Så fungerar dina datasegment

Vi har gjort förbättringar i Google Ads för att ge en omfattande och samlad överblick över dina målgrupper och göra det enklare att hantera och ordna dem.

• Ny målgruppsrapportering
    Detaljerade rapporter om målgruppsdemografi, segment och uteslutningar finns nu samlade på ett ställe. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon, gå till fliken Målgrupper, sökord och innehåll och klicka på Målgrupper. Du kan enkelt hantera dina målgrupper från den här rapportsidan. Läs mer om målgruppsrapportering.
  • Nya termer
    Vi använder nya termer i målgruppsrapporten och i Google Ads. Målgruppstyper (som liknande, anpassade, med köpavsikt och inom intressegrupp) kallas nu för målgruppssegment och remarketing får benämningen Din data. Läs mer om uppdateringar av termer och fraser för målgrupper

Dina datasegment omfattar förteckningar över webbplatsbesökare eller appanvändare som har samlats in med hjälp av kodavsnitt som du har lagt till på din webbplats eller i din app. När du skapar ett segment (eller ett datasegment) anger du regler för när besökarna eller användarna ska läggas till i segmentet. Du anger även medlemskapets varaktighet, det vill säga hur länge besökarna eller användarna ska behållas i segmentet. Lägg till segmenten i kampanjens annonsgruppsinriktning så att du kan visa annonser för besökare eller användare i dina segment.

Om du har ställt in Google-taggen för att spåra webbplatsbesökare kan du se att den består av en Google-tagg och ett händelsekodavsnitt. Läs om hur du ställer in konverteringsspårning för din webbplats

Denna artikel innehåller information som hjälper dig att förstå hur datasegmenten fungerar.

Innan du börjar

Om du inte vet hur du kan inrikta dig på personer som tidigare har interagerat med din webbplats eller app bör du läsa mer om hur du ställer in din data.

Obs! Google Ads tillåter inte implementering av taggar på sidor relaterade till erbjudanden som begränsas av våra policyer. Läs mer om policyn för anpassade annonser

Om webbplatsbesökare

Besökare läggs till i dina datasegment några sekunder efter att de har besökt en sida med antingen Google-taggen eller både Google-taggen och ett händelsekodavsnitt. Så fort en person besöker en sida på webbplatsen som innehåller ett händelsekodavsnitt uppdateras personens tidsstämpel. Personen behålls i segmentet under hela medlemskapets varaktighet.

Om personer besöker flera sidor på din webbplats som innehåller händelsekodavsnitt kan de läggas till i flera kundsegment. Då är alla annonser som ingår i kampanjerna för de segmenten kvalificerade att visas. Annonsen med högst annonsrankning konkurrerar om placeringen i auktionen.

Besökare eller användare

När du skapar ett segment innehåller det inga besökare eller användare. Efter hand som människor besöker din webbplats eller använder din app läggs de till i segment baserat på reglerna du har angett. Se till att du har taggat webbplatsen eller aktiverat spårning av data i appen så att besökarna eller användarna kan läggas till i dina segment.

Regler

Regler är villkor som måste vara uppfyllda för att en besökare eller användare ska läggas till i dina datasegment. Du kan använda regler för att skapa datasegment utöver standardsegmenten som Google Ads skapar åt dig.

Exempel

Ett flygbolag vill visa annonser med specialerbjudanden för personer som har besökt en produktsida på deras webbplats under den senaste månaden. De skapar segmentet ”Specialerbjudanden” med en varaktighet på 30 dagar och en regel som registrerar alla besökare på webbsidor vars webbadress slutar med ”specialerbjudanden.html”. När människor besöker sidan med specialerbjudanden läggs de till i segmentet ”Specialerbjudanden”. Nu kan flygbolaget inrikta sin annonskampanj på de personerna.

Du hittar detaljerade anvisningar om regler i Använda regler för att nå ut till dina webbplatsbesökare.

Datasegmentets storlek

Kravet för att visa annonser varierar beroende på vilket nätverk du inriktar dig på. Hur noggrant segmentstorleken kan beräknas varierar beroende på dina segmentinställningar, tiden sedan taggen installerades, dina kampanjinställningar och andra faktorer.

• Om du inriktar dig på Googles Display-nätverk måste du ha haft minst 100 aktiva besökare eller användare under de senaste 30 dagarna.
  • Om du inriktar dig på Googles söknätverk måste du ha haft minst 1 000 aktiva besökare eller användare under de senaste 30 dagarna.
  • Om du inriktar dig på YouTube måste du ha minst 1 000 aktiva besökare eller användare under de senaste 30 dagarna.
  • Discovery-annonser måste ha haft minst 1 000 aktiva besökare eller användare under de senaste 30 dagarna.

Aktiva användare (eller bara Användare) är antalet personer som interagerade med din webbplats eller app.

Om du har problem med att hantera dina datasegment:

Obs! Endast användare som är inloggade på Gmail läggs till i Gmail-datasegment.

Segmentstatus

När du skapar ett datasegment med personer som har besökt din webbplats och använt din app kan du bestämma om det ska vara stängt eller öppet. Du kan ändra denna status när som helst. Statusen påverkar inte händelsekodavsnittet eller segmentinställningarna. Men om du stänger ett segment och medlemskapets varaktighet är för kort kan segmentet bli för liten för att användas vid inriktning.

• Stängt: Detta innebär att segmentet inte fortsätter växa och att inga fler användare eller besökare läggs till. Inriktningen fortsätter fungera, men målgruppen som du inriktar dig på växer inte.
  • Öppet: Detta innebär att segmentet växer. Google Ads fortsätter lägga till fler besökare eller användare i segmentet. Tänk på att om du inte använder segmentet för kampanj- eller annonsgruppsinriktning under 540 dagar stängs det automatiskt av Google Ads. Du kan dock öppna segment på nytt när du vill, och då börjar användare läggas till igen.

Medlemskapets varaktighet

Du kan ange medlemskapets varaktighet, det vill säga hur länge besökarna eller användarna ska behållas i segmentet. Personer tas bort från segmentet när medlemskapet upphör, såvida de inte besöker webbplatsen eller använder appen igen. I så fall nollställs klockan och varaktigheten räknas från början igen. Du är ansvarig för att uppfylla eventuella tidsbegränsningar enligt gällande lag.

Nätverk Standardvaraktighet Längsta varaktighet
Display-nätverket 30 dagar 540 dagar
Google Sök 30 dagar 540 dagar
  • Om du anger längre varaktighet än maxgränsen tas personerna bort från datasegmentet när maxgränsen nås.
  • Om du ändrar medlemskapets varaktighet för ett segment kan segmentstorleken som visas i ditt Google Ads-konto tillfälligt vara inkorrekt.
  • Om du ändrar medlemskapets varaktighet när segmentet redan innehåller besökare eller användare gäller den nya varaktigheten alla befintliga och framtida personer i segmentet. Om varaktigheten är 60 dagar och du förkortar den till 30 dagar tas alla som kom med i segmentet för 31–60 dagar sedan bort. Omvänt gäller att om varaktigheten är 30 dagar och du förlänger den till 60 dagar behålls alla som redan finns i segmentet i upp till 60 dagar.

Välj en varaktighet som motsvarar hur länge du tror att annonsen är relevant för besökarna. En tumregel är att varaktigheten bör motsvara längden på säljcykeln.

Inaktiva segment

Om dina segment (eller datasegment) inte har använts för inriktning under 540 dagar anges de automatiskt som stängda. Inga fler besökare eller användare läggs till i segmenten, men de fortsätter synas i tabellen Målgrupp. Du kan öppna dina datasegment igen när som helst och personer läggs till i dem igen.

Exempel

Om du säljer biobiljetter kan du välja en varaktighet på ett par dagar. Om du däremot säljer bilar kanske varaktigheten snarare bör vara ett par månader, eftersom det brukar ta längre tid att bestämma sig för att köpa bil.

Om du säljer Alla hjärtans dag-gåvor kan du välja en varaktighet på ett år plus några dagar, så att du når kunderna i segmentet när det börjar närma sig Alla hjärtans dag nästa år.