Over doelgroeptargeting

U kunt doelgroeptargeting aan advertentiegroepen toevoegen om mensen te bereiken op basis van wie ze zijn, wat hun interesses en gewoonten zijn, waarnaar ze actief onderzoek doen of hoe ze interactie met uw bedrijf hebben gehad. Met doelgroeptargeting kunt u de prestaties van uw campagne een impuls geven omdat u mensen bereikt die op websites browsen, apps gebruiken of video's bekijken. Lees het beleid voor gepersonaliseerd adverteren (voorheen bekend als 'op interesses gebaseerd adverteren') om de beleving voor gebruikers en adverteerders te verbeteren.

Hoe doelgroeptargeting werkt

In display-campagnes verstaan we onder een doelgroep: een groep mensen met specifieke interesses, intenties en demografische gegevens, zoals ingeschat door Google. Wanneer u een doelgroep toevoegt aan een campagne of advertentiegroep, kunt u kiezen uit een breed scala aan categorieën, zoals liefhebbers van sport en reizen, mensen die een auto willen kopen of specifieke personen die uw website of app hebben bezocht. Google Ads geeft advertenties weer aan mensen die zich waarschijnlijk in de geselecteerde categorieën bevinden.

De gegevens die worden gebruikt om doelgroepen te genereren (zoals de geschiedenis van paginabezoeken of eerdere Google-zoekopdrachten), worden mogelijk ook benut om de biedingen en targeting voor uw doelgroepcampagnes te verbeteren.

Raadpleeg de onderstaande tabel voor een korte beschrijving van de verschillende doelgroeptypen die u kunt gebruiken voor targeting in uw campagnes:

Campagnetype Doelgroeptype
Display
  • Affiniteit, aangepaste affiniteit: wat hun interesses en gewoonten zijn
  • Aangepaste intentie, in-market: waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken
  • Remarketing: hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf
  • Vergelijkbare doelgroepen: nieuwe gebruikers met dezelfde interesses als de bezoekers van uw site of app
Zoeken
  • In-market: waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken
  • Remarketing: hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf
  • Klantenmatch: wat u weet over de activiteiten van uw klanten
  • Vergelijkbare doelgroepen: nieuwe gebruikers met dezelfde interesses als de bezoekers van uw site
Video
  • Affiniteit, aangepaste affiniteit: wat hun interesses en gewoonten zijn
  • Aangepaste intentie, levensgebeurtenissen, in-market: waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken
  • Remarketing: hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf
  • Klantenmatch: wat u weet over de activiteiten van uw klanten
  • Vergelijkbare doelgroepen: nieuwe gebruikers met dezelfde interesses als de bezoekers van uw site

Waarin ze geïnteresseerd zijn

Gedetailleerde demografie

Met gedetailleerde demografie kunt u brede segmenten van de bevolking bereiken die dezelfde algemene kenmerken hebben, zoals studenten, huiseigenaren of nieuwe ouders.

Gedetailleerde demografische doelgroepen toevoegen aan een campagne

1. Klik op de overzichtspagina voor uw campagne in het paginamenu op Doelgroepen.
  2. Klik op het potloodpictogram .
  3. Klik onder 'Alle doelgroepen' op Gedetailleerde demografie.
  4. Klik onder 'Gedetailleerde demografie' op de naam van de demografische groep om een lijst met specifieke demografische gegevens voor die groep te openen.
  5. Vink het selectievakje aan naast elk van de specifieke demografische groepen die u aan uw campagne wilt toevoegen.
  6. Herhaal stap 4 en 5 totdat u alle demografische groepen heeft geselecteerd die in uw campagne moeten worden opgenomen.
  7. Klik op Opslaan om de gekozen demografische groepen toe te voegen aan uw campagne.

Affiniteitsdoelgroepen

Affiniteitsdoelgroepen zijn gemaakt voor bedrijven die momenteel een tv-reclame uitzenden en voor een gunstige prijs het bereik van hun televisiecampagne willen uitbreiden naar het internet.
Maak een keuze uit deze doelgroepen om op grote schaal potentiële klanten te bereiken en bekend te maken met uw bedrijf.U vindt hier een lijst met door Google beheerde affiniteitscategorieën.

Aangepaste affiniteitsdoelgroepen

Adverteerders kunnen aangepaste affiniteitsdoelgroepen maken die meer zijn afgestemd op hun merk dan bredere, tv-achtige affiniteitsdoelgroepen. Aangepaste affiniteitsdoelgroepen worden gemaakt met een combinatie van:
  • Interesses, ingevoerd als zoekwoordcombinaties.
  • URL's om interessecategorieën te maken op basis van de content van de website.
  • Typen plaatsen waarin mensen geïnteresseerd zijn.
  • Apps waarin een ideale klant mogelijk geïnteresseerd is. Dit betekent niet dat uw advertenties worden weergegeven in de apps die u specificeert, maar aan gebruikers die vergelijkbare apps op hun mobiele apparaten hebben. Als u bijvoorbeeld 'Google Fit' opgeeft, zoekt Google Ads gebruikers die een fitness-app hebben geïnstalleerd.

Zo wil een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt, waarschijnlijk eerder enthousiaste marathonlopers bereiken dan de affiniteitsdoelgroep 'sportfans'. Met aangepaste affiniteitsdoelgroepen kan de schoenenwinkel deze doelgroep verder definiëren door het volgende te doen:

• Interesses opgeven, zoals 'marathon van Rotterdam', 'triatleet' of 'langeafstandsloper'
  • URL's gebruiken van websites met content over hardlopen, trainingsschema's, marathonvoeding en andere marathononderwerpen
  • Plaatsen opgeven waar een enthousiaste marathonloper in geïnteresseerd kan zijn, zoals sportscholen, sportwinkels en biologische supermarkten
  • Apps in de categorie 'Gezondheid en fitness' opgeven waar een enthousiaste marathonloper waarschijnlijk in geïnteresseerd is, zoals Google Fit
Als u plaatsen toevoegt, is de compatibiliteit van deze doelgroep beperkt tot videocampagnes op YouTube.

Levensgebeurtenissen

Genereer betrokkenheid van kijkers op YouTube en gebruikers van Gmail rond belangrijke mijlpalen in het leven, zoals afstuderen, verhuizen of trouwen. Door inzicht te krijgen in wanneer deze mijlpalen plaatsvinden, kunt u uw advertenties aanpassen zodat u de juiste gebruikers met de juiste boodschap bereikt.
Net als andere belangrijke mijlpalen doen levensgebeurtenissen zich niet zo vaak voor. De doelgroepen die u ermee kunt bereiken, kunnen daardoor kleiner zijn dan de doelgroepen die u met affiniteiten bereikt. Aangezien levensgebeurtenissen echter kunnen samenvallen met veel hieraan gerelateerde aankoopbeslissingen, zijn ze vaak groter dan in-market-categorieën die overeenkomen met één afzonderlijke aankoopbeslissing. Iemand die bijvoorbeeld op het punt staat te verhuizen, koopt in de verhuisperiode waarschijnlijk nieuwe meubels, neemt een verhuisbedrijf in de arm, sluit een hypotheek af en geeft geld uit aan andere zaken rond de verhuizing.

In-market-doelgroepen

Maak een keuze uit deze doelgroepen om klanten te vinden die onderzoek doen naar producten en daadwerkelijk overwegen services of producten te kopen die u aanbiedt.
Deze doelgroepen zijn ontworpen voor adverteerders die zich richten op het genereren van conversies door waarschijnlijke kopers. Met in-market-doelgroepen kunt u betere remarketingprestaties behalen en consumenten bereiken die op het punt staan een aankoop te voltooien.

U vindt hier een lijst met door Google beheerde in-market-categorieën.

Aangepaste intentiedoelgroepen

Aangepaste intentie: display

Met aangepaste intentiedoelgroepen kunt u de ideale doelgroep voor uw display-campagnes definiëren. U kunt aangepaste intentiedoelgroepen gebruiken om uw advertentiegroepen te segmenteren voor een specifieke branche of bestemmingspagina. Hierbij kunt u gebruikmaken van automatisch gemaakte segmenten, maar u kunt ook uw eigen doelgroep definiëren. Dit doet u door in-market-zoekwoorden, URL's en apps op te geven die betrekking hebben op de producten en services waarnaar uw ideale doelgroep zoekt op verschillende sites en in verschillende apps. Meer informatie over aangepaste intentiedoelgroepen

Automatisch gemaakte doelgroepen zijn momenteel beschikbaar in het Engels, Duits, Japans, Spaans, Russisch, Portugees, Frans en Italiaans. In de toekomst worden er echter meer talen toegevoegd. Raadpleeg dit artikel daarom regelmatig.

Aangepaste intentie: YouTube-campagnes

Met aangepaste intentiedoelgroepen kunt u nieuwe klanten op YouTube bereiken op basis van de termen die ze op Google.nl gebruiken om naar uw producten of services te zoeken. U kunt kiezen uit 300 tot 500 zoekwoorden waarvan de kans groot is dat ze door uw ideale doelgroep in zoekopdrachten worden gebruikt. Richt u op algemene zoekwoorden om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Als u bijvoorbeeld een sportwinkel heeft, kunt u beter kiezen voor een zoekwoord als 'basketbalschoenen' dan voor iets heel specifieks als 'voordelige blauwe basketbalschoenen met decoratieve strepen'.

Wanneer u zoekwoorden opgeeft, is het een goed idee om gebruik te maken van de Zoekwoordplanner. Hiermee kunt u biedingsschattingen ophalen, nagaan hoe vaak bepaalde zoekwoorden worden gebruikt en bekijken hoe het zoekvolume in de loop van de tijd verandert. Meer informatie over de Zoekwoordplanner

Doelgroepzoekwoorden

Aangepaste intentiedoelgroepen zijn een nieuwe manier om doelgroepzoekwoorden te gebruiken. Daardoor kunt u de foutmelding 'Er worden geen advertenties weergegeven' ontvangen wanneer beide targetingopties in dezelfde advertentiegroep worden gebruikt. Dit probleem kan alleen worden opgelost in het nieuwe, verbeterde Google Ads.
  1. Klik in het navigatievenster aan de linkerkant op de campagne of het campagnetype.
  2. Klik in het paginamenu op Zoekwoorden.
  3. Verwijder de optie Doelgroepzoekwoorden.
    • Als u gebruikers wilt bereiken die geïnteresseerd zijn in deze zoekwoorden, maakt u een nieuwe aangepaste intentiedoelgroep die de betreffende zoekwoorden bevat en voegt u deze toe aan een advertentiegroep.

Remarketing

U kunt ook mensen bereiken die al betrokkenheid hebben getoond bij de producten en services van uw bedrijf. Denk hierbij aan personen die uw website hebben bezocht, uw mobiele app hebben geïnstalleerd of uw video's hebben bekeken, maar ook aan klanten die hun contactgegevens aan u hebben verstrekt. Meer informatie vindt u in Over remarketing.

Vergelijkbare doelgroepen

Dankzij vergelijkbare doelgroepen hoeft u niet meer te gissen bij het zoeken naar nieuwe doelgroepen, doordat er automatisch naar nieuwe klanten wordt gezocht die vergelijkbaar zijn met uw bestaande klanten. Google Ads gebruikt machine learning om lijsten met vergelijkbare doelgroepen in realtime te updaten. Nieuwe gebruikers worden vervolgens vergeleken met uw remarketinglijsten. Met targeting op vergelijkbare doelgroepen kunt u advertenties weergeven aan mensen die kenmerken delen met mensen op uw bestaande remarketinglijsten. De oorspronkelijke remarketinglijst wordt automatisch uitgesloten van uw lijst met vergelijkbare doelgroepen om overlap te voorkomen. Meer informatie over vergelijkbare doelgroepen.

Over dynamische acquisitie

Dynamische acquisitie is een manier om de kracht van uw op feed gebaseerde dynamische remarketing uit te breiden en nieuwe gebruikers te bereiken met uw hoogwaardige producten. In tegenstelling tot dynamische remarketing, die erop is gericht de meeste waarde uit uw bestaande klanten te halen, wordt dynamische acquisitie gebruikt om nieuwe gebruikers te werven. Door dit verschil is dynamische acquisitie de methode die u bij voorkeur moet toepassen als u een nieuwe adverteerder bent of als u een ander publiek target dan het publiek dat wordt gevormd door uw eigen klanten (inclusief uw remarketinglijsten).

Hoe het werkt

Dynamische acquisitie maakt gebruik van machine learning om te voorspellen welke feeditems potentiële kopers zoeken. Met behulp van de geschiedenis van feedprestaties en gebruikersgedrag voorspelt dynamische acquisitie welke nieuwe gebruikers het meest waarschijnlijk goed presteren voor items in uw feed. Zodra het systeem statistisch significante relaties tussen feeditems en gebruikersintentie constateert, combineert het die mogelijke intentie met op demografie gebaseerde informatie zoals leeftijd en geslacht om een overeenkomst te vinden tussen de intentie van de gebruiker en een relevant product in uw feed. De producten in uw feed worden geëvalueerd en geselecteerd op basis van prestaties, relevantie en andere factoren om te bepalen welke waarschijnlijk tot conversies zullen leiden.

Voor dynamische acquisitiecampagnes worden slimme display-campagnes aanbevolen omdat daarin voor dynamische remarketing geselecteerde gebruikers eenvoudig en gemakkelijk met potentiële gebruikers kunnen worden gecombineerd voor een effectieve full-funnel-instelling.

Voorbeeld

Stel u heeft een hotelketen en een klant wil op vakantie in Parijs. De klant doet onderzoek naar veel onderwerpen over Parijs, zoals culturele attracties, restaurants, hotels en vluchtopties. Aangezien u dynamische acquisitie heeft ingeschakeld, is elk nieuw stukje informatie in het klanttraject dat op Parijs als reisdoel wijst, van waarde. Op die manier komen de systemen van Google te weten dat de kans groter is dat deze gebruiker zal converteren wanneer uw Parijse hotels aan deze klant worden getoond in de vorm van een relevante, informatieve advertentie.