het klikaandeel wordt geüpdatet

Statistieken voor het klikaandeel voor Shopping zijn afkomstig van verkeer in het zoeknetwerk, niet van verkeer in het Display Netwerk of het netwerk van zoekpartners.

Je klikaandeel verhogen

• Je hebt vertoningen nodig voordat je klikken kunt krijgen. Alles wat je kunt doen om het vertoningspercentage en het vertoningspercentage voor de absolute toppositie te verhogen, is ook nuttig voor het vergroten van het klikaandeel. Meer informatie over hoe je het vertoningspercentage verhoogt
  • Een hoog vertoningspercentage is geen garantie voor een hoog klikaandeel. Als je je bod verhoogt, de kwaliteit en relevantie van je advertenties verbetert en extensies toevoegt, kan dat leiden tot meer klikken op je advertenties.
  • Beheer je Shopping-advertenties? Vergeet dan niet dat er op hetzelfde moment meerdere Shopping-advertenties van dezelfde adverteerder kunnen worden getoond. Worden meerdere van je advertenties tegelijkertijd getoond, dan is de kans ook groter dat er op een van je advertenties wordt geklikt. Je kunt je algehele klikaandeel voor Shopping-advertenties dus verhogen door meer dan één van je producten te tonen.

Relevante links