Skapa en säsongsbetonad kampanj

När du marknadsför dina produkter och tjänster online kan du få draghjälp av vissa högtider, som nyår, Alla hjärtans dag och Halloween. I den här artikeln går vi igenom hur du maximerar avkastningen på din investering i Google Ads-kampanjer som är inriktade på en viss säsong eller högtid.

Exempel

Johan äger gourmetrestaurangen Amuse Bouche i Sundsvall. Han vill marknadsföra sin speciella nyårsmeny så att kunderna enkelt kan boka bord i förväg.

Före säsongen eller högtiden

1. Inrikta dina annonser på de mest relevanta kunderna

Skapa en separat kampanj

Du gör en stor satsning inför dessa helgdagar, så vi rekommenderar att du skapar en ny separat kampanj. På så sätt kan du ange en specifik budget för perioden och använda kampanjen nästa år igen om den går bra. Då behöver du bara återaktivera den året därpå.

Läs om hur du skapar en kampanj.

Exempel

Johan skapar en ny kampanj med namnet "Nyårsmeny" i sitt Google Ads-konto.

Förbered kampanjen så att den kan visas lite tidigare

Eftersom det kan ta några dagar innan annonsen har godkänts kan det vara en god idé att skapa den några dagar i förväg och sedan pausa den. Då kan du publicera den i exakt rätt ögonblick genom att återuppta den igen.

Läs om hur du pausar eller återupptar en annons.

Exempel

För att vara ute i god tid skapar Johan sin kampanj redan i november och pausar den fram till den 10 december. Då är hans specialmeny klar och han är redo att börja annonsera.

Var specifik för att nå intresserade kunder

Kampanjen ska hjälpa dig att nå de kunder som är mest intresserade av det du erbjuder. Anpassa sökordslistan, annonstexten och målsidan efter det aktuella tillfället.

Läs om hur du skapar effektiva textannonser och väljer den bästa sökordslistan.

Exempel

Johan väljer sökord som ”restaurang nyårsafton”, ”specialmeny nyårsafton” och ”nyårsmiddag” och skapar sin första annons som länkar direkt till hans nyårsmeny:

Lyxig nyårsmiddag
amusebouche.example.com/nyår
Vår kock Johan har förberett en läcker meny
Boka nu till den 31/12 – från 500 kronor!

Använd platsinriktning

Hur snygg din annons än är blir resultatet troligen inte bra om den inte syns på rätt ställen. Med platsinriktning i Google Ads kan du nå dina kunder där de befinner sig och där du erbjuder dina tjänster.

Läs mer om inriktning på specifika platser.

Exempel

Eftersom Johans restaurang ligger i Sundsvall bestämmer han sig för att enbart inrikta sig på den staden. Hans annonser kan därför visas för personer i Sundsvall, och som standard även för personer på andra ställen som söker med termen "Sundsvall".

2. Se till att du inte missar säsongen eller högtiden på grund av faktureringsproblem

Undvik avvisade betalningar

En avvisad betalning förhindrar att dina annonser visas. Det är strama tidsgränser för säsongsbetonade kampanjer, så därför kan det vara bra att vidta åtgärder för att undvika detta. Börja med att kontrollera de vanligaste orsakerna till avvisningar före kampanjens startdatum så att det inte händer.

Läs om de vanligaste orsakerna till avvisade betalningar och hur du hittar dem i ditt konto.

Lägg till en extra betalningsmetod

För att undvika att dina annonser plötsligt slutar visas på grund av en avvisad betalning rekommenderar vi att du lägger till en extra betalningsmetod, i synnerhet om du använder automatiska betalningar. Om den primära betalningsmetoden av någon anledning inte fungerar kan vi omedelbart debitera ditt sekundära kreditkort så att dina annonser fortsätter visas utan avbrott.

Läs om hur du lägger till ett sekundärt kreditkort.

Undvik att den dagliga budgeten förbrukas under perioden

Om hela budgeten har förbrukats under en kampanj visas inte annonserna förrän den har fyllts på igen. I stället för att avbryta dina kampanjer (och gå miste om klick) eller anstränga din budget (och eventuellt spendera mer än du har råd med) kan du se till att din dagliga budget är korrekt i förväg. Tänk på att andra annonsörer kanske också lägger lite extra krut på sina Google Ads-kampanjen under den här perioden.

Läs mer om metoder för att utnyttja kampanjbudgeten på ett mer effektivt sätt.

Om du betalar via banköverföring, se till att den går igenom i tid

Kontrollera ditt saldo och se efter om de senaste betalningarna har gått igenom.

I den tidigare AdWords-upplevelsen klickar du på kugghjulet och sedan på Fakturering och betalningar.

I nya Google Ads-upplevelsen klickar du på verktygsikonen högst upp till höger i ditt kontot. Klicka sedan på Konfiguration och Fakturering och betalningar. Ta reda på vilken Google Ads-version du använder.

Vi meddelar dig via e-post när vi har tagit emot banköverföringen. Tänk på att vi behöver ett referensnummer för att kunna koppla din betalning till ditt konto.

Det kan ta upp till två veckor från att du gör betalningen till att vi har tagit emot beloppet. Ha det i åtanke när storhelgerna närmar sig!

Läs mer om hur du åtgärdar problem med banköverföring.

3. Spåra dina kampanjresultat

Planera i förväg för att kunna mäta konverteringarna

Om du vill veta vilka av dina sökord eller annonser som ledde till de bästa klicken och konverteringarna, till exempel försäljningar, kan du använda konverteringsspårning i Google Ads. Med den funktionen kan du finjustera kommande säsongskampanjer.

Läs om hur du aktiverar konverteringsspårning.

Exempel

När Johan ser över sin kampanj i januari upptäcker han att sökordet ”nyårsmiddag” var mer effektivt än ”specialmeny nyårsafton” och ledde till 76 kontakter från potentiella kunder. När han senare börjar planera sin Alla hjärtans dag-kampanj bestämmer han sig därför för att lägga högre bud på sökordet ”alla hjärtans dag-middag” än på ”specialmeny alla hjärtan”.

Tagga dina webbadresser för att få mer information om besökare och köpare

I Google Analytics kan du se hur besökarna kommer till din webbplats och hur de navigerar där. Denna information kan hjälpa dig att få ut så mycket av möjligt av de kundinteraktioner du får via Google Ads. Sedan kan du utvärdera kampanjresultaten och ta reda på vad du kan ändra till nästa gång.

Så här länkar du dina Analytics- och Google Ads-konton.

Exempel

Johan kan använda sin kampanj för att ta reda på mer om hur användarna interagerar med hans webbplats. Med hjälp av Google Analytics upptäcker han att besökare som klickar på hans annons ofta lämnar webbplatsen från kontaktsidan. Han inser att den sidan inte fyller sitt syfte. Därför ser han och hans webbansvariga till att ta med adressen och telefonnumret på menysidan lagom till Alla hjärtans dag-kampanjen.

Under säsongen eller högtiden

4. Se till att dina annonser visas när det betyder mest

Om du vill ändra dina annonser i sista minuten skapar du bara en ny annons.

I stället för att redigera annonstexten kan du prova att skapa nya annonser för att testa hur det går för olika varianter. Annonsen som fungerar bäst visas automatiskt oftare. Den ursprungliga annonsen kan alltså fortsätta visas medan vi granskar och godkänner de nya annonserna.

Läs mer om hur du skapar en ny textannons.

Exempel

Efter att noga ha följt resultatet av sin decemberkampanj bestämmer Johan sig för att skapa en ny annons som fokuserade på maten i stället för på honom själv. Hans nya annons lyder: ”Boka i god tid för en romantisk nyårsmiddag”. Han skickade in annonsen för godkännande medan den ursprungliga annonsen fortfarande visades.

Försäkra dig om att din annons visas

Om du är osäker på om din annons visas eller inte kan du använda verktyget för diagnostisering och förhandsgranskning av annonser. Du kan också öppna ditt konto och kontrollera annonsens status och din kontostatistik. Försök motstå frestelsen att söka efter din egen annons på Google Sök.

Läs om hur du hittar din annons eller använd vårt felsökningsverktyg.