Skillnader mellan Google Ads-data och data från tredje part

Annonsörer lägger ofta märke till två typer av skillnader mellan data i deras Google Ads-konto och data i webbserverloggar eller spårningsprogram från tredje part. En typ av skillnad uppstår när Google Ads-statistiken visar fler klick än vad som anges i loggar eller i rapporten från spårningsprogrammet. Den andra typen av skillnad uppstår när Google Ads-kontot uppvisar färre klick.

Skillnaderna kan vara stora och ibland förvånande, men innebär inte nödvändigtvis att dina annonser har utsatts för ogiltig aktivitet. Här beskriver vi några vanliga skäl till de här skillnaderna och tipsar om hur du kan spåra klicken korrekt. Google analyserar och validerar inte data från tredje part vid utredningar av ogiltig trafik. Läs mer om ogiltig trafik.

På den här sidan

Orsaker till att Google Ads-kontot uppvisar fler klick

Vi har märkt att de flesta avvikelser mellan Google Ads-statistiken och webbloggar eller spårningsprogram från tredje part beror på att tredje parts spårningsmetoder inte kan identifiera alla annonsklick. Det finns flera orsaker till detta:

• Upprepade klick: Kunder kan klicka på din annons flera gånger, till exempel när de jämför priser på olika webbplatser eller läser information. Spårningsprogrammet från tredje part kanske inte räknar sådana upprepade besök på din webbplats. Förutsatt att klickmönstret inte tyder på otillåten användning eller ogiltig aktivitet räknas de däremot in i statistiken för ditt Google Ads-konto.
  • Statistik för Googles nätverk: Google visar annonser i ett ständigt växande nätverk av sök- och innehållswebbplatser och produkter. Spårningsprogram kan vanligtvis inte identifiera klick från webbplatser i Googles nätverk som samarbetar med Google. Sådana klick märks normalt bara med namnet på webbplatsen.
  • Webbläsarbegränsningar: Det finns begränsningar för hur spårningsprogram från tredje part spårar webbplatsbesök med hänvisningsadresser. De senaste webbläsarversionerna vidarebefordrar automatiskt hänvisningsadressen när en kund klickar på annonsen och kommer till din webbplats. Vissa kunder inaktiverar den här funktionen i sina webbläsare. Vissa proxyservrar och företagsinterna brandväggar eliminerar hänvisningsadresserna.
  • JavaScript har inte aktiverats: Om spårningsprogrammet från tredje part använder cookies för att registrera hänvisningsadresser spåras inte annonsklick i webbläsare där JavaScript inte har aktiverats. Ditt Google Ads-konto registrerar däremot klick i webbläsare oavsett om JavaScript har aktiverats eller inte.
  • Omdirigeringar: Du kan ta med omdirigeringar i den slutliga webbadressen, förutsatt att omdirigeringen har samma domän som visningsadressen. Hantera spårning från tredje part via webbadressalternativen.

Orsaker till att Google Ads-kontot uppvisar färre klick

Ibland kan Google Ads-kontot uppvisa färre klick än webbloggarna. Här är några förklaringar till att det blir fel:

• Filtrerade klick: Googles klickskyddsteknik kan automatiskt ha filtrerat bort klick som vi har bedömt vara ogiltiga, för att de inte ska debiteras ditt konto. Du kan se information om ogiltiga klick som har filtrerats bort automatiskt från ditt konto eller från specifika kampanjer.
  • Upprepade besök: En kund kanske klickar på din annons, besöker en annan sida på din webbplats via en annan länk och sedan klickar på bakåtknappen. Personen kanske dessutom bokmärker målsidan för att kunna komma tillbaka dit direkt vid ett senare tillfälle. I båda fallen läses målsidan in igen och spårningsprogrammet från tredje part kanske räknar detta som ett nytt klick.

Öka spårningens exakthet med Google Analytics

Om du vill hålla reda på exakt vilken trafik annonserna genererar rekommenderar vi att du använder Google Analytics, som är ett kostnadsfritt och mycket omfattande spårningsverktyg. Annonsörer som skapar ett Google Analytics-konto aktiverar automatiskt en praktisk funktion som kallas automatisk taggning. Med automatisk taggning läggs det till en unik identifierare efter annonsens slutliga webbadress varje gång någon klickar på annonsen. Detta gör det mycket enklare att skilja verkliga annonsklick från vilseledande beteenden, till exempel sidor som läses in på nytt. Google debiterar varje unik tagg högst en gång (om vi bedömer klicket som giltigt).