Om ämnesinriktning

För att hjälpa dig att nå fler potentiella kunder visas dina annonser nu i innehåll som matchar något av de ämnen, placeringar eller sökord för display/video/söknätverket som du inriktar dig på. Om du till exempel inriktar dig på ”cyklar” som ämne och ”cykling” som sökord för display/video/söknätverket visas dina annonser i innehåll som matchar någon av dessa.

Du kan även lägga märke till att innehållsinriktning har förenklats till en enda sida i Google Ads, så att du kan hantera alla typer av innehållsinriktning (ämnen, placeringar, sökord för display/video och uteslutningar) i en enda vy. Du hittar den nya sidan i avsnittet Innehåll under Kampanjer Campaigns Icon i navigeringsmenyn till vänster.

För videokampanjer som endast syftar till att generera konverteringar: Vi vill hjälpa dig att hitta fler möjligheter till konvertering. Därför kommer du om några månader inte längre att kunna lägga till innehållsinriktning i nya och befintliga videokonverteringskampanjer. Från och med början av 2023 tas alla befintliga inställningar för innehållsinriktning automatiskt bort från videokampanjer som syftar till att öka antalet konverteringar. Du kan ta bort innehållsinriktning från befintliga konverteringskampanjer manuellt i annonsgruppsinställningarna. Läs mer om hur du optimerar din kampanj för konverteringar

På samma sätt som ditt företag vänder sig till vissa typer av kunder kan det hända att dina kunder är intresserade av vissa ämnen. Med ämnesinriktning kan du placera dina annonser på webbsidor och i appar och videor som har anknytning till dessa ämnen, som jordbruk, musik eller något helt annat.

I den här artikeln ger vi en översikt över ämnesinriktning i Google Ads. Du kan använda den här funktionen i kampanjer i Display-nätverket och videokampanjer på fliken Innehåll i sidmenyn till vänster eller i avsnittet Innehåll i inställningarna för en ny kampanj. Du hittar detaljerade anvisningar under Inriktning på webbplatser om relevanta ämnen.

Med ämnesinriktning kan du visa dina annonser på sidor i Display-nätverket och på YouTube vars innehåll har koppling till dina valda ämnen. I takt med att innehållet på webben ändras kan det hända att också sidorna där dina annonser visas ändras. Om du vill visa dina annonser på de sidorna väljer du helt enkelt ett eller flera ämnen som du tycker är relevanta för dina annonser.

Obs! Ämnesinriktning gäller också inte överhoppningsbara in stream-annonser och bumperannonser som visas på YouTube TV i Google Ads-auktionskampanjer. Läs mer om YouTube TV-annonser

Exempel

Om du inriktar din annons på ämnet Bilar och fordon kan den visas på alla webbplatser i Display-nätverket och på andra placeringar med innehåll om bilar och andra bilrelaterade teman. Du kan också välja ett mer exakt underämne, som Pickuper och stadsjeepar, Yrkesfordon eller Motorcyklar.

Du kan kombinera ämnesinriktning med andra typer av innehållsinriktning (sökord och placeringar) för att inrikta dina annonser på önskat innehåll i annonsgruppen så att du når en bredare målgrupp.

Varför ska du använda ämnesinriktning?

• Du vill visa annonser på en bred uppsättning webbplatser som är relaterade till särskilda ämnen. Anta till exempel att du säljer cyklar och vet att dina kunder också gillar att fotvandra och campa. Då kan du prova att annonsera på ett större antal webbplatser genom att välja underämnet Vandring och camping så att dina annonser visas på webbsidor som rör det ämnet.
  • När du lägger till alla underämnen innebär det inte att du automatiskt lägger till det överordnade ämnet. Om du bara lägger till underämnena i din annonsgrupp kommer vissa sidor inte med i inriktningen. Vi rekommenderar att du även lägger till överordnade ämnen.
  • Du vill bygga en bredare varumärkesidentitet eller livsstilskoppling för ditt företag.
  • Du har en flexibel eller obegränsad kampanjbudget.
  • Du vill snabbt visa fler annonser eller har ett relativt flexibelt CPA-mål.

Fler tips

• När du inriktar dina annonser på ett överordnat ämne inriktas de också automatiskt på underämnena. Vi rekommenderar dock att du lägger till underämnen för att få kontroll över budgivning och rapportering.

• Om du vill förhindra att dina annonser visas på sidor om specifika ämnen som inte ger bra resultat eller inte är relaterade till ditt företag kan du utesluta dessa ämnen.

Vad kostar ämnesinriktning?

Kostnaden för ämnesinriktning fungerar på samma sätt som för andra typer av inriktning. Du anger ett bud eller väljer en automatisk budstrategi. Sedan visar Google Ads-systemet din annons på sidor i Googles nätverk med innehåll om ämnet i fråga där ditt bud är konkurrenskraftigt. Inom ett populärt ämne kan det finnas tusentals eller till och med tiotusentals webbsidor där din annons kan visas.

Informationskort

Informationskort är en praktisk funktion som hjälper dig med innehållsinriktning när du skapar en kampanj. Funktionen är tillgänglig när du väljer ämnen att inrikta dig på, videogrupperingar och placeringar.

• För ämnen du vill inrikta dig på visas ett informationskort med information om exponeringar, kriterier för platsen och annat.
  • För videogruppering och placeringar visas ett informationskort med information om det bästa målgruppssegmentet och de mest relevanta YouTube-kategorierna.

Du kommer åt informationskortet för ett visst ämne genom att hålla muspekaren över ämnet eller alternativet som du vill ha mer information om.