Grunnleggende tips om oppretting av lister over søkeord

Du kan lage den riktige søkeordlisten for kampanjen din for å bidra til at annonsene dine blir vist til kundene du ønsker. Søkeordene dine bør samsvare med termene de potensielle kundene dine kan tenkes å søke med når de leter etter produktene eller tjenestene dine. Finn ut hvordan du kan legge til søkeord.

I denne artikkelen finner du informasjon om grunnleggende måter å lage gode lister over søkeord på.

På denne siden

Tenk som en kunde

Før du lager en liste over søkeord, bør du tenke gjennom hvordan kundene dine søker. Fastslå hva som er bedriftens hovedkategorier, og utarbeid så en liste over termene eller uttrykkene som kan falle inn under hver av disse kategoriene. Ut fra resultatene kan du lage en liste over søkeord som kundene kan tenkes å bruke for å beskrive produktene eller tjenestene du tilbyr.

Eksempel

Hvis du selger sportssko for menn, kan du begynne med noen enkle kategorier som kunder kan komme til å bruke, for eksempel «treningssko for menn». Du kan også legge til «joggesko for menn» eller «tennissko for menn» hvis du finner ut at dette er termer som brukes ofte for produktene du tilbyr. Utvid listen din ytterligere ved å ta med merkevarenavnet og produktnavnene dine.

Målrett annonser mot bestemte kunder

Du bør velge mer spesifikke søkeord som er direkte relatert til temaet i annonsen, hvis du ønsker å målrette annonsen mot kunder som kan være interessert i et bestemt produkt. Hvis du bruker mer spesifikke søkeord, blir annonsen din bare vist for søkeord som passer for bedriften din. Vær oppmerksom på at hvis søkeordene er for spesifikke, kan det hende du ikke når ut til så mange som du kunne ønske.

Eksempel

Hvis du selger sportssko for menn, kan du velge spesifikke søkeord som «basketsko for menn» – en skotype du tilbyr. Dermed kan annonsen din for eksempel vises når noen søker etter denne skotypen eller besøker et nettsted knyttet til basketball.

Nå ut til flere kunder

Du bør velge generelle søkeord hvis du vil nå ut til en stor gruppe potensielle kunder. Når du bruker generelle søkeord, kan Google vise annonsen din for søk som ikke alltid er relatert til bedriften din.

Før du bruker generelle søkeord, må du ha følgende i bakhodet:

• Det kan bli vanskeligere å nå ut til målgruppen din.
  • Du må kanskje gi høyere bud hvis søkeordene dine er konkurransedyktige.

Du bør alltid teste resultatene du oppnår, for å påse at de generelle søkeordene fungerer slik du hadde tenkt. Uansett hvor generelle søkeordene dine er, må de alltid være relevante for annonsene dine og nettstedet ditt. Du kan også kombinere bred målretting med den smarte budstrategien. Med smart budgivning kan AI-løsningene fra Google prioritere søkene som gir de beste resultatene, uavhengig av samsvartype. Finn ut mer om smart budgivning.

Eksempel

Hvis du driver en stor skobutikk, kan du velge et generelt søkeord som «sko». Dermed er annonsen din kvalifisert for visning når noen søker etter mange ulike typer sko eller besøker nettsteder om mote.

Grupper lignende søkeord

Hvis du vil vise mer relevante annonser til potensielle kunder, bør du gruppere søkeordene i annonsegrupper basert på produktene eller tjenestene dine eller andre kategorier. Hvis flere søkeord samsvarer med en gitt søketerm, velger Google hvilket søkeord som skal vises, basert på rangeringen som er forklart i denne artikkelen om lignende søkeord i den samme annonsegruppen. At du har tilordnet det samme søkeordet ulike samsvartyper, skal normalt sett ikke føre til økte kostnader eller ha noen negativ innvirkning på resultatene du oppnår.

Hvis du plasserer alle søkeordene og annonsene dine i én annonsegruppe, kan det hende at en kunde som søker etter «pensko for damer», får se annonsen din om «tennissko for menn». Finn ut hvordan du kan opprette nye annonsegrupper.

Eksempel

Hvis du driver en skobutikk, kan du opprette to annonsegrupper – én for pensko og én for joggesko. Annonsegruppen for joggesko kan inneholde annonser med søkeord som «løpesko» og «joggesko». Annonsegruppen for pensko kan inneholde søkeord som «pensko» og «høyhælte sko».

Dermed får potensielle kunder se annonsen for pensko når de søker etter «pensko» – og ikke når de søker etter «joggesko».

Merk: Du trenger ikke å legge til hver eneste variant av hvert eneste søkeord du bruker, ettersom alle samsvartypene kan fange opp trafikk fra nært beslektede varianter av disse søkeordene.

Bruk symboler i søkeord

Du kan bruke to symboler, &-tegn og aksenttegn (á), i søkeord. Søkeord med og uten slike symboler anses som to ulike søkeord, for eksempel fortauskafe og fortauskafé.

Her er noen av symbolene som ikke gjenkjennes i systemet vårt:

Symboler som ignoreres

Du kan bruke de ignorerte symbolene nedenfor, men de har i de fleste tilfeller ingen betydelig innvirkning på søkeordalternativene.

• Punktum: Du kan bruke punktum (.) i søkeord, men de blir ikke tatt med i betraktningen når Google sammenligner søkeordene. Dette betyr at vi for eksempel anser søkeordene «Jan Hansensgt.» og «Jan Hansensgt» som identiske søkeord.
  • Plusstegn: Hvis du legger til plusstegn (+) i søkeordene, blir de vanligvis ignorert (f.eks. «blå+bil»). Men i noen tilfeller ignoreres ikke plusstegn (+) på slutten av ord (f.eks. C++).

Ugyldige symboler

Du får en feilmelding hvis du legger til søkeord som inneholder noen av de ugyldige symbolene nedenfor. Vær oppmerksom på at stjernetegnet (*) bare kan legges til i negative søkeord.

• Krøllalfa: @
  • Omvendte skråstreker: \
  • Cirkumfleks (møne): ^
  • Kommaer: ,
  • Likhetstegn: =
  • Utropstegn: !
  • Gravistegn: `
  • Større enn- og mindre enn-tegn: <>
  • hakeparenteser: [ ]
  • Innledende og avsluttende parentes: ( )
  • Prosenttegn: %
  • Vertikale streker: |
  • Spørsmålstegn: ?
  • Semikolon: ;
  • Tilder: ~

Flere symboler

• Minustegn (-): Selv om minusoperatoren ignoreres ved matching, påvirker den måten termer i søkeord matches på. Hvis du legger til et minustegn (-) foran en term i søkeordet, blir dette ordet ignorert når det skal finnes søkeordsamsvar. Hvis du for eksempel har det negative søkeordet «mørk -sjokolade», blir det ansett som det samme som «mørk». Mellomrom spiller også inn. Hvis minustegnet (-) er mellom to ord (f.eks. «ikke-røyker»), eller hvis det er et mellomrom mellom minustegnet og termen (f.eks. «- rød»), blir symbolet ignorert.
  • Nettsted- og søkeoperatorer: «site:»-operatoren blir fjernet fra søkeordene dine. Dette innebærer at hvis du legger til søkeordet [site:www.example.com mørk sjokolade], blir det ansett som det samme som [mørk sjokolade]. Søkeoperatorer blir også ignorert. Hvis du for eksempel legger til søkeoperatoren «ELLER» i søkeordet mørk sjokolade, altså ELLER mørk sjokolade, blir «ELLER»-kommandoen ignorert, slik at søkeordet ganske enkelt blir mørk sjokolade.

Linker til relatert innhold