Om negative søkeord

For at du skal nå ut til flere potensielle kunder, vises annonsene dine nå i innhold som samsvarer med hvilke som helst av emnene, plasseringene eller søkeordene for søke-, banner- og videoannonsering du målretter annonsene mot. Hvis du for eksempel målretter annonsene mot emnet «sykler» og «sykling» som søkeord for søke-, banner- og videoannonsering, blir annonsene vist i innhold som samsvarer med enten emnet eller søkeordet.

Du kommer også til å se at all innholdsmålretting er samlet på én side i Google Ads, slik at du kan administrere alle typene innholdsmålretting (emner, plasseringer, ekskluderinger og søkeord for søke-, banner- og videoannonsering) i den samme visningen. Du finner den nye siden under Kampanjer Campaigns Icon i Innhold-delen av navigasjonsmenyen til venstre.

Med negative søkeord kan du ekskludere søketermer fra kampanjene dine, slik at du enklere kan fokusere på de søkeordene som er viktige for kundene dine. Og jo bedre målrettingen er, desto flere interesserte brukere får du vist annonser til, og desto bedre blir avkastningen.

I denne artikkelen forklarer vi hvordan negative søkeord fungerer, og når du kan dra nytte av dem. Finn ut hvordan du legger til negative søkeord i kampanjer

Slik fungerer det

Noe som er helt avgjørende for at kampanjer skal være godt målrettet, er å velge hva de ikke skal målrettes mot.

Når du skal velge ut negative søkeord i søkekampanjer, bør du identifisere søketermer som ligner på søkeordene dine, men som passer bedre til kunder som søker etter andre produkter enn de du tilbyr. Hvis du for eksempel er optiker og selger briller, kan det være lurt å legge til negative søkeord for søketermer som «vernebriller» og «slalåmbriller».

Det blir ikke etablert samsvar mellom negative søkeord og nære varianter eller andre utvidelser. Hvis du for eksempel ekskluderer det negative søkeordet «blomster» med fleksibelt samsvar, vises ikke annonser for søk etter «røde blomster», men de kan vises hvis en bruker søker etter «rød blomst».

Hvis du kjører video- eller bannerkampanjer, kan du unngå å målrette annonser mot videoer eller nettsteder som ikke er relevante, ved å legge til negative søkeord. Vær imidlertid oppmerksom på at negative søkeord fungerer annerledes i video- og bannerkampanjer enn i søkekampanjer. Avhengig av de andre søkeordene i annonsegruppen din kan annonsene fra tid til annen bli vist i plasseringer med innslag av ekskluderte termer. For banner- og videoannonser tas det maksimalt hensyn til 1000 negative søkeord på kontonivå.

Negative søkeord på kontonivå

Når du oppretter en liste over negative søkeord på kontonivå, brukes listen automatisk i alle kvalifiserte søke- og Shopping-beholdninger i relevante kampanjetyper. På denne måten kan du opprette én global liste på kontonivå som bruker negative søkeord i alle søke- og Shopping-beholdninger i kontoen. Finn ut mer om negative søkeord på kontonivå

Ulike typer negative søkeord

I søkekampanjer kan du bruke negative søkeord med frasesamsvar, eksakt samsvar eller fleksibelt samsvar. Disse negative samsvartypene fungerer imidlertid på en annen måte enn de positive motstykkene. Hovedforskjellen er at hvis du vil ekskludere de aktuelle søkeordene, må du legge til synonymer, entalls- og flertallsformer, varianter som er feilstavet, samt andre nære varianter.

For bannerkampanjer blir et sett med negative søkeord ekskludert som et eksakt emne. Det blir ikke vist annonser på en side selv om den ikke inneholder de eksakte frasene eller søkeordene. Grunnen til dette er at innholdets emne er sterkt forbundet med det ekskluderte settet med negative søkeord.

Hvis for eksempel «damebukser» er emnet for et sett med negative søkeord, kan det blokkere budgivning på en side med innhold om damejeans, selv om det eksakte uttrykket «damebukser» ikke finnes på siden. Konseptet «damebukser» er imidlertid ikke så generelt at det påvirker andre typer underdeler til damer (f.eks. skjørt) eller herrebukser. Dette skiller seg fra hvordan vi behandler et positivt søkeord, for eksempel sko, som vi også matcher med en mer omfattende kategori som fottøy.

Negativt fleksibelt samsvar

Dette er standardtypen for negative søkeord. Med negative søkeord med fleksibelt samsvar blir annonsen din ikke vist hvis søket inneholder alle de negative søkeordene, selv om de ikke vises i den samme rekkefølgen. Annonsen kan fortsatt bli vist hvis søket bare inneholder enkelte av søkeordene.

Eksempel

Søkeord med negativt fleksibelt samsvar: jogge sko

Søk Kan annonsen bli vist?
blå tennis sko Yes
jogge bukse Yes
blå jogge sko No
sko jogge No
jogge sko No

Negativt setningssamsvar

Med søkeord med negativt setningssamsvar blir ikke annonsen din vist hvis søket inneholder de eksakte søkeordene i den samme rekkefølgen. Søket kan også inneholde andre ord, men så lenge alle de negative søkeordene er oppført i den aktuelle rekkefølgen i søket, vises ikke annonsen. Annonsen vises også når de negative søkeordene inneholder ekstra tegn, men ellers tilsvarer de negative søkeordene og er oppført i den samme rekkefølgen.

Eksempel

Søkeord med negativt frasesamsvar: jogge sko

Søk Kan annonsen bli vist?
blå tennis sko Yes
jogge bukse Yes
blå jogge sko No
sko jogge Yes
jogge sko No

Negativt eksakt samsvar

Hvis du bruker negative søkeord med eksakt samsvar, blir annonsen din ikke vist hvis søket inneholder de eksakte søketermene, men dette forutsetter at de kommer i samme rekkefølge og uten ekstra ord. Annonsen kan fortsatt bli vist hvis søket inneholder søkeordene pluss andre ord.

Eksempel

Søkeord med negativt eksakt samsvar: jogge sko

Søk Kan annonsen bli vist?
blå tennis sko Yes
jogge bukse Yes
blå jogge sko Yes
sko jogge Yes
jogge sko No

Symboler i negative søkeord

Du kan bruke 3 symboler i negative søkeord: &-tegn, aksenttegn (á) og stjerner (*). Negative søkeord med aksenttegn anses som 2 ulike negative søkeord, for eksempel fortauskafe og fortauskafé. Det samme gjelder «sokker & sko» og «sokker og sko».

Her er noen av symbolene som systemet ikke gjenkjenner:

• Ignorerte symboler: Du kan legge til punktum (.) i negative søkeord, men disse symbolene blir ignorert. Dette betyr at vi for eksempel anser søkeordene «Jan Hansensgt.» og «Jan Hansensgt» som identiske negative søkeord. Hvis du legger til plusstegn (+) i negative søkeord, blir de vanligvis ignorert (f.eks. blå+bil). Hvis plusstegnet (+) er på slutten av et ord (f.eks. C++), finnes det imidlertid noen tilfeller der det ikke ignoreres.
  • Ugyldige symboler: Du får en feilmelding hvis du legger til negative søkeord som inneholder visse symboler. Her er noen symboler som ikke kan brukes i de negative søkeordene dine: , ! @ % ^ () = {} ; ~ ` <> ? \ |.
  • Nettsteds- og søkeoperatorer: «site:»-operatoren fjernes fra negative søkeord. Dette innebærer at hvis du legger til det negative søkeordet [site:www.example.com mørk sjokolade], blir det ansett som det samme som [mørk sjokolade]. Søkeoperatorer blir også ignorert. Hvis du for eksempel legger til søkeoperatoren «OR» i det negative søkeordet «mørk sjokolade», altså OR mørk sjokolade, blir «OR»-kommandoen ignorert, slik at det negative søkeordet ganske enkelt blir mørk sjokolade.
  • Andre søkeoperatorer: Hvis du legger til en minusoperator (-) foran et søkeord, blir dette søkeordet ignorert for negativt søkeordsamsvar. Hvis du for eksempel har det negative søkeordet «mørk -sjokolade», blir det ansett som det samme som «mørk».

Vær oppmerksom på følgende

• Vær nøye med hvilke negative søkeord du velger. Hvis du bruker for mange negative søkeord, kan det hende at annonsene dine når ut til færre kunder.
  • Negative søkeord samsvarer ikke med nære varianter, så annonsen kan fortsatt bli vist etter søk eller på sider som inneholder nære varianter av de negative søkeordene.
  • Det kan hende at annonsen likevel blir vist når noen bruker et søkeuttrykk på mer enn 16 ord, og det negative søkeordet kommer etter det 16. ordet. Hvis det negative søkeordet for eksempel er «rabatt», kan annonsen bli vist når noen søker etter «rene og pene hotellrom eller bed and breakfast i Oslo eller omegn i nærheten av strand rabatt», ettersom det negative søkeordet er det 17. ordet i frasen. På den annen side vises ikke annonsen hvis noen søker etter «rene pene hotellrom eller bed and breakfast i Oslo eller omegn i nærheten av strand rabatt», ettersom det negative søkeordet er det 16. ordet i frasen.

Linker til beslektet innhold