Klickfrekvens (CTR): definition

En kvot som anger hur ofta personer som tittar på din annons också klickar på den. Klickfrekvens (CTR) kan användas för att mäta hur väl dina sökord, betalannonser och gratisannonser fungerar.

• CTR anger antalet klick på din annons dividerat med antalet gånger som annonsen visades: klick ÷ exponeringar = CTR. Om du till exempel får 5 klick och 100 exponeringar blir CTR 5 %.
  • Varje betalannons, gratisannons och sökord har en egen klickfrekvens som visas på ditt konto.
  • Hög CTR är ett tecken på att användarna tycker att dina betalannonser och gratisannonser är användbara och relevanta. CTR bidrar även till sökordets förväntade CTR, som är en del av annonsrankningen. Tänk på att vad som betraktas som en bra CTR beror på vad du annonserar om och i vilka nätverk.
  • Du kan därför använda CTR för att bedöma vilka annonser och sökord som ger bra resultat och vilka som behöver förbättras. Ju bättre sökorden och annonserna relaterar till varandra och ditt företag, desto troligare är det att en användare klickar på din annons efter att ha sökt på din sökordsfras.