Over vergelijkbare doelgroepen in het Display Netwerk

'Vergelijkbare doelgroepen' is een targetingfunctie die is gebaseerd op lijsten met gegevens verzameld van eigen klanten, meestal remarketinglijsten. Hiermee kunt u het bereik van uw best presterende doelgroepen uitbreiden door nieuwe gebruikers te targeten die vergelijkbaar zijn met bezoekers van uw site.

Voordat u begint

Targeting op vergelijkbare doelgroepen is beschikbaar voor het Display Netwerk, het zoeknetwerk, YouTube, Gmail, Klantenmatch en apps. Lijsten met vergelijkbare doelgroepen worden automatisch gemaakt en in realtime geüpdatet nadat u ten minste één geschikte lijst heeft ingesteld in de Audience Center-bibliotheek van Google Ads. We raden u aan een remarketingstrategie in te stellen voordat u vergelijkbare doelgroepen gebruikt. Meer informatie over remarketing.

Voordelen

• Meer bereik: Breid het bereik van uw campagne uit met nieuwe gebruikers die vergelijkbaar zijn met uw bestaande gebruikers. U kunt tot vijf keer meer mensen bereiken dan met alleen remarketinglijsten.
  • Verbeterd conversiepercentage: Genereer 41% meer conversies door vergelijkbare doelgroepen te combineren met displayremarketing.
  • Mogelijk gemaakt door machine learning: Lijsten met vergelijkbare doelgroepen worden in realtime geüpdatet via machine learning-functionaliteit, waarbij miljoenen signalen worden geanalyseerd voor optimale prestaties.
  • Eenvoudig te beheren: Lijsten met vergelijkbare doelgroepen worden automatisch weergegeven in Google Ads-accounts die hiervoor in aanmerking komen. Dit is het geval als er voldoende statistisch significante overeenkomst is gevonden tussen nieuwe gebruikers en de oorspronkelijke remarketinglijst.
  • Efficiënt targeten: De oorspronkelijke remarketinglijsten worden automatisch uitgesloten van de lijsten met vergelijkbare doelgroepen, zodat u alleen nieuwe gebruikers target.

Vereenvoudigde doelgroeptargeting

Met targeting op vergelijkbare doelgroepen bespaart u veel tijd en moeite, omdat er automatisch wordt gezocht naar nieuwe klanten die vergelijkbaar zijn met uw huidige klanten (bijvoorbeeld bezoekers van uw site of gebruikers die een conversie hebben gegenereerd). Google Ads gebruikt uw bestaande gebruikerslijsten en machine learning om te achterhalen wat uw gebruikers gemeen hebben en vindt vervolgens nieuwe, vergelijkbare klanten. Met vergelijkbare doelgroepen kunt u nieuwe klanten vinden die vergelijkbaar zijn met de klanten op uw remarketinglijsten aan de hand van criteria als interesses en regelmatig bezochte websites.

Voorbeeld

Stel dat u een remarketinglijst heeft gemaakt met mensen die vleesmessen hebben gekocht op uw site met kookgerei. Met de functie 'Vergelijkbare doelgroepen' wordt u nu niet simpelweg in contact gebracht met andere mensen die geïnteresseerd zijn in het algemene thema 'koken', maar wordt er vastgesteld dat personen op deze lijst, voordat ze uw site bezochten en een aankoop deden, vaak sites voor vleesbereiding en hoogwaardige messensets bekeken. Op basis hiervan vindt 'Vergelijkbare doelgroepen' vervolgens andere personen met vergelijkbare activiteiten.

Uw lijsten met vergelijkbare doelgroepen worden automatisch geüpdatet naarmate uw oorspronkelijke lijst verandert en personen andere browse-activiteit vertonen. U hoeft de lijst met vergelijkbare doelgroepen dus niet te updaten nadat deze is gemaakt.

Nieuwe potentiële klanten vinden

Met vergelijkbare doelgroepen kunt u het bereik van uw huidige remarketingcampagnes optimaliseren en nieuwe gebruikers naar uw site leiden die waarschijnlijk interesse hebben in uw product of service.

Zelfs als deze nieuwe bezoekers niet direct een aankoop doen op uw site, kunt u ze later alsnog bereiken via een remarketinglijst. Voorwaarde is wel dat u de remarketingtag aan uw site heeft toegevoegd. Door te targeten op vergelijkbare doelgroepen, kunt u meer websitebezoeken genereren en dus meer gebruikers aan uw remarketinglijsten toevoegen, op een intuïtieve, eenvoudig te beheren manier.

Casestudy: ZOOT

ZOOT is een kledingverkoper in Praag die zijn doelgroep van mogelijke klanten wil uitbreiden en meer uit campagnes wil halen. Het bedrijf gebruikt vergelijkbare doelgroepen en dynamische display-advertenties om deze doelen te bereiken. Met de dynamische display-advertenties werden producten getoond waarin gebruikers geïnteresseerd waren. Dit heeft geleid tot meer aankopen en een verdubbeld rendement op investering in vergelijking met de vorige campagne-instellingen. ZOOT heeft vergelijkbare doelgroepen gebruikt om nieuwe gebruikers te bereiken die bij eerdere campagnes niet werden bereikt. De lijst met vergelijkbare doelgroepen was zo effectief dat 63% van het websiteverkeer van ZOOT gedurende de campagne afkomstig was van nieuwe gebruikers.

Hoe het werkt

Google Ads analyseert de browse-activiteit op sites in het Display Netwerk van de afgelopen 30 dagen en gebruikt deze informatie, samen met de content die de gebruiker bekijkt, om inzicht te krijgen in de gedeelde interesses en kenmerken van personen op uw remarketinglijst. Op basis van deze informatie zoekt Google Ads automatisch naar nieuwe potentiële klanten met interesses en kenmerken die vergelijkbaar zijn met de interesses en kenmerken van personen op uw remarketinglijst. Hoe meer kenmerken en interesses deze personen delen met personen op uw remarketinglijsten, hoe beter de vergelijkbare doelgroepen werken.

Google Ads vindt vergelijkbare doelgroepen door te zoeken in de miljoenen apps en sites in het Display Netwerk. Naarmate uw remarketinglijsten veranderen, verandert uw vergelijkbare doelgroep ook. Lijsten met vergelijkbare doelgroepen worden samengesteld met machine learning en dynamisch aangepast aan veranderende markten en trends. Met deze modellen worden veelbelovende gebruikers gevonden die vergelijkbaar zijn met uw huidige klanten.

Opmerking

De oorspronkelijke remarketinglijst wordt automatisch uitgesloten van uw lijst met vergelijkbare doelgroepen. Als bezoekers die op een lijst met vergelijkbare doelgroepen staan, worden toegevoegd aan uw remarketinglijst, worden ze dus verwijderd van de lijst met vergelijkbare doelgroepen.

Voorwaarden voor vergelijkbare doelgroepen

Google identificeert automatisch welke van uw remarketinglijsten in aanmerking komen voor vergelijkbare doelgroepen op basis van verschillende factoren, waaronder:

• een minimum van 100 bezoekers op de seedlist (remarketinglijst),
  • hoe recent deze bezoekers aan de oorspronkelijke lijst zijn toegevoegd,
  • de typen sites waarop deze bezoekers hebben gebrowsed,
  • de eigendomsstatus van de lijst (de lijst moet eigendom zijn van uw account en mag geen gedeelde lijst zijn).

U kunt veel soorten remarketinglijsten gebruiken om vergelijkbare doelgroepen te genereren, waaronder lijsten die gebaseerd zijn op websitebezoekers, app-gebruikers, Klantenmatch, videoremarketing, CRM, Google Analytics en meer. Aangepaste lijsten zijn niet geschikt. In sommige gevallen is er niet genoeg informatie beschikbaar om een lijst met vergelijkbare doelgroepen te genereren. In dergelijke gevallen kan de lijst in 'Doelgroepbeheer' worden weergegeven als 'Niet beschikbaar'.

Lijsten met vergelijkbare doelgroepen worden gemaakt op basis van gebruikers die kenmerken gemeen hebben met gebruikers op seedlists, zonder beperkingen voor geolocatie. Als een bedrijf bijvoorbeeld in Canada is gevestigd, worden aan de lijst met vergelijkbare doelgroepen niet alleen gebruikers uit Canada toegevoegd, maar uit diverse locaties wereldwijd.

De beschikbare lijstgrootte in Doelgroepbeheer geeft de dekking voor alle mogelijke regio's weer. Wanneer u een nieuwe campagne maakt, kunt u beperkingen voor geolocatie toevoegen als u een geschat bereik wilt zien voor alleen een beperkte selectie van gewenste locaties.

Houd rekening met het volgende

We ondersteunen geen vergelijkbare doelgroepen voor lijsten op basis van gevoelige categorieën, zoals ras, religie, seksuele geaardheid of gezondheid. Op het gebruik van vergelijkbare doelgroepen is ons Beleid voor gepersonaliseerd adverteren van toepassing. Personen die niet in vergelijkbare doelgroepen willen worden opgenomen, kunnen zich afmelden via hun advertentie-instellingen.

Het kan tot 72 uur duren voordat er advertenties worden weergegeven op basis van uw lijst.

Praktische tips voor vergelijkbare doelgroepen

• Gebruik automatisch bieden: De kosten per conversie voor vergelijkbare doelgroepen kunnen tot 25% hoger zijn dan voor remarketing, aangezien met deze lijsten nieuwe gebruikers worden getarget. Gebruik de biedstrategie Doel-CPA of Doel-ROAS voor betere prestaties. Als de belangrijkste successtatistiek conversie is, kiest u voor Doel-CPA. Het ECPC-biedmodel is bedoeld om te optimaliseren voor klikken in plaats van conversies.
  • Maak uw advertenties responsief: Kies waar mogelijk voor een responsief advertentieontwerp. Op die manier targeten uw advertenties de beste klanten zo nauwkeurig mogelijk. Probeer verschillende variaties van call-to-actions, tekst, afbeeldingen enz. uit.
  • Pas uw biedingen aan: Afhankelijk van uw campagneprestaties kunt u meer opvallen met een hoger bod of besparen op uw budget met een lager bod. Met 'Slim bieden' worden uw biedingen verhoogd of verlaagd op basis van de vertoningen.
  • Geolocaties en talen: Bepaal of u de instellingen voor geolocatie en taal moet wijzigen aan de hand van bepaalde aspecten van uw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld zinvol zijn als uw bedrijf alleen actief is op bepaalde locaties of als uw site alleen beschikbaar is in bepaalde talen.
  • Communiceer met derden: Als u prestatieproblemen ervaart voor uw campagnes en u componenten van derden gebruikt, vraagt u bij de ondersteuning van deze partijen na of ze aan bepaalde fouten werken.
  • Campagnestructuur: U kunt vergelijkbare doelgroepen in een afzonderlijke advertentiegroep toevoegen aan een bestaande remarketingcampagne. We raden echter aan om een aparte campagne op te zetten, zodat u budget, advertenties en metingen beter kunt beheren.
  • Lijststrategie: Denk goed na over uw remarketingstrategie. De strategie beïnvloedt welke soorten lijsten met vergelijkbare doelgroepen het systeem genereert. Idealiter heeft u uw plannen en doelen al uitgedacht voordat u de eerste remarketinglijsten instelt. We raden aan een campagne te starten met uw meest succesvolle lijsten. Kies bijvoorbeeld voor een lijst van gebruikers die overeenkomsten vertonen met gebruikers die conversies genereren of neem de lijst met het grootste aantal gebruikers.

Veelvoorkomende problemen met vergelijkbare doelgroepen

Onvoldoende bereik (of de lijst met vergelijkbare doelgroepen is te klein)

• Probeer uw bod te verhogen en controleer dan de statistieken voor uw vertoningsscore. Lage biedingen kunnen ertoe leiden dat u vertoningen misloopt en met hoge biedingen wordt uw budget mogelijk te snel verbruikt. Met een laag budget kan het aantal keren dat uw advertenties worden weergegeven, worden beperkt en een hoog budget kan resulteren in een dure campagne.
  • Probeer een aanvullende of grotere lijst met vergelijkbare doelgroepen aan uw targeting toe te voegen. Mogelijk heeft u een te kleine lijst geselecteerd.

Er wordt geen lijst met vergelijkbare doelgroepen gegenereerd

• Nadat de seedlist is gemaakt, kan het tot 48 uur duren om de lijst met vergelijkbare doelgroepen te maken.
  • Voor kleine remarketinglijsten (<500 gebruikers) is de kans groter dat deze geen lijsten met vergelijkbare doelgroepen genereren.

CPA te hoog

• Probeer uw doel-CPA of bod te verlagen. De aanbevolen manier om de CPA te verlagen, is te wachten tot de leerperiode is afgerond (ongeveer twee weken) en uw CPA dan wekelijks met 20% te verlagen, terwijl u bijhoudt hoe de lijst presteert. Als uw bod al laag is, moet u het wellicht verhogen. Soms krijgt u met een laag bod alleen toegang tot een voorraad van lage kwaliteit.
  • Probeer nieuw advertentiemateriaal en/of nieuwe bestemmingspagina's te maken. Misschien bevatten uw advertenties niet genoeg informatie of zijn ze niet overtuigend genoeg om de verkoop te stimuleren. Houd er rekening mee dat het algoritme na elke wijziging van advertentiemateriaal tijd nodig heeft om zich aan te passen en nieuwe patronen te ontdekken.
  • Wanneer u nadenkt over hoe u nieuwe gebruikers kunt vinden, is het goed om stil te staan bij de kenmerken van de gebruikers die het meest waardevol zijn voor uw campagne, evenals hoeveel nadruk u wilt leggen op view-through-conversies.