Problem med klick och klickfrekvens

Bockmarkering Jag får fler klick än exponeringar med mina sökord eller annonser

Det kan finnas tre orsaker till detta:

• Du läser rapporter med datumintervallet I dag. Eftersom klick och exponeringar laddas upp olika snabbt kan det hända att filtret inte ger dig en korrekt jämförelse.
  • Kunder klickar på flera olika annonser när de gör prisjämförelser. Google registrerar inte exponeringar flera gånger för dessa annonser eftersom webbläsaren cachelagrar sökresultaten. Det kan vara anledningen till att du ser fler klick än exponeringar.
  • Kunderna klickar på flera länkar i samma annons. Du debiteras inte för mer än två klick per annonsexponering och Google Ads filtrerar bort allaogiltiga klick som upptäcks.

Obs!

Nya exponeringar registreras inte heller då kunder klickar på bakåtknappen för att gå tillbaka till sökresultatsidan.

Bockmarkering Jag får klick utanför mitt inriktade område

Så här kan du rikta in annonser efter plats:

1. Google identifierar en kunds IP-adress för att se var hen befinner sig.
  2. Annonser riktas in på kunden baserat på platsen. En kund som till exempel söker efter hamburgare får sökresultat i närheten av platsen där hen befinner sig.
  3. Kontrollera det geografiska resultatet för att se annonsernas resultat baserat på var kunden befinner sig.

Ibland kanske du märker att du har fått klick från besökare utanför den region som du inriktar dig på. Det kan finnas flera möjliga orsaker till detta:

Annonsen visas vid platsspecifika sökningar

Din annons kan visas för en kund med en IP-adress utanför det inriktade området om kunden har angett området i sin sökning.

Exempel

Du har publicerat en annons som är inriktad på italienska restauranger i New York. Google-användaren Joey som bor i Florida söker efter "New York pizza" och din annons visas för honom. Han ignorerar din annons eftersom den inte ligger på den plats där han bor. Gör så här för att undvika detta:

• Prova avancerad platsinriktning för att visa annonser för kunder som mer sannolikt befinner sig i ditt inriktade område.
  • Använd platstermer bland sökorden inom det inriktade området när du vill rikta in dig på kunder som fysiskt befinner sig i det området. Kunder i New York ser till exempel inte dina annonser om de söker efter "Chicago pizza" eftersom annonsen inte visas för sökordet "Chicago".
Annonsen visas på en landsspecifik domän

Dina annonser kan visas för användare om de finns på Google-domänen för det land eller territorium du har riktat in dig på.

Om en person i Spanien exempelvis använder domänen Google.fr ser hen annonser som är avsedda för personer som bor i Frankrike. Du har två alternativ om du vill undvika att visa annonser för användare utanför din inriktade plats som använder en landsspecifik Google-domän:

• Du kan använda avancerad inriktning och rikta in dig på hela det land där du vill att dina annonser ska visas. Du måste välja Inriktning på fysisk plats för att aktivera funktionen.
  • Du kan ändra platsinriktningen för kampanjen från inriktning på land/territorium till regional eller anpassad inriktning. I stället för att inrikta kampanjen på landet Frankrike kan du till exempel inrikta den på alla regioner i Frankrike. På så sätt kan du fortfarande nå samma målgrupp, men annonsen visas inte på Google.fr. Detta för att kunder på Google.fr kan ha IP-adresser utanför dina valda regioner i Frankrike.

Om du inte vill ta emot klick utanför den region du har valt kan du utesluta din annons från vissa områden. Läs om hur du utesluter särskilda områden på dina inriktade platser.

Bockmarkering Mina kostnader ökar, men inte mina klick

Det kan finnas två orsaker till detta:

• Kvalitetsresultatet kanske försämras. Gör så här för att kontrollera sökordens kvalitetsresultat:
Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Målgrupper, sökord och innehåll och sedan på Sökord.
  3. Klicka på ikonen med tre punkter uppe till vänster i tabellfältet för att visa mer.
  4. Klicka på Diagnostisera sökord följt av Kör nu.

Bockmarkering Klickfrekvensen är lägre än väntat

Här följer några saker att tänka på om du är missnöjd med ditt annonsresultat:

• Dina sökord kanske är för generella. Om klickfrekvensen är lägre än 1 % för vissa sökord i Googles söknätverk kan du ta bort dem och lägga till mer specifika och inriktade sökord i stället.

Tips

• Se till att annonserna är specifika, relevanta och innehåller en tydlig uppmaning.
  • Se fler tips på hur du kan skapa effektiva textannonser.
  • Klicktrafiken kan variera till följd av säsongsbetonade intressen och aktuella händelser. Det är vanligt med variationer som är ett resultat av reakampanjer eller specialerbjudanden. Sökord som är populära under vissa tider på året (till exempel söktermer relaterade till stora sportevenemang) får också en högre klickvolym. Detta kan hända även om du inte har gjort säsongsbetonade ändringar av innehållet i kontot.
  • Om du visar annonser i Display-nätverket kanske du märker att klickfrekvensen är lägre än vad du är van vid i söknätverket. Anledningen är att kunder på webbplatserna i Display-nätverket tittar på innehållet i stället för att söka med sökord. På en välbesökt sida i Display-nätverket måste din annons dessutom vara mer konkurrenskraftig för att fånga läsarnas uppmärksamhet jämfört med samma annons på sidor i söknätverket. Det är ofta bättre att välja andra mätvärden för annonser i Display-nätverket, till exempel antal konverteringar, och bedöma klickfrekvensen för varje nätverk separat.
  • Klickfrekvensen för annonser i Display-nätverket kan ibland vara lägre än i söknätverket av följande anledningar:
    • Kunder i Display-nätverket letar efter information och söker inte med sökord som i söknätverket.
    • Annonser är mer konkurrenskraftiga på välbesökta sidor i Display-nätverket jämfört med i söknätverket.

Därför är det bättre att överväga andra mätvärden, till exempel antal konverteringar, för annonser i Display-nätverket. Vi rekommenderar att du bedömer klickfrekvensen separat för varje nätverk.

Bockmarkering Jag är bekymrad över ogiltiga klick

Google betraktar klick som görs av robotar eller automatiska klickverktyg som ogiltiga. Du kan se antalet och andelen klick som har betecknats som ogiltiga och filtrerats bort från kontot genom att lägga till kolumnen Ogiltiga klick på fliken Kampanjer eller Dimensioner. Men oroa dig inte. Du debiteras inte för sådana klick och de påverkar inte heller kontostatistiken.