Verschillen tussen gegevens van Google Ads en van derden

Adverteerders constateren vaak twee soorten verschillen tussen de gegevens in hun Google Ads-accounts en die in de logbestanden van hun webserver of van trackingsoftware van derden. Het eerste verschil doet zich voor wanneer uw Google Ads-statistieken in totaal meer klikken vertonen dan uw logbestand- of trackingsoftware-rapporten. Het andere verschil is wanneer uw Google Ads-account in totaal minder klikken vertoont.

Hoewel deze verschillen groot en soms zelfs verrassend kunnen zijn, duiden ze niet per se op ongeldige klikken op uw advertenties. We nemen een aantal veelvoorkomende oorzaken voor deze verschillen onder de loep en geven u tips voor het nauwkeurig bijhouden van uw klikken.

Redenen waarom uw Google Ads-account in het algemeen meer klikken kan weergeven

We hebben ontdekt dat de meeste verschillen tussen uw Google Ads-statistieken en uw weblogbestanden of trackingsoftware van derden worden veroorzaakt doordat de trackingmethoden van derden niet alle klikken op uw advertenties kunnen detecteren. Hiervoor zijn diverse redenen:

• Herhaalde klikken: klanten kunnen meerdere malen op uw advertentie klikken, bijvoorbeeld wanneer ze prijzen vergelijken of onderzoek doen. Uw trackingsoftware van derden telt deze herhaalde bezoeken aan uw site mogelijk niet. Zolang de klikpatronen niet wijzen op misbruik of ongeldige activiteiten, worden ze echter wel meegeteld in de statistieken van uw Google Ads-account.
  • Google Netwerk-statistieken: Google geeft advertenties weer in een groeiend netwerk van producten en sites in het zoek- of inhoudsnetwerk. Doorgaans worden klikken via het Google Netwerk niet door webtrackingsoftware herkend als klikken van Google. Over het algemeen worden deze klikken alleen aangeduid met de naam van de betreffende externe site.
  • Browsergerelateerde beperkingen: uw trackingsoftware van derden kan websitebezoeken met verwijzende kopteksten slechts in beperkte mate bijhouden. De nieuwere internetbrowsers geven automatisch een verwijzende koptekst door wanneer iemand op uw advertentie klikt en naar uw site wordt geleid. Sommige klanten deactiveren deze functie echter in hun browser. Bovendien verwijderen sommige proxy's en bedrijfsfirewalls de verwijzende kopteksten.
  • JavaScript is niet ingeschakeld: als uw trackingsoftware van derden cookies gebruikt om verwijzende kopteksten op te slaan, worden klikken op advertenties in een browser waarin JavaScript niet is ingeschakeld, niet bijgehouden. Google Ads registreert deze klikken echter wel. Of JavaScript in een browser is ingeschakeld of niet, doet er niet toe.
  • Omleidingen: u kunt omleidingen in uw uiteindelijke URL opnemen, zolang de omleiding een domein deelt met uw zichtbare URL. Beheer het bijhouden van gegevens door derden in URL-opties.

Redenen waarom uw Google Ads-account soms minder klikken in totaal weergeeft

Soms geeft uw Google Ads-account minder klikken weer dan uw weblogbestanden. Hier volgen enkele verklaringen voor dit verschil:

• Gefilterde klikken: de bescherming van Google tegen ongeldige klikken kan automatisch klikken hebben uitgefilterd waarvan is vastgesteld dat deze ongeldig zijn. Google voorkomt zo dat deze klikken bij u in rekening worden gebracht. U kunt gegevens over ongeldige klikken bekijken die automatisch uit uw account of specifieke campagnes zijn gefilterd.
  • Herhaalde bezoeken: een klant kan na op uw advertentie te hebben geklikt, een andere link binnen uw website bezoeken en vervolgens op de browserknop 'Vorige' klikken. De klant kan ook een bladwijzer voor uw bestemmingspagina maken en later rechtstreeks via die bladwijzer naar uw website terugkeren. In beide gevallen wordt de bestemmingspagina opnieuw geladen, wat door de trackingsoftware van derden mogelijk als extra klik wordt geteld.

De nauwkeurigheid van het bijhouden van het verkeer verhogen met Google Analytics

Voor het nauwkeurig bijhouden van het verkeer naar uw advertenties raden we de uitgebreide en gratis tool Google Analytics aan. Wanneer u een Google Analytics-account maakt, wordt automatisch de handige autocoderingsfunctie ingeschakeld. Elke keer dat er op een advertentie wordt geklikt, wijst autotagging een unieke ID toe aan de uiteindelijke URL van een advertentie, waardoor echte klikken op advertenties makkelijker te onderscheiden zijn van misleidend gedrag zoals het opnieuw laden van een pagina. Google brengt elke unieke tag hooguit eenmaal in rekening (als we vaststellen dat de klik geldig is).