Over doelgroeptargeting

Vanaf 1 mei 2023 worden vergelijkbare doelgroepen (of segmenten) geleidelijk afgeschaft als targetingfunctie. Meer informatie over deze nieuwste wijziging in doelgroeptargeting

We hebben de volgende verbeteringen aangebracht in Google Ads om een uitgebreide en geconsolideerde weergave van uw doelgroepen te bieden en het beheer en de optimalisatie van doelgroepen te vereenvoudigen:

• Nieuwe doelgroeprapportage
    Gedetailleerde rapportage over demografie, segmenten en uitsluitingen voor doelgroepen is nu samengevoegd op één plaats: het tabblad Doelgroepen in het navigatiemenu aan de linkerkant van de pagina. U kunt uw doelgroepen ook makkelijk beheren vanaf deze rapportpagina. Meer informatie over doelgroeprapportage
  • Nieuwe termen
    We gebruiken nieuwe termen in uw doelgroeprapport en in Google Ads. Zo worden 'doelgroeptypen' (waaronder vergelijkbare, aangepaste, in-market- en affiniteitsdoelgroepen) nu 'doelgroepsegmenten' genoemd en is 'remarketing' nu 'uw gegevens'. Meer informatie over de updates van termen en woordgroepen in doelgroepen

U kunt targeting voor doelgroepsegmenten aan advertentiegroepen toevoegen om mensen te bereiken op basis van wie ze zijn, wat hun interesses en gewoonten zijn, waarnaar ze actief onderzoek doen of hoe ze interactie met uw bedrijf hebben gehad. Met targeting voor doelgroepsegmenten kunt u de prestaties van uw campagne een impuls geven omdat u mensen bereikt die op websites browsen, apps gebruiken of video's bekijken. Lees het beleid voor gepersonaliseerd adverteren (voorheen bekend als op interesses gebaseerd adverteren) om de beleving voor gebruikers en adverteerders te verbeteren.

Wanneer het beleid van Apple voor app-trackingtransparantie (ATT) van kracht wordt, heeft dit bij iOS 14-verkeer mogelijk gevolgen voor uw gegevenssegmenten (vooral voor lijsten met websitegebruikers, lijsten met app-gebruikers en automatisch gemaakte lijsten) en Klantenmatch-lijsten (inclusief het gebruik van deze lijsten voor uitsluitingen). Er kunnen ook prestatieschommelingen optreden voor campagnes die webgebaseerde conversiedoelen promoten, met name voor campagnes die gebruikmaken van Klantenmatch en uw andere gegevenssegmenten. In de tussentijd breiden we gemodelleerde conversies uit naar meer iOS 14-verkeer.

Hoe doelgroeptargeting werkt

Doelgroepen voor campagnes in het zoeknetwerk en display-, video-, hotel- en standaard Shopping-campagnes bestaan uit segmenten ofwel groepen mensen met specifieke interesses, intenties en demografische gegevens, zoals ingeschat door Google. Als u een doelgroep toevoegt aan een campagne of advertentiegroep, kunt u kiezen uit een breed scala aan segmenten. In deze segmenten vindt u bijvoorbeeld liefhebbers van sport en reizen, mensen die een auto willen kopen of specifieke personen die uw website of app hebben bezocht. Google Ads geeft advertenties weer aan mensen die zich waarschijnlijk in de geselecteerde categorieën bevinden.

Gebruikers worden toegewezen aan doelgroepcategorieën voor targeting op websites en apps van derden. Deze toewijzing vindt voornamelijk plaats op basis van hun activiteit op websites en apps van derden. Gebruikers worden toegewezen aan doelgroepcategorieën voor targeting in de eigen producten van Google. Deze toewijzing vindt voornamelijk plaats op basis van hun activiteit in deze producten.

Opmerking: De gegevens waarmee doelgroepsegmenten worden gemaakt (zoals de geschiedenis van paginabezoeken of eerdere Google-zoekopdrachten), worden mogelijk ook gebruikt om de biedingen en targeting voor uw doelgroepcampagnes te verbeteren.

Hieronder ziet u een korte beschrijving van de verschillende typen doelgroepsegmenten die u kunt gebruiken voor targeting in uw campagnes:

• Affiniteitssegmenten: bereik gebruikers op basis van hun passies, gewoonten en interesses.
  • Aangepaste segmenten: bereik uw ideale doelgroep door relevante zoekwoorden, URL's en apps op te geven.
  • Gedetailleerde demografische gegevens: bereik gebruikers op basis van langetermijnlevensfeiten.
  • Levensgebeurtenissen: bereik gebruikers als ze met belangrijke levensmijlpalen te maken krijgen.
  • In-market: bereik gebruikers op basis van hun recente koopintentie.
  • Uw gegevenssegmenten: bereik gebruikers die interactie hebben gehad met uw bedrijf.
    • Website- en app-bezoekers: bereik mensen die uw website of apps hebben bezocht.
    • Klantenmatch: bereik bestaande klanten op basis van uw CRM-gegevens.
    • Vergelijkbare segmenten: bereik nieuwe gebruikers die dezelfde interesses hebben als uw websitebezoekers of bestaande klanten.

In de onderstaande tabel ziet u welke typen doelgroepsegmenten beschikbaar zijn voor elk campagnetype:

Campagnetype Affiniteitssegmenten Aangepaste segmenten Gedetailleerde demografische gegevens Levensgebeurtenissen In-market Uw gegevens

Voorbeeld van een beeldadvertentie voor het Display Netwerk Display

Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Voorbeeld van een tekstadvertentie voor het zoeknetwerk

Zoeken

Ja Nee Ja Nee Ja Ja

Voorbeeld van een videoadvertentie

Video

Ja Ja Ja Nee Ja Ja

Hotel ads example

Hotel

Nee Nee Nee Nee Nee Ja

Shopping-advertenties | Advertenties met productvermeldingen

Standaard Shopping

Ja Nee Ja Nee Ja Ja

Opmerking: U kunt machine learning versnellen door aan Performance Max-campagnes doelgroepsignalen toe te voegen die aangeven van welke gebruikers de kans het grootst is dat ze gaan converteren. Maar dit is geen garantie dat advertenties alleen worden getoond aan gebruikers in deze doelgroepen. Als wordt vastgesteld dat andere gebruikerssegmenten goed converteren, worden er advertenties weergegeven aan gebruikers buiten de doelgroepsignalen. Lees meer informatie over hoe u een itemgroep en doelgroepsignalen samenstelt in Performance Max.

Verschillende opties voor doelgroeptargeting

Zodra u heeft vastgesteld wat de interesses, de behoeften, het gedrag en de doelen van uw doelgroep zijn, kunt u definiëren wat uw doelgroep is voor een bepaalde campagne of advertentiegroep. U kunt segmenten selecteren die vooraf zijn ingesteld door Google Ads.

Affiniteitssegmenten

Met affiniteitssegmenten kunt u mensen bereiken op basis van een holistisch beeld van hun levensstijl, hun passies en hun gewoonten. Mensen die blijk hebben gegeven van interesse in een bepaald onderwerp, worden opgenomen in affiniteitssegmenten. Hierdoor kunnen adverteerders de mensen bereiken die het belangrijkst zijn voor hun producten of aanbod.

Momenteel hebben alle Google-adverteerders toegang tot affiniteitssegmenten in campagnes in het zoeknetwerk en display-, standaard Shopping-, video-, Gmail- en Display & Video 360-campagnes.

Download dit CSV-bestand voor een beheerd segment met affiniteitscategorieën.
Levensgebeurtenissen

Genereer betrokkenheid van kijkers op YouTube, gebruikers van Gmail en mensen die uw Display-advertenties hebben gezien rond belangrijke mijlpalen in het leven, zoals afstuderen, verhuizen of trouwen. Door inzicht te krijgen in wanneer deze mijlpalen plaatsvinden, kunt u uw advertenties aanpassen zodat u de juiste gebruikers met de juiste boodschap bereikt.

Net als andere belangrijke mijlpalen doen levensgebeurtenissen zich niet zo vaak voor. De segmenten die u ermee kunt bereiken, kunnen daardoor kleiner zijn dan de segmenten die u met affiniteiten bereikt. Aangezien levensgebeurtenissen kunnen samenvallen met veel hieraan gerelateerde aankoopbeslissingen, is het segment alleen vaak groter dan het in-market-segment, dat overeenkomt met één afzonderlijke aankoopbeslissing. Iemand die bijvoorbeeld op het punt staat te verhuizen, koopt in de verhuisperiode waarschijnlijk nieuwe meubels, neemt een verhuisbedrijf in de arm, sluit een hypotheek af en geeft geld uit aan andere zaken rond de verhuizing.

In-market-segmenten

Maak een keuze uit deze segmenten om klanten te vinden die onderzoek doen naar producten en daadwerkelijk overwegen services of producten te kopen die u aanbiedt.

In-market-segmenten zijn bedoeld voor adverteerders die zich richten op het genereren van conversies van waarschijnlijke kopers. Deze segmenten bereiken consumenten die op het punt staan een aankoop af te ronden.

Download dit CSV-bestand voor een beheerd segment van in-market-categorieën.

Aangepaste segmenten

Met aangepaste segmenten kunt u bepalen hoe u uw ideale segment wilt bereiken door zoekwoorden, URL's en apps op te geven.

U kunt een aangepast segment instellen in uw display-, Discovery-, Gmail-, standaard Shopping- en videocampagnes door specifieke zoekwoorden, URL's en apps op te nemen die zijn gerelateerd aan uw product of service. Google Ads toont daarna op pagina's, in apps en in video's advertenties aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in deze zoekwoorden.

Door uw campagnedoelen en biedstrategie af te leiden, interpreteert het systeem al deze signalen en kiest het een segment dat gericht is op een van de volgende aspecten:

• Bereik
  • Overweging
  • Prestaties

Zo wil een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt waarschijnlijk liever enthousiaste marathonlopers bereiken dan mensen in het affiniteitssegment sportfans. Met een aangepast segment kan de schoenenwinkel dit segment definiëren door het volgende te doen:

• Interesses opgeven, zoals 'marathon van Rotterdam', 'triatleet' of 'langeafstandsloper'
  • URL's gebruiken van websites met content over hardlopen, trainingsschema's, marathonvoeding en andere marathononderwerpen
  • Apps openen in
Aangepaste intentiesegmenten: automatisch gemaakt (display)

Met het automatisch gemaakte aangepaste intentiesegment kunt u het ideale segment voor uw display-campagnes definiëren en bereiken. U kunt een aangepast intentiesegment gebruiken om een specifieke branche of landingspagina te targeten.

Automatisch gemaakte segmenten zijn momenteel beschikbaar in het Engels, Duits, Japans, Spaans, Russisch, Portugees, Frans en Italiaans. Kom regelmatig terug voor updates. In de loop van de tijd worden er nieuwe talen toegevoegd.

Uw gegevenssegmenten (voorheen remarketing genoemd)

U kunt ook mensen bereiken die al betrokkenheid hebben getoond bij de producten en services van uw bedrijf. Denk hierbij aan personen die uw website hebben bezocht, uw mobiele app hebben geïnstalleerd of uw video's hebben bekeken, maar ook aan klanten die hun contactgegevens aan u hebben verstrekt. Meer informatie over uw gegevenssegment Uw gegevenssegmenten bevatten het volgende:

• Mensen die uw website of apps hebben bezocht.
  • Klanten die informatie met u hebben gedeeld. Met behulp van deze online en offline gegevens kunt u klanten bereiken en opnieuw aanspreken via het zoeknetwerk, Shopping, Gmail, standaard Shopping, YouTube en Display.
  • Mensen met ongeveer dezelfde interesses als uw klanten. Google Ads vergelijkt nieuwe gebruikers met de door u verstrekte gegevens en klantsegmenten en updatet de relevantie van vergelijkbare segmenten automatisch. Het oorspronkelijke segment wordt automatisch uitgesloten van uw vergelijkbare segment om overlap te voorkomen. Meer informatie over vergelijkbare segmenten
Gedetailleerde demografische gegevens

Demografische gegevens verwijzen gewoonlijk naar leeftijd, geslacht en ouderlijke status. Gedetailleerde demografische segmenten zijn brede segmenten van de bevolking die dezelfde algemene kenmerken hebben. Gedetailleerde demografische segmenten bevatten onder andere studenten, huiseigenaren of nieuwe ouders. Download dit CSV-bestand voor een beheerd segment van een gedetailleerde demografie.

Opmerking: Aangepaste segmenten en segmenten die zijn gemaakt op basis van uw gegevens worden momenteel niet ondersteund voor videocampagnes met targetingfrequentie.

Hoe bieden op segmenten werkt met meerdere campagnes

Als u meerdere campagnes heeft die hetzelfde verkeer targeten, selecteert de veiling het segment met het hoogste effectieve bod.

Voorbeeld

Stel dat campagne A en campagne B hetzelfde model schoenen op een gebruikerslocatie targeten.

Campagne A heeft een basisbod van € 2 met een bodmultiplier van 100% voor een doelgroepsegment en campagne B heeft een basisbod van € 5 zonder multiplier. Campagne B wint de vertoning, ook al wordt er voor deze campagne geen bodaanpassing voor het segment gebruikt.

Over dynamische acquisitie

Dynamische acquisitie is een manier om de kracht van uw op feed gebaseerde dynamische remarketing uit te breiden en nieuwe gebruikers te bereiken met uw hoogwaardige producten. In tegenstelling tot dynamische remarketing, die erop is gericht de meeste waarde uit uw bestaande klanten te halen, wordt dynamische acquisitie gebruikt om nieuwe gebruikers te werven. Door dit verschil is dynamische acquisitie de methode die u bij voorkeur moet toepassen als u een nieuwe adverteerder bent of als u een ander publiek target dan het publiek dat wordt gevormd door uw eigen klanten (inclusief uw remarketinglijsten).

Hoe het werkt

Dynamische acquisitie maakt gebruik van machine learning om te voorspellen welke feeditems potentiële kopers zoeken. Met behulp van de geschiedenis van feedprestaties en gebruikersgedrag voorspelt dynamische acquisitie welke nieuwe gebruikers het meest waarschijnlijk goed presteren voor items in uw feed. Zodra het systeem statistisch significante relaties tussen feeditems en gebruikersintentie constateert, combineert het die mogelijke intentie met op demografie gebaseerde informatie zoals leeftijd en geslacht om een overeenkomst te vinden tussen de intentie van de gebruiker en een relevant product in uw feed. De producten in uw feed worden geëvalueerd en geselecteerd op basis van prestaties, relevantie en andere factoren om te bepalen welke waarschijnlijk tot conversies zullen leiden.

Voor dynamische acquisitiecampagnes worden slimme display-campagnes aanbevolen omdat daarin voor dynamische remarketing geselecteerde gebruikers eenvoudig en gemakkelijk met potentiële gebruikers kunnen worden gecombineerd voor een effectieve full-funnel-instelling.

Voorbeeld

Stel u heeft een hotelketen en een klant wil op vakantie in Parijs. De klant doet onderzoek naar veel onderwerpen over Parijs, zoals culturele attracties, restaurants, hotels en vluchtopties. Aangezien u dynamische acquisitie heeft ingeschakeld, is elk nieuw stukje informatie in het klanttraject dat op Parijs als reisdoel wijst, van waarde. Op die manier komen de systemen van Google te weten dat de kans groter is dat deze gebruiker zal converteren wanneer uw Parijse hotels aan deze klant worden getoond in de vorm van een relevante, informatieve advertentie.

Over targetingfrequentie

Vanaf de tweede helft van 2022 kunt u targetingfrequentie gebruiken als optimalisatieoplossing om uw bereik te vergroten en meer advertentieweergaven op YouTube te genereren in uw campagnes voor merkbekendheid. Dit is een vereenvoudigde manier om meer advertentieweergaven te genereren en uw frequentiedoelen te behalen.

Doelfrequentiecampagnes gebruiken positieve targeting om advertenties op basis van een door de adverteerder gedefinieerde wekelijkse doelfrequentie te tonen aan zo veel mogelijk gebruikers. Er wordt aangenomen dat frequentie opbouwen uw belangrijkste doel is. De functie laat eerste advertentievertoningen zien aan zo veel mogelijk gebruikers die voldoen aan uw campagnecriteria. Nadat gebruikers de eerste vertoning hebben gezien, komen ze automatisch in aanmerking voor de resterende frequenties in een periode van 7 dagen, ook als hun doelgroepprofiel verandert of als ze vertoningen buiten de opgegeven onderwerpen en/of dynamische line-ups te zien krijgen. Zo vergroot u de merkbekendheid onder de doelgroep. Meer informatie over targetingfrequentie