Beschrijving van methodologie

Hieronder staat een overzicht van de branchenormen voor meting van klikken en vertoningen/zichtbaarheid/TrueView-weergaven van video's.

Google biedt vertaalde versies van het Helpcenter. Het is echter niet de bedoeling dat deze de content van ons beleid veranderen. De Engelse versie is de officiële taal waarmee we ons beleid handhaven. Als u dit artikel in een andere taal wilt lezen, stelt u deze in via het dropdownmenu onderaan de pagina.

Media Rating Council logo

Met de huidige accreditatie van de Media Rating Council (MRC) wordt het volgende gecertificeerd:

• De Google Ads-methodiek voor klikmeting in het zoeknetwerk en het Display Netwerk en de AdSense-technologieën voor advertentieweergave voldoen aan de branchenormen voor klikmeting.
  • De manier waarop Google Ads vertoningen en zichtbaarheid van video's meet, zoals die wordt gerapporteerd in het rapport over videozichtbaarheid, voldoet aan de branchenormen voor de meting van vertoningen en zichtbaarheid van video's.
  • De processen die deze technologieën ondersteunen, zijn correct. Dit is van toepassing op de technologie van Google voor metingen die op alle apparaattypen wordt gebruikt: desktop, verbonden tv, mobiel en tablet, zowel in browser- als in mobiele app-omgevingen.

Het Interactive Advertising Bureau (IAB) en de MRC hebben de brancherichtlijnen ontwikkeld om te regelen hoe interactieve advertentieklikken worden geteld en hoe ongeldige klikken worden vastgesteld en verwerkt. Een CPA-accountantsbureau (Certified Public Accountant) heeft de controle uitgevoerd in opdracht van de MRC.

Hieronder vindt u een overzicht van het proces voor klikmeting dat Google Ads en AdSense gebruiken. Ga voor aanvullende informatie naar de IAB/MRC-richtlijnen voor klikmeting. Deze bevatten een beschrijving van de IAB-normen voor de telling van online advertentieklikken.

Waarvoor is Google geaccrediteerd?

Met de accreditatie wordt gecertificeerd dat de Google-technologie voor meting voldoet aan de branchenormen voor het tellen van interactieve advertentiestatistieken en dat de procedures die deze technologie ondersteunen, accuraat zijn.

De Google Ads-accreditatie is van toepassing op:

Controle van Google Ads-klikken

• Klikken
  • Ongeldige klikken

Controle van Google Ads-video's (rapport over videozichtbaarheid)

• Vertoningen
  • Ongeldige vertoningen
  • Meetbare vertoningen
  • Niet-meetbare vertoningen
  • Zichtbare vertoningen
  • Niet-zichtbare vertoningen
  • Percentage meetbaar
  • Zichtbaarheidspercentage
  • Verdeling van vertoningen
  • TrueView: weergaven
  • TrueView: ongeldige weergaven

Omgevingen: desktop, mobiele app, mobiel, web en CTV.

* De statistieken voor videozichtbaarheid zijn alleen geaccrediteerd voor desktopomgevingen, mobiele apps en mobiel internet.

Met de accreditatie wordt gecertificeerd dat de Google-technologie voor de meting van vertoningen en zichtbaarheid van video's voldoet aan de branchenormen voor het tellen van vertoningen van videoadvertenties en de meting van de zichtbaarheidspercentages.

Waaruit bestaat de controleprocedure?

Deze controle is gericht op de advertentiesystemen van Google voor betalen per klik, voor videovertoningen, voor TrueView-weergaven en voor de zichtbaarheid van video's. Google biedt deze op adverteerders gerichte oplossingen aan via Google Ads en biedt de op uitgevers gerichte oplossingen aan via AdSense en YouTube.

Alleen het rapport over videozichtbaarheid wordt ingediend voor MRC-accreditatie van videostatistieken.

Google-advertenties worden aan gebruikers geleverd via de volgende producten of services: AdSense voor content, AdSense voor domeinen, AdSense voor zoeken, Ad Exchange, YouTube en Google.com. AdSense voor content heeft betrekking op advertenties die worden weergegeven op de pagina's van een partnersite, waarbij de context van de informatie op de pagina wordt gebruikt om te bepalen wat de relevante advertenties zijn en om deze weer te geven. AdSense voor domeinen heeft betrekking op advertenties die worden weergegeven op de pagina's van een specifiek domein, waarbij de domeinnaam zelf identiek is aan een zoekopdracht. Ad Exchange heeft betrekking op advertenties die worden weergegeven op deelnemende partnersites, waarbij de context van de pagina en bieden in realtime worden gebruikt voor het bepalen en weergeven van relevante advertenties. YouTube heeft betrekking op advertenties die worden weergegeven op YouTube.com of in de YouTube-app, waarbij de context van de video en zoekopdrachten worden gebruikt om relevante advertenties te bepalen en weer te geven. AdSense voor zoeken en Google.com hebben betrekking op advertenties die worden weergegeven als betaalde resultaten binnen de context van zoekopdrachten en zoekresultaten via een zoekmachine.

Wat geen deel uitmaakt van de controleprocedure

De advertentieoplossingen van Google die niet op videovertoningen zijn gebaseerd, zoals Google Marketing Platform, en systemen die klikken meten voor niet-commerciële doeleinden (zoals Google Zoeken), vallen buiten het bereik van deze controle. Andere systemen buiten het bereik van deze controle zijn gerelateerde ondersteunings- en beheersystemen, zoals Google Analytics. En verder:

• Het hulpprogramma voor het maken van rapporten van Google Ads en andere videostatistieken in het dashboard maken geen deel uit van het accreditatieproces.
  • Andere apparaattypen maken ook geen deel uit van het accreditatieproces.
  • Klikken in videocampagnes en app-campagnes maken geen deel uit van het MRC-accreditatieproces voor klikken.
  • Afgezien van campagnetotalen in het zoeknetwerk en het Display Netwerk en segmentering van apparaattypen, maakt segmentering van dashboardstatistieken (bijvoorbeeld demografische gegevens) geen deel uit van het MRC-accreditatieproces.

Methodiek voor klikmeting

De meetmethode is gebaseerd op alle vastgelegde klikactiviteit en maakt geen gebruik van steekproeven bij het meten van klikken. Alleen stadium 2.2 van de IAB-klikverwijzingscyclus (gemeten klikken) wordt direct door Google waargenomen. Met betrekking tot de klikverwijzingscyclus: Google Ads registreert de klik na ontvangst van de initiële kliktransactie door de advertentie-omleidingsserver en verstuurt een HTTP 302-omleiding die niet in het cachegeheugen kan worden opgeslagen, naar de browser op basis van de locatie die is vastgelegd door de adverteerder van de specifieke advertentie. Dit is de gemeten klik. De klikmetingsmethode is dezelfde voor alle typen apparaten (desktop, mobiel, tablet) en alle browsers en mobiele apps, tenzij anders vermeld.

Bovendien is parallelle tracking verplicht voor campagnes in het zoeknetwerk en voor Shopping-, display- en videocampagnes. Met parallelle tracking worden klanten rechtstreeks vanuit uw advertentie naar uw uiteindelijke URL (landingspagina) geleid, terwijl klikmeting op de achtergrond plaatsvindt (zonder dat de klanten eerst naar de tracking-URL worden geleid).

Advertenties kunnen worden getoond op mobiele apparaten die worden ondersteund door de SDK voor mobiele advertenties van Google (bekijk hier een lijst van ondersteunde platforms).

Een bekende beperking van deze methode om klikken te meten is dat een gebruiker die een 302-omleiding heeft gekregen, de website van de adverteerder niet te zien krijgt wanneer een netwerkonderbreking plaatsvindt.

De telmethode die wordt gebruikt, is de methode van meerdere klikken per vertoning. Hierbij moet de tijd tussen een bepaalde klik en een vorige klik op de vertoonde advertentie langer zijn dan een specifieke tijdsperiode, om te voorkomen dat navigatiefouten, zoals meerdere klikken door de gebruiker, tot een onjuiste telling leiden.

Er worden in realtime logboeken aangemaakt en verwerkt, waarin alle gegevens met betrekking tot waargenomen HTTP-transacties worden opgeslagen. Verschillende variabele- en heuristische technieken, die uit veiligheidsoverwegingen hier niet worden genoemd, worden toegepast voor de implementatie van de klikfiltersystemen.

Zowel Google als zijn partners leveren advertenties aan gebruikers, maar Google meet de klikactiviteiten, rapporteert deze aan de adverteerder en houdt hier de controle over. Wanneer een gebruiker op een advertentie klikt, of die nu door Google of door een partner is geplaatst, wordt via het systeem dat de advertentie levert de klikactiviteit bijgehouden door Google Ads met behulp van de advertentie-omleidingsservers.

De meting van de klikactiviteit is gebaseerd op de klikmetingsmethode van Google Ads, waarin gebruik wordt gemaakt van een technologie-infrastructuur om klikgebeurtenissen te beheren en te controleren. Een klik wordt geregistreerd (gemeten) nadat Google Ads een uitgevoerde klik heeft gekregen en de gebruiker via een HTTP 302-omleiding naar de landingspagina of website van de adverteerder heeft geleid (of naar een andere tussenliggende server, zoals de vertegenwoordiger van een adverteerder). Deze gemeten klikgebeurtenissen worden vastgelegd in gegevenslogboeken in een gebeurtenissen-bestandssysteem. De gegevenslogbestanden worden vervolgens verzameld, bewerkt en via geheel geautomatiseerde processen gecompileerd tot klikmetingen en rapporten voor de adverteerder. Tot het bewerkingsproces behoort filteren op foutieve of corrupte gegevens, op geïdentificeerd niet-menselijk verkeer, waaronder robots en andere geautomatiseerde processen, en op andere geïdentificeerde ongeldige klikactiviteiten. De gefilterde klikken worden als ongeldig beschouwd en kunnen de adverteerder niet in rekening worden gebracht. De klikrapporten die Google voor adverteerders samenstelt, kunnen rechtstreeks door de betreffende adverteerder worden bekeken.

Klikmetingen kunnen op basis van geografische locatie en apparaattype worden verzameld (geen MRC-accreditatie vereist). De geografische locatie is gebaseerd op het IP-adres van de gebruiker of op een locatie die door een uitgever wordt verstrekt (uitgevers moeten hiervoor toestemming hebben van de gebruiker). Soms wordt verkeer omgeleid via de proxyserver van een serviceprovider, waardoor het niet de feitelijke locatie van de gebruiker weerspiegelt (mobiele providers kunnen bijvoorbeeld een proxyserver gebruiken voor hun mobiele verkeer). De classificatie van het apparaattype (computer, tablet of mobiel apparaat) is gebaseerd op informatie van de door Google beheerde bibliotheken die de HTTP-header gebruiken.

In sommige AdSense-implementaties geven partners advertenties weer op hun eigen website, waarbij hun eigen regels voor ontwerp en opmaak gelden en waarbij zij het klikbare gebied rondom de advertentie bepalen. In dergelijke implementaties heeft Google geen invloed op aanpassingen van dit gebied. In normale AdSense-implementaties heeft Google controle over het klikbare gebied en toont Google de advertentie ook rechtstreeks aan de eindgebruiker.

Meetmethoden voor de vertoningen, zichtbaarheid en TrueView-weergaven van video's

Gebruikers van Google Ads kunnen videocampagnes maken, advertentiemateriaal uploaden en beheren, en biedstrategieën en gerelateerde targeting instellen voor hun campagne. De videoadvertentiecontent van Google Ads moet op YouTube worden gehost. Deze videoadvertenties kunnen echter op YouTube en op sites en in apps van videopartners in het Google Display Netwerk (GDN) worden weergegeven.

De door Google ontwikkelde IMA-SDK (Interactive Media Ads Software Development Kit) is rechtstreeks geïntegreerd in de YouTube-videospeler, de mobiele YouTube-app of in sites en apps van videopartners om de communicatie tussen de videospelers en de advertentieserver mogelijk te maken voor videometing. Google onderhoudt 2 versies van de IMA-SDK: een versie die Flash ondersteunt en een versie die HTML5 ondersteunt. De IMA-SDK is een Video Ad Serving Template (VAST) (versie 2.0, 3.0 of 4.0) met een compatibele tagimplementatie. Hiermee wordt zowel lineaire als niet-lineaire videoadvertentiecontent gemeten om digitale videoadvertenties weer te geven en bij te houden. De IMA-SDK ondersteunt ook Video Player Ad-Serving Interface (VPAID) (versie 2.0) waarmee de videoadvertentie en de videospeler met elkaar kunnen communiceren, en Video Multiple Ad Playlist (VMAP) waarmee meerdere advertenties binnen de videoadvertentiecontent kunnen worden afgespeeld.

Alle gemeten YouTube-videoadvertenties in het rapport over videozichtbaarheid worden als in-stream video geleverd. Voor de meting van videoadvertentievertoningen wordt de methode tellen-vanaf-begin-van-weergave gebruikt. Wanneer de uitgever van videoadvertentiecontent deze correct heeft geïmplementeerd, zijn IMA-SDK-oplossingen voor Google Ads consistent met de richtlijnen voor videovertoning met betrekking tot wanneer de meetgebeurtenis wordt gestart nadat de video-items zijn gebufferd. TrueView in-stream advertenties worden vaak aangeduid met 'kan worden overgeslagen', omdat ze de knop Overslaan bevatten en kijkers de mogelijkheid bieden om de advertentie na 5 seconden over te slaan en (pre-, mid- of postroll) in-streams van een video weer te geven. TrueView-weergaven zijn een indeling voor kosten per weergave, wat betekent dat we de adverteerder alleen kosten in rekening brengen als de kijker de advertentie daadwerkelijk bekijkt. TrueView-weergaven zijn niet gerelateerd aan zichtbaarheid. Met TrueView in-stream advertenties moet u betalen als een kijker 30 seconden van uw video bekijkt (of de hele video als deze korter is dan 30 seconden) of interactie heeft met uw video, afhankelijk van wat het eerst gebeurt. Voor TrueView in-stream advertenties worden de volgende acties als een weergave beschouwd:

TrueView in-stream:

1. 30 seconden kijken (inclusief de verplichte duur van 5 seconden) of de hele video bekijken als die minder dan 30 seconden duurt
  2. Op de kanaaltitel/-avatar klikken*
  3. Op de titel van de video klikken*
  4. Op de teaser van de kaart klikken*
  5. Op Delen klikken*
  6. Op begeleidende banner/Video Wall klikken*
  7. Op call-to-action-extensie klikken*
  8. Klikken om naar de site van de adverteerder te gaan*
  9. Op eindschermen klikken*

* (Niet relevant, dus niet opgenomen in de controle voor MRC-accreditatie.) Op dit moment zijn de niet-relevante interacties hierboven goed voor slechts 1,8% van het totale aantal TrueView-weergaven bij campagnes. Acties die niet als weergave worden beschouwd, omvatten klikken op de volgende elementen:

1. Annotaties
  2. Like (positief)
  3. Volledig scherm
  4. InVideo-programmering (wordt niet weergegeven in TrueView in-stream advertenties)
  5. Watermerk
  6. Knop Overslaan

Als er kosten in rekening worden gebracht aan de adverteerder voor een weergave die in de UI van Google Ads is verwerkt, wordt die weergave ook meegenomen in de openbare weergavetelling op YouTube.com.

Na ontvangst van de meetgebeurtenis houdt Google controle over de verdere verwerking en rapportage. Google Ads gebruikt een combinatie van gegevens afkomstig van interne en externe bronnen betreffende de user-agent en de SDK voor mobiele apps om apparaattypen te classificeren. Google Ads is niet afhankelijk van derden om classificatie te kunnen uitvoeren.

In sommige gevallen speelt doorlopende vertoning een rol, bijvoorbeeld wanneer Autoplay actief is of de gebruiker een video in een afspeellijst bekijkt. In dergelijke gevallen worden bepaalde regels gevolgd. Bij gebruik van wifi stopt doorlopende vertoning automatisch na 4 uur. Bij gebruik van een mobiel netwerk wordt doorlopende vertoning stopgezet als er 30 minuten geen activiteit is vastgesteld. Google verzamelt op dit moment gegevens over GVP-uitgevers die gebruikmaken van doorlopende vertoning (het verkeersvolume is 13%). 1% van het GVP-verkeer is gedefinieerd als doorlopende vertoning. Ongeveer 17% procent van het videoverkeer is autoplay. Meer informatie over autoplay-video's

Google heeft aangegeven dat begeleidende display-advertenties onafhankelijk van videoadvertentievertoningen worden gemeten en niet worden gerapporteerd in het Google Ads-rapport over videozichtbaarheid. Daarom zijn de meting en rapportage van begeleidende display-advertenties uitgesloten van het bereik van dit proces.

Voor de zichtbaarheid van video's wordt voor Google Ads uitgegaan van de Active View description of methodology om de zichtbaarheid te meten zoals gerapporteerd binnen het rapportageplatform van Google Ads. Google Ads telt een zichtbare videovertoning wanneer minstens 50% van het videoadvertentiemateriaal gedurende minstens 2 seconden wordt weergegeven in het zichtbare gedeelte van de browser/app van een gebruiker. Voor verticale videoadvertenties meet Google Ads echter de zichtbaarheid van de speler in plaats van de zichtbaarheid van het advertentiemateriaal. Adverteerders moeten zich aanmelden om advertenties met deze indeling te kopen.

Filtermethodiek

Google maakt gebruik van op gegevens gebaseerde ID's, activiteiten en patronen om zowel algemeen als verfijnd ongeldig verkeer vast te stellen en te filteren. Deze vaststelling en filtering wordt toegepast op klikken en videovertoningen en heeft onder andere betrekking op niet-menselijke activiteiten en vermoedelijke fraude. Maar omdat de identiteit en bedoelingen van de gebruiker niet altijd door de uitgever, adverteerder of hun respectievelijke vertegenwoordiger kunnen worden vastgesteld, wordt waarschijnlijk niet al het ongeldige verkeer vastgesteld en proactief uitgesloten van de gerapporteerde resultaten. We willen voorkomen dat er reverse engineering wordt toegepast op de filterprocedures die bescherming bieden tegen ongeldig verkeer of dat deze procedures anderszins in gevaar komen. Daarom worden de gegevens van de specifieke filterprocedures alleen gedeeld met de controleurs die de controleprocedure uitvoeren. Verder worden er, afgezien van de informatie die hier staat vermeld, geen gegevens vrijgegeven.

Bij filteren wordt het volgende gebruikt: specifieke vaststelling (waaronder robot-instructiebestanden volgen, filterlijsten en testactiviteiten door de uitgever) en op activiteiten gebaseerde filtermethoden (waaronder analyse van meerdere opeenvolgende activiteiten, uitschieters in activiteit, interactiekenmerken en andere verdachte activiteiten).

Bovendien zijn de volgende parameters van toepassing op de filtermethodiek:

• Google maakt geen gebruik van filteren door derden.
  • Er wordt gebruikgemaakt van robot-instructiebestanden (robots.txt).
  • Bronnen die worden gebruikt voor het herkennen van niet-menselijke activiteiten: Google maakt gebruik van de IAB/ABCe International Spiders & Robots List en aanvullende filters op basis van eerdere activiteiten van robots. Het IAB Robots List-uitsluitingsbestand wordt gebruikt.
  • Op activiteiten gebaseerde filterprocessen: Op activiteiten gebaseerde vaststelling omvat bepaalde typen patroonanalyse, waarbij wordt gezocht naar activiteit die duidt op niet-menselijk verkeer. Het team voor advertentieverkeerskwaliteit van Google maakt gebruik van systemen om verdachte activiteiten vast te stellen en te filteren.
  • Al het filteren vindt passief en na de betreffende activiteit plaats. Dat betekent dat de gebruiker (browser, robot, enzovoort) een verzoek kan doen en hierbij geen melding krijgt dat dit verkeer is gemarkeerd of kan worden weggefilterd en verwijderd. Google wil de user-agent namelijk niet laten weten dat diens activiteit de filtermechanismen van Google heeft geactiveerd. In sommige gevallen wordt frontend-blokkering ook gebruikt, wanneer het resulterende advertentieverzoek waarschijnlijk tot ongeldige activiteit leidt. Historisch gezien wordt minder dan 2% van de advertentieverzoeken geblokkeerd.
  • Er zijn procedures geïmplementeerd voor het verwijderen van vooraf geïnitieerde prefetch-activiteiten.
  • Er zijn procedures die uitgevers de mogelijkheid bieden klikken en videovertoningen te testen. Deze procedures zorgen ervoor dat uitgevers een specifieke tag kunnen toevoegen aan een advertentieverzoek ter indicatie dat het advertentieverzoek een testverzoek is en niet moet worden geteld voor facturering of boekhouding.
  • Wanneer inconsistenties of fouten worden vastgesteld, zijn er processen voor het corrigeren van deze gegevens en het betalen van teruggaven aan adverteerders. Deze terugbetalingen zijn opgenomen in de betalingsoverzichten. Beschadiging van logbestanden komt zelden voor, maar voor dergelijke gevallen zijn er procedures voor het herstellen van de beschadigde bestanden.
  • Er zijn procedures geïmplementeerd om activiteit uit interne IP-adressen van Google te verwijderen.
  • De filterregels en -drempels worden voortdurend gecontroleerd. Ze kunnen handmatig worden aangepast en worden regelmatig automatisch geüpdatet.
Opmerking: Het beslissingspercentage voor Google Ads-verkeer is 100% (op basis van de beoordeelde steekproefgegevens).

Kwalificatie van zakenpartners

Alle partners die Google-advertenties weergeven in hun content, zijn verplicht zich aan ons programmabeleid te houden. Ons beleid verbiedt ongeldige activiteit. Meer informatie over het programmabeleid van AdSense.

Google filtert voortdurend op ongeldig verkeer en evalueert zakenpartners die veel ongeldig verkeer krijgen. Partners die doorlopend grote hoeveelheden ongeldig verkeer krijgen, lopen het risico dat hun account wordt opgeschort of gesloten.

Rapportage van klikgegevens

Google Ads rapporteert aan adverteerders het totale aantal klikken, het totale aantal vertoningen en de subsets van deze gegevens (bijvoorbeeld klikken, vertoningen en klikfrequenties per campagne, advertentiegroep en zoekwoord). Deze gegevens zijn vergelijkbaar met de sitestatistieken die aan uitgevers worden verstrekt. De controleprocedure omvat de klikrapportage en rapportage aan adverteerders in Google Ads. Deze cijfers kunnen gedurende de maand enigszins fluctueren en worden pas aan het einde van de maand als definitief beschouwd. Daarna wordt het aantal gerapporteerde klikken niet meer aangepast. Er kunnen echter tegoeden worden verstrekt wanneer Google dit van toepassing acht.

Google Ads bevat de mogelijkheid voor adverteerders om het totale aantal dagelijkse klikken te bekijken dat voor iedere campagne wordt gefilterd (als ongeldig gemarkeerd). De totalen van algemeen ongeldig verkeer en verfijnd ongeldig verkeer worden in Google Ads niet afzonderlijk gerapporteerd. Dit om te voorkomen dat er reverse engineering op deze gegevens wordt toegepast om ongeldig verkeer te optimaliseren. Naar schatting bestaat ongeveer 80% van het totale ongeldige klikverkeer uit algemeen ongeldig verkeer.

Er worden uitgebreide testprocedures uitgevoerd om de juistheid van de gerapporteerde gegevens in de Google Ads- en de AdSense-frontend te waarborgen. Dit zijn primaire mechanismen die ervoor zorgen dat de gegevens uit de backend-databases correct worden overgebracht naar de rapporten voor de gebruiker. Bovendien wordt de gebruikersfeedback zorgvuldig gecontroleerd op eventuele fouten. Er zijn verschillende geautomatiseerde systemen actief die zorgen voor de correcte werking van alle machines en software voor het rapporteren van gegevens aan Google Ads-gebruikers. De content van de rapporten wordt echter in eerste instantie geverifieerd door middel van de bovengenoemde tests van eenheden en gebruikersfeedback.

Elektronische records met betrekking tot klikactiviteiten worden voor onbepaalde tijd bewaard. De 2 gegevensvelden IP-adressen en cookie-ID's worden echter anoniem gemaakt na een bepaalde periode (9 maanden voor IP-adressen en 18 maanden voor cookie-ID's).

U kunt statistieken voor bruto klikken afleiden door over klikken en ongeldige klikken (GIVT & SIVT) te rapporteren. Aan de hand daarvan kunt u de bruto klikken berekenen.

Behalve het totale aantal klikken en de segmentering op basis van het apparaattype voor campagnes in het zoeknetwerk en het Display Netwerk worden dashboardstatistieken niet aangeboden voor MRC-accreditatie.

Klikken afkomstig van zoekresultaten vanaf verbonden tv (CTV), onbekende en andere apparaattypen die niet door MRC zijn geaccrediteerd, kunnen vermengd zijn met de geaccrediteerde statistieken voor klikken vanaf desktops en voor het totale aantal klikken in de rapportagedashboards van Google Ads. Naar schatting bestaat minder dan 1% van het klikverkeer in het zoeknetwerk uit verkeer dat afkomstig is van niet-geaccrediteerde apparaattypen.

Rapportage van videogegevens

Google Ads rapporteert het totale aantal zichtbare videovertoningen, zichtbaarheidsstatistieken (hieronder beschreven) en subsets van deze gegevens aan adverteerders.

Alleen de Google Ads-statistieken in het rapport over videozichtbaarheid dat uitsluitend kan worden gedownload, vallen binnen het bereik van de MRC-accreditatie. Andere rapportage van statistieken over videovertoningen en -zichtbaarheid vanuit frontend-tools is uitgesloten van accreditatie, bijvoorbeeld de frontend-campagnerapportage.

De statistieken in het downloadbare rapport over videozichtbaarheid worden totaal exclusief SIVT gerapporteerd voor desktop- en mobiele webomgevingen en voor in-app voor mobiel-omgevingen. Dit is vergelijkbaar met klikrapportage, waarbij GIVT- en SIVT-aantallen niet afzonderlijk worden gerapporteerd om te voorkomen dat deze gegevens worden onderworpen aan reverse engineering. Naar schatting bestaat ongeveer 29% van het totale ongeldige verkeer voor videovertoningen en 24% van het totale aantal ongeldige TrueView-weergaven uit algemeen ongeldig verkeer. Dat het GIVT-percentage bij TrueView-weergaven lager is, houdt verband met de aard van de implementatie van de advertentie-indeling.

De hieronder genoemde videoadvertentie-indelingen worden gemeten en gerapporteerd in het rapport over Videozichtbaarheid voor videoadvertenties die worden getoond op YouTube en in het Google Display Netwerk. Alle andere advertentie-indelingen die hieronder niet staan beschreven, worden uitgesloten van het rapport Videozichtbaarheid, inclusief advertenties die worden getoond in de mobiele app voor YouTube Kids.

• In-stream advertenties die kunnen worden overgeslagen: In-stream advertenties die kunnen worden overgeslagen, duren minimaal 5 seconden worden vóór, tijdens of na een andere video afgespeeld. Na 5 seconden kunnen kijkers de advertentie overslaan. TrueView-weergaven zijn alleen beschikbaar in de indeling In-stream advertenties die kunnen worden overgeslagen.
  • Bumperadvertenties: Bumperadvertenties duren 5 tot 6 seconden en worden vóór, tijdens of na andere video's afgespeeld. De kijkers kunnen de advertentie niet overslaan.
  • In-stream advertenties die niet kunnen worden overgeslagen: In-stream advertenties die niet kunnen worden overgeslagen, mogen maximaal 15 seconden duren en worden vóór, tijdens of na een andere video afgespeeld. De kijkers kunnen de advertentie niet overslaan.

*Dit zijn de in-stream advertentieplaatsingen voor GVP die worden getoond in omgevingen voor mobiele apps:

• In-stream plaatsingen van de IMA-SDK (bijv. een preroll-videoadvertentie in een Paramount+ stream)
  • App-advertenties met beloning (bijvoorbeeld een videoadvertentie op volledig scherm die een gebruiker beloont met een extra leven in een game)
  • Interstitials voor apps (bijvoorbeeld een videoadvertentie op volledig scherm die wordt afgespeeld vóór een level in Candy Crush)

Verbonden tv

CTV-apparaten waarop YouTube mag worden uitgevoerd, moeten aan de app doorgeven wanneer de app niet zichtbaar is (bijvoorbeeld als de gebruiker naar een andere HDMI-ingang is geschakeld of het apparaat heeft uitgezet). Zo wordt gezorgd dat YouTube stopt met afspelen van video (en dat er dus geen advertenties worden getoond) als de app niet zichtbaar is. In zeldzame gevallen kan Google niet bepalen of een tv is uitgezet. Er zijn geen beperkingen om vertraging te meten.

Machine learning

Google gebruikt onder toezicht machine-learningtechnieken1 via methoden als classificatie (bijv. neuraal netwerk) waarin het model ongeldig verkeer voorspelt (invalid traffic, IVT) door te beslissen of een gebeurtenis wel of niet ongeldig is. Een andere methode is logistische regressie waarin het model een score geeft aan verschillende activiteiten en vervolgens beslist of een activiteit wel of niet ongeldig is op basis van de scoredrempelwaarden. Machine-learningmodellen onder toezicht kunnen ook structuur- en diagrammethoden gebruiken.

Gegevensbronnen die worden gebruikt voor machine learning, omvatten logboeken van zoekopdrachten en interacties (advertentielogboeken), gegevens die niet uit logboeken komen en die kunnen worden samengevoegd met advertentielogboeken, en een reeks andere aanvullende eigen signalen. Google vertrouwt op honderden gegevensbronnen met een wisselend aantal gegevens: het totale aantal gegevens per gegevensbron varieert van duizenden tot biljoenen, afhankelijk van de gegevensbron. Op verkeer gebaseerde modellen moeten worden geëvalueerd met een gegevensinvoer van minimaal 7 dagen verkeer.

Voor actieve bescherming heeft Google controleprocedures voor de invoer van verkeerssignalen (trainingsgegevens) in de modellen. Die activeren meldingen voor handmatige interventie als er niet wordt voldaan aan bepaalde drempelwaarden. Als gevolg wordt de nauwkeurigheid naar verwachting niet tot nauwelijks verminderd.

De modellen worden doorlopend opnieuw getraind als dit gepast en praktisch is en de modelprestaties worden regelmatig of doorlopend geëvalueerd. Als gevolg wordt de nauwkeurigheid naar verwachting niet tot nauwelijks verminderd (net als bij de bovenstaande controleprocedures).

Er zijn minimale vertekeningen in de gegevens over training en evaluatie van machine learning en als ze relevant zijn, wordt de bescherming tegen ongeldig verkeer niet goedgekeurd. Alle machinelearning-projecten (lanceringen) doorlopen een beoordelingsproces voor alle functies voordat ze worden goedgekeurd. In het kader van dit proces worden vertekeningen voor het model en de bijbehorende gegevens geëvalueerd en moeten projecten voldoen aan vooraf gedefinieerde kwaliteitscriteria voor advertentieverkeer voordat ze worden goedgekeurd. Er worden doorlopend controles uitgevoerd om nieuwe vertekeningen in modellen op te sporen. Vervolgens worden er meldingen geactiveerd en wordt het model geëvalueerd, geanalyseerd en geüpdatet.

Google past op al het verkeer een mix toe van handmatige en machinelearning-interventie/beoordelingstechnieken. Voor sommige beschermingsmaatregelen vertrouwt Google op leads genereren op basis van machine learning, gevolgd door handmatige beoordeling. In andere gevallen wordt er begonnen met handmatige beoordeling van gegevens en wordt machine learning gebruikt voor de algemene toepassing. Onze toepassing van handmatige en machinelearning-interventie/beoordelingstechnieken is in ontwikkeling en het gebruik verandert in overeenstemming met meerdere criteria, waaronder meldingen, escalaties en organische wisselingen in typen ongeldig verkeer die kunnen ontstaan. Als gevolg heeft de verdeling niet de status Gereed en wisselt de mate waarin over een periode op machine learning of handmatige interventie/beoordeling wordt vertrouwd.

1Machine learning onder toezicht vertrouwt op gelabelde invoer- en uitvoergegevens, wat inhoudt dat er een bepaalde verwachting is voor de uitvoer van een machine-learningmodel.

Kennisgeving over rapportage over plaatsingspositie

Google rapporteert niet over de plaatsingspositie van videoadvertenties voor verkeer van YouTube of Google-videopartners (GVP). De in-stream advertentiepositie in videoadvertenties van Google wordt deels bepaald door automatische optimalisatie namens adverteerders en deels door beschikbare voorraad als gevolg van de fluctuerende gedragspatronen van onze gebruikers. De weergavealgoritmen van Google wijzen advertenties volgens deze factoren toe voor elke afzonderlijke vertoning. Dit verschilt van een rapport over een vaste plaatsingspositie op lineaire tv, waar de advertentie op een vaste positie wordt getoond voor iedere kijker.

Kennisgeving over rapportage over gekocht verkeer

Google Ads rapporteert niet over gekocht verkeer voor Google-videopartners (GVP) omdat het door de uitgever gedefinieerde gekochte verkeer voor GVP minder dan 0,1% is.