Skapa en videokampanj

Med videokampanjer kan du nå och engagera din målgrupp på YouTube och via Google videopartner. När du skapar en videokampanj kan du välja mellan olika kampanjmål, kampanjundertyper och annonsformat som ger människor en bild av dina produkter och tjänster och får dem att agera.

Video ads formats, marketing objectives & campaign creations

Det här får du lära dig

En framgångsrik videokampanj bör innehålla rätt inriktning, budgivning, budget och annonser för att du ska kunna nå ditt mål. I den här artikeln beskriver vi hur du skapar en videokampanj:

1. Välj ett mål
  2. Använd din budget effektivt
  3. Nå personer som söker efter ditt varumärke eller företag
  4. Ordna annonserna i annonsgrupper
  5. Skapa relevanta annonser

Anvisningar

1. Välj ett mål

När du skapar en ny videokampanj i ditt Google Ads-konto väljer du ett av dessa kampanjmål: Försäljning, Potentiella kunder, Trafik till webbplatsen, Övervägande av produkt och varumärke eller Varumärkesmedvetenhet och räckvidd.

Målet du väljer ska överensstämma med det du vill uppnå med kampanjen. Om du till exempel vill uppmuntra människor att besöka din webbplats kan du välja Trafik till webbplatsen. Läs mer om mål för videokampanjer.

Målet du väljer avgör även vilken kampanjundertyp du kan välja. Kampanjundertypen avgör vilka annonsformat du kan använda i kampanjen för att optimera din kampanj mot målet. Om ditt övergripande mål exempelvis är att få personer att besöka din webbplats och uppmuntra dem att köpa något, väljer du kampanjundertypen Öka konverteringar.

Skapa en ny kampanj och ange ett mål

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Välj Kampanjer.
  3. Klicka på plusikonen och välj sedan Ny kampanj.
  4. Välj ett kampanjmål: Försäljning, Potentiella kunder, Trafik till webbplatsen, Övervägande av produkt och varumärke eller Varumärkesmedvetenhet och räckvidd.
    • Det mål du väljer avgör vilka kampanjundertyper som är tillgängliga.
    • Om du inte har något kampanjmål kan du välja Skapa en kampanj utan att utgå från ett mål.
  5. Välj Video i avsnittet Välj en kampanjtyp.
  6. Välj en kampanjundertyp i avsnittet Välj en kampanjundertyp. Se hur varje undertyp kan hjälpa dig att nå dina specifika annonseringsmål:
    • Få fler konverteringar: Öka försäljningen och antalet potentiella kunder med åtgärdsbaserade annonser och inriktning.
    • Anpassad videokampanj: Anpassa inställningarna med olika annonstyper.
    • Inte överhoppningsbar in stream: Öka medvetenheten med 15 sekunder långa annonser som inte är överhoppningsbara.
    • Bumper: Öka medvetenheten med sex sekunder långa annonser som inte är överhoppningsbara.
    • Överhoppningsbar in stream: Öka medvetenheten med överhoppningsbara annonser.
    • Påverka övervägandet: Få människor att överväga din produkt med överhoppningsbara annonser eller Discovery-annonser.
    • Outstream: Anpassa annonserna till telefoner och surfplattor.
    • Annonssekvens: Berätta en historia med en serie annonser i en sekvens.
    • Shopping: Marknadsför dina produkter och få kunder att handla på din webbplats.
  7. Klicka på Fortsätt.

2. Använd din budget effektivt

Din budget påverkar hur ofta dina annonser visas och i vilken grad de framhävs.

Budgivningen avgör hur budgeten förbrukas. Du kan satsa på att få människor att se din annons, klicka på din annons eller göra en konvertering på din webbplats. Läs mer om kampanjbudgetar och budgivning.

Ställa in budstrategi och budget

1. Välj budstrategi. Med din budstrategi optimerar du buden för att nå dina annonseringsmål.
    Din budstrategi visar till exempel om ditt mål är att få visningar (CPV), få exponeringar (CPM), få så många konverteringar som möjligt till en angiven målkostnad per åtgärd (CPA) eller att få så många konverteringar som möjligt inom din budget.
  2. Ange din budget. Du kan välja en total kampanjbudget (det belopp du är villig att spendera på hela kampanjen) eller en daglig budget (det genomsnittliga belopp du vill spendera varje dag).

Kampanjens totala budget

Google Ads försöker spendera din budget jämnt under hela kampanjperioden och tar hänsyn till dagar med högre och lägre trafik för att få bästa möjliga resultat i kampanjen. Du faktureras bara upp till det belopp du anger för kampanjen, även om Google Ads genererar fler visningar eller exponeringar än vad som ryms i budgeten.

Daglig budget

Det kan hända att du spenderar mer under dagar då det är mer sannolikt att du får klick och konverteringar. Räknat över hela månaden motsvarar dock budgeten i genomsnitt det belopp som du anger i Google Ads.

3. Ange ett start- och slutdatum för kampanjen (krävs om du använder en total kampanjbudget).
Om hela budgeten förbrukas i kampanjen, antingen genom att den dagliga gränsen (för dagliga budgetar) eller den genomsnittliga budgeten per dag (för totala kampanjbudgetar) uppnås, kan du överväga att öka budgeten för att lyckas bättre. Om budgeten inte förbrukas helt kan du justera inriktningen, budgivningen och annonserna för att se om din kampanj ger bättre resultat.

3. Nå personer som söker efter ditt varumärke eller företag

I din kampanj kan du nå personer på en viss plats, personer som talar ett specifikt språk eller som har ett visst intresse med hjälp av kampanjinriktning. Med Google Ads kan du också lägga till annonsinnehållsuteslutningar i dina kampanjer så att du kan vara säker på att dina annonser inte visas bredvid känsligt innehåll. Läs mer om inriktning.

Ställa in kampanjinriktning

1. Välj i vilka nätverk du vill visa dina annonser. Ett nätverk är en plats där dina annonser kan visas. För annonser kan dessa följande omfatta följande:

YouTube-sökresultat

Dina annonser kan visas bredvid sökresultaten på YouTube. Det här alternativet är bara tillgängligt för kampanjer som använder Video Discovery-annonser.

YouTube-videor

Dina annonser kan visas i YouTube-videor, på kanalsidor och på YouTubes startsida.

Videopartner i Display-nätverket

Dina annonser kan också visas på webbplatser och i appar, som även kallas Google videopartner, i Display-nätverket. Vi rekommenderar att du låter det här alternativet vara markerat eftersom det hjälper dig att utöka räckvidden bortom YouTube.

2. Välj språkinställningar för annonserna. Beroende på vilka språk du väljer visas dina annonser för personer som besöker webbplatser och appar som matchar språken. Läs mer om språkinriktning.
  3. Välj de geografiska platser där användarna ska visas. Läs mer om platsinriktning.
  4. Välj inställningar för innehållsuteslutning. Du kan välja att inte visa dina kampanjer tillsammans med innehåll som kanske inte är lämpligt för ditt varumärke eller din produkt.

Annonsutrymmestyper

Med hjälp av annonsutrymmestyper kan du välja bort grupper av känsligt innehåll som inte överensstämmer med varumärket eller budskapet i din kampanj. Läs mer om annonsutrymmestyper.

Uteslutna typer och etiketter

Välj innehållstyper och etiketter för digitalt innehåll som ska uteslutas från din videokampanj. Du kan till exempel utesluta annonser från att visas bredvid livestreamade videor eller innehåll som är avsett för vuxna. Läs mer om innehållstyper och etiketter för digitalt innehåll.

5. (Valfritt) Klicka på Ytterligare inställningar för att konfigurera enhetsspecifik inriktning, begränsa hur ofta dina annonser visas för andra eller skapa ett annonsschema.

När du har ställt in kampanjinriktningen kan du ställa in annonsgruppsinriktningen.

4. Ordna annonserna i annonsgrupper

Du kan skapa annonsgrupper för att ordna dina annonser efter ett gemensamt tema. Om du till exempel säljer desserter, drycker och snacks på din webbplats kan du skapa tre annonsgrupper för respektive produktkategori. Med annonsgrupper kan du finjustera inriktningen för att nå den avsedda målgruppen bättre.

1. Ange vilka personer du vill nå med dina annonser. Följande alternativ finns:
    • Demografi: Med demografisk inriktning kan du nå personer som sannolikt ingår i dina valda demografiska grupper, till exempel ålder, kön, föräldrastatus eller hushållsinkomst. Läs mer om demografisk inriktning.
    • Målgrupper: Målgrupper består av personer som enligt Googles uppskattningar delar specifika intressen och avsikter och specifik demografisk information. Läs mer om målgruppsinriktning.
  2. Du kan begränsa inriktningen genom att lägga till relevanta sökord, ämnen och placeringar.

När du har ställt in inriktningen kan du börja skapa annonser.

5. Skapa relevanta annonser

När du skapar annonser ska du fokusera på att ge dina annonser relevanta rubriker, uppmaningar och andra annonsfunktioner som får tittarna att agera.

Skapa dina annonser

1. Sök efter en video som du har laddat upp eller klistra in webbadressen till videon från YouTube.
  2. Välj ett kvalificerat annonsformat. Du får ett meddelande i Google Ads om ett visst annonsformat inte går att använda med kampanjen. Beroende på vilket mål du har valt kan du välja:
  3. Ange den slutliga webbadressen, det vill säga den målsida där användarna hamnar när de klickar på din annons.
    • Som standard visas bara domänen i texten i din annons Om den slutliga webbadressen är www.example.com/shoes visas www.example.com i annonsen. Lägg till en visningsadress om du vill visa mer av webbadressen i annonsen.
  4. Ange visningsadressen. Detta kan vara den slutliga webbadressen eller en version av den. Visningsadressen påverkar inte sidan där människor hamnar när de klickar på din annons.
  5. Ange en uppmaning. Den bör vara övertygande och få tittarna att vilja besöka webbplatsen som anges i den slutliga webbadressen.
  6. Ange en rubrik. Den visas som den primära textrad som marknadsför din produkt eller tjänst.
  7. (Valfritt) Klicka på Webbadressalternativ för annons (avancerat) för att lägga till en spårningsmall, suffix för slutlig webbadress eller anpassade parametrar till den slutliga webbadressen. Med spårningsparametrar kan du spåra varifrån trafiken kommer, till exempel från mobila enheter.
  8. Lägg till en kompletterande banner för att skapa en bild eller en grupp bilder som visas bredvid din video. Kompletterande banners visas endast på datorer. Du kan välja antingen en bild som genereras automatiskt från videorna i din YouTube-kanal (rekommenderas) eller en bild som du manuellt laddar upp som kompletterande banner.
  9. Ge annonsen ett namn.
  10. Om annonsen ser bra ut klickar du på Skapa kampanj.

Vad ska jag göra nu?

När du har skapat kampanjen kan det ta några dagar innan annonserna börjar visas. Annonser godkänns i allmänhet inom en dag. Det kan ta längre tid innan budgivningen optimerar resultatet fullt ut.

Optimera din videokampanj

Vill du göra dina videokampanjer ännu bättre? Läs våra bästa metoder och tips i optimeringsguiderna.

Läs mer om kampanjundertyper för videokampanjer

Mer specifika anvisningar om kampanjundertyper finns i: