Skapa automatiska regler

Med automatiska regler kan du automatiskt göra ändringar i ditt konto utifrån inställningar och villkor som du väljer. Du kan ändra annonsstatus, budget, bud och annat. Exempelvis kan du skapa en regel som höjer sökordsbudet varje gång din annons inte hamnar på den första sökresultatsidan. Du kan dessutom använda automatiska regler om du vill skicka e-postmeddelanden automatiskt när särskilda villkor är uppfyllda.

Du sparar tid med automatiska regler eftersom du inte behöver övervaka kampanjerna lika ofta eller göra återkommande ändringar manuellt.

I denna artikel visar vi ett exempel på hur du skapar en automatisk regel.

Obs! När du schemalägger en regel så att den körs vid en viss tidpunkt kan regeln köras när som helst under en timme efter den valda tiden. Exempelvis kan en regel som är inställd på kl. 09.00 köras när som helst mellan 09.00 och 10.00.

Anvisningar

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
Här följer ett exempel på hur du skapar en regel som ökar budgeten för kampanjer:
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Gå in på någon av sidorna Kampanjer, Annonsgrupper eller Sökord.
  3. Klicka på ikonen med tre punkter ovanför statistiktabellen.
  4. Välj Skapa en automatisk regel.
  5. Välj Ändra budgetar i rullgardinsmenyn Typ av regel.
  6. Välj vilka kampanjer du vill ändra budgetarna för (Alla aktiva kampanjer, Alla aktiva och pausade kampanjer eller Välj kampanjer.
  7. Välj den åtgärd du vill utlösa för dina kampanjer i rullgardinsmenyn Åtgärd. Du kan välja att öka budgeten med en procentandel eller ett visst belopp. Om du vill vara säker på att budgetkostnaden inte överstiger ett visst belopp under faktureringsperioden kan du ställa in en övre budgetgräns, men det är valfritt.
  8. Välj ett villkor i rullgardinsmenyn Välj villkor.
  9. Klicka på Lägg till.
    Obs! Upprepa steg 6–9 om du vill lägga till flera åtgärder i den automatiska regeln.
  10. Ange frekvensen för regeln.
  11. Välj vilken typ av e-postuppdateringar du vill ha om problem som påverkar din regel.
  12. Ge regeln ett namn.
  13. Klicka på Förhandsgranska och kontrollera att du har konfigurerat regeln så att den fungerar som du har tänkt dig. Förhandsgranskningen är bara en verifiering och leder inte till några permanenta ändringar i kontot.
  14. Klicka på Spara regel när du är klar.
Tips och riktlinjer när du använder automatiska regler

Allmänna tips

Ange gränser

• Ange max- och minimigränser för dina bud och budgetar så att de inte blir för höga eller för låga. Om buden höjs kontinuerligt kan dina CPC-belopp bli onödigt höga. Om buden däremot sänks kontinuerligt kan det leda till märkbart mindre trafik.

Använd tillräckligt med data för att fatta välgrundat beslut

• För att de automatiska ändringarna ska baseras på tillräckligt mycket data rekommenderar vi att du anger ett tillräckligt långt tidsintervall eller lägger till krav som ”exponeringar > X” i regeln.

Förhandsgranskning

• Förhandsgranska reglerna innan du sparar dem så att du vet hur de kommer att påverka dina kampanjer. Eftersom vissa krav och inställningar kan resultera i betydande förändringar i stora delar av ditt konto är det viktigt att du kontrollerar dem en extra gång.

Var uppmärksam

• Pröva att införa en regel med frekvensen ”en gång” så att du ser vilken inverkan den faktiskt har. När du är nöjd med hur regeln fungerar kan du ställa in den så att den körs regelbundet enligt ett visst schema (till exempel en gång om dagen eller en gång i veckan).

Ange regler som är lämpliga för din verksamhet

• Var uppmärksam på trender under dagen och under veckan. Trafiken under de bästa timmarna och veckodagarna kanske till exempel skiljer sig från trafiken under andra timmar och under veckoslut. Ta även hänsyn till hur långt ifrån dina mål du är när du ställer in storleken på ändringarna (genom att till exempel ändra i små steg om fem procent när du är närmare ditt mål och större steg om 20 procent annars). Du kan hantera alla dessa situationer genom att använda flera regler i kombination.

Var smart när du schemalägger två regler som påverkar samma objekt

• Vad händer om du har två regler som påverkar samma objekt och som är schemalagda att köras samtidigt? Reglerna prioritetsordnas inte automatiskt. Det innebär att om du har två regler som är inställda på att göra ändringar i samma objekt samtidigt, körs båda reglerna och ändringarna införs i alla objekt. Vi rekommenderar att du inte ställer in flera regler så att de körs samtidigt om de påverkar samma datamängd. Om du vill ha två eller fler regler som påverkar samma del av kampanjen föreslår vi att du anger att reglerna ska köras vid olika tidpunkter.

Om flera regler är inställda på att påverka samma objekt samtidigt försöker systemet köra dem alla, men om motstridiga ändringar ska införas samtidigt kan det inträffa fel. Genom att ställa in reglerna så att de körs vid olika tidpunkter kan du undvika dessa problem. Dessutom kan du prioritera en regel genom att ställa in att den ska köras före de andra.

Tips om regler som påverkar sökordsbud

Det kan vara komplicerat att skapa återkommande budgivningsregler som tillämpas på hela konton eller kampanjer. Om det är lämpligt kan du testa att använda automatisk budgivning och konverteringsoptimeraren när du hanterar dina bud och din budget. Här följer några tips på hur du kan ställa in automatiska regler som ändrar sökordsbuden och körs regelbundet.

Ändra bud utifrån konverteringsdata

• Det tar längre tid att mäta en konvertering än ett klick eller en exponering. Konverteringen kan ske flera dagar efter klicket och registreras bara om den inträffar inom den konverteringsperiod du har valt. Konverteringar sker dessutom betydligt mer sällan än klick och exponeringar. Om du skapar regler utifrån konverteringar rekommenderar vi att du använder längre ”med data från”-intervall så att konverteringarna fångas upp bättre.

Ändra bud utifrån klickfrekvens (CTR)

• Annonsens klickfrekvens beror på dess position på sidan. Om du skapar en regel som sänker budet om klickfrekvensen är låg, kan det leda till en negativ spiral där annonsen flyttas längre ned på sidan och klickfrekvensen sjunker på motsvarande sätt.

Lägga till automatiska regler för Performance Max-kampanjer

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

På fliken Tillgångsgrupper

1. Välj en Performance Max-kampanj i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon.
  3. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  4. Klicka på Tillgångsgrupper.
  5. Klicka på tabellikonen Image of table icon på sidan Tillgångsgrupper.
  6. Välj minst en tillgångsgrupp och klicka på Redigera i menyn högst upp på skärmen.
  7. Klicka på Skapa en automatisk regel.
  8. Fyll i relevant information i den utdragbara panelen, inklusive Namn, Ägare, Åtgärd, Använd för (valda tillgångsgrupper), Villkor, Frekvens och Resultat via e-post.
  9. Klicka på Spara regel.

Med massåtgärder

1. Klicka på verktygsikonen Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Massåtgärder i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Regler.
  4. Klicka på plusknappen och välj + Regler för tillgångsgrupper.
  5. Ange all nödvändig information och klicka på Spara regel.

Lägga till automatiska regler för appkampanjer

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

På fliken Annonsgrupper

1. Välj en appkampanj i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon.
  3. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  4. Klicka på Annonsgrupper.
  5. Välj minst en annonsgrupp och klicka på Redigera ovanför tabellen.
  6. Välj Skapa en automatisk regel på rullgardinsmenyn.
  7. Fyll i relevant information, som Namn, Åtgärd (Tillämpa på, Villkor, Åtgärd), Frekvens och Resultat via e-post.
  8. Klicka på Spara regel.

Obs! När du skapar en automatisk regel för annonsgrupp är Appkampanj för engagemang den enda undertyp av appkampanjer som har stöd för Ändra annonsgruppsbud på rullgardinsmenyn under Åtgärd.

Om kampanjundertypen är antingen Appkampanjer för installationer (ACi) eller Appkampanjer för förhandsregistrering (ACPre) och du försöker ange ett specifikt bud eller ändra budet med en viss procentandel körs den automatiska regeln men kan ge följande resultat:

• Inga ändringar
  • Slutförts med fel

Med massåtgärder

1. Klicka på verktygsikonen Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Massåtgärder i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Regler.
  4. Klicka på plusknappen och välj sedan + Annonsgruppregler.
  5. Fyll i relevant information, som Namn, Åtgärd (Tillämpa på, Villkor, Åtgärd), Frekvens och Resultat via e-post.
  6. Klicka på Spara regel.