Demografische targeting

Met demografische targeting in Google Ads kunt u een specifieke groep potentiële klanten bereiken van wie de kans groot is dat ze binnen een bepaalde leeftijdscategorie vallen, van een bepaald geslacht zijn, of een bepaalde ouderlijke status of een bepaald gezinsinkomen hebben. Als u bijvoorbeeld een dameskapsalon heeft, kunt u met demografische targeting voorkomen dat uw advertenties ook aan mannen worden weergegeven.

Voordat u begint

Houd er rekening mee dat demografische targeting een optie is waarmee u uw targeting kunt beperken. Met andere woorden: u voorkomt hiermee dat mensen buiten de door u gekozen demografische groepen uw advertenties zien.

Opmerking: De nieuwste versie van Google Ads Editor (versie 12.6) ondersteunt demografische targeting.

Opties voor demografische targeting

Gedetailleerde demografische groepen (zoals woningbezit en opleiding) zijn beschikbaar als doelgroepen. Meer informatie over doelgroeptargeting.

De meeste gebruikers kunnen nu uitsluitend hun accounts beheren met het nieuwe, verbeterde Google Ads. Als u nog steeds de vorige AdWords-versie gebruikt, kiest u hieronder VorigeMeer informatie

Voorbeelden van demografische targeting voor Google Ads-displaycampagnes zijn:

• Leeftijd: '18-24', '25-34', '35-44', '45-54', '55-64', '65 en ouder' en 'Onbekend'
  • Geslacht: 'Vrouw', 'Man' en 'Onbekend'
  • Gezinsinkomen (beschikbaar in Australië, Brazilië, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Singapore, Thailand en de VS): 'Hoogste 10%', '11-20%', '21-30%', '31-40%', '41-50%', 'Laagste 50%' en 'Onbekend'
  • Ouderlijke status: 'Ouder', 'Geen ouder' en 'Onbekend'

Voorbeelden van demografische targeting voor Google Ads-zoekcampagnes zijn:

• Leeftijd: '18-24', '25-34', '35-44', '45-54', '55-64', '65 en ouder' en 'Onbekend'
  • Geslacht: 'Vrouw', 'Man' en 'Onbekend'
  • Gezinsinkomen (beschikbaar in Australië, Brazilië, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Singapore, Thailand en de VS): 'Hoogste 10%', '11-20%', '21-30%', '31-40%', '41-50%', 'Laagste 50%' en 'Onbekend'

Voorbeelden van demografische targeting voor Google Ads-videocampagnes zijn:

• Leeftijd: '18-24', '25-34', '35-44', '45-54', '55-64', '65 en ouder' en 'Onbekend'
  • Geslacht: 'Vrouw', 'Man' en 'Onbekend'
  • Gezinsinkomen (beschikbaar in Australië, Brazilië, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Singapore, Thailand en de VS): 'Hoogste 10%', '11-20%', '21-30%', '31-40%', '41-50%', 'Laagste 50%' en 'Onbekend'
  • Ouderlijke status: 'Ouder', 'Geen ouder' en 'Onbekend'

Ouders kunnen met behulp van de Family Link-app een Google-account maken voor hun kinderen jonger dan 13 jaar. Aan deze gebruikers kunnen vervolgens advertenties worden weergegeven. Adverteerders kunnen met hun advertenties echter niet uitsluitend kinderen onder de 13 jaar targeten. In dit artikel leest u meer over adverteren in Google-accounts van dit type en over hoe u uw advertenties uitsluit van weergave aan deze gebruikers.

De categorie 'Onbekend'

Google Ads beschikt niet over demografische gegevens van alle mensen en kan deze ook niet voor iedereen afleiden. 'Onbekend' verwijst naar mensen van wie wij de leeftijd, het geslacht, de ouderlijke status of het gezinsinkomen niet hebben vastgesteld.

Daarnaast zijn sommige websites in het Display Netwerk afgemeld voor demografische targeting. Als u advertenties op die sites wilt weergeven, laat u de categorie Onbekend geselecteerd. Wanneer u een bepaald type demografische gegevens target, wordt standaard de demografische categorie Onbekend geselecteerd omdat u een aanzienlijk bredere doelgroep kunt bereiken.

Belangrijk

Sluit de demografische categorie Onbekend alleen uit als u zeker weet dat u uw campagne wilt beperken tot een kleine doelgroep. Als u de categorie Onbekend uitsluit, kan dit tot gevolg hebben dat een aanzienlijk aantal mensen uw advertenties niet te zien krijgt, ook mensen die u zou willen bereiken.

Hoe Google demografische gegevens bepaalt

Wanneer mensen zijn ingelogd op hun Google-account, kunnen we (afhankelijk van hun accountstatus) demografische gegevens gebruiken die zijn afgeleid van hun instellingen of hun activiteit in Google-services. Consumenten kunnen hun demografische gegevens bewerken onder Advertentie-instellingen. Daarnaast is het mogelijk dat sites ons demografische gegevens leveren die mensen delen op bepaalde websites, zoals sociale netwerksites.

Voor mensen die niet zijn ingelogd op hun Google-account, schatten we soms hun demografische gegevens op basis van hun activiteit in Google-services of het Display Netwerk. Wanneer mensen bijvoorbeeld op YouTube of sites in het Display Netwerk browsen, kan Google met behulp van een cookie een ID opslaan in hun webbrowser. Die browser kan worden gekoppeld aan bepaalde demografische categorieën op basis van de bezochte sites.

Voorbeeld

Maria's favoriete hobby is tuinieren. Veel sites en blogs over tuinieren die ze bezoekt in het Display Netwerk, trekken voornamelijk vrouwelijke bezoekers. Op basis hiervan kan de browser van Maria (wanneer ze niet is ingelogd op haar Google-account) worden toegevoegd aan de demografische categorie Vrouw. Daardoor kan Google aan Maria advertenties laten zien van adverteerders die hebben aangegeven dat ze hun advertenties willen weergeven aan vrouwen.

Wanneer Maria is ingelogd op haar Google-account, kan Google haar advertenties laten zien op basis van de selecties die ze heeft gemaakt in haar Advertentie-instellingen, waaronder haar demografische informatie.

Demografie voor mobiele apps: Deze targetingfunctie maakt gebruik van een advertentie-ID die is gekoppeld aan het mobiele apparaat van een klant, om te onthouden welke apps de betreffende persoon heeft gebruikt. We kunnen de ID aan een demografische categorie koppelen op basis van webnavigatie en app-activiteiten op een mobiel apparaat.

Houd er rekening mee dat we niet van iedereen op internet of in mobiele apps demografische gegevens kunnen verzamelen of schatten, dus als u uw targeting beperkt met meerdere specifieke demografische groepen, bereikt u met uw advertenties mogelijk een beperktere doelgroep.

Uw strategie verfijnen

• Targeting. Demografische targeting kan worden gecombineerd met andere targetingstrategieën.
  • Uitsluitingen. U kunt ook demografische categorieën uitsluiten, zodat u uw advertenties niet weergeeft voor bepaalde demografieën.
  • Uw biedingen aanpassen. Terwijl uw advertenties aan iedereen worden weergegeven, kunt u hogere (of lagere) biedingen voor een bepaalde demografische groep plaatsen.

Voorbeelden van effectieve demografische targeting

Leeftijd. Mark maakt reclame voor een financiële instelling en wil ouderen en studenten onderling verschillende producten aanprijzen. Hij gebruikt demografische targeting om verschillende advertenties weer te geven aan elke groep klanten en past zijn biedingen aan voor demografische groepen die waarschijnlijk meer uitgeven. Mark constateert dat klanten van middelbare leeftijd over het algemeen de grootste aanbetalingen doen en verhoogt zijn bod voor mensen in de leeftijdscategorie 35 tot 54.

Gezinsinkomen. In een videocampagne kan Mark advertenties weergeven aan klanten die een bepaald gezinsinkomen verdienen. Mark stelt zijn targeting in om mensen te bereiken in de hoogste 30% van de Amerikaanse gezinsinkomens, door de volgende opties voor gezinsinkomen te selecteren: 'Hoogste 10%', '11-20%' en '21-30%'.

Leeftijd en geslacht. Anna runt een website die als doelgroep werkende moeders heeft. Op het zoeknetwerk is haar demografische targeting de leeftijdsgroep '25-54' en het geslacht 'Vrouwelijk'. In haar display-campagnes specificeert ze de ouderlijke status 'Ouder' als targetingcriterium. Anna is een slimme adverteerder en voegt ook een targetingmethode 'in-market-doelgroep' toe voor baby- en kinderproducten.